Anasayfa
27 Aralık 2022, 16:43
missa7
Abone

Hz. Yusufun özellikleri

Hz. Yusufun özellikleri

Kayıtsız Üye
Hz. Yusuf’un özellikleri ve yaşamı hakkında kısaca bilgi verir misiniz.


Cevap: hz. yusufun özellikleri

Desert Rose
Hz. Yusuf’un bir özelliği, Kuran’da hayatı hakkında en çok detay verilen bir kaç peygamberden biri olmasıdır. Kuran’ın uzun surelerinden biri olan Yusuf Suresi’nin tamamına yakını, onun ve ailesinin hayatını anlatmaktadır. Surenin başlarında ise, Allah bu kıssanın önemli "ayetler", yani delil ve hikmetler içerdiğini şöyle bildirmektedir:

Okudunuz mu?  Başarılı olmak için ne yapmalıyım

Andolsun, Yusuf ve kardeşlerinde soranlar için ayetler (ibretler) vardır. (Yusuf Suresi, 7)

Allah Kuran’da Hz. Yusuf’un hayatına pek çok detay ile yer verdiğine göre, kuşkusuz müminlerin bu kıssadan alacakları pek çok ders vardır. Nitekim Yusuf Suresi’nin son ayetinde de, peygamber kıssalarının, "öz sahipleri", yani imani akıl ve hikmete sahip olan, dünyanın özünü kavrayabilen müminler için önemli ibretler içerdiği tekrar vurgulanmaktadır:

Okudunuz mu?  Mümin Zina Eder mi?

Andolsun, onların kıssalarında "öz sahipleri" için ibretler vardır. (Bu Kur’an) düzüp uydurulacak bir söz değildir, ancak kendinden öncekilerin doğrulayıcısı, herşeyin ‘çeşitli biçimlerde açıklaması’ ve iman edecek bir topluluk için bir hidayet ve rahmettir. (Yusuf Suresi, 111)

Peygamber kıssalarının hikmetlerinden biri de ayetlerin sadece geçtiği zamanın olaylarını anlatması değil, tüm zamanlarda, gelecekte de insanlara bazı dersler vermesi ve yaşanabilecek olaylara işaretlerde bulunmasıdır. "Yusuf Kıssası" da bu anlamda birçok manalar taşır. Yusuf Peygamberin hayatına bakıldığında hemen her dönemde Müslümanların benzer zorluklar yaşadıkları, dini yaşamayan kişiler tarafından bazı iftiralara maruz kaldıkları, sabretmeleri ve tevekküllü olmaları gereken çok fazla durumla karşılaştıkları görülür. Hz. Yusuf, küçük yaşta iken kardeşleri tarafından bir kuyuya atılarak ölüme terkedilmiş, daha sonra köle olarak satılmış, sonra iftiraya uğrayarak uzun yıllar hapiste kalmış, çeşitli zorluklarla denenmiştir. Müminler bu şekilde Yusuf Peygamberin yaşamına baktıklarında kendi yaşadıkları olaylarla çok büyük benzerlikler bulurlar. Bu, Allah’ın değişmez kanunudur, her dönemde müminlerin yaşadıkları benzeşmektedir. Allah’ın kanununda değişiklik olmayacağı birçok ayetle haber verilmiştir.

Okudunuz mu?  Kız arkadaşım değil birlikte olduğu erkekten öğrendim bakire olmadığını

(Bu,) Senden önce gönderdiğimiz resullerimizin bir sünnetidir. Sünnetimizde bir değişiklik bulamazsın. (İsra Suresi, 77)

(Bu,) Allah’ın öteden beri sürüp giden sünnetidir. Sen Allah’ın sünnetinde kesinlikle bir değişiklik bulamazsın. (Fetih Suresi, 23)

Bunun dışında Allah Hz. Yusuf’a kurulan onca tuzaktan sonra; kuyuya atılmasından, iftiraya uğramasından, haksız yere zindanda tutulmasından ve yıllar boyu orada unutulmasından sonra onu hazinelerin başına geçirmiş; ona güç, mal ve iktidar vermiştir. Allah’ın kanunu her konuda olduğu gibi bu konuda da geçerlidir. Allah yaşadıkları zorlukların ardından müminleri felaha kavuşturacağını birçok ayetiyle vaat etmiştir.

Okudunuz mu?  Ravzayı mutahhara nerde?

Cevap: Hz. Yusufun özellikleri

@hmet
hz yusufun fiziksel özellikleri, dünyanın en yakışıklı erkeğiydi.
hz yusufun özelliği, Çok aşırı zeki ve genç yaşta devlet yönetmesidir.

Yusuf
Yakup’un oğlu

Yusuf, İbrani din büyüğü ve atası. Yakup’un on iki oğlundan en küçüğünün bir büyüğüdür. İsrailoğullarını meydana getiren on iki boydan birinin başıdır. Büyükbabası İshak, büyük-büyükbabası İbrahim’dir. Vikipedi

Okudunuz mu?  Peygamberlerin Kronolojisi

Doğum: Harran

Ölüm: Mısır

Defin tarihi ve yeri: Hz. Yusuf Türbesi, Shechem

Eşi: Asenath

Ebeveynleri: Yakup, Rahel

Çocukları: Efrayim


Cevap: Hz. Yusufun özellikleri

Kayıtsız Üye
Cok tesekurler odevime yardımcı oldunuz


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun hazırlayandan çok güzeldi


hz yusufun fiziksel özellikleri, hz yusuf fiziksel özellikleri, hz yusufun özellikleri

Bu kategoride yer alan Onay işareti yapmak küfür müdür? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz. Yusufun özellikleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.