Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:20
Namazlar
Yönetici

Namazların sonunda okuduğumuz tesbih-tahmid-tekbir ve tehlilin fazileti

Namazların sonunda okuduğumuz tesbih-tahmid-tekbir ve tehlilin fazileti

elif07
Bir gün, başta Hz. Ebû Zerr (r.a.) olmak üzere, muhâcirlerin fakir olanları Sevgili Peygamberimiz’e (s.a.v.) gelerek şöyle dediler:
— Yâ Resûlellah, varlık sahipleri yüksek dereceleri ve daimî nimetleri alıp gittiler. Çünkü onlar da bizim gibi namaz kılıyor, oruç tutuyor; ayrıca bizden fazla olarak sadaka veriyorlar. Biz ise veremiyoruz. Onlar köle âzâd ediyor, biz edemiyoruz.

Ashâbından bunları dinleyen Resûlüllah Efendimiz (s.a.v.), onların gönlünü şu mübarek ve müjdeli sözleriyle aldı:
— Ben size bir şey öğreteyim mi? Onunla sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem hiç kimse sizden faziletli olamaz. Meğer ki sizin yaptığınız gibi yapmış olsunlar. Her namazdan sonra 33 kere ‘sübhânallâh’, 33 kere ‘el-hamdülillâh’, 33 kere ‘Allâhü ekber’ dersiniz, tamamı 99 eder. Yüzüncüde, Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemût. Biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr’ dersiniz; günahlarınız, denizin köpüğü kadar da olsa, affolunur. (1)
Tesbihlerden önce Âyetü’l-Kürsî okunur. Taberânî’nin (rh) rivâyet ettiği bir hadîs-i şerifte, Kim her farz namazın peşinden Âyetü’l-Kürsî’yi okursa, diğer namaza kadar Allâh’ın zimmetinde olur buyrulmuştur. Hatta bununla beraber İhlâs-ı şerif ve Muavvezeteyn (Felak ve Nâs) sûrelerinin de okunacağına dair deliller vardır. Nitekim Fahr-i âlem Efendimiz (s.a.v.), Ebû Ümâme‘den (r.a.) rivâyet edilen bir haberde şöyle buyurmuşlardır:
Kim ki her farz namazın peşinden Âyetü’l-Kürsî ile İhlâs sûresini okursa, onun cennete girmesine ölümden başka bir şey mâni olamaz. (2)
Ukbe bin Âmir (r.a.) de, "Resûlüllah bunu her namazın sonunda, Felak ve Nâs sûreleri ile birlikte okumamı emretti demiştir.
Ulemâdan bazıları, Bu sûrelerin okunmasında, bir namazdan diğer namaza kadar kötülüklerin def’edilmesi hususunda büyük sır vardır diyerek, bunun sebep ve hikmetine dikkat çekmişlerdir.

Okudunuz mu?  Namazdaki hareketler ne anlama geliyor? Kıyamın ruhu nedir?

Cem’u’l-Fevâid’de nakledildiğine göre, Hz. Ali (r.a.), hayatında namazların arkasındaki tesbihleri hiçbir vakit terk etmemiş; sadece Sıffîn Harbi gecesinde bir veya iki namazın arkasında, zarûret hâlinde/mecbur kaldığı için terk etmiştir.
Namazdan sonra yapılan bu tesbih-tahmid ve tekbir’lerin ve tehlil‘in sessizce yapılması sünnettir. Çünkü, Asr-ı Saâdet’te ve Hulefâ-i Râşidîn devrinde zikir ve duâ sesli olarak yapılmazdı. Ancak cemaat câhil olursa öğreninceye kadar seslice, öğrendikten sonra gizlice yapılmalıdır. (3)
İbn Âbidîn rahımehüllah muhallet eseri Reddü’l-Muhtar’da diyor ki:
Namazdan sonra Âyetü’l-Kürsî’yi, İhlâs, Felâk ve Nâs sûrelerini okuyup, 33’er kere sübhânAllah, elhamdülillah, Allâhü ekber demek, yüzüncüde tehlil getirip duâ etmek ve duâyı ‘Sübhâne Rabbike Rabbi’l-ızzeti ammâ yesıfûn. ve selâmün ale’l-mürselîn ve’l-hamdü lillâhi Rabbi’l-âlemîn’ ile bitirmek müstehaptır.

Hâsılı bütün bunlar, iki cihan serveri Efendimiz‘in (s.a.v.) sünnetidir; bazılarının, bid’at ve uydurmadır, Hz. Peygamber’in uygulamasında bunlar yoktur… gibi eveleyip-gevelemeleri, tamamen zırvadan ibarettir. Zırva ise, atalarımızın tabiriyle te’vil götürmez. O bakımdan bu gibi sözlere kulak asmayıp, duadan önce, yukarıda anlatılan tesbih-tahmid ve tekbirleri belirtilen adetlere göre okumak, ardından da tehlil getirmeyi ihmâl etmemek gerekir. Sünnete uygun olan tatbikat budur.
DİPNOTLAR
(1) Müslim, Mesâcid 146; Sübülü’s-Selâm, 1, 198
(2) Sübülü’s-Selâm, 1, 120
(3) el-Fetâvâ’l-Kübrâ, 1/158

Okudunuz mu?  Yatsı Namazı Tesbihatı

Cevap: Namazların sonunda okuduğumuz tesbih-tahmid-tekbir ve tehlilin fazileti

Yusuf
ben tesbih çekmiyodum ama bu aralar Allah’ın izniyle tamamını yapmaya çalışıyom… dua edin


Yanıt: Namazların sonunda okuduğumuz tesbih-tahmid-tekbir ve tehlilin fazileti

İnşirah
Namazı gerek cemaatle kılalım, gerekse tek başımıza kılalım fark etmez; namazdan sonra tesbîhat yapmak Sünnet-i Seniyyedir. Tesbîhât cemaatle birlikte yapılabileceği gibi, ferdî olarak da yapılabilir.

Okudunuz mu?  Arapça Sabah Namazı Tesbihatı

Cenâb-ı Hakkı zikretmek, noksanlıklardan yüce tutmak ve şükretmek namazın özüdür. Tesbîhâtta otuz üçer defa tekrar edilen SübhanAllah , Elhamdülillah , Allâhu ekber ve Lâ ilâhe illâllah mübârek kelimeleri namazın çekirdekleri hükmündedir. Bu kudsî çekirdeklerin namazın içinde de yer alışı, tesbîhât kelimelerinin ibâdete ne kadar münâsip olduğunu ve mânevî hayatımız için ne büyük önemi bulunduğunu anlatır.1

Okudunuz mu?  Rabbenâğfirli Duası ve Anlamı

Muâviye bin Hakem es-Selemî (ra) anlatır: Resûlullah (asm), Bizim namazımız tesbîh, tekbîr ve Kur’ân tilâvetinden ibârettir; onda dünya kelâmı konuşulmaz! buyurdu.2
Muhâcirlerden bazı fakîr Sahabîler bir gün Allah Resûlüne (asm) şöyle dediler:
Ya ResûlAllah! Mal sahipleri yüksek derecelere eriştiler. Bizimle beraber namaz kılıyorlar, oruç tutuyorlar! Bizden ayrı bir de mallarıyla haccediyorlar, umre yapıyorlar, köle âzât ediyorlar, sadaka veriyorlar!
Allah’ın Resûlü (asm): Ben size bir şey öğreteyim mi? Onun sayesinde sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem böylece, sizin yaptığınızı yapanların dışında hiç kimse sizden daha fazîletli olmaz! buyurdu.
Büyük bir müjdeydi. Ashab-ı Kirâm (ra): Buyurunuz yâ ResûlAllah; öğretiniz! dedi.
Resûl-ü Ekrem Efendimiz (asm): Her namazın ardından otuz üçer defa SübhânAllah, Elhamdülillâh ve Allahu ekber dersiniz. Sonra da Lâ ilâhe illAllahü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-Mülkü ve lehü’l-Hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr dersiniz; deniz köpüğü kadar bile olsa günahlarınız bağışlanır! buyurdu.3

Okudunuz mu?  Namazı İlk Safta Kılmanın Sevabı

Bedîüzzaman Hazretleri, namazdan sonra okunması sünnet olan tesbih, tazim, tehlil, zikir ve salavât ifâdelerinin, her türlü şerlerden Allah’a sığınma ve Allah’ın isimlerini zikretme duâlarının velâyet-i Ahmediyenin evradı olduğunu, yani Hazret-i Peygamberin (asm) yolu ve Sünneti bulunduğunu kaydeder.4

Kamet ile farz namaz arasında vesîle duâsı yapmak sünnettir. Vesîle duâsını ezanı okuyanın ve dinleyenin hemen; kameti okuyanın ve dinleyenin de yine hemen namazdan önce ellerini kaldırarak yapmaları sünnettir.

Okudunuz mu?  Tahiyyat (Teşehhüd) iki şekilde okunur (Şafii ve hanefi)

Sabah ve akşam namazlarından sonra kabir azabından, şeytan, nefis, dünya ve deccal şerrinden ve fitnesinden, Cehennem azabından ve sâir fitne ve kötülüklerden Allah’a sığınmak için okunan istiâze duâsı sünnettir. Buna ilâveten okunan zikir, salâvat ve duâlar sünnettir. Cenâb-ı Hak’tan mağfiret ve merhamet istemek; bunu yalnızca nefsimiz için değil, üzerimizde hakkı bulunan hoca ve üstadlarımız için, anne ve babamız için, talebe arkadaşlarımız için ve tüm ehl-i îman için istemek sünnettir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm) için milyon kere salât u selâmda bulunmak; âl ve ashabına (ra) selam ve tebrik göndermek; ve bütün bunları yaparken sınırlı sayıları aşmak, sınırsızlık ve sonsuzluk belirten ağaçların yaprakları kadar, denizlerin dalgaları adedince, yağmurların damlaları sayısınca ifâdeleri ile salât, selâm ve bereket duâmızı çoğaltmak Sünnet-i Seniyye’dendir. Cennete girmeyi istemek Sünnet-i Seniyye’dendir.

Tesbih ve zikirlerle ilgili Peygamber Efendimiz’in (asm) müjde dolu haberlerinden bir kaçı şöyledir:

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebine göre Kamet

Abdullah bin Amr (ra) demiştir ki: Resûlullah (asm) şöyle buyurdu: Dünyada hiç kimse yoktur ki, ‘Lâ ilâhe illAllahü vAllahü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâh’ desin de, denizin köpüğü kadar da olsa günahları kendisinden kaldırılmasın. 5

Ebû Mûsâ el-Eş’ârî (ra) anlatmıştır: Peygamber Efendimiz’le (asm) birlikte bir gazada idik. Döndüğümüz vakit Medîne’yi gördüğümüzde Müslümanlar seslerini yükselterek tekbir getirmeye başladılar. Bunun üzerine Resûlullah (asm): Sizin Rabb’iniz sağır değil! Hazır olmayan biri de değil! O sizin aranızda, develerinizin başları arasındadır. Yâ Abdullah bin Kays! Cennet hazinelerinden bir hazineyi sana öğreteyim mi? ‘Lâ havle velâ kuvvete illâ billah!’tır. 6

İbn-i Mes’ût (ra) haber vermiştir ki: Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) şöyle buyurdu: Mîrâca çıkarıldığım gece İbrâhim’le (as) karşılaştım. Bana, Yâ Muhammed! dedi. Benden ümmetine selam söyle ve onlara bildir ki, Cennetin toprağı güzeldir, suyu tatlıdır! Cennette ağaçlarla dolu ovalar vardır. Bunların dikili ağaçları ‘SübhânAllahi velhamdülillâhi velâ ilâhe illAllahü vallâhü ekber’dir. 7

Okudunuz mu?  Sübhane rabbiyel ala namazın neresinde söylenir ?

Ebû Zerr (ra) anlatır ki: Resûlullah Efendimiz (asm) buyurdu ki: Her kim, sabah namazından sonra diz çökmüş olarak, konuşmadan önce on defa Lâ ilâhe illAllahü vahdehû lâ şerîke lehü. Lehü’l-mülkü ve lehû’l-hamdü yuhyî ve yümîtü ve hüve alâ külli şey’in kadîr. derse kendisine onlarca sevap yazılır, on günahı silinir, on derece yükseltilir, o günün tamamında her şerden emin ve emniyette olur, Şeytan’dan korunur ve o gün hiçbir günah ona ulaşarak amelini iptal etmez! 8

Ma’kıl bin Yesâr (ra) der ki: Resûlullah (asm) şöyle buyurdu: Kim sabah kalktığında (namazdan sonra) üç defa ‘Eûzü billâhi’s-Semî’ıl-Alîmi mineşşeytânirracîm der ve Haşir sûresinin sonundan üç âyet okursa, Allah o kimseye, o gün akşama kadar duâ ve istiğfâr etsinler diye yetmiş bin melek vazîfelendirir, o gün ölürse şehîd olarak ölür. Kim geceye girerken okursa aynı dereceye ulaşır. 9

Okudunuz mu?  Sabah namazı ve bereket

Cenab-ı Rabb-i Rahîm, ehl-i îmân üzerinden feyiz ve bereketini eksik etmesin. Âmin.

Dipnot:
1- Bedîüzzaman, Sözler, S.45;
2- Nesâî, Kitab’us-Sehiv, 20;
3- Müslim, Mesâcid, 142;
4- Kastamonu Lâhikası, S.72-73;
5- Tirmizî, Daavât, 58;
6- Tirmizî, Daavât, 58;
7- Tirmizî, Daavât, 59;
8- Tirmizî, Daavât, 63;
9- Taç, 4/44


Yanıt: Namazların sonunda okuduğumuz tesbih-tahmid-tekbir ve tehlilin fazileti

Sergen Osman
ALLAH razı olsun çok olemli bilgiler


Ferhat1991
Selamun Aleyküm Paylaşım için ALLAH (CELLE CELALÜHÜ) RAZI olsun cemaat farklı yapıyor biraz ben onlara uymayıp böyle yapsam olurmu


Kayıtsız Üye
Sübhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun namazda okunur mu ?


arifselim
Bu ayetler Saffat suresinin 180, 181 ve 182. ayetleridir. Ayet olduğundan dolayı elbette namazda da fatihadan sonra okunabilir.

Arapçası:

Sübhane rabbike rabbil izzeti ‘ amma yesıfün ve selamün alel mürselin velhamdü lillahi rabbil alemin.

Okudunuz mu?  Şeytan'ın Namaz Operasyonu

Türkçe meali:
Yüceliğe sahip olan rabbim , kendisi alehinde ileri sürdükleri suçlamalardan uzak ve yücedir . bütün resullere selam olsun . gerçek hamd,bütün cihanların rabbi olan Allah’a mahsustur


sübhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun fazileti, subhane rabbike rabbil izzeti amme yesifun, sübhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun namazda okunur mu

Bu kategoride yer alan Namazları vakitlerinde kılmanın önemi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazların sonunda okuduğumuz tesbih-tahmid-tekbir ve tehlilin fazileti Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.