Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:24
itikad
Yönetici

Allah’ın Rahmetinden Umut Kesmemek

Allah’in Rahmetinden umid kesmemek

Desert Rose
Ramuz-el Hadis’ten Allah’in Rahmetinden umid kesmemek hk.

Ben Allah uzerine sehadet ederim ki, hiç bir akilli kimse yoktur ki,
ayagi surcsun de (bir gunah islesin de), tovbe ettiginde Allah onu affetmesin.
Tekrar isler tekrar affolunur. Tekrar isler tekrar affolunur.
Ta ki cennete girene kadar. Hz.Ibni Abbas RA

Allah’in rahmetinden umidini kesmeyen fasik, Allah’in rahmetinden umidini kesen abidden,
rahmete daha yakindir. Hz.Ibni Mesud RA

Nefsim yed-i kudretinde olana yemin ederim ki Cennete dininde facir,
maisetinde ahmak olan adam da girecek;
nefsim yed-i kudretinde olana yemin ederim ki kendisini günahı sebebiyle Cehennem atesi yakmis adam da girecek Cennete;
nefsim yed-i kudretinde olana yemin ederim ki kiyamet gununde Allah,
hiç bir beser kalbine gelmedik bir magfiretle magfiret edecektir.
Nefsim yed-i kudretinde olana yemin ederim ki
Allah(c.c.) kiyamet gununde o derece magfiret edecek ki iblis dahi acaba bana da isabet eder mi umudiyle uzanacak (Gene me’yus olacak). Hz.Huzeyfe RA

Okudunuz mu?  Kısmet ederse mevla ; el getirir, yel getirir, sel getirir

Allah (c.c.) buyurur: Eger mumin kulum için gunah,
ucubdan daha hayirli olmasaydi, mumin kulumu gunaha sokmazdim. Hz.Kelib el Cuheni RA

Allah (c.c.) buyurur: Ey ademoglu, ne ile insafa geleceksin?
Ben sana nimetlerimle sevgimi izhar ediyorum.
Sen ise isyanlarinla Beni gazablandiriyorsun. Benim hayrim sana iniyor, senin serrin ise Bana yukseliyor.
Bir kerim melek her gun ve her gece Bana senden cirkin bir amel getiriyor.
Ey ademoglu, birisi senin vasfini,
senin oldugunu bildirmeyerek saysa, ilk kizan sen olursun. Hz.Ali RA

Okudunuz mu?  Şirkin psikolojik ve sosyolojik nedenleri

Allah’ın Rahmetinden Umut Kesmemek

elif07
Allah birçok ayette Müslümanların hatta çok takva sahibi olan Müslümanların da hata yapabileceğini vurgulamıştır. Bu açıklamalar inananların kalbine ferahlık verir. Aksi takdirde isteyerek veya istemeyerek herhangi bir hata yapan bir Müslüman, büyük bir sıkıntı ve vicdani baskı altına girebilirdi. Ancak Müslümanların Allah’a karşı bir kusur içinde olmama konusunda büyük bir hassasiyet içinde olduğunu bilen Allah, Kuran’da övgüyle bahsedilen Peygamberlerden de örnekler vererek istisnasız her insanın büyük ya da küçük birçok hatası olabileceğine dikkat çekmiştir. Böylece ayetlerdeki bu şevklendirici ve kalp ferahlatıcı açıklamalar, Müslümanların herhangi bir hata sonrası ümitsizliğe kapılmalarını engellemiştir. Hatta Allah insanlarda hata çeşitliliğini o kadar geniş tutmuştur ki, insanların yaptıktan sonra pişmanlık duyup tevbe ettikleri istisnasız her hatanın bağışlanacağını bildirmiştir.

Okudunuz mu?  İman'ın Dört Boyutu

Ancak Kuran’daki kalp ferahlatan, insanlara umut veren türlü açıklamalara rağmen, kusurlu olmayı kabullenemeyen birçok insan da bulunmaktadır. Ayetlerdeki açıklamalara rağmen hata yaptıktan sonra ümitsizliğe kapılmak, üzüntü ve sıkıntı içine girmek, hatasızlık iddiasında bulunan insanlara özgü bir tavırdır. Hata yapmayı kibirinden ve büyüklenmesinden dolayı bir türlü kabullenmek istemeyen bir insan, yaptıkları nedeniyle büyük bir üzüntüye kapılır. Kolaylıkla hata yapabilen, yanlış kararlar alabilen, yanlış davranabilen ya da yanlış konuşabilen bir varlık olduğunu kabullenmekte zorluk çeker. Kusursuzluğun ve hatasızlığın Allah’a özgü bir vasıf olduğunu düşünemez. Kendisi de kusursuz olmak ister. Ancak bunu bir türlü başaramaması ve istemeyerek de olsa birçok hatalı tavrının olması onu ümitsizliğe sürükler. Müslümanlar ise Allah’ın karşısındaki eksikliklerini ve acizliklerini kabullenmenin verdiği rahatlık içinde yaşar ve hiçbir zaman hatasızlık iddiasında bulunmazlar.

Okudunuz mu?  İmânın İnsan İçin Önemi Nedir?

Şunu unutmamak gerekir ki insanların, çok imanlı da olsalar kusurlu ve kolaylıkla hata yapabilecekleri gibi yaratılmaları, Allah’ın kusursuzluk vasfını kavrayabilmeleri için bir vesiledir. Çünkü insan kusursuzluğu ancak kusur ve eksik görerek anlayabilir. Bu nedenle kendi acizliğini görmesi, Allah’ın mükemmelliğini daha iyi anlayabilmesine sebep olacaktır.

Okudunuz mu?  Esmâ-i Husnâ

Bu makale, Vakit gazetesinde 31 Ağustos 2006 tarihinde yayınlanmıştır


Yanıt: Allah’in Rahmetinden umid kesmemek

İnşirah
İnsan, hiç bir zaman ümidini yitirmemeli; aksine hep ümitli olmalıdır. Bazen hiç bir şey yapılamasa bile, kişinin ümitli olması yeter ve bu kadarı bile ona sevap kazandırır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nda:
‘Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk’ın
Kimbilir belki yarın, belki yarından da yakın’

derken bu duruma işaret eder ve hiç bir şekilde ye’se düşülmemesi gerektiğini salıklar. Üstad ise, aynı duruma, ‘ye’s, mâni-i her kemaldir’ sözleriyle işaret eder.
Evet, aktif sabır gibi, aktif ümit.. siz tavuğu, yumurtalarının üzerine abanmış yatarken gördüğünüzde, bu hayvan, miskin miskin yumurtaların üzerinde yatıp duruyor dersiniz. Oysa o, aktif bir sabır örneği sergilemektedir. O, üç hafta boyu ne sancılar ne sancılar çekiyor bilemezsiniz..! O adeta bütün hararetini göğsünde toplar ve o sıcaklığı gece-gündüz gözünü kırpmadan yumurtalara vermeye çalışır. Yumurtalarını fevkalade bir titizlikle çevirir ve onları kıracağım diye ödü kopar. Onun yanlış hareket ederek, kendi yumurtalarını zâyi ettiği hiç mi hiç görülmemiştir. Tavuğun, o incelerden ince hassasiyeti, titizliği, hayvani şuuru ile sergilediği o aktif sabır gibi bizim de insana yakışır şekilde bir aktif ümidimiz olmalıdır.
Pasif ümit, biraz dervişâne bir ümittir; mektep ve medresenin vâridatı bütünleştirilememiş ve aynı zamanda bu anlayışın kışla disiplinine de bir menfezi yoksa, o pasif bir ümit sayılır. Bu anlayışta olanlar: ‘Allah nasıl olsa verecek..’ derler. Oysa ki O (cc), istemeden vermez. Tabii, istemenin değişik yolları vardır; biri el açıp yalvarma ise, diğeri de hiç durmadan esbabın kapısını dövme, sebepleri sonuna kadar zorlamadır.

Okudunuz mu?  İncildeki 333 çelişki

Soru: Allah’in Rahmetinden umid kesmemek

ihramlı
‘Allah nasıl olsa verecek..’ derler. Oysa ki O (cc), istemeden vermez. Tabii, istemenin değişik yolları vardır; biri el açıp yalvarma ise, diğeri de hiç durmadan esbabın kapısını dövme, sebepleri sonuna kadar zorlamadır.Allah razı olsun emegine bereket kardeşim

Okudunuz mu?  Akide Nedir? Kavram Olarak Akide.. Akide ve Şeriat İlişkisi

Şema
"De ki ! Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin,Çünkü Allah bütün günahları bağışlar .Şüphesiz ki
O çok bağışlayan,çok esirgeyendir
. (Zümer Süresi)

Allah razı olsun


rana
Allah c.c. razı olsun elif07
Allah’ın rahmetini umut etmemek, Allah’ın her şeye kadir olduğunun bilincinde olmamak demektir.

…Allah’ın rahmetinden umut kesmeyin. Çünkü kafirler topluluğundan başkası Allah’ın rahmetinden umut kesmez." (Yusuf Suresi, 87)


Mutella
Rabbim kusursuz insan isteseydi bunu yapardı
insanlar hatadan beri değildir..
Rabbimin istediği hatanı bil inkar etme
Rahmeti bol olana dayan bu insana yeter…

Okudunuz mu?  Allah (c.c.) Semaya İnmesi

Allah razı olsun..


Mavisever
Selamün aleyküm hocam,Zümer Suresi 53. Ayet’te buyurulduğu üzere biz müminler ümitvar olmalıyız.Ümitvar olma durumu ayetten anladığım kadarıyla sadece ahiret için mi geçerli? Yoksa yanlış mı anladım? Ümitvar olma durumu hayatın her alanında,daha doğrusu bu dünya için de geçerli midir?Mesela bir öğrencinin derslerini çalıştığı halde "ben bu sınavdan kesinlikle kalırım" demesi Allah’ın rahmetinden ümit kesmek midir? Veya filmlerde gördüğümüz üzere ağır hastanın yakınlarına doktorun "Allah’tan ümit kesilmez" demesi gibi dünyevi daha bir çok konuda insanın ümitvar olması gerekir mi?Dünyevi konularda Allah’ın rahmetinden ümit kesmek günah mıdır?

Okudunuz mu?  En son ruhu kabzedilecek melaike hangisidir?

arifselim
Allah’ın affından, merhametinden ve dünya için her türlü meşru konular karşısında ümitsiz olmamak gerekir. Müslüman devamlı bir mücadele halinde olmalıdır. Günde 40 defa düşse bile yinede kalkmalıdır ve yoluna devam etmelidir. Özel manada Allah’ın bizi affedeceğinden ve merhametinin büyüklüğünden asla ümitsiz olmamak gerekir.

Okudunuz mu?  Evlilik Kader midir?

Umut

Bu kategoride yer alan Tevekkül Nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah’ın Rahmetinden Umut Kesmemek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.