Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:58
Sure Ayet
Yönetici

Ahlakı güzelleştirmek için Yusuf suresi okunur mu,Bu sure hangi durumlar için okunmalıdır?

Ahlakı güzelleştirmek için Yusuf suresi okunur mu,Bu sure hangi durumlar için okunmalıdır?

Kayıtsız Üye
yusuf suresi ahlakın düzelmesi için okunurmu yada hangi durumlarda okunması gerekir?


Cevap: Ahlakı güzelleştirmek için Yusuf suresi okunur mu,Bu sure hangi durumlar için okunmalıdır?

m.deniz
YUSUF süresini herhangi bir mü ‘min okur ve aile efradına öğretirse, Cenab-ı Hak onlara ölüm hastalığını kolay kılar ve müslümanlara haset etmek
duygusundan onları kurtarır. (Beyzavi 3/144)

Okudunuz mu?  Güzel ahlak ile ilgili ayetler

Sûre-i Yusuf Hakkında

Kur’an’da üç büyük sûre; insan, Allah ve Peygamberimizin sırrını açıklar. Bunlardan Sûre-i Rahmân ilâhî sırları, Sûre-i Yûsuf insanın esrarını, Yâsin Sûresi de Efendimizin hikmetlerini dile getirir. Yine Kur’an’ın en kısa üç sûresi de bu önemli üç konuyu özet hâlinde vermektedir.

Okudunuz mu?  Dünya hayatının sonu ecel ve ömür ile ilgili ayetler

Asr Sûresi insanı, Kevser Sûresi Peygamberimizi, bilindiği gibi İhlâs Sûresi de Cenab-ı Hakk’ı anlatmaktadır.

Sûre-i Yûsuf’ta insan gerçeğinin anlatımı kat kat ve derinliğine; fakat enfüs mânânın sırrı içinde gizlenmiştir.

Sûre-i Yûsuf’un insanı tanımladığını tasavvuf konusunda yazılmış eserler dile getirir. Hatta mânâ ilminde şöyle bir kural vardır: «Bir konuyu anlayıp çözemiyorsanız, Sûre-i Yûsuf’a başvurunuz». Sûre-i Yûsuf’un bu özelliği Sûre içindeki dört önemli işaretten anlaşılmaktadır:

Okudunuz mu?  Kuranda Evlilikle İlgili Ayetler

1) Sûre-i Yûsuf, 111 âyetten kuruludur. Ve baştan sona kadar Hazreti Yûsuf’un hayat hikâyesini dile getirmektedir. Hâlbuki Kur’an’da kısa sûreler dışındaki bütün sûreler tek bir konuyu değil, muhtelif mevzuları isler.

2) Sûre-i Yûsuf’u, Cenab-ı Hak takdim ederken ahsenü’l-kasas (ibret alınacak güzeller güzeli bir kıssa) olarak tanımlamıştır. «Ahsen» kelimesi, Sûre-i Tin’de insanın yaratılışındaki güzellik olarak geçmektedir. Bu âyet açıklanırken daha ayrıntılı bilgi verilecektir.

Okudunuz mu?  Ayetel kürsi okunuşu anlamı

3) Sûrenin birinci âyetinde, Kur’an âyetlerinin Levh-i mahfûz’daki gerçekleri dile getiren birer şifre oldukları bildirilmektedir. Bu açıdan bakıldığında Sûre-i Yûsuf’u bir peygamber kıssasının çok ötesinde görmek gerekir.

4) Sûre-i Yûsuf’ta 19 önemli şahıs sahnededir. İnsanın da 19 önemli özelliği vardır. Bu yüzden besmele, 19 harflidir. Ve Kur’an’da 19’un katları sistematiği kurulmuştur. Kur’an’daki 19’lar hikmetini «Kur’an Mûcizeleri» kitabımda etraflıca açıklamıştım. Sûre-i Yûsuf’taki 19 önemli şahsa gelince; bunlar ve insanda delâlet ettiği özellikler şöyle tanımlanabilir.

Okudunuz mu?  Ayetel kürsi en kolay nasıl ezberlenir?

1) Hz. Ya’kub:

İnsanda tekabül ettiği hususiyet: Ruh

2) Hz. Yûsuf:

İnsanda tekabül ettiği hususiyet: Kalp (Gönül)

3) Züleyha:

İnsanda tekabül ettiği hususiyet: Nefs

4) Kıftir (Züleyha’nın eşi):

İnsanda tekabül ettiği hususiyet: Dünya

5) Mısır sultanı:

İnsanda tekabül ettiği hususiyet: Akıl

Okudunuz mu?  Felak Nas sureleri okununca büyü bozulur mu?

6) Bünyamin:

İnsanda tekabül ettiği hususiyet: İman

7) Şarapçı:

İnsanda tekabül ettiği hususiyet: İlim

8) Kervancı:

İnsanda tekabül ettiği hususiyet: Menfaat

9) Hapishane arkadaşı:

İnsanda tekabül ettiği hususiyet: Mantık

10–19) Yûsuf’un diğer Kardeşleri: Gurur, kin, hisset, meskenet, reyb (şüphe), cebânet, ihtiras, şehvet, seyyâliyet, zulüm.

Okudunuz mu?  Sağlık ile ilgili ayetler

İşte, Hz. Yûsuf’un kıssası, insanın bu on dokuz özelliğinin yapısal ve fonksiyonel tüm gerçeklerini açıklamaktadır. Biz âyetleri tek tek açıklarken önce dış mânâların bize verdiği emirleri tanımlamaya çalışacak; sonra da insan özelliklerine ışık tutan her bir ilâhî emiri çözmeye gayret edeceğiz.

Okudunuz mu?  Temizlikle ilgili Ayetler Ve Hadisler

Sûre-i Yûsuf 111 âyet, 1706 kelime, 7166 harften kurulmuştur. İlk üç âyetin dışında tümüyle Mekke’de nâzil olmuş, 1.2.3. âyetler Medine’de nâzil olmuştur. Âyetleri mümkün olduğu kadar ufak gruplar hâlinde yorumlamaya gayret edeceğiz. Çünkü bir mesajdan diğer bir mesaja geçerken bu gruplar önemli çıkış noktalarıdır.

Okudunuz mu?  İyi insanlar hakkında hadis ve ayetler

yusuf suresi kaç sayfa, ahlak güzelliği için okunacak sure, yusuf suresi kaç sayfadır

Bu kategoride yer alan Kur'an-ı Kerim de zeka ile ilgli ayetler hangileridir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ahlakı güzelleştirmek için Yusuf suresi okunur mu,Bu sure hangi durumlar için okunmalıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.