Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:03
missa93
Abone

Risale-i Nurda Kabz ve Bast Halleri

Risale-i Nurda Kabz ve Bast Halleri

Kayıtsız Üye
Risale-i Nurda Kabz ve Bast Halleri


Cevap: Risale-i Nurda Kabz ve Bast Halleri

Desert Rose
Kabz, el ile tutma, bast ise açma ve yayma anlamına gelir Kavram olarak kabz, ruhen tutukluluk, içine kapanma, bir şey düşünmeye ve söylemeye isteksizlik demektir Bast ise ümitle dolma, ruhen genişlik ve coşkunluk, anlama ve kavramada açılma halidir

Okudunuz mu?  Şirk koşmuş gibi hissediyorum ne yapmalıyım

Üstad, Kastamonu Lahikasının başında şöyle der: Çünki emn ü ye’sin vartasına düşmemek hikmetiyle havf u reca müvazenesinde, sabır ve şükürde bulunmak için kabz-bast haletleri, celal ve cemal tecellisinden intibah ehline gelmesi; ehl-i hakikatça medar-ı terakki bir düstur-u meşhurdur" (Kastamonu Lahikası: 8)

Okudunuz mu?  Sabah kalktığımda iç çamaşırımda yada etek bölgemde ıslaklık oluyor

Yani insan zaman zaman ruhen daralır veya ferahlık duyar Kabz hali celalî, bast hali ise cemalî bir tecellidir Bunlar gece ve gündüz gibi birbirini takip eder durur Bu iki hal insanın manevi yükselişinde iki kanat gibidir

Kabz ve bast halleri insanı korku ve ümit arasında dengede tutan bir durumdur Kişi kabz halinde tövbe ve istiğfar ile Allah’a yönelir, manen terakki eder Bast halinde ise şükrederek derecesini artırır İnsan, devamlı kabz halinde yaşasa bütün bütün ümidini kaybedebilir Sürekli bast hali yaşayan kimsede ise akibetini garanti görme hastalığı ortaya çıkabilir

Okudunuz mu?  Sabah uyanınca rahimden sıvı gelmesi nedir

——————

Bazen, kabzın pençesine düştüğünüzde, ne kadar gözünüz hakikate açılsa, ne kadar ulvî alemleri müşahede etseniz de bunlardan hiçbiri aklınızda kalmaz. Önünüzü, arkanızı hep karanlık görebilirsiniz. Bütün güzel ve inşirah veren kareler silinir gider zihninizden. Vefa ile bunu bast’a (iç rahatlığı) ve huzura çevirmek için o eşikten ayrılmamak gerekir.

Okudunuz mu?  Allah ile alay eden dizi ve filmler izlemek

Gözünü kapıdan ayırmadan beklemek lazım. İnsan sürekli böyle bir imtihan içindedir. Zaten bu yolda olmayan, bu türlü meseleleri birbirinden tefrik edecek kadar duyarlı olmayan, hayatın herc ü merci içinde ömrünü geçiren insanların Allah’la (cc) bu türlü bir alışverişi anlaması da mümkün değildir.

Okudunuz mu?  İnternet üzerinden helallik almak

Ayrıca, sürekli bast tehlikeli olabilir. Bazen içte inşirah (gönül ferahlığı) hasıl olur, insanın oynayası gelir. Sebebi belli olmadan insan maiyyet hissiyle dolar da yerinde duramaz hale gelir. Arkadaşlarda bu türlü haller olunca ben tevbe ve istiğfar tavsiye ediyorum. Çünkü, öyle bir gaflette insan yanlışlığa düşebilir, her şeyi kendinden bilebilir, inşirahların kaynağının kendisi olduğunu zannedebilir. Oysa kul, başarılarında dahi tevbe etmeli, başarılı olduğunda da günah işlemiş gibi Allah’a yönelmeli; yönelmeli ki, bu başarıları kendisinden bilmesin ve Cenâb-ı Hak onları hezimetlere çevirmesin.

Okudunuz mu?  Kız çocuklarının sünnet edilmesi gerekir mi?

Kabzdan kurtulma yollarından en evvel zikredilmesi gereken husus ayet ve hadislerde ifade buyrulan husustur: İşlenen günahın, kötülük ve seyyienin hemen arkasından bir sevabın, iyilik ve hayrın yapılmasıdır. İnşaAllah, yapılan bu hayır o kötülüğü silip götürecektir.

Fethullah Gülen
Kırık Testi


kabz ve bast hali risale, kabz ne demek, kabz hali risale

Bu kategoride yer alan Bu hadisin kaynağı nedir ve sahih midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Risale-i Nurda Kabz ve Bast Halleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.