Anasayfa
8 Nisan 2022, 16:12
sizden01
Abone

Eşler evde kendileri nikah tazeleyebilirmi?

Eşler evde kendileri nikah tazeleyebilirmi?

sükut eyledim
hoca çağırmadan dini nikah tazelenebilirmi ewde duası varda kitapta bunu öğrenmek istiorum


Cevap: eşler ewde kendileri nikah tazeleyebilirmi

Hoca
nikah tazeleme de nedir?
< hoca çağırmadan dini nikah tazelenebilirmi ewde duası varda kitapta bunu öğrenmek istiorum >


Cevap: Eşler evde kendileri nikah tazeleyebilirmi?

sükut eyledim
bilemiorum işte bende sizlere soruorum böle bişi oluomu die bir arkadaşım dedi ve bir kitapta duası var bunu soruorum

Okudunuz mu?  Okulda sınava girmemek ve tarihini ertelemek için doktor raporu almak günah mı?

Cevap: Eşler evde kendileri nikah tazeleyebilirmi?

Hoca
< bilemiorum işte bende sizlere soruorum böle bişi oluomu die bir arkadaşım dedi ve bir kitapta duası var bunu soruorum >
NİKAH TAZELEMEK, TECDİD-İ NİKAH

Bazı camilerde hocaefendiler nikâh tazeleme duası okuyorlar. Bunun bid`at olduğunu okumuştum. O zaman nikâh tazeleme işi nasıl yapılabilecektir? Ya da nikâh tazelemek gerekli midir?

Okudunuz mu?  Kıbleyi yanlış tahmin eden kişinin namazı kabul olur mu?

Şer`î nikâh; şartları şeriat tarafından belirlenmiş, şekli çizilmiş ve karı ile kocayı birbirine bağlayan itibari bir bağdır. Pamuk ipliği gibi bir şey değildir. Üzerinden zaman geçmekle yıpranacak şekilde bir yerlere sürtünüyor da değildir. Bu yüzden "talâkı" yani boşanmayı ifade eden bir sözle, bir "irade beyanı" ile koparılmadıkça eskimez ve "yenilenme"sine gerek olmaz. Camilerdeki "nikâh tazeleme" ifadelerine bakılırsa zaten sakat ve yapmacık olduğu görülür.

Okudunuz mu?  Cuma Namazı farzmıdır? İlgili Hadisler verirmisiniz?

1. Önce "yenileme=tecdîd" ifadesi kullanılıyor. Halbuki, nikâh eskiyen, tamir görebilen bir şey değildir. Ya vardır veya yoktur. Varsa yenilenmez. Yoksa da şartları mevcutsa kıyılır, kesilir, kısaca nikah eskimez. Bu durumda da bir kadın bir erkeğe aralıksız en fazla üç defa nikâhlanabilir. Oysa sözünü ettiğiniz işlem, bazı camilerde her hafta tekrarlanır.

Okudunuz mu?  Haram işlerken Kelime-i şehadet, Kelime-i Tevhid vb. şeyler getirilebilir mi

2. Nikâhın en önemli şartı, tarafların karşılıklı rızalarıdır. Halbuki, camilerdeki, nikâh yenileme işlemlerinde kadına hiçbir şey sorulmamaktadır.

3. Kalıp haline gelmiş o sözlerde "ürîdü" yani "istiyorum" ifadesi kullanılmaktadır. Bu ifade, kabul ettim, yaptım anlamına gelmez. Arzu ediyorum, demek olur. Bu da akid gerçekleştirmez.

Okudunuz mu?  Annemin kapanmasını istiyorum

4. "Ürîdü en üceddile`l, îmane ve nikâha bi-kavl`i lâilâhe illellah…" denmektedir. Yani nikâhımı "lâilahe illAllah"sözü ile yenilemeyi arzu ediyorum, demektir. Oysa nikâh "lâilâhe illellah" sözü ile yenilenmez.

Sonuç olarak bu tür bir uygulamanın, Islâmî olmadığı ve bir "şer`î fiil"i (Nikâhın "şer`î bir fiil" olduğu konusunda bk. Şeyh Ahmed Molla Ciyûn, Nûru`I-envâr I/100) ilgilendirdiği için bid`at olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ancak bu meseleye başka açılardan da bakılabilir.
Yazar: İslam Fıkhı Ansiklopedisi

Okudunuz mu?  İlahiyat Okumadan Kur'an Kursu Öğreticisi Olunabilir mi?

mevdudi
nasıl yani ben evlenecem sonra her defasında nikahmı tazeleyecem ama olmazki…:S:)
eşya almıyoruzki yada makinaya format falanda atmıyoruz sözleşmede fesih olmuyor zaten.bence nikah bir sefer yapılır ömür boyu ….

bilgi için teşekkürler güzel açıklanmış Allah razı olsun…


sükut eyledim
çünkü bir kça sefer bende şahit oldum hanımlar arasında sohbetlerde nikah duası okundunu acıklama için tşkler ALLAH razı olsun

Okudunuz mu?  Hesapsız ve azapsız cennete girecek 70.000 kişinin dışında hesap görüp azap görmeden cennete girenler olacak mı?

nikah tazeleme duası, eşler arasında nikah tazeleme, evli.kisinin.nikah.tazelemesi.nasil.olur

Bu kategoride yer alan Evlilik İlme Engel midir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eşler evde kendileri nikah tazeleyebilirmi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.