Anasayfa
21 Mart 2022, 5:31
hakkinda
Yönetici

Hemmam bin münebbih sahifesi hakkında bilgi istiyorum

Hemmam bin münebbih sahifesi hakkında bilgi istiyorum

Kayıtsız Üye
Hemmam bin münebbih sahifesi hakkında bilgi almak istiyorum.


Cevap: Hemmam bin münebbih sahifesi hakkında bilgi istiyorum

Desert Rose
Tabiin’in meşhurlarından. İsmi, Hemmam bin Münebbih bin Kamil olup, künyesi Ebu Ukbe’dir. Aslen Yemenli olduğu için Yemani, San’a şehrinden olduğu için San’ani, İslamiyetten önce Yemen’e gelip yerleşen İranlıların soyundan olduğu için de El-Ebnai nisbeleriyle bilinir. Doğum yeri ve tarihi kesin bilinmemekte ve hayatı hakkında kaynaklarda fazla bilgi bulunmamaktadır. 749 (H.131)da vefat ettiği rivayet edilmektedir. Ticaretle uğraşan ve bazı gazalara katılan Hemmam bin Münebbih, uzun müddet Ebu Hüreyre’nin meclislerinde ve sohbetlerinde bulundu. Ondan hadis-i şerif dinleyip rivayet etti. Ebu Hüreyre’nin bizzat ona hadis-i şerif yazdırdığı da rivayet edilir. Hazret-i Muaviye, İbn-i Abbas, İbn-i Ömer ve İbn-i Zübeyr’den de hadis-i şerif rivayet etti. Kardeşi Vehb bin Münebbih, Ali bin Hasan ve Ma’mer bin Raşid gibi zatlar da ondan hadis-i şerif rivayet ettiler.
Ebu Hüreyre’den duyarak yazdığı hadis-i şerifleri Es-Sahifet-üs-Sahiha adlı risalesinde topladı. Daha sonraki devirlerde Sahife-i Hemmam diye meşhur olan bu risalede, 140’a yakın hadis-i şerif vardır. Talebelerinden Ma’mer’in, ondan da Abdürrezzak’ın rivayet ettiği bu risaledeki hadis-i şerifleri, Ahmed bin Hanbel rahmetullahi aleyh Müsned’ine, İmam-ı Buhari hazretleri ise Sahih’ine almıştır. Sahifeti Hemmam bin Münebbih adıyla neşredilen bu eser, hadis-i şerif tarihi bakımından çok önemlidir. Bütün hadis alimlerince sika, yani güvenilir bir ravi olduğu bildirilen Hemmam bin Münebbih’in rivayet ettiği bu hadis-i şerifler, Şam ve Berlin’deki kütüphanelerde iki nüsha halinde mevcuttur.
Onun, Ebu Hureyre’den radıyAllahü anh rivayet ettiği hadis-i şeriflerden bazıları: Cuma gününde öyle bir saat vardır ki, bir Müslüman bu saatte dua edip, Rabbinden bir şey dilerse, Allahü teala ona mutlaka dilediğini verir. Güneş battığı yerden doğmadıkça, kıyamet kopmaz. Battığı yerden doğduğunu gören bütün insanlar iman edecekler. Fakat bu iman, daha önceden inanmayan veya iman ile bir hayır kazanmış olmayan kimseye fayda vermeyeceği zamanda vuku bulmuş olacaktır.

Okudunuz mu?  Safevi devleti hakkında bilgi

Cevap: Hemmam bin münebbih sahifesi hakkında bilgi istiyorum

çiçek ammo
MuuhaddisHemmam bin münebbihi ilk defa duydum.
Teşekkür


hemmam bin münebbih sahifesi, munebbih sahifesi

Bu kategoride yer alan Zebur Hakkında bilgi verirmisiniz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hemmam bin münebbih sahifesi hakkında bilgi istiyorum Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.