Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:21
sizden09
Abone

Şafii Mezhebinde imamın arkasındaki imama uyan cemaat fatiha okumasının hükmü nedir?

Cemaatle namaz kilmak

Kayıtsız Üye
Ben Şafi mezhebindendim. Cemaatin başında Hanefi imam var. Benim bu durumda fatiha ve zammı süreyi içimden okumam gerekiyor mu? Çünkü Şafi ler de içinden okumak gerekli diyen de var sadece imama uyun diyen de var. Kafam çok karışık

Okudunuz mu?  Vesvesem Var açıklayamıyorum anlatamıyorum

Yorum: Şafii Mezhebinde imamın arkasındaki imama uyan cemaat fatiha okumasının hükmü nedir?

vel Fecr
Fatiha ve sure okumanız gerekiyor. imama uydaki kasıt namaz içindeki rükunlar ile alakalıdır.


Yorum: Şafii Mezhebinde imamın arkasındaki imama uyan cemaat fatiha okumasının hükmü nedir?

misafir1
güzel kardeşim benim bildiğim; imam ebu hanife, peygamber (sav) efendimizin sesli kıldırdığı bir namazda, sahabenin okumaması tavsiyesi üzere, imamın okuduğunun cemaatin yerine de geçdiğini söylemiş; imam şafi ise peygamber efendimizin sessiz kıldırdığı bir namazda, sahabenin kendilerininde okumaları tavsiyesi üzerine, cemaatinde kendisinin okuması gerektiğini söylemişdir. imam malik ise bu durumu, namazın sesli veya sessiz kıldırılmasına bağlamış ve sesli kılınan (sabah/akşam/yatsı) namazlarda, imamın okuduğunun cemaatin yerine de geçdiğini ve cemaatin okumamasını, imamın sessiz kıldırdığı (öğlen/ikindi) namazlarda ise cemaatin de okuması gerektiğini söylemiş.

Okudunuz mu?  Namazda esnemenin hükmü

yani imam ebu hanifeye göre imamın okuduğu cemaatin yerine geçer ve cemaat okumaz. imam şafiye göre cemaatin kendisinin de okuması gerekir. imam malik e göre imam okuyorsa, cemaat okumaz; imam okumuyorsa cemaat okur. mezhebsiz falan değilim de hanefiyim ama bu hususda imam malikin dediğine uyuyorum. imam sesli okurken okumuyorum, imam sessiz okuduğu zaman okuyorum. okumakdan kastım da, ağzın çabalasa dilin hareket etse yeter. imam ebu hanifenin de çok güzel bir zihniyeti bakış açısı var, imam şafinin de keza öyle, diğerlerinin de öyle. sonuçda hepsi kuran ve sünnete dayanıyor. mesela şafilerde niyet ve amel sürekli olayın içerisinde. imam ebu hanife de imam ı azam, kıyaslamak doğrulamak yanlışlamak açısından söylemiyorum da ilmi derin.

Okudunuz mu?  Bayanlar adet döneminde kur an dinleyebilir mi?

sonuç olarak çok da mesele etme, benim söylediklerime de itibar etmek durumunda değilsin, dilediğini yap. çok karıştırmak istemiyorsan imam şafiye uy. olur da okuyacak olursan da, kendin okurken dilin çabalasa ağzın çabalasa, yanındaki duymayacak kadar kendin duysan yeter.


şafi mezhebine göre fatiha okumanın hükmü

Bu kategoride yer alan Kafirlerle olan münasebet hakkında bir soru başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafii Mezhebinde imamın arkasındaki imama uyan cemaat fatiha okumasının hükmü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.