Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:53
Gusul
Yönetici

Abdesti bozan akraba kadınlar

Abdesti bozan akraba kadınlar

Kayıtsız Üye
insanın abdesti hanımında yabancılardan bozulduğunu biliyoruz ama bizim halamız teyzemiz yada hanımızın kız kardeşi yabancı sayılmıyorki onlarda niye abdest bozuluyor.

şafii ve hanefiye göre durum nasıldır.


Cevap: abdesti bozan akraba kadınlar

Fetva Meclisi
< insanın abdesti hanımında yabancılardan bozulduğunu biliyoruz ama bizim halamız teyzemiz yada hanımızın kız kardeşi yabancı sayılmıyorki onlarda niye abdest bozuluyor. şafii ve hanefiye göre durum nasıldır >

Bilindiği üzere namaz dinimizin direğidir. Bundan dolayıdır ki, Resûl-i Ekrem Efendimiz: Mahşerde kulun ilk önce sorulacağı sual namaz sualidir, buyurmuştur.
Namazdan derece alarak geçersek inşaAllah diğerlerinden de kurtulabiliriz.
Ancak, namazımızın sahih olması da abdeste bağlıdır. Abdest sağlam değilse, namaz da sağlam olmaz. Zira namazın sıhhati için abdestin de sahih olması dört mezhebe göre şarttır,
Bu bakımdan, Şafii mezhebine Şâfii olan bir kimse abdestli iken çıplak eline (nikâhı caiz olan) herhangi bir kadının eli değerse, her iki tarafın da abdesti bozulur.
Meselâ, kendi hanımının, yahut nikah düşecek herhangi bir hanımın eli çıplak eline veya bir yerine değse abdest bozulur. Çünkü bunlara nikah düşmektedir. Nitekim baldızının eli değmesiyle de bozulacağı gibi. Çünkü ona da hanımın vefatıyla nikah düşer. Ancak, bu dokunuş çıplak derinin deriye değmesiyle olur. Elbisenin elbiseye değmesiyle abdest bozulmaz.
Bu hükme göre anne, kız, kızkardeş, hala ve teyzenin elinin değmesiyle abdest bozulmaz. Zira bunlar ebedî olarak nikâhı caiz olmayan yakınlardır,
Hanefi’ye gelince: Abdestli kimsenin elinin herhangi bir kadına dokunmasıyla abdesti bozulmaz. Böyle bir tehlike varid olmaz. Ancak tedbirli olmak, elbette takva gereğidir. Hanefi de bir endişe yok demektir.


hangi akrabalardan abdest bozulmaz, yeğenden abdest bozulur mu, abdesti bozan akrabalar

Bu kategoride yer alan Ağda sonrası gusül gerekirmi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Abdesti bozan akraba kadınlar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.