Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:58
Sure Ayet
Yönetici

Hz. Aişe hakkında hadisler ve ayetler

Hz. Aişe hakkında hadisler ve ayetler

Kayıtsız Üye
Hz. Aişe hakkında hadisler ve ayetlere ihtiyacım var Hz. Aişe ile ilgili hadis ve ayetler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Hz. Aişe hakkında hadisler ve ayetler

Muhasibi
Resulullaha, en çok kimi seviyorsun denilince, (Aişe’yi) buyurdu. Erkeklerden kimi diye sorulunca, (Aişe’nin babasını) buyurdu. (Buhârî) {Bir hadisi şerifte de buyuruldu ki: (Erkeklerden vezirim Zübeyr bin Avvam, kadınlardan ise Âişe’dir.) [Deylemî]}

Okudunuz mu?  Kamer Süresi Nüzul Sebebi

Resulullaha, Hz. Aişe’den başka, hiçbir zevcesinin yatağında (vahiy) gelmedi. Bu da, Hz. Aişe’nin ALLAHü teâlâ indinde kıymetinin pek çok olduğunu göstermektedir. Ümm-i Seleme validemiz Hz. Aişe için bir şey söyleyince, Resulullah, (Aişe için beni incitme. Bana vahiy, yalnız Aişe’nin yatağında iken gelmektedir) buyurmuş ve Ümm-i Seleme validemiz de, tövbe etmişti

Okudunuz mu?  İbadet ile ilgili ayetler

Ayetler…

O iftirayı çıkaranlar içinizden sayılı bir zümredir. Onu sizin için bir şerr saymayın. Aksine o, sizin için bir hayırdır. Onlardan herkese günahtan ne kazanıyorsa o vardır. Onlardan işin büyüğünü deruhte edene ise en büyük azab vardır" (Nûr, 11).

Bu ayetle ilgili olarak, şu iki açıdan açıklama yapılır:

Okudunuz mu?  Kuranı kerimin en son ayeti nerede indirilmiştir

a) Tefsiri, b) Sebeb-i nüzulü…

Ayetin tefsirine gelince, bil ki, ALLAH Teâlâ burada şu üç husustan bahsetmiştir:

a) Hadiseyi nakletmiştir. Bu, "O iftirayı çıkaranlar içinizden sayılı bir zümredir" ayetiyle ifade edilen husustur. İfk, yalan ve isnaddan daha ileri olan şeydir.
Bunun, "bühtan" manasında olduğu da söylenmiştir ki "Bühtan", farkına varmadan kişinin başına ansızın gelen bir şeydir. Bunun aslı, "çevirme" manasına olan "İfk" masdarıdır. Çünkü bu olması gerekenden başka şekle sokulmuş, tersyüz edilmiş bir sözdür

Okudunuz mu?  Nas suresi kolay ezberleme

Hz. Aişe’nin Nezaheti

Müslümanlar, bununla Hz. Âişe (r.anhâ) annemize atılan iftiranın kastedildiği hususunda ittifak etmişlerdir. Hak Teâlâ bu yalanı, "ifk" diye isimlendirmiştir.

Çünkü Hz. Aişe’nin bilinen hali, şu sebeblerden ötürü bu ifk ile taban tabana zıddır:

1) Onun, masum (günahsız) olan Resûlullah (s.a.s)’ın hanımı olması herşeyden önce buna mânidir. Çünkü peygamberler, kâfirleri hakka davet etmek, küfürden dönmelerini istemek için gönderilmişlerdir.
Binâenaleyh peygamberlerde, kâfirleri kendilerinden nefret ettirecek, soğutacak ve uzaklaştıracak bir hususun bulunmaması gerekir. İnsanın hanımının zinâkar olması ise, nefret ettirip, diğer insanları onlardan uzaklaştıran en büyük’şeylerdendir.

Okudunuz mu?  Tebbet süresinde ebu leheb karısı dünyada iken cehennemlik oldular neden?

İmdi eğer denilirse ki: "Hz. Nûh ve Lût (a.s)’ın hanımları gibi, bir peygamber eşinin kâfir olması caiz oluyor da, fâcire olması nasıl caiz olmuyor? Hem sonra eğer bu caiz olmasaydı, Hz. Peygamber (s.a.s), bunun imkansız olduğunu herkesten önce bilirdi.
Bunun böyle imkansız olduğunu biliyor olsaydı, o zaman canı sıkılmazdı ve Hz. Âlşe’ye hâdisenin nasıl olduğunu sormazdı?" denilirse, biz deriz ki:

Okudunuz mu?  Yeni doğan bebeklerin kulağına ezan okuması hakkında bilgi

Bunlardan birinci hususa şöyle cevab verilir:

Kâfir olma (insanları) nefret ettirip, uzaklaştıran şeylerden değildir. Fakat Pygamberin hanımının fâcire (zâniye) olması, insanları peygamberden nefret ettirip, soğutan şeylerdendir.

İkinci hususa da şu şekilde cevap verilir:

Hz. Peygamber (s.a.s) bâtıl, boş ve asılsız olduğunu bildiği halde, kâfirlerin söylediği başka sözlerden ötürü de canı sıkılırdı.

Okudunuz mu?  Tebbet Suresi - Arapça - Türkçe - Yazılışı - Okunuşu

Nitekim Cenâb-ı Hak, "Andolsun biliyoruz ki onların söyleyip durduklarından göğsün cidden daralıyor" (Hicr, 97) buyurmuştur.

O iftirayı çıkaranlar içinizden sayılı bir zümredir. Onu sizin için bir şerr saymayın. Aksine o, sizin için bir hayırdır. Onlardan herkese günahtan ne kazanıyorsa o vardır. Onlardan işin büyüğünü deruhte edene ise en büyük azab vardır" (Nûr, 11).

Okudunuz mu?  Fatiha Suresi Nerelerde Okunur?

hz aişe ile ilgili hadisler, hz aişe hadisleri, hz aişeden rivayet hadisler

Bu kategoride yer alan İnne ve kardeşleri harflerinin geçtiği ayetler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz. Aişe hakkında hadisler ve ayetler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.