Anasayfa
1 Temmuz 2022, 11:35
sizden9
Abone

Bedelli askerlik kul hakkı mı?

Bedelli askerlik kul hakkı mı?

Ercan
Ben ve benim gibi milyonlarca genç askere gittik, soğukta, karda, kışta nöbet tuttuk. Çoğumuz ailesini, nişanlısını, eşini, çocuğunu, işini, gücünü geride bırakarak bu görevi yerine getirdi. Hayatımızı 15 ay erteledik.

Askere gitmeyip, parayla teskere alanların üzerinde 15 ay askerlik yapanların hakkı var mıdır? Kul hakkına girer mi?


Cevap: Bedelli askerlik kul hakkı mı?

islamyolu
bu devlet bunun vebalını nasıl alır bilmiyorum. Fakir olan 15 ay çekecek, zengin olan parayı verecek evinde oturacak. bundan sonrada askerde her türk asker doğar lafı değişir. Her fakir asker doğar olur.

bu arada sorunun yanıtını ben bilmiyorum bilen arkadaşlar olursa bende merakla bakarım.


Cevap: Bedelli askerlik kul hakkı mı?

mslmn
Ercan abi ben tam bir yorum yapamıyacağım ancak şöyle bir bakarsak

devlete gelir sağlanıyor şudur budur ancak dini yönden bakarsak: parası olmayan biri gidip soğukta,karda kışta askerlik yaparken para veren evde oturuyor..kul hakkı mıdır değil midir kesin cevap veremem ama kul hakkıdır gibime geliyor..birçok insan zorlu koşullarda askerlik yaparken sen evdesin.hoş bir şey değil tabiki.tabi biz ne dersek diyelim elbet yanlış dediğmiz yanlış bildiğimiz yanlış gördüğümüz olur.En iyisini ve en doğrusunu Allah (c.c) bilir.

Okudunuz mu?  İnsanlar neden dünyaya gönderildi?

Allah izin verirse askere gidecek yaşa gelir ve gidersem çok param olsada fark etmez 15 ay yaparım Allah’ın izniyle.


Cevap: Bedelli askerlik kul hakkı mı?

islamyolu

youtube.com/watch?v=COmuIVYYKb0

buradan bir bak kardeşim dinle.


senayusa
Iyide askerligin zorunlu olmasi değil midir önce kul hakki olan? Bence bunu dusunmek lazim en basta. Ben insanların zorunlu askerlik yapmalarina karsiyim bu yuzden de kul hakki olacaksa eğer insanlara boyle bir zorunlulugun getirilmesi kul hakki olur. Bayanlarda pek ala yapabilir askerlik (hepsi değil tabi ama aralamizda bunu yapabilecek gucte bayanlarda yok değil hani) bu konu çok detaya girer. Ona bakarsaniz her yerde artik "vip" denen olay var. otoparkta, ucakta, kuyruk beklenilmesi olasi her yerde… Parani bastir dunya kadar kisinin onune gec ya da daha iyi hizmet al. Bunlarin hepsi kul hakki. Eger askerlik konusunda zorunluluk gercekten gerekliyse– ki bence degil, parasi olanin askerlik yapmamasi da tabiki hiç adil degil!!!

Okudunuz mu?  Mucizevi Sekine duası hakkında bilgisi olan yada okuyan var mı?

semaver
Bence aksine devlet kul hakkına girmektedir ve bedelli askerlik yasasıyla bundan kurtulmaktadır Bir insanın ömrünün 15 ayını o da sırf keyfi için zorla elinden almaya hiç kimsenin hakkı yoktur zaten ne kadar yaşıyoruz ki şunun şurasında kanunlarına bakmayın ben gözümle görüyorum duyuyorum kimini çaycı kimini temizlikçi yapıyorlar boşuna tutuyorlar anlıcagınız o kadar süre boyunca insanları bunun yerine iyi bir askeri egitimden geçilirmiş bir ordu düzenegi kursalar insanları da boş yere tutarak ömründen çalmasalar bence çok daha iyi olur


ezhur
Bence de zorla yaptırılması kul hakkı gibi. Hani savaş vs olağanüstü bir hal olsa ve askeriyeye destek ihtiyacı olsa neyse. Hem de pek çok yere yeterli eğitim verilmeden gönderiliyorlar. Bu vesileyle tüm şehit ailelerine Allah sabır versin. Kimin ne zaman öleceği de belli bilinemez. Askerde mi, depremde mi?Tabi en doğrusunu Allah bilir. Zulüm görenler, parasına da değil ama mesleki tecrübeye ara verip dönünce el becerisinde gerileme olanlar, namaz kılma hakkı elinden alınanlar vs vs. bunları da düşünmek lazım. Niyet çok önemli. Allah ihlasla doğru tercihler yapmak nasip etsin. Amin.

Okudunuz mu?  Hz. Maşita kimdir?

semaver
Ben şahsen askere gitmeyi düşünmüyorum çoluk çocuklarımızıda askere göndermeyi istemiyorum çünkü onlar başörtülü hanımlarımızı devlet dairelerine almıyorlar islama hakaret edip istemiyorlar ama bunların çoluk çocuklarını askere alıp şehit ettiriyorlar bunların tamamı atamakedonyalı islamı kaldıran kendimizi kurtarmaya bakalım derim arkadaşlar din elden gitmeden çünkü deccalın kastı dinedir


senayusa
Su yorumunuzdan dolayi ben sizin adiniza utandim emin olun… Cok yazik!!!

Hocam bence konuyu kapatin semaver arkadaş olayi farkli bir noktaya getirmeye calisiyor.


mevdudi
< Ben şahsen askere gitmeyi düşünmüyorum çoluk çocuklarımızıda askere göndermeyi istemiyorum çünkü onlar başörtülü hanımlarımızı devlet dairelerine almıyorlar islama hakaret edip istemiyorlar ama bunların çoluk çocuklarını askere alıp şehit ettiriyorlar bunların tamamı atamakedonyalı islamı kaldıran kendimizi kurtarmaya bakalım derim arkadaşlar din elden gitmeden çünkü deccalın kastı dinedir >
askere gidersin yada gitmezsin bu senin kararın fakat şunuda söylim er yada geç askere gideceksin zorlada olsa tabi istisnalar hariç…

Okudunuz mu?  Allah'a şirk koştum (Kendimden nefret ediyorum)

çocuklarınıda gönderme… izin veriyorum.
ya kardeşim bu senin isteğinlemi ortalığımı karıştırmaya çalışıyorsun.
bak kardeşim baş örtülü hanımlarımızı devlet dairelerine almıyorlar diye yazmışsın ya baş örtülü bayanların oralarda işi ne sence bu daha iyi değilmi,oralarda olmuşlarda ne olacak ha şöyle diyecen illaki bayanlar için doktor falan olması gerek diyecen oda var kardeşim arayan bakan bulur,bu mümkün.
aklınızı başınıza alın derim hem sözlerinizde dikkat edin amacın ortalığı kızıştırmaksa buna izin verilmez bu sitede ona göre


ravza 2
Peki sen gitme ben gitmiyeyim bu vatanı akbabalaramı teslim edek ?


muvahhidim
< Ben ve benim gibi milyonlarca genç askere gittik, soğukta, karda, kışta nöbet tuttuk. Çoğumuz ailesini, nişanlısını, eşini, çocuğunu, işini, gücünü geride bırakarak bu görevi yerine getirdi. Hayatımızı 15 ay erteledik.

Askere gitmeyip, parayla teskere alanların üzerinde 15 ay askerlik yapanların hakkı var mıdır? Kul hakkına girer mi? >

Kardeşler;
Bedelli askerliğin dinimiz açısından ne sakıncası olacağını ben anlayamadım.
Kul hakkı neden olsun ki, herkes bir şekilde askere gidecek bundan kaçış yoktur. Devletin, yaşı ilerlemiş, evli barklı, bir iş tutturamamış ya da okulunu okuyupta hayatına geç atılan 30 yaş ve üzeri kişiler için askerliklerini yapmaları hususunda bence kolaylık sağlamıştır. Bunun neresi kul hakkı anlayamadım.

Okudunuz mu?  Hayvan Olan Yerde/evde Namaz Ve Kuran Okumak

Askerliğini kazançlı bir şekilde tecil ettiren kişiler için bedel ödemek kolaydır. Ancak, bu tecilinde hiçbir kazanç elde edemeyen kişiler için bedel ödemek biraz zordur. Devlet te bu kişiler için vicdani ret diye bir madde çıkarmıştır. Bence bu onlar için çok güzel ve büyük bir fırsattır. Devlet böyle düşünmekle, hem askeriyenin masrafları, silahı ve donanması noktasında güzel bir miktar gelir elde eder, hem de 30 yaşını geçmiş evli çocuklu adamların da askerliklerini yapmaları noktasında sıkıntılı olacağı açısından, onlara güzel bir ruhsat tanımıştır.

30 yaş ve üzeri olan kişilerin %80’ninin evli ve çocuklu olduklarını düşünecek olursak bunların geçimini ve nafakalarını kim sağlayacak acaba?? bunu da düşünmek gerekir. Vicdani Red ile en azından, 15 ay ücretsiz kamu dairelerinde çalıştırılacak ve bu kişi borçlanarak ya da bir şekilde ailesinin sıkıntı çekmeden geçimini sağlayacaktır. Bu da devletin bir şekilde işine gelecek. Arkadaşlar askerlik demek, sadece sınırda nöbet tutmak ya da tugayda başı boş hareketler yaparak zaman geçirmek demek değildir. Bu askerlikse devletin gelir elde etmesi bir yerlerden çıkar sağlaması da bir şekilde askerliktir. Askerlik, devleti korumak ona yaranmaksa, bedelli de devlete faydalı olmak maddi yönden destek sağlamaktır. Hamdolsun askeriyelerimiz boş değil yeterince gencimiz mevcut.

Okudunuz mu?  Tesettürlü bir bayanın geçerli bir mazeret nedeni ile eşofman giymesi caiz midir?

Ayrıca ben, Dinini yaşayamayacağından endişelenip, askere gitmek istemeyen birçok müslüman kardeşleri tanıyorum.. Onlar için de Rabbim bir kapı açmış olur. Ben dini fetva vermeyecem ama, bu açıdan bir sakıncası yoktur aksine faydalı olur kanaatindeyim..

En İyisini Bilen O’dur..
O’nunla Kalın..

celle celeluh..


senayusa
Muvahhidim kardesim olaya çok güzel aciklama getirmissin. Allah razı olsun…


mevdudi
muvahhid kardeşim ellerin dert görmesin Allah razı olsun senden güzel cevap vermişsin..
kul hakkı diyor ya tövbe tövbe …
bütün sorun bittide bu kalmıştı….


semaver
"askere gidersin yada gitmezsin bu senin kararın fakat şunuda söylim er yada geç askere gideceksin zorlada olsa tabi istisnalar hariç

Okudunuz mu?  Mevlana ne demek? Kısaca

çocuklarınıda gönderme izin veriyorum
ya kardeşim bu senin isteğinlemi ortalığımı karıştırmaya çalışıyorsun
bak kardeşim baş örtülü hanımlarımızı devlet dairelerine almıyorlar diye yazmışsın ya baş örtülü bayanların oralarda işi ne sence bu daha iyi değilmi,oralarda olmuşlarda ne olacak ha şöyle diyecen illaki bayanlar için doktor falan olması gerek diyecen oda var kardeşim arayan bakan bulur,bu mümkün
aklınızı başınıza alın derim hem sözlerinizde dikkat edin amacın ortalığı kızıştırmaksa buna izin verilmez bu sitede ona göre"

Ben ortalıgı fln karıştırmıyorum sadece dogruları söylüyorum bu da siz kendi kendini kandırma tutkunlarını kızdırıyor Ne demek başörtülünün işi ne kardeşim müslüman ikinci sınıf vatandaş mı bende diyorum ki madem başörtülü hanımlarımızı egitimden bile yoksun bırakıyorsunuz bu bayanların çocuklarını da askere almayın o zaman bu gayet doğru bir yaklaşım yanlışmıyım ? hayır doğru ama siz bunu korkunuzdan yalanlıyorsunuz bir çok müslüman…

Okudunuz mu?  Yatsı namazının sadece farzını kılmanın bir günahı sakıncası var mı?

bassedas
kul hakkı tartışmalarını okuyunca hüzünlendim. 2005 te mayına basarak şehit olan silah arkadaşımın ismi Hakkı Kul idi. adanalı civan gibi delikanlı idi. parçalarını çukurca mart soğuğunda gece vakti ağlaya ağlaya toplamıştık.


zekaikc
Profesyonel ordu şart. Çoluğu çocuğu olan, işi gücü kurulu olup 15 ay askere gitmek durumunda olan bir sürü mağdur insan var. Askerlik zorunlu olmaktan çıkmalı artık.


dr.şeriati
diyecek o kadar çok şey var ki bu konuda, ama ne yazık ki sistem tarafından çepeçevre kuşatıldığımız için her zamanki gibi susmak zorunda kalıyoruz. ama şöyle söyleyeyim; askerlik kim ve ne için gerçekten, hangi vatan? hangi sistemi korumak için? ve biz kimi temsil ediyoruz? daha fazla konuşmak isterdim ama.. vesselam.


karadamlalar
"İman edenler, Allah yolunda savaşırlar. İnkâr edenler de tâğût yolunda savaşırlar. O hâlde, siz şeytanın dostlarına karşı savaşın. Şüphesiz şeytanın hilesi zayıftır."Nisa/76

şehitliğin gerçekleşmesi için canın Allah yolunda verilmesi gerekir, Allah yolunda savaşmadan bazı insanların da şehid sevabı alacağı hadislerde bildirilmişse de bu gaza esnasında şehid olmakla bir değildir. müslümanlar olarak bizi Allah’a isyana götürecek olan işlerden beri durmalıyız ki Türk devletine askerlik de nisa 76 ayetine göre müslümanın yapmayacağı bir iştir. Mekkeden medineye göç edememiş olan Müslümanlar müşriklerin saflarında müslümanlara karşı savaşıp öldüklerinde cahiliyye ölümü ile öldüler, yani ebedi cehennemlik oldular.

Okudunuz mu?  Eksik abdest aldım ve namazımı o şekilde kıldım. yeniden kılmam gerekir mi?

dr.şeriati
Allah razı olsun kardeşim gayet net açıkladın.


bassedas
< diyecek o kadar çok şey var ki bu konuda, ama ne yazık ki sistem tarafından çepeçevre kuşatıldığımız için her zamanki gibi susmak zorunda kalıyoruz. ama şöyle söyleyeyim; askerlik kim ve ne için gerçekten, hangi vatan? hangi sistemi korumak için? ve biz kimi temsil ediyoruz? daha fazla konuşmak isterdim ama vesselam. >
anladık biz güzel kardeşim. anladık, haklısın da. dilin demesine gerek yok. bağıra bağıra susuyorsun…


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar yorumlarin hepsini okudum ben Türkiyeden uzaklarda bir üniversite öğrencisiyim..insan uzakta olunca vatanini milletini daha bir başka seviyor özlüyor, elbetteki onun korunmasi adina iş başa düşse bu millet erkeğiyle kadınıyla çocuğuyla korumasını Allahin izniyle bilir, bildiğini alem kaç kez tecrübe etmiş..Askerlik bence zaman kaybi değil tam aksine, vatani korumak için bulunduğu yerden, evinden, ocağindan ailesinden ayrilan birisinin nefesleri bile ahiret adina sevap hanesine yaziliyordur hüsn-ü zannindayim. Şahsen zamani gelince o görevi eda edebilmek.çok istiyorum lakin Bedelli askerlikte de Niyet çok önemli diye düşünüyorum..Sizler de biliyorsunuz Bedelliden yararlanan büyük bir kesim de yurtdişindakiler burads durum farkli, adam ailesiyle bizim güzel yurdumuzun çok çok uzağinda..Kişisel fikrim bu sorunun tek doğru cevabi olamaz; Her şahıs için o kişinin niyetine göre durum değişiklik arzeder, saygılar

Okudunuz mu?  Satranç oynamak haram mıdır?

bedelli askerlik caiz mi, islamda bedelli askerlik, bedelli askerlik günah mı

Bu kategoride yer alan İç huzursuzluğum var nasıl huzursuluğu engellerim ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bedelli askerlik kul hakkı mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.