Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:46
missa7-2
Abone

Ölen bir Müslümanın zekat borcu nasıl ödenir?

Ölen bir Müslümanın zekat borcu nasıl ödenir?

Kayıtsız Üye
Ölen bir Müslümanın zekat borcu nasıl ödenir?


Cevap: Ölen bir Müslümanın zekat borcu nasıl ödenir?

Muhammed
Ölen biri için zekat nasıl çıkarılır? hakkında bilgi aşağıda verilmiştir.

Bir malda zekât borcu doğduktan sonra, bu borç ödenmeden önce o malçalınmak, kaybolmak, gasbedilmek gibi yollarla helâk olsa; mükellef ister ödeme imkânına sahip olsun veya olmasın, Hanefîler’e göre zekât borcu düşer. Fakat bu malı bağış veya satış yoluyla tüketirse zekât borcu düşmez, zekâtını vermesi gerekir.

Okudunuz mu?  Ahirette insanların tekrar diriltilecekleri yer


Fakihlerin çoğunluğuna göre ise bu durumda zekât borcu düşmez. Mükellefin onu yeniden ödemesi gerekir. Ancak İmam Mâlik’e göre, telef olduklarında hayvanların zekâtı ödenmez.


Hanefîler, zekâtın mükellefin niyetiyle eda edilen ve niyâbet kabul etmeyen bir ibadet olduğunu ileri sürerek, mükellefin ölmesiyle zekât borcunun da düşeceğini söylemişlerdir.

Okudunuz mu?  Allah, neden bizi kötülüklerle imtihan eder?

Ancak ölen vasiyet etmişse mirasının üçte bir miktarından zekât borcu ödenir. Vasiyet etmemiş ise mal vârislerine intikal eder. Fakat, vârisleri ödeme mecburiyetinde değillerdir.

Ama öderlerse bu nâfile bir sadaka yerine geçer. Çünkü zekât bir ibadettir. Her ibadet gibi niyetle eda edilir.Borçlunun ölmesi sebebiyle niyet olmadığından borç da düşer. Hanefîler zekât borcunu ödemeden ölen kimsenin, namazı, orucu terkederek ölen kimse gibi günahkâr ve borçlu olarak öldüğü ve geride kalanların onu bu borçtan kurtaramayacağı görüşündedirler.

Okudunuz mu?  Yemin kefareti hayır kurumlarına verilebilir mi?


Mumsema hocamız bu konuya katılmıyor.
Ölen birinin malından, önce borçları ödenir sonra kalan maldan üçte birini
vasiyet etmişse vasiyet ettiği yere kullanılır.


olunun terikinden zekat odenirmi, ölen kişi adına bıraktığı maldan zekat verilirmi

Bu kategoride yer alan Zenginliği istediğime ilmi isteyene veririm hangi ayet başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ölen bir Müslümanın zekat borcu nasıl ödenir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.