Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:15
missa9
Abone

Gusülde ağız içini yıkama konusunda vesvese yapıyorum nasıl kurtulabilirim?

Gusülde ağız içini yıkama konusunda vesvese yapıyorum nasıl kurtulabilirim?

Kayıtsız Üye
gusül abdesti alırken ağzımı yeterli ıslatmadığımı düşünüyorum hep mesela dilimin altını nasıl ıslatabilirim banyodan çıktıktan sonra sürekli gidip vesvese yapıp ağzımı ıslatıyorum suyu ağzımda çevirip duruyorum ama hep içimden bir ses olmadı diyor bu durumdan nasıl kurtulabilirim acil cevap verin lütfen….


Cevap: Gusülde ağız içini yıkama konusunda vesvese yapıyorum nasıl kurtulabilirim?

Ecrinim
VESVESE VE KALBE GELEN DÜŞÜNCELER

Vesvese, şeytanın kalbe attığı boş, basit ve batıl düşüncelerdir.

Okudunuz mu?  Hululi tasavvufu nedir ?

Şeytanın kalbe vesvese vermekten başka yaptığı bir şey yoktur.

Vesvese, hak yola giren, Allah’a yönelen müminlere gelir.

Eğer kafir ve münafıklar, bizde vesvese yoktur diyorlarsa, doğrudur. çünkü onlarda, iman, İslam, Allah, ahiret, tövbe, zikir, salih amel gibi düşünce ve endişe bulunmadığı için, şeytanın onlardan almak ve çalmak isteyeceği bir şey yoktur.

Okudunuz mu?  Bozulan nafile ve sünnet namazının iadesi

Zaten onlar, şeytanın dostlarıdır; şeytan onlardan razı, onlar şeytandan memnundurlar.

Şeytan kendisine düşman olup Allah’ın dostluğuna yönelen, zikre, hayra niyetlenen kimselere musallat olur. Eğer vesveseden korkulmaz, peşine düşülmez, kendisiyle amel edilmezse hiçbir zararı olmaz. Hadiste belirtildiği gibi mümin, vesveseye uymadığı ve kötü düşünceleri Allah için terkettiği için bir sevap bile alır.

Ayrıca Resulullah (s.a.v) Efendimiz, bir hadislerinde nefis ve şeytandan kaynaklanan kötü düşüncelerin, konuşulmadığı ve onlarla amel edilmediği müddetçe affedildiğini müjdelemiştir.

Okudunuz mu?  Hayvanlarda Sütün Oluşumu Nasıl oluşur

Ashaptan bazıları Allah Resulüne (s.a.v) gelerek:

"Ya ResulAllah! Allah, iman ve İslam’a dair kalbimize öyle düşünceler geliyor ki, gökten düşüp parçalanmak onları söylemekten daha iyidir; bunun sebebi nedir?" diye sordular; Efendimiz (s.a.v):

"Bu sırf imandır; sizde bulunan imanın alametidir." buyurdu.

VESVESEDEN KURTULMA YOLLARI

Vesvesenin en güzel ilacı ilim, zikir ve Allahu Teala’ya sığınmaktır. Çünkü Allahu Teala, muttaki kullarının, tefekkür ve zikir ile şeytanın hilelerini nasıl fark ettiklerini şöyle haber vermiştir:

Okudunuz mu?  Çocuğa mevlana ismini koymak caizmi? bebeklere mevlana ismi

"Şüphesiz, muttaki olanlara, şeytandan bir vesvese geldiğinde, (Allah’ı hatırlayıp, geleni) iyice düşünürler ve onun (rahmani mi şeytani mi olduğunu) hemen anlayıverirler."

Vesvese, boş bir sözdür. Mümin her duyduğu ve her aklına gelen ile amel edemez. Onların doğruluğunu ilim ve insafla ölçer; değerlendirir. Sonuçta dinin usul ve edeplerine uymuyorsa kaldırır atar.

Okudunuz mu?  Günahkar kulum ben nasıl affedilirim

Kalbe gelen düşünceler, dinin helal ve haramını bildiren hükümler ile değerlendirilir; onlar helal ise haktandır, alınır. Haram ise, şeytandandır, kaçılır. Şu halde, insan ve cin şeytanlardan gelen fısıltı, fikir ve davetleri tanımak için herkese farz olan temel ilimleri bilmek gerekir. Cahil insan, şeytanın maskarası olur. Helali haramı birbirine karıştırır; hurafeye din diye sarılır. Her türlü cereyana kapılır; şeytanlar da onu istediği gibi kullanır. Bu, halden Allahu Teala’ya sığınırız.

Okudunuz mu?  Cami hocası olmak için neler bilmemiz gerekir ?

Şeytandan gelen vesveselere karşı nasıl davranacağımızı Resulullah (s.a.v) Efendimiz şöyle öğretmiştir:

"Şeytan sizden birisine gelir ve:

"Yeri kim yarattı, göğü kim yarattı, şunu kim yarattı, bunu kim yarattı?" diye sorar. Kul da hepsine: "Allah yarattı"diye cevao verir. Sonunda:

"Peki, Allah’ı kim yarattı?" diye kalbe bir soru atar. İçinde böyle bir soru bulan kimse, onun şeytandan olduğunu bilsin, hemen soruya son versin, Euzu besmele çekip Allah’a sığınsın ve: Ben Allah’a ve O’nun peygamberlerine iman ettim desin."

Okudunuz mu?  Sürekli namazda istemeyerek yanlışlar yapmak

Eğer benzeri soruları insan şeytanları sorarsa yine aynı şekilde davranmalı ve onlara karşı:"Allah birdir, hiç kimseye muhtaç değildir, doğurmamış/kimseyi evlat edinmemiştir, doğrulmamıştır/sonradan olmuş değildir, hiçbir şey O’na denk değildir."manasındaki "ihlas" suresini okumalıdır.

Şeytanın vesvese yolu ve şekli çoktur. Kendisi mümin kalbini çelemez ise, insanlar içinden seçtiği şeytan tipliler bunu başarmak ve kalbi karıştırmak ister. Bunun için yemin etmiştir ve bunu gerçekleştirmek için Allah’tan mühlet almıştır.

Okudunuz mu?  Ramazanda adak orucu tutulur mu

Şeytan müminlerin azılı düşmanlarıdır. O bize saldırdıkça biz de Yüce Rabbimize kaçmalı, zikredip O’na yalvarmalıyız. "Felak" ve "Nas" sureleri bize bunu öğretiyor. Allahu Teala, "Nas" suresinde şeytanı "hannas" olarak tanıtmıştır.

Hannas, kalbi boş bulunca ona saldıran, kalb zikre geçince de hemen sinip kaçan demektir. Hz. Rasulullah (s.a.v) Efendimiz, şeytanın bu halini şöyle anlatmıştır:

Okudunuz mu?  Çalgı aletleri çalmak günah mı?

"Şeytan, vesvese vermek için insanın kalbine hortumu uzatır; eğer o Allah’ı zikrederse hemen sinip kaçar. Allah’ı zikretmeyi unutursa kalbi iyice sarıp bir lokma gibi yutar. İşte bundan sonra vesvese vermeye başlar."

Ölene kadar yakamızı bırakmayacak bu sinsi düşmandan korunmak için devamlı Yüce Mevla’nın yardımını istemeliyiz.

Okudunuz mu?  Alevi nikahı kabul olur mu

gusülde ağız, Gusülde ağzın içini yıkarken vesvese, gusülde ağız yıkama

Bu kategoride yer alan Hz.Muhammedin hayatının özeti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusülde ağız içini yıkama konusunda vesvese yapıyorum nasıl kurtulabilirim? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.