Anasayfa
20 Eylül 2023, 7:10
missa4
Abone

Yalanın kişiye ve topluma verdiği zararlar

Yalanın kişiye ve topluma verdiği zararlar

Kayıtsız Üye
bu çokkkk güzel birşeydir evet evte


Cevap: yalanın kişiye ve topluma verdiği zararlar

Muhasibi
İyiliğin, huzur ve mutluluğun temeli doğruluktur. Fert, aile ve toplum hayatının intizamı da, doğrulukla mümkündür. Doğruluğun olmadığı yerde huzûr, sükun ve mutluluktan eser kalmaz, dolayısıyla, hiçbir ilerleme de olmaz. Bir aile içinde doğruluk olmazsa, o ailenin fertleri arasında ülfet, muhabbet, huzur ve güvenin varlığından söz edilemez. Yalan söyleyeni çok olan bir toplumdan, iftiralar, düşmanlıklar ve anlaşmazlıklar hiç eksik olmaz.

Okudunuz mu?  Her ayetinde Allah kelimesi geçtiği sure hangisidir

Aleyhimize bile olsa nefsimizi doğru söylemeye alıştırmalı, çocuklarımıza hakikati konuşmanın büyük bir fazilet olduğu öğretilmeli, böylece kazanacakları şeref ve meziyeti misallerle anlatarak, yalancılığın çok kötü bir huy olduğunu, onların zihinlerine yerleştirmeliyiz.

Yalan, insanların birbirine düşmesine, toplumdaki ahengin bozulmasına sebep olduğu için, çok çirkin bir fiil olarak kabul edilmiştir. Dinimiz, yalan söylemeyi haram kılmış, dünyada da ahirette de huzur, mutluluk ve kurtuluşun doğru söylemekte olduğunu bildirmiştir. Peygamber Efendimiz: "Kalp, doğruluktan huzur, yalandan ızdırap duyar”[1], "Yalan ile iman bir arada duramaz”[2] buyurarak mü’mine yalanın yakışmayacağın vurgulamıştır. Kişi yalan söylediği zaman, yalanının er geç meydana çıkacağını bilmelidir. Atalarımız: "Yalancının mumu yatsıya kadar yanar” derken ne güzel söylemişlerdir. Çünkü yalan, sahibini utandırır, rezil eder. Kişinin yalancı olduğu bir kere anlaşıldı mı, söylediği doğru sözlere de, artık kimse inanmaz.

Okudunuz mu?  İmam Hatip mi Anadolu lisesi mi

Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyorlar: "Doğruluktan ayrılmayın. Çünkü doğruluk, insanı iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Yalandan kaçının. Zira yalan, insanı kötülüğe, kötülük de cehenneme götürür. İnsan, yalan söylemeyi terk etmedikçe, hakiki mü’min olamaz. Yalancılık, kalbin kararmasına sebep olur. Seni yaksa bile, doğruluktan ayrılma.”[3]

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin aile büyükleri ve akrabaları

"Ey iman edenler! Allah’tan sakının ve doğru söz söyleyin. Böyle davranırsanız, Allah işlerinizi düzeltir ve günahlarınızı bağışlar. Kim Allah ve Resulüne itaat ederse, büyük bir kurtuluşa ermiş olur.”[4]

——————————————————————————–

[1] Riyâzu’s-Salihîn, 1/86, H.No: 55.

[2] Ahmed b. Hanbel, Müsned 1/5, H.No: 2393.

Okudunuz mu?  Fatiha Süresini Okumanin Fazileti

[3] Riyâzu’s-Salihîn, 1/85, H.No: 54.

[4] Ahzâb, 33/70-71.


Cevap: yalanın kişiye ve topluma verdiği zararlar

Kayıtsız Üye
Paylaşım için Allah razı olsun güzel bilgiler verdiniz


Cevap: yalanın kişiye ve topluma verdiği zararlar

Kayıtsız Üye
çok sağolun işime yaradı :))


Kayıtsız Üye
çok teşekkür ederim çok yardımcı oldun Allah sizden razı olsun böyle güzel şeyler paylaşıyorsunuz herkese hayırlı cumalar…

Okudunuz mu?  Arefe günü oruç tutmak farz mıdır?

Kayıtsız Üye
bu site çok güzel bütün din ödevlerimi bu siteden yapıyorum vede hoca çok beğeniyor.


kıskançlık yalan ve iftiranın kişiye ve topluma verdiği zararlar, kıskançlık yalan ve iftiranın kişiye ve topluma verdiği zararları nelerdir, yalanın kişiye ve topluma verdiği zararlar

Bu kategoride yer alan Kur'anı Kerimi açıklamasından okumak sevap mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yalanın kişiye ve topluma verdiği zararlar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.