Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:06
sizden4
Abone

Resim Çizmek Hakkında Hadis Hocamızdan yeni bir Yorum. Görüşleriniz Önemli!

Resim Çizmek Hakkında Hadis Hocamızdan yeni bir Yorum. Görüşleriniz Önemli!

xİmamHatipLee
Selamun Aleyküm Hayırlı Akşamlar Cümleten.

Dersten yeni çıkdım son dersimiz hadis dersiydi ders erken bitti fırsat bu fırsat Resim çizmekle ilgili hocamıza soru sordum bana verdiği yanıtsa şöyleydi..

Putperestliğin çok eskilerden geldiğini ve nasıl geldiğini anlattı. Çok çok eski zamanlarda üstün bir şahsın (artık peygambermi Şeyhmi hocamı belli değil) ölümünün ardından insanlar onu yılda birkez hatırlamak anmak için bir heykelini yapıyorlar ve putperestlik böylece başlamış oluyor yılların ardından her yıl yapılan bir anma töreni putperestliğe dönüşmektedir.

Ve Peygamberimiz bildiğimiz üzere Şirk topluma gönderilmiştir. Ve putperestliği ortadan kaldırmak için çeşitli yollara başvurmuştur. Bunlardan biriside resimi vs yasaklamak olmuştur. Yani biz bu devirde şimdi Tv izlerkende Puta tapmadığımızı onun put olmadığını yada ne bileyim ders kitaplarındaki resimler veya herhangi bir şey bunlara tapmayacağımızı biliyoruz. Yani Zamanın şartlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini söledi.
Tabi bu konuda ihtilaflar devam etmekte fakat kesin söz söylemedi kesin konuştuğu yer ise yarısının çizilmesiydi çünkü yarım bir canlı yaşayamazdır.

Okudunuz mu?  Uzaya Gidene Günah Varmı?

Ve Resim çizerken ”Allah yaptı bende yaptım’ gibi bir duyguya kapılmak günahtır.

Kısacası Vesikalık resimler çizilebilir arşivlenebilir dedi.
Hem çizerken Allah (c.c) ye bu yeteneği verdiği için Şükür etmekde ayrı bir sevap 🙂
Hem yeteneğini kullanmak bu yeteneği HAYIRLI işler için kullanmakta ayrı bir vebal.. Bunun farkındayım. Mesela İslami karikatürler çizebiliyorum.

Okudunuz mu?  Eşim Çok Canımı Yaktı

Baya konuştuk Fakat kısacası böle anlatılabilir sanırım. Vakit ayırdığınız için Allah Razı olsun. 🙂

Görüşleriniz Benim için Önemli!


Cevap: Resim Çizmek Hakkında Hadis Hocamızdan yeni bir Yorum. Görüşleriniz Önemli!

semihozdurak
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi

Ben de karakalem portre çalışıyordum geçen seneye kadar.

Fakat Peygamber Efendimiz(sav)’in Hz. Aişe(ra) validemizin eve gerdiği resimli örtüyü oradan söküp atarak "ahirette en çok azab görecek olanlar, Allah(cc)’ın yaptığına benzer şeyler yapanlar olacaktır" dediğini duyduktan sonra bir daha çizmedim.


Cevap: Resim Çizmek Hakkında Hadis Hocamızdan yeni bir Yorum. Görüşleriniz Önemli!

xİmamHatipLee
Ama o günün şartlarına göre değerlendirmek gerekmezmi? Nitekim bu tür örnekler çok.
Bugün kaçımız TV izlerken aklına puta tapar gbi tapmak gelir ki:s Bu günümüzün şartlarına göre Tam insan olmamak şartıyla çizile bilir benim kanaatimce

Okudunuz mu?  Namaza başlama duası

Cevap: Resim Çizmek Hakkında Hadis Hocamızdan yeni bir Yorum. Görüşleriniz Önemli!

Kayıtsız Üye
aklımdaki birçok soeu işaretini kaldırdın Allah senden razı olsun


mum
Imamhatipli
Şartlar hiç değişmedi hala insanoğlu resim çiziyor duvara eve iş yerine aşarak kutsallastiriyor ve sonunda putunu yapıyor
Kanaatimce diyebilmemiz için dinde söz sahibi Âlim olmanız gerekiyor

Hz. Âişe (r.anhâ) anlatıyor:

Rasûlullah (s.a.v.) bir seferden dönmüştü. (O yokken) ben, yüklüğün önüne, üzerinde resimler bulunan bir bez (perde) çekmiştim. Rasûlullah perdeyi görünce, çekip attı, (öfkeden) yüzü de renklenmişti.

"Ey Âişe!" buyurdular, "Bil ki, kıyamet günü insanların en çok azap görecek olanı Allah’ın yarattıklarını taklit edenlerdir." Hz. Âişe (r.â) devamla:

Okudunuz mu?  Oğlum oldu ona isim arıyorum

"Biz o bezi kestik, bir veya iki minder yaptık." demiştir. (Buhârî, Libâs 91,95.).


Omer Faruk
< Şartlar hiç değişmedi hala insanoğlu resim çiziyor duvara eve iş yerine aşarak kutsallastiriyor ve sonunda putunu yapıyor
Kanaatimce diyebilmemiz için dinde söz sahibi Âlim olmanız gerekiyor >

Mum kardeşim, insanların hepsinin bu amaçla resim çizmesi ya da fotoğraf çekmesi söz konusu değil. Lütfen bu değerlendirmede aşırıya gitmeyelim. Sebe Suresi 13. Ayet bu konuda delildir: "Cinler, Süleyman için dilediği biçimde kaleler, heykeller, havuz gibi çanaklar ve sabit kazanlar yapıyorlardı. Ey Davûd ailesi, şükredin! Kullarımdan şükredenler pek azdır."

Okudunuz mu?  İslamda Nafaka ve Tazminat

Eğer Allah bütün suretleri resimleri mutlak manada haram saymış olsaydı bu ayette geçen ve resim, heykel anlamına gelen "timsal" meselesini Davud ailesinin şükür bahsinde saymazdı.

Bugün televizyonlarda, bilgisayarlarda olan videolar dahi saniyede 24 karenin ardı ardına geçtiği resimlerdir. Dolayısıyla hükmün illetini anlamak, mekasıdu şeriaya hikmetle yaklaşmayı gerektirir. Tapınma içermeyen, ahlaksızlığa çağırmayan, islama aykırı olmayan bütün video ve televizyon yayınları nasıl helal ise bu anlamdaki bütün sabit resimler de helaldir, vesselam!!

Allah’a emanet olunuz.


ayseiclal99
Merhaba insan çizerken boynunu çizmeyen bir kişiye günah mıdır?Kafayı çizip direk omuzlara geçiyor yani.


vel Fecr
< Merhaba insan çizerken boynunu çizmeyen bir kişiye günah mıdır?Kafayı çizip direk omuzlara geçiyor yani. >
nerden buluyorsunuz bu tip soruları merak ediyorum.

Okudunuz mu?  Yara bandı izi gusle engel olur mu

ki insan çizme ihtiyacı neden.

dinde sakıncalı bir mevzu varsa o işi yapmamak efdaldir.

şeytan bizleri bu konularda kaşımasın bizde kaşımasına izin vermeyelim inş.

islamda farzları yerine getirdik, fıkıha sıra geldi.


Omer Faruk
Kardeşim, resim çizme amacın tapınma değilse herhangi bir sakıncası yok. Haram olanı çizmedikçe, yaratıcıya özenmedikçe, böyle bir iddia içinde olmadıkça Sebe Suresi 13. Ayet bize izin veriyor. Örneğin,karikatür çizen kardeşlerimiz var ise çalışsınlar ve bazen bizim onlarca sayfa ile ifade edemediğimizi bir karikatür ile ifade etsinler.

Burada kesin çizgiler; harama çağıran, yaratıcıya özenen, tapınma amaçlı olan ve ben yarattım (haşa) hissine kapınılan resimler, haramdır. ÖRneğin, şeyhinin resmini karşısına alıp rabıta yapıyor ve onun aracılığı ile dua ediyor bu bir tapınma çeşididir.

Okudunuz mu?  Dua için nasıl niyet edilir?

Allah’a emanet ol inşAllah güzel çizersen bir gün senin gibi sanatçılar sayesinde çok güzel islami çizgi filmler yapabiliriz.


combatant
Ben de insan resimleri çiziyorum ve onlara animasyon vererek hareket ettiriyorum. Tapınma gibi bir amacım da yok. Zaten çizdiğim insan tipleri çizgi film gibi bir şey. Günah mı bu?
Ayrıca bu çizdiğim resimlerden gelirim de var? Yattığım yerden para geliyor. Haram mı bu kazandığım para şimdi? O resimleri çizip animasyon hazırlamak için günlerce uğraştım. İlla para kazanmak için hamallık mı yapayım ya da elma-armut mu satayım? Kimisi fizik gücüyle para kazanır. Kimisi de aklıyla.

Okudunuz mu?  Bütün günahlara tovbe

Omer Faruk
Kardeşim yukarıdaki cevap senin içindir. Hiçbir günahı yok inşAllah bu alanda ustalaş ve müslümanların çocuklarını yetiştirmek için eğitici güzel animasyonlar yap. Allah kalbini hayırla doldursun, sanatını islam için kullandırsın. Allah’a emanet ol…


ayseiclal99
Arkadaşlar niyet her zaman önemlidir,namaz kılarken bile kalbinizdeki niyet önemlidir.Gösteriş için mi kılıyorsunuz,Allah rızası için mi?


ayseiclal99
Günlük hayatta hep yaşıtlarımla iletişim halinde olduğum için bir önceki yorumumda arkadaşlar diye hitap etmişim alışkanlıktan,oysaki büyüklerimsiniz saygısızlığım olduysa hakkınızı helal edin.


Omer Faruk
Biz seni biliyoruz iclal, Allah seni dininde hep böyle gayretli güzel biri yapsın. Sen forumun heyecanlı, çalışkan, gayretli küçük kızısın, seni seviyoruz, Allah’a emanet ol.

Okudunuz mu?  İstemeden yalan söylemek

Kayıtsız Üye
Katılıyorum çok akıllı, çok olgun ve çok efendi davranıyorsun yaşına göre İclalcim 🙂 Ben senin yaşındayken hala boş oyunlar oynuyordum. Hatta kendi kendime keşke ben de senin yaşlarındayken ibadetlerime başlasaydım diyorum. Allah herkese senin gibi dinini seven ve her gün daha çok sevmeye gayret gösteren evlatlar nasip etsin inşAllah güzelim.


nurçiçek
Günün şartlarına göre değerlendirin derim. Bugün resmi bir kenara bırakın grafik tasarımı, çizgi veya grafik romanlar, onlina oyunlarda sanal karakterler hepsi bir nevi resim gibi. Hatta oyunlar resmi çoktan geçti, yanındaymış gibi gerçekçi karakterler yaratabiliyorsun. Fakat bunlar ALLAh’ın yarattığı ile bir olur mu? Ya da oturup bunlara secde mi ediyoruz? Bunu acıdan bakıldığında günümüz şartlarında resmin bir zararı yoktur. Sana ibadetini ALLAh’ı unutturmuyorsa tabı. Bugün put yerine bir şeyi koyacaksanız resmi falan bırakın başta parayı sonra güzelliği koyun. Bunun en güzel örneği de selfilerdir herhalde.

Bu kategoride yer alan Berzah alemi hakkında kısaca bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Resim Çizmek Hakkında Hadis Hocamızdan yeni bir Yorum. Görüşleriniz Önemli! Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.