Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:32
Siirler
Yönetici

İdeal dostluk ve kardeşlik

İdeal dostluk ve kardeşlik

Medine
YOL VE YOLDAŞ HAKKI
İdeal kardeşlik ve dostluğun tesisinde bir takım haklara riayet mecburiyet arz eder.

Bu haklar 9 tanedir.ben de inşAllah hergüne bir hak yazacağım..:) içlerinde Peygamber Efendimizin(s.a.v.) çok güzel müjdeleri var.yaralanabiliriz inşAllah…
birinci haktan başlıyorum biiznillah..

Bismillahirrahmanirrahim
BİRİNCİ HAK;
Maddi planda olan haktır ki;
a)En yüksek dereci tercihtir.
"kendileri muhtaç oldukları halde ganimetlerden muhacirlere daha fazla verirler."
b)Kardeşini kendin ile bir tutarak mlı aralarında müşterek saymaktır.
c)Malının artanı ile dostunun ihtiyacını karşılamaktır.
Eğer dostlar birbirlerine yardımı karşılıklı talep noktasında yaparlarsa bu dostluk ve sevgi dairesinden çıkmış bir hal olur.çünkü dostun hali akıldan çıkmış olur.
Tabiiden birisi Ebu Hureyre’ye seninle kardeşlik akdi yapmak istiyorum der.Ebu Hureyre "Kardeşlik akdi nedir?" Kardeşlik akdi şudur; " Yanında ve elinin altında alıntın, gümüş ,dünyalık olanları benden daha çok sevmeyeceksin"der.
Peygamberimizin(s.a.v.)elinde iki misvak vardı.Birisi eğri, diğeri doğruca idi.Doğru olanı yanındaki Sahabe-i Kiram’a hediye buyurdular.Shabe-i Kiram "Ey Allah’ın Resulü,güzel olanı size layıktır." buyurdu.Efendimiz(s.a.v.) "Bir kimse,bie kimse ile arkadaşlık yaparsa,mutlaka ona arkadaşlık hakkını gözetip gözetmediği sorulur." buyurdular.
Bu hususta yine şöyle buyurdular;" Birbiri ile arkadaşlık eden iki kimseden,Allah’a en yakını, arkadaşına daha çok şefkat ve merhamet edenlerdir."
(not;bu hadisierin kaynağını bulamadım araştırıyorum inşAllah bulunca ekliyeceğim kardeşler…)


Cevap: ideal dostluk ve kardeşlik…

yaren
Allah razı olsun Medine kardeş
dostluk çok önemli bir kavram

Okudunuz mu?  Cuma günü şiirleri

Yanıt: ideal dostluk ve kardeşlik…

asooo
medinecim çok güzel bir konu Allah herkeze hayirli dost nasip etsin insAllah.


Soru: ideal dostluk ve kardeşlik…

Medine
< medinecim çok güzel bir konu Allah herkeze hayirli dost nasip etsin insAllah. >
amin ablacım amin…:)

< Allah razı olsun Medine kardeş
dostluk çok önemli bir kavram >

amin ecmain yaren kardeş…ikinci hakkı da yarın yazacağım inşAllah…


MeZaR
Allah cc razı ola insalalh kardes emegine saglik

Okudunuz mu?  Mükellef Nedir

elif07
Allah (c.c) razı olsun medine kardeşim

Birbiri ile arkadaşlık eden iki kimseden,Allah’a en yakını, arkadaşına daha çok şefkat ve merhamet edenlerdir."


yaren
var benim öle dostum çok şanslıyım


malik eşter
Bismillahirrahmanirrahim.

Emeğine sağlık, Dostluk mükemmel bir olgu, herkesin yaşaması gereken bir olay. hele birde karşılıksız olursa….

Okudunuz mu?  Divan Edebiyatı..

Gönül Gönüle Deyince,
Yol Mu Dayanır Hey DOST, YOL MU DAYANIR..

Selam ve Dua ile…


Medine
İKİNCİ HAK;

Her ihityaç zamanında istemeden kardeşe yardım etmek,durumunu takip etmektir.Bütün işlerini kalplerini kırmadan yapmaktır.

"üç gün haber alamadığınız kardeşinizi sorun,soruştrun.Hasta iseler ziyaret edin.meşguliyetleri var ise onlara yardım edin.Eğer unutulmuşlarda,hatırlatın."


Medine
ÜÇÜNCÜ HAK;

kardeşleri hakkında lisanını müdafaa metsidir.onlar hakkında olumsuz konuşulunca onlar duvarın arkasında bulunup dinliyormuşçaına cevap verilmelidir.Allah Resulü"Mü’min mazeret kabul eder,münafık ise kusur görür."yine Efendimiz "kötülük gördüğü zaman ifşa eden(açığa çıkaran),iyilik gördüğü zaman gizleyen kötü arkadaştan Allah’a sığınırım." buyurmaktadır.
Allah(c.c.) mü’minlerin dört şeyini birbirleri hakkında haram kılmıştır.Mal,kan,ırz ve kötü zan.Hz. Ömer yanında çok mühim bir yeri bulunmakta olan Abdullah bin Abbas’a,babası şu tavsiylerde bulunmaktadır.
Asla,O’nun sırrını ifşa etme,
Huzurunda kimseyi gıybet etme,
O’na asla yalan söyleme,
söylediklerni anlamdan muhalefette bulunma
dostluğunda sadık ol,senden ihanet görmesin.


Medine
DÖRDÜNCÜ HAK;

Peygamberimiz buyurur ki;"iki kardeş birbirini yıkayan iki el gibidir."Ebu2d Derda bir yere bağlı iki öküz gördü.hallerini görünce mahzun oldu, sebebini sordular.dostlarınj hali de böyledir biri oturur ise diğeri de oturur.biri kalkar ise diğeri de kalkar.Allah salihlerle dost kılsın. mü’min kardeşi için günahla nefsi arasında perdedir.
Peygamberimiz buyurur ki; "Biriniz kardeşini sevince, ona sevdiğini bildirsin." (Ebu Davud-Tirmizi)


yolcu_
ALLAH razı olsun çok güzel bir konu ve çok da önemli emegine saglık devamını bekleriz

Okudunuz mu?  Nasıl takva sahibi olunur?

Medine
bugün yazmayı unuttum 5. hakkı …
hakkınızı helal edin yarın ekleyeceğim inşAllah…


Medine
BEŞİNCİ HAK;
ilişkiyi külfet değil, rahmet haline getirmek.bir arada bulunduğunuz zaman malayani ile değil sefer bilinci ile değerlendirmektir.ilişkinin doğasında nasihatın hakim kılınması gerekmektedir.Allah Resulu(s.a.v.)"Mü’min,Mü’minin aynasıdır." buyurmaktadır.Boşa geçenin zaman değil ömür olduğu bilinci ile vaktin şahit kılınması noktasında mücadele edilmesidir
.


Medine
ALTINCI HAK;

din kardeşinin hata ve kusurlarını affetmektir.Günaha karşı mücadelesinde ona yardımcı olmaktır.bu mücadeleyi önce ihtiyaç bilahare bilinç haline getirmektir.Bu manada iki temel yalşaım vardır.Nasihat fayda vermez ise;Ebu Zer Gifari’ye göre onu terk etmelidir.Ebu’d Derda’ya göre ise;ondan ayrılmamalıdır,çünkü onun o hatadan dönme ihtimali vardır.
Kardeşinizin hata ve günah anında size daha çok ihtiyacı vardır.eskiler bu kardeşliğin snnet akrabalığı olduğunu söylemektedirler.bu akrabalığın kesilmesi caiz değildir fakat;devam ettirilen ilişkinin temelinde mücadele,kontrol istikrar hakim olmalıdır.
"Kötülüğe karşı iyilikle müdara ediniz."(NUR-22)
ideal bir ilişkide kardeşinize değil onun hatasına kızınız.mutluluklarınız paylaştığınız gib hataya karşı da birlikte mücadele ediniz. onu yalnız bırakarak şeytanın işini kolaylaştırmayınız.


Medine
YEDİNCİ HAK;
İdeal dostluk ilişkisinde maddeyi paylaştığımız gibii manayı da paylaşmalı onu hiç tahmin etmediği anlarda hayırla yad etmelisiniz.
Ebu’d Derda(r.a.) diyor ki;secdede-yetmiş iki dostu-dostlarımı hatırlar ve hepsine tek tek dua ederim."
Peygamber Efendimiz buyurur ki;"Bir kimse kardeşinin gıyabında ona dua ederse,Allah’ın emriyle melekler ona cevap verir;sen de onun gibi ol"der(sahih-i müslim)
bir başka hadiste "Allah(c.c.)’a yaptığı duayı kula azık yaparız", "dostların birbirne yaptığı dualar red olunmaz"(darekutni)
ideal dostluk zaman ve mekan ile sınırlı değildir.Delemi’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte "suda boğulmak üzere olan kise herşeye el uzatıpmedet umduğu gibi,ölü,tıpkı onun ehlinden,evladından,dostlarından ve kardeşlerinden dua bekler." buyrulmaktadır.


ihramlı
Birbiri ile arkadaşlık eden iki kimseden,Allah’a en yakını, arkadaşına daha çok şefkat ve merhamet edenlerdir."
ALLAH razı olsun çok güzel bir konu

Okudunuz mu?  Gurbet İle İlgili Şiirler

Medine
SEKİZİNCİ HAK;
ideal dostlukta asıl olan başka hak vefa’dır.Allah’ın insanlara verdiği nimetlerin en büyüklerinden birisi unutmaktır.fkat bu nimet yerinde kullanılmaz ise hakikatın üstünü örten bir perde olur.ideal dostluğun üzerinde tesis olunacağı zemini tahrip eder. insanları balık hafızalı hale getirir ve hukuka riayeti ortadan kaldırır.Ferdiyetçi bir toplum oluşturur,ahlaki değil bireyi önceleyen ilişkilerin önünü açar.
bu manada Allah Resulünün(s.a.v.) ,Hz. Hatice(r.a.)’ın vefatından sonra onunla olan ilişkiye ve Hz. Hatice(r.a.)’ın arkadaşlarına gösterdiği vefası güzel örnektir.


Medine
DOKUZUNCU HAK;
Aradan tekellüfü (protokolü-zahmeti)kaldırıp,samimiyeti hakim kılmak yalnız iken nasılsa,dostuyla arkadaşlık yaparken de öyle olmaktır.çünkü arkadaşlık anında protokol hakim olrsa sevgi noksan olur.
Hz. Ali(r.a.) buyurur ki;"dostların en kötüsü o dur ki, seni teklife zorlar ve seni özür dileme zorunda bırakır."
bunun gerçekleşebilmesi için dostu ile kendi arasındaki ilişkinin hakim olmak değil müsavat temelinde kurulması gerekmektedir.hatta kendisni hakkın idasei hususunda kardeşinden daha zelil görmelisidir.
Peygamberimiz(s.a.v.)buyurur ki ;"Allah’tan bana vahiy geldi ,"Ey Muhammed!kimseye üstünlük taslamayın,kibirlenmeyin,tevazu gösterin."bu nedenle Allah Resulü ihtiyar kadınların,küçük çocukların,yoksulların hatırlarını sorar ve ihtiyaçlarını giderirdi.Kendine reva görmediği bir şeyi, hiçbir müslümana reva görmemelidir.
Peygamberimiz(s.a.v.) buyurur ki ;Kelime-i Şehadet üzere ölmek isteyen,kendine reva görmediğini hiçbir müslümana reva görmemelidir.

bitti 🙂


cigdemnisa
Allah sizden razı olsun medine kardeşim

Okudunuz mu?  Yunus emre divanları

–ZüMrA–
Rabbim iyilerle karşılaştırsın .. sevdiği kullarıyla dostluk kurmamızı nasip eylesin .. AMİN


gulbeseker
bir erkek ile bir kadın da bu şekilde Allah rızası için birbirini sevip gerçek anlamda bacı-kardeş olabilir mi?


Hoca
< bir erkek ile bir kadın da bu şekilde Allah rızası için birbirini sevip gerçek anlamda bacı-kardeş olabilir mi? >
gulbeseker kardeş bu konuda gerekenler yazılmıştı: forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/37377-dostlugun-cinsiyeti-olur-mu-sizce.html

Okudunuz mu?  Kutlu Doğum Haftası Şiirleri

melle
ideal kardeşlik iman kardeşliğidir ve temelinde sevgi vardır.
hak hukuk kardeşler arasında asgari miktardır


dostluk ve kardeşlik nasıl olur, dostluk ve kardeşlik nedir

Bu kategoride yer alan İki büyük nimet: Boş vakit ve sağlık başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İdeal dostluk ve kardeşlik Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.