Anasayfa
27 Kasım 2023, 8:48
missa06
Abone

Spiralden dolayı sürekli lekelenmelerim oluyor bu durum özür hükmüne girer mi?

Spiralden dolayı sürekli lekelenmelerim oluyor bu durum özür hükmüne girer mi?

Kayıtsız Üye
spiral taktırdım uzun süre leke görüyorum tutmam gereken oruclar var bundan dolayı tutanıyorum özür olarak kabul edilirmi çok az leke gün içinde sürekli değil cv verirseniz
sevinirim


Cevap: Spiralden dolayı sürekli lekelenmelerim oluyor bu durum özür hükmüne girer mi?

Desert Rose

Özür Kanı (İstihaze)

Rahim içi damarlardan hayız ve nifas hali dışında ve bir hastalık veya yapısal bozukluk sebebiyle gelen kana istihaze (özür kanı) denilir. diğer bir ifadeyle istihaze, kadının adet ve lohusalık dışındadaki kanamalarının genel adıdır. Fakihlerin, hayız ve nifasın azami sürelerini belirleme çabalarının bir amacı da hayız ve nifas kanı ile istiahaze kanını birbirinden ayırt etme konusunda kadınlara genel ve pratik bir ölçü vermektir. Bu konuda her bir kadının kendi tecrübe ve kanaatinin de önemli olduğunu, nihai olarak da tıp biliminin tespitlerinin ölçü alınması gerektiğini belirtmek gerekir. İstihaze kanı, dinmeyen burun kanaması, tutulamayan idrar veya bir yaradan sürekli kan akması gibi sadece abdesti bozan bir özür (mazeret) halidir. Bu durumdaki kadın gerekli maddi- bedeni temizliği yapar, tedbirleri alır ve özürlü kimselere tanınan ruhsat ve muafiyetleri kullanarak her bir namaz vakti için ayrı ayrı abdest alarak ibadetlerini eda eder. (1)

Okudunuz mu?  Hayırlı bir işe sahip olmak için okunacak dua nedir?

Özürlü Kimselerin Elbiselerinin Kirlenmesi

Özürlü olan kimselerin kan, irin ve idrar gibi pisliklerinden elbiselerine, çamaşırlarına bulaşanı yıkmak

– özürleri devam ettikçe

– vacip olmadığından, kendisinden özür kanı gelen kadına Ressulullah Efendimiz, yeniden abdest almayı emir buyurmuşlarsa da giyilen şeyleri yıkamayı emretmemişlerdir. (2)

Özürlü İma ile Namaz Kılabilirmi?

Eğer kan yalnız secde halinde geliyorsa özürlü secdeyi terkeder. Ruku halinde geliyorsa ruku’u da terkeder, namazını ima ile kılar.

Özür Kanı Kesildikten Sonra Gusül Gerekir mi?

Özürlü olan bir kimsenin kanı kesildiği vakit ona boy abdesti lazım gelmediği gibi
– özür kanı kesildiği vakitte bu kadının da yıkanması lazım gelmez. (2)

Okudunuz mu?  Hatim duası arapca ve türkçe

İslam, her konuda temizliğe gereken önemi vermekle beraber, kolaylığı da sağlamaktadır.

Hanefilerce: Özürlü kadıntemiz kadın hükmündedir. Yani namazını kılar, orucunu tutar, Kur’an okur, cinsel temasta bulunabilir. ancak her namaz için bir abdest alıp, gusletmesine gerek yoktur.

Özürlü kadın, abdest almadan önce tenâsül organını iyice yıkar ve temizbir bezle iyice kendini korur. (4)

Özürlü Ne Zaman Abdest Alır?

Vakit girdikten sonra abdest alıp o abdest ile vakit namazlarını kılacakları gibi, kazaya kalmışyani geçmiş namazlarındanda – sihhatli zamanlarda kazaya kalmış olsalar bile – istedikleri kadar kılabilirler, hatta nafile namaz da kılarlar. (2)

Özürlü sayılan kimseler

-Özür kanı gören kadın

-Hayzı üç günden az on günden fazla devam eden kadın

-Lohusalığı kırk günden fazla devam eden kadın

-İdrarı damlalar halinde gelen kimse

Okudunuz mu?  Göz kapaklarındaki çapak abdeste mâni midir?

-Sık sık burun kanaması olan kimse

-Herhangi bir organı kanayan kimse

-Meme, kulak, göz v.s. yerinden ağrı ile akıntısı gelen kimse

-Yarası devamlı kanayan kimse (3)

Özürlü Sayılmanın Şartları

Bir kadından gelen özür kanı, kadın ve erkekte bulunan özrün dini bir özür sayılabilmesi için bazı şartlar vardır.

-Özrün bir namaz vakti devam etmesi

-Abdest alıp namaz kılacak kadar bir fırsatın bulunmaması

-Her namaz vakti içinde en az bir defa görülmesi gerekir. (3)

Özür Kanı Gören Kadın İle Cinsel İlişki Kurmak

"Kan akma halinde bile olsa özür kanı gören kadınla kocasının cinsel ilişkide bulunması caizdir. Ancak, kocanın gücü yettiğince bundan uzak durması kadın açısından elbetteki daha uygundur. çünkü ay halindeki rahatsızlık istihaze gören kadında da mevcuttur. Bu kanın bir hastalık belirtisi olma ihtimali büyük olduğundan bir an önce tedavisine gidilmesi, hem kadın sağlığı hem de aile huzuru için gereklidir.

Okudunuz mu?  Tecvit kuralları hakkındaki sorumu cevaplarmısınız?

Kaynaklar:

İlmihal I, İman ve İbadetler, Türkiye Diyanet Vakfı, 1999, 2.Baskı (1)Kadın İlmihali, M.Cemal Öğüt,1971, Bahar Yayınları, 9.Baskı (2)Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN, Gonca Yayınevi, 1993 (3)İzahlı Kadın İlmihali, Asım Uysal, Mürşide Uysal, Uysal Yayınevi, 2001, 11.Baskı (4)


Yorum: Spiralden dolayı sürekli lekelenmelerim oluyor bu durum özür hükmüne girer mi?

Kayıtsız Üye
spiral taktirdim 1 yil oldu.fakat ara kanamalarim oluyor.ara kanamalarim oldugu zaman adestimi tazeleyip namazımı kiliyorum.tam simdi adet dönemimdeyim fakat hergun çok az kanamam oluyor.adetim geldi zannedip,namazımı birakiyorum.ama az oluyor.o gun birdaha olmuyor.namazımı kilsammi kilmasammi bilemedim.acil cvp lutfen..


Yorum: Spiralden dolayı sürekli lekelenmelerim oluyor bu durum özür hükmüne girer mi?

Hoca
Adet günlerinde kanama az olsa da ibadet edilemez


Düzensiz
Spiral taktıkdan sonra sürekli lekelenme görüyorum adet günümü beklemeli miyim namaza ara vermek için yada 15 gün temizlikten sonra adet sayılır mı düzensiz durumdayım acil cevap bekliyorum lütfen

Okudunuz mu?  Öldükten sonra Arapça konuşacağımız Kuran'da veya Hadiste bildiriliyor mu?

Hoca
Adet gününüzü biliyorsanız ona göre hareket edin çünkü spralden dolayı arada bir kanama olabilir


Kayıtsız Üye
Meb benim normalde adetim en fazla 6 gün sürerdi spiral taktıktan sonra adetim aynı sürüyor ama sonrasında lekelenmeler devam ediyor ben şafii eşim hanefi mezhebinde 11. Günde ilişkiye girme konusunda ısrar etti kendimi huzursuz hissediyorum herhangi bir kefaret gerekir mi yada bu durumun bir mahsuru var mı?


Hoca
Adet günleri dışındaki kanamalar ne namaza ne ilişkiye engel değillerdir


Kayıtsız Üye
S. A spiral taktırdım bir sene önce ve spiralden sonra adet olacağım zaman adet gibi kahverengi kanama oluyor ama adet gibi yoğun değil fakat kanama yedi sekiz günü bile buluyor(hergün oluyor).sonrasında normal adet oluyorum ama kafama takılan kanaması 10 günden fazla olan özürdür diye biliyorum.7,8 gün süren kanamayı adet gününüde eklemem mi gerek yoksa sadece adet olduğum günleri mi 10 günden düşmeliyim.

Okudunuz mu?  Deve hörgücü nasıl olur

mum
İfadenize göre ilk kanamalar adetten değil
Şayet bilmiyorsanız kanama günlerini hepsini sayın 10 güne kadar


Kayıtsız Üye
Ben dogum yapalı 51 gün oldu 45. gun spiral taktirdim ve hala lekelenmelerim var adet kanamam olduğunu düşünmüyorum çünkü spiral taktirinca başladı bu durumda namaz kılıp ilişkiye girmem de sakınca var mi lütfen acil cevap bekliyorum.


mum
Kanama spiralden kaynaklanıyorsa cinsel ilişkiye dinen engel olmaz.


Meli88
Merhaba. Ben 3 yıl önce spiral taktırdım. Adet olmadan önce bir hafta bazen 10 günü bile bulan sıyah akıntı ve lekelerim oluyor. Sonra normal adet kanamam basliyor. 6_7 gun suruyor. Adetim lekelere beraber 15 günü buluyor. Sorum, leke gördüğümde adetim baslamiş olur mu, ibadetlerimi yerine getirebilir miyim. Lekeyle beraber gelen adet kanı 10 günü geçtikten sonra tekrar kanamam devam ediyor bu surede eşimle beraber olabilir miyim. Çok huzursuzum bu konuda. Simdiden çok teşekkür ederim hocam.

Okudunuz mu?  Anlaşmalı olarak boşanan eşlerin dini nikahı düşer mi?

mum
< Sorum, leke gördüğümde adetim baslamiş olur mu, >
Adet lekesi mi, dğer kanamalar mı onu tespit etmeden olmaz.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben doğum yapalı 3 ay olucak 40 ım çıkmasına rağmen kanamam devam etti 60 gün sürdü.65.gün sprial taktırdım lekelenmelerim kanamalarım oldu 1 hafta.aradan 1 hafta geçti yine lekelenmeler başladı ama çok çok az.henüz doğumdan sonra adet olduğumu düşünmüyorum ara ara olan bu lekelenmeler spiraldendir diye orucumu tutuyorum.tutmamalı mıyım


arifselim
Merhaba. Böyle bir düzensizliği tespit edebilmek için en iyisi doktora görünmek gerekir. Normalde spiralden sonra bu şekilde kanamalar olsa da doğru bir cevabı ancak doktorun verebilir.


Kayıtsız Üye
S.A. hocam ben spiral taktırdığımdan beri hep lekelenmem var ayda 2 gün temiz kalıyorum diğer günlerde lekelenmelerim devam ediyo sorun şu ki lekelenme olduğunda ilişkiye girilir mi eşim ilişki konusunda ısrar ediyo bende günahtır diye izin vermiyorum

Okudunuz mu?  İhtiyaç için kocamın cebinden habersiz para alıyorum, acaba günahmı

arifselim
Aleykum selam. Eğer sürekli lekelenmeler oluyorsa normalde olan adet günlerine göre hareket edebilirsin. Adetin en az süresi 3 gündür. Bu dönem dışında gelen akıntılar özürden sayılır ve sadece namaz abdestini bozar.


Kayıtsız Üye
Spiral takalı iki yıl oldu adetten üç gün önce kahverengi lekelerim oluyo sonra. adet oluyorum adetim. dokuz gun falan sürüyo adetten önceki lekeler namaza ‘ve ilişkiye engelmi lütfen cevaplayın bu arada ben şafiyim.


Tohat
Şaffi mezhebine göre on beş gün süre hayız dönemi kabul edilir. Bu süreyi aşması hayızdan sayılmaz. Gördüğünüz lekeler de hayızdan kabul edilir.


Kayıtsız Üye
S.A ben 8 ay önce spiral taktırdım ve sürekli lekelenmelerim oluyo ayda 1 gün temiz kaliyorum sorum şu spiral lekelenmeleriyle cinsel ilişkiye girilirmi eşim çok ısrar ediyo bende günahtır dye izin vermiyorum sizden acil cvap bekliyorm şimdiden teşkkür ederim

Okudunuz mu?  Haccın fert ve toplum açısından önemi

Şem’a
Spiral taktıran tüm kadınlarda Maalesef bu durum yaşanıyor
bir gün temiz kalmanız mümkün değil bütün kadınlar en az 15 gün temiz kalır
adetiniz ne zaman başladı ve ne zaman bitti konusunda doktordan yardım isteyin, kanama spiral den mi yoksa adetten mi Onu siz fark etmelisiniz Ama şunu unutmayın "15 gün" en az temiz kalırsınız
adet düzeniniz eskiden ne ise hala devam ediyor fakat sizi şaşırtan bu taktırdığınız spiraldir


Kayıtsız Üye
Merhaba siz benim soruma cevaben şöyle demişsimiz 1 gün temiz kalmak mümkün değil en az 15 gün temiz kalmanız gerekiyo demissiniz hayır gercekten sadece ayda 1 gün temiz kaliyorum hastaneye gittim doktorla konuştum dedi 1 yıla kadar normaldır biz 1 yıla kadar normal kabul ediyoruz ultrasunda baktı spiral yerinde dedi kanamanında olması normal dedi yapabilecegimiz bişey yok dedi


Kayıtsız Üye
Spiralden dolayı kahverengi leke oluyo ara ara çok sık olmuyor ama cinsel ilişkiye girmemde ve namaz kılmamda bir sakınca var mı hocam cevap verirseniz sevinirim

Okudunuz mu?  Sıkıntı ve korku işlerimin tersine gitmesi tuttuğum dal kuruyo hocam yardımlarınızı bekliyorum ne yapmam gerkiyor?

arifselim
Adetten kaynaklanmayan bu tür akıntılar sadece namaz abdestini bozar. Cinsel ilişkiye girmek veya namaz kılmaya bir engel teşkil etmez. Sadece her akıntıdan dolayı namaz abdesti alınmalıdır ve temizlenmelidir.


spiral taktırdım sürekli kanamam var, spiral taktırdım kanamam durmuyor, spiral ve namaz

Bu kategoride yer alan Cam eşyaların kırılması neye yorumlanır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Spiralden dolayı sürekli lekelenmelerim oluyor bu durum özür hükmüne girer mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.