Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:55
missa04
Abone

Allah’ıma hamdolsun, demek ile Tanrımıza hamolsun demek arasında bir fark varmıdır?

Allah’ıma hamdolsun, demek ile Tanrımıza hamolsun demek arasında bir fark varmıdır?

Kayıtsız Üye
Allah’ıma hamdolsun, demek ile Tanrımıza hamolsun demek arasında bir fark varmıdır?


Cevap: Allah’ıma hamdolsun, demek ile Tanrımıza hamolsun demek arasında bir fark varmıdır?

Desert Rose
Allah lafzı, Yüce Yaratıcının özel ismidir. Bu isim, O’nun kemal, cemal ve celal sıfatlarının ifade ettiği anlamların tamamını kapsar. Allah’ın diğer isimleri Allah’ı tasvir ederler.
Allah özel isminin hiçbir dilde tam karşılığı yoktur. İlah, tanrı ve benzeri isimler, hem gerçek ve hem de gerçek olmayan tanrılar için müşterek olarak kullanılırlar. Bu kelimeler Allah özel isminin tam karşılığı değildirler. Tanrı kelimesi ise köken itibariyle Türkçe bir kelimedir.
Bazıları Tanrı kelimesinin, gökyüzü ve şafak manalarına gelen tan dan türediğini belirtmektedir. Kaşgarlı Mahmud, Tanrı kelimesini şöyle açıklamıştır: Tengri, yüce Tanrı manasına gelir. Kâfirler göğe Tengri derler. Yine bu adamlar büyük bir dağ, ulu bir ağaç gibi gözlerine ulu görünen her şeye Tengri, hakîm kişiye de Tengriken derler (Divan-ı Lügâti’t-Türk, Çev. Besim Atalay, Ankara 1941, s. 111, 376).
Tanrı, aslında mabud demektir ve bir çok muhakkık ilim adamının da ifade ettiği gibi Arapçadaki İlâh ın, Fransızcadaki Dieu nun, Farsçadaki Hudâ nın, İngilizcedeki God un karşılığı olan bir kelimedir. Ama hiçbir zaman, Cenab-ı Hakk’ın bütün Esmâ-i Hüsnâsını (Allah’ın güzel isimlerini) içeren, İsm-i Zât olan Allah kelimesinin karşılığı değildir. Bu bakımdan birçok ilim adamı Tanrı kelimesinin Allah kelimesinin yani Lafza-i celâlin yerini tutamayacağını ifade etmektedirler.
Buna göre Tanrı kelimesi, ilâh kelimesi yerinde kullanılabilir. Tıpkı Huda, Yezdan, Çalap, Diyo ve God kelimelerinin ilah yerinde kullanılabildiği gibi. Fakat Allah yerinde kullanılamaz. Allah, Cenâb-ı Hakk’ın Zâtının has ismidir. Onun için La ilahe illAllah diyoruz; fakat La Allah’a illAllah demiyoruz. Evvelâ ilâhlar, tanrılar ne varsa hepsi nefyediliyor, sonra da isbatta, Mutlak Mabud getiriliyor ve sadece Allah vardır, deniliyor.
Dolayısıyla Allah’ıma hamdolsun demek yerine Tanrıma hamdolsun demek aynı şey değildir. İkisi farklı şeylerdir. Doğru olan Allah’a hamdolsun demektir.
Sakarya il mftlğ.

Okudunuz mu?  Cami ve müştemilatı

Cevap: Allah’ıma hamdolsun, demek ile Tanrımıza hamolsun demek arasında bir fark varmıdır?

Şema
Tanrı ilah veya gök ilahî anlamındadır.
Allah ise özeldir ve tüm sıfatları içinde toplar.

Müslümanlar Allah’a Hamdolsun demelidirler.


Cevap: Allah’ıma hamdolsun, demek ile Tanrımıza hamolsun demek arasında bir fark varmıdır?

Kayıtsız Üye
Bu yazımı askerlikteki tecrübeme dayanarak yazıyorum. "Tanrımıza hamd olsun, milletimiz var olsun" duası askerin yemek duasıdır. Askerde çoğu arkadaşım bu duayı "Neden Allah demiyoruz da tanrı diyoruz" diye eleştiriyordu. Halbuki demokrasi, çoğulculuk ve laiklik ilkeleri gereği devlet himayesinde yapılan bir şey tüm dinlere eşit mesafede olmalıdır. Bu duayı söyleyen Mecusi ise tanrısı ateştir, Müslüman ise allah-u Teala’dır, Budist ise Buda’dır. Askerlik ocağında da pek tabii ilahi olmayan dinlere mensup olan insanlar var olabilir. Bu nedenle Allah demek, onların dua ihtiyacını karşılamayacaktır. Müslüman olan Tanrı dendiğinde içinden Allah diyebilir. Bunun yanında yine arkadaşlarım bana "Türkiye’de yaşayanların yüzde 99’u müslüman olmasına rağmen neden hala tanrı diyoruz" diye çıkışıyorlardı. Bence müslüman olmayan birine zorla Allah diyerek dua ettirirseniz bu çoğulculuk olmaz. Çoğunluk baskısı olur. Müslümandan Yahudiye, Hristiyandan Mecusiye, Budistten Sataniste tüm ilahi ya da ilahi olmayan dinlere mensup insanların ortak deyimidir bu dua. Yoksa ben de bir Müslüman olarak her zaman Allah demeyi tercih ederim.

Okudunuz mu?  Dugun yapılan bır ortamda kadın kocasıyla dans etmesı oyun oynaması caiz midir degilmidir?

Kayıtsız Üye
Yaradan nezdinde önemli olan inançtır, niyettir.
Kelimelerin önemi yoktur. Tanrı Yaradanı vani Allahı ifade eden Türkçe sözcüktür.
Kelimelere saplanmayıp, niyeti görmek öenmlidir,
"niçin Tanrı’nin adıyla" diyor muşuz da, Allahın adıyla demiyor muşuz" sadece komik bir söylemdir.
Kafanızı takmayın bunlara ve Yaradan’ın gücüne inanın yeter.

Okudunuz mu?  Artık hayata küstüm

Kayıtsız Üye
Eşinize başka bir kadının adı ile hitap edebiliyormusunuz ? Yada çalıştığınız iş yerindeki sıfatınız genel müdürlük ise bir çalışanın gelip size şefim demesi hoşunuza gidermi ? Yada çekirdek ailenizde üstlendiğiniz rol Annelik rolü ise birinin size biyolejik anne benzetmesi hoşunuza gidermi ? Çocuklarınıza ben sizin babanızım demek mi hoşunuza gider yoksa sizin sorumluluğunuzu üstlenen kişiyim benzetmesi yapmak mı ?

Okudunuz mu?  Muska yapan nasıl bulunur

Kayıtsız Üye
Tek kelimeyle HARİKA bir cevap olmuş 👍


Hamd olsun, tengri

Bu kategoride yer alan Büyü olduğunu bilmeden dualar okumak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah’ıma hamdolsun, demek ile Tanrımıza hamolsun demek arasında bir fark varmıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.