Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:27
Namaz
Abone

Namaz kıldıktan sonra seccadeyi kapatmanın fıkıhta yeri varmıdır?

Namaz kıldıktan sonra seccadeyi kapatmanın fıkıhta yeri varmıdır?

Kayıtsız Üye
Namaz kıldıktan sonra seccadeyi kapatmanın fıkıhta yeri varmıdır?


Cevap: Namaz kıldıktan sonra seccadeyi kapatmanın fıkıhta yeri varmıdır?

Ecrinim
Peygamber Efendimiz (s.a.v.): "Yeryüzü bana mescit kılındı.” (Buhari, Teyemmüm 1) buyurmaktadır. Temiz olan her yerde kişi ibadetini yapabilir.
Asr-ı saadette seccade olarak özel bir şey yoktu. İlerleyen zaman içinde ibadet yapılan yerlerin temizliğinin sağlanması için Müslümanlar tedbirler almışlardır. Camilerdeki halılar, evlerdeki ve işyerlerindeki seccadeler bunun bir örneğidir.
Seccadeyle namaz kılan bazı kimseler, temizlik hassasiyetleri sebebiyle seccadeyi kapatırlar. Sonradan orada namaz kılacak kimsenin bilhassa ellerinin ve alnının temas ettiği yerler temiz olsun diye.Kimileri "Eğer kapatmazsan şeytan namaz kılar” derler. Bunun bir aslı ve dayanağı yoktur. Keşke açık bırakılsa da şeytan kılsa! Ancak durum böyle değildir.Eğer seccadenin secde edilen kısmını kapatmak bir gereklilik olsaydı camilerimizde de aynı şeyi yapmamız gerekirdi. Bu ise mümkün değildir.Netice olarak, namaz sonrası seccadeyi kapatmak dini bir vecibe değil, temizlik düşüncesiyle yapılan örfî bir uygulamadır. Temiz tutma düşüncesiyle yapıldığı sürece bir engel yoktur. Dini bir mesele hâline getirilmesi ise sakıncalıdır.

Sakarya İl Müftülüğü


seccade nasıl katlanır, peygamberimiz seccadeyi nasıl katlardi, namazdan sonra seccade nasıl katlanır

Bu kategoride yer alan Uzun tırnakla namaz kılınır mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz kıldıktan sonra seccadeyi kapatmanın fıkıhta yeri varmıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.