Anasayfa
25 Aralık 2022, 11:32
missa9
Abone

Seyyid’ler kimlerdir ? Ehl-i Beyt’ten midir ? Mehdi, Seyyid soyundan mıdır ?

Seyyid’ler kimlerdir ? Ehl-i Beyt’ten midir ? Mehdi, Seyyid soyundan mıdır ?

Kayıtsız Üye
Seyyid’ler kimlerdir ? Ehl-i Beyt’ten midir ? Mehdi, Seyyid soyundan mıdır ?


Cevap: Seyyid’ler kimlerdir ? Ehl-i Beyt’ten midir ? Mehdi, Seyyid soyundan mıdır ?

Muhammed
Seyyid Ne Demektir? Seyyid’ler kimlerdir ?

Seyyid, "efendi, bey, ileri gelen, reis” anlamlarına gelmektedir. Fakat kavram olarak bütün insanlığın efendisi olan Hz. Peygamber’in [s.a.v] torunu Hz. Hüseyin [r.a] yoluyla nesebi Hz. Resûlullah’a [s.a.v] ulaşan kimseleri ifade eden bir unvan, bir sıfattır.
Hz. Peygamber [s.a.v], "Seyyidü’s-sakaleyn” (iki âlemin efendisi), "Seyyidü’l-enam” (yaratılmışların en büyüğü), "Seyyidü’l-enbiya” (bütün peygamberlerin efendisi) gibi sıfatlarla nitelendirilmiştir. Nitekim bir hadis-i şerifte, "Ben âdemoğlunun seyyidiyimV bir diğerinde ise, "Ben kıyamet gününde insanların seyyidiyim buyrulmaktadır.

Okudunuz mu?  Ebu Cehil kim tarafından öldürüldü ve nasıl öldü ?

Seyyid kelimesi hadislerde, kabile başkanı, topluluğun ileri gelen seçkin kimseleri, kölenin efendisi gibi anlamlarda kullanılmaktadır.
Hz. Peygamber [s.a.v], minberde bulunduğu bir sırada torunu Hz. Hasan’ı [r.a] işaret ederek,"Bu oğlum seyyiddir. Umulur ki Allah onun vasıtasıyla iki müslüman fırkanın barışmasını sağlar”, bir defasında da,"Hasan ve Hüseyin [r.a] cennet ehlinin gençlerinin iki seyyididirler” buyurmuştu. Hz. Fâtıma [r.anha] için,"Fâtıma [r.anha]. cennetteki kadınların seyyi- desidir”5 buyurmuştur. Hz. Ebû Bekir [r.a] ve Hz. Ömer [r.a] için de,"Cennet ehlinin nebî ve resuller hariç iki yaşlı seyyididirler”& buyurmuştu.Sahabiler de seyyid kelimesini aralarındaki faziletli kimseleri övmek için kullanmışlardır. Nitekim Hz. Ömer [r.a],"Ebû Bekir [r.a]seyyidimizdir. Seyyidimiz Bilâl’i [r.a] âzat ederek hürriyetine kavuşturmuştur”7 demiştir.

Okudunuz mu?  Kocamla aram iyi değil


Cevap: Seyyid’ler kimlerdir ? Ehl-i Beyt’ten midir ? Mehdi, Seyyid soyundan mıdır ?

Yuzarsif
Ehl-i Beyt, Hz. Rasûlullah (s.a.v) Efendimizin ailesi ve evlâtlarıdır. Müminlerin anneleri, Hz. Fatıma, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (r.anhüm) , Ehl-i Beytin şerefli ferdleridir.(Râzî, Tefsir-i Kebir, XXV, 181)

Okudunuz mu?  Avret yerindeki kıllar ne kadar uzun olursa gusle mani olur

Rasûlullah (s.a.v) Efendimizin şerefli nesebi Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin vasıtasıyla devam ettiği için, onların kıyamete kadar gelecek olan evlâtları da Ehl-i Beytin birer parçasıdır Onları sevmek her mü’ minin vazifesidir. Bu sevgi çok şerefli ve gereklidir. Kalbinde azıcık Ehl-i Beyt sevgisi bulunmayan kimse, Hz. Rasûlullahın sevgisinde yalancıdır.
Âlimlerin ekseriyetine göre Ehl-i Beyt, Rasûlullah (s.a.v) Efendimizin şerefli aileleri, kızı Hz. Fâtıma, damadı Hz. Ali, torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (r.anhüm) ve kıyamete kadar oların sulbünden gelen zürriyetleridir. Yani Hz. Hüseyinin torunları olan seyitler ve Hz. Hasanın torunları olan şerifler Ehl-i Beytin günümüzdeki şerefli mensuplarıdır. Rasûlullah (s.a.v) Efendimizin şerefli nesli, kıyamete kadar hiç kesilmeyecektir.

Okudunuz mu?  Kanamanın durmadığı durumda alınan abdestle bir sonraki vaktin namazı kılınır mı?

Hz. Hüseyinin (r.a) oğlu Ali Zeynelâbidîn (rah) , babası Hz. Hüseyinin şehid edilmesinden sonra, Şamlılar tarafından esir edilerek Dımeşka getirildi. Onu böyle gören zalim bir Şamlı: Sizin kökünüzü kazıyan ve fitnenin başını kesen Allah’a hamdolsun! diye, güya onların fitne başı olduğunu ima etmeye çalıştı. Zeynelâbidîn (rah) , adama,

Okudunuz mu?  Tevbe eden kişinin günahları kesin affolur mu

Sen Kuranı okudun mu? diye sordu, adam,

Evet, okudum dedi. Zeynelâbidîn (rah) ,

Sen, Allah Teâlânın,Resûlüm, onlara de ki: Ben bu davetime karşılık olarak sizden bir karşılık ve ücret beklemiyorum; sadece yakınlarıma sevgi göstermenizi istiyorum(Şûrâ/23)
âyetini okumadın mı? diye sordu. Adam,

Okudunuz mu?  Evlenirken hanıma verilen mehir nedir

Bu ayette sevilmesi emredilen yakınlar siz misiniz? diye sorunca, İmam, Evet, onlar biziz dedi.

Bir gün İmam Azâm (rah) hocası İmam Cafer es-Sadık hazretlerinden ilim ve hadis dinlemeye gelmişti. Hocası elinde bir asa ile çıkageldi. İmam Azam (rah) , Ey Rasûlullahın evlâdı, siz henüz asaya ihtiyaç duyacak bir yaşta değilsiniz dedi. Cafer es-Sâdık (rah) ,

Okudunuz mu?  Kahkaha İle Gülmek Kalbi Karartır

Evet dediğin gibidir, fakat bu elimdeki asa Hz. Rasûlullahın asasıdır; onu bereket için yanımda taşıyorum dedi. İmam Azam (rah) , hemen ileri atılıp bastona sarıldı ve, Ey Rasûlullahın evlâdı, müsaade buyurun, onu öpeyim dedi. Cafer es-Sâdık (rah) hemen kolunu açtı ve İmam Azama göstererek:

Okudunuz mu?  İnsanlarla küs olmak bazı kişilerle zaruret dışında konuşmamak günah mıdır?

VAllahi sen bilirsin ki bu ten Hz. Peygamberin hücrelerini taşıyan bir tendir ve şu gördüğün kıllar da onun kılındandır. Onu öpmüyorsun da asayı öpmek istiyorsun! dedi. Bununla, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyinin zürriyetinin Hz. Peygamberin (s.a.v) bir parçası olduklarını hatırla
Netice olarak seyid leri sevmek peygamber sevgisinden gelir.Bizler nasılki değer verdiğimiz insanların çoluk ve çocuklarını onların hatrına seviyorsak ehlibeyiti yani seyidleride sevmemizlazım…….

Okudunuz mu?  Namazdan sonra okunacak dua

Cevap: Seyyid’ler kimlerdir ? Ehl-i Beyt’ten midir ? Mehdi, Seyyid soyundan mıdır ?

Araştırmacı_
Seyyidler peygamber efenidimizin,Hz.Hüseyin yoluyla soyundan olan kişilere denir,Seyyidlerde Ehlibeyt’tir,Hz.Mehdi(as) da Peygamberimizin soyundan olcak yani Hz.Mehdi(as) da seyyidtir


seyitler kimlerdir, ehlibeyt soyundan gelenler kimlerdir, paygamberin soyu seyyid ve

Bu kategoride yer alan Kısrak sütü içmek caiz mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Seyyid’ler kimlerdir ? Ehl-i Beyt’ten midir ? Mehdi, Seyyid soyundan mıdır ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.