Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:46
missa92
Abone

Bir insan ibadetten feyz alamıyorsa, bunun sebebi nedir, ne yapması gerekir?

Bir insan ibadetten feyz alamıyorsa, bunun sebebi nedir, ne yapması gerekir?

Kayıtsız Üye
Bir insan ibadetten feyz alamıyorsa, bunun sebebi nedir, ne yapması gerekir?


Cevap: Bir insan ibadetten feyz alamıyorsa, bunun sebebi nedir, ne yapması gerekir?

Muhasibi
Feyz alamamak, insanın kazancında haram olmasından olabilir. Kazancında haramlık varsa, ibadetten feyz almamağa başlar, zikirden feyz almamağa başlar. Soğur, gittikçe yanlış yollara sapar. Onun için, lokmanın helâl olmasına çok dikkat etmek lâzım!..

Okudunuz mu?  Tembellik ile ilgili Hadisler

Bunun dışında, abdesti sağlam olmadığı zaman feyz almaz. Abdesti eksik almışsa veya yüznumaraya giriyorlar… Hani, İslam´da ayıp yoktur, söylemek lâzım! Küçük abdest yapmanın, büyük abdest yapmanın İslam´a göre ölçüsü vardır. Müslüman deve gibi ayakta küçük abdest yapmaz!.. Salıvermez, şaldır şuldur etrafa sıçratmaz. Kabir azabına uğrar sonra… Dikkat edecek, çömelecek, korunacak, sakınacak… İstibrâ edecek, arkası kalmayacak idrarın… Güzelce temizlenecek. Bunları yapmadan, bakıyorsun adam yüznumaraya giriyor; şar şar ses duyuyorsun. Dışarıya çıkıyor, şadırvandan abdest alıyor, camiye geliyor. Donu ıslak… Her adım attıkça bir damla çıkıyor dışarıya… O zaman, o namazdan feyz alamaz ki!.. Abdest yok ki, namazdan feyz alsın.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin örnek davranışları nelerdir?

Onun için bir camide gördüm, şadırvana yazmışlar: "Birçok kimseler namazın burdan başladığının farkında değildir." diye… Aferin, çok güzel yazmışlar. Namaz nerden başlıyor? Güzel abdest almaktan… Şaldır şuldur abdest alıyor; kollarını tam yıkamıyor, yüzünü tam yıkamıyor, sakalına tam gitmiyor, ayaklarını tam yıkamıyor… Geliyor, "Feyz alamıyorum!" diyor. Bundan oluyor. Yâni, abdestteki kusurlarından oluyor.

Okudunuz mu?  Bir derdim var ve buna imtihan demek günahmıdır?

Bazen de insanların kötü alışkanlıkları oluyor; gıybet ediyor, dedi kodu ediyor, günahlar işliyor… Bunlar da insanın feyzini kaçırıyor, ağzının tadı kalmıyor. Allah´ın rızâsına uygun, takvâya uygun bir iş yaptı mı; Allah ibadetin tadını verir gönlüne… Bir neşe gelir, bir zevk gelir, bir şevk gelir… Günahlı bir şey yaptığı zaman da, ibadetten tad almamağa başlar.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde elin kendi cinsel organlarına değmesiye abdest bozulur mu?

Demek ki, ibadetten tad almanın şartı, günahlardan sakınmaktır. Haramdan dilini korumaktır, gönlünü korumaktır, elini korumaktır. Midesini haram lokma yemekten korumaktır… Güzelce abdest almaktır. Takvâlı olmaktır.

Binâen aleyh, dönüp dolaşıp her şey takvâya bağlanıyor. Takvâlı olursa bir insan, feyiz de alır.

Okudunuz mu?  İyilik ve yardımseverlik ile ilgili hadisler

Cevap: Bir insan ibadetten feyz alamıyorsa, bunun sebebi nedir, ne yapması gerekir?

_müberra_
< Onun için bir camide gördüm, şadırvana yazmışlar: "Birçok kimseler namazın burdan başladığının farkında değildir." diye… Aferin, çok güzel yazmışlar >
,paylaşım için sağolun
çok sevdiğim bir zat da aynen kişinin kemalatı taa abdestte başlar abdest ,dış uzuvları temizlendiği gibi kalb de temizlenmeli der di

Okudunuz mu?  Kadir ismini koymak günah mı?

insan namazdan neden soğur, namazdan neden sogunur

Bu kategoride yer alan Hz. Davud'un duası başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bir insan ibadetten feyz alamıyorsa, bunun sebebi nedir, ne yapması gerekir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.