Anasayfa
14 Aralık 2023, 20:36
kadin
Yönetici

Adet düzensizliği yaşayan bir kadın ibadetlerini yerine getirmede nasıl hareket etmelidir?

Adet düzensizliği yaşayan bir kadın ibadetlerini yerine getirmede nasıl hareket etmelidir?

Kayıtsız Üye
Adet düzensizliği yaşayan bir kadın ibadetlerini yerine getirmede nasıl hareket etmelidir?


Cevap: Adet düzensizliği yaşayan bir kadın ibadetlerini yerine getirmede nasıl hareket etmelidir?

Fetva Meclisi
Hanımların adet günleri en az üç, en çok on gün devam eder. İki adet dönemi arasındaki temizlik süresi ise en az on beş gündür. Bu süre daha uzun da olabilir. Bazı kadınların adet günleri, düzenli olup belli günlerdir. Adet günleri sabit belli günler olan kadınların bu günlerinden önce ve sonra görecekleri renkli akıntılar özür kanı hükmünde olup adet kanı sayılmaz. Bu tür akıntıları gören kadınlar bu günlerinde özür hükümleri çerçevesinde, her namaz vakti için yeni bir abdest alarak başka bir sebeple abdestleri bozulmadığı sürece o vakit içinde diledikleri kadar namaz kılabilir, Kabe’yi tavaf edebilir ve Kur’an okuyabilirler.

Bazen adet günlerinin değişmesi de söz konusudur.
Mesela önceki mutad adet günleri altı gün olan bir kadın daha sonraki adet döneminde altıncı günün bitiminde temizlenmeyip akıntısı devam etse bu durum on günü aşmadıkça normal adeti olan altı güne ilaveten kan gördüğü günler de adetinden sayılır. Kısaca kaç gün akıntısı olmuşsa o günler adet günleridir. Dolayısıyla daha önce altı gün olan adet süresi değişerek kan görmeğe devam ettiği günler de adet günleri olmuş olur.
Ancak aynı kadın bu altı günün bitiminde temizlenmeyip kan görmeğe devam eder ve bu süre on günü geçer ve mesela on iki güne ulaşırsa bu kadının ay hali yine altı gündür. Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan istihaza yani özür kanı sayılır. Onuncu günden sonra görülen kan her hal-ü kârda özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar ve tavafını yapar. Mutat günleri olan altı günü, on güne tamamlayan dört günde kılmadığı namazları, tutmadığı oruçları kaza eder.


Cevap: Adet düzensizliği yaşayan bir kadın ibadetlerini yerine getirmede nasıl hareket etmelidir?

Kayıtsız Üye
Merhaba yaşım 33 hiç bir zaman hamile kalmadim şuan durumum iyi değil 1 aya yakin adetim bitmiyor korkuyorum ama yardımcı olun.

Merhaba duzenlemesi neden adet oldum 1 hafta sonra yine geldi az ama acaba stresten olabilirmi hava degisikligi yani 25 gun oldu bitmiyor doktora gitmedim ne yapsam olur vok geliyor şuan neyapiyim lütfen yardamci olun

Okudunuz mu?  Mahremsiz yolculuk

Cevap: Adet düzensizliği yaşayan bir kadın ibadetlerini yerine getirmede nasıl hareket etmelidir?

arifselim
– Merhaba kardeşim. Geçmiş olsun tabiki bunun tek çözümü mutlaka hemen doktora gitmendir. Burdan sana daha fazla yardımcı olamayız maalesef.

– Bu durumda tek yapman gereken şey ilk fırsatta doktora görünmen olacak. Geçmiş olsun.


Kayıtsız Üye
benim adetim bitti temizlendim sabah uyandığımda mezi gelmişti sonra çok az sarı bulanık sıvı geldi tekrar gusletmeli miyim lütfen yardımcı olun çok tedirginim Allah razı olsun


Şema
Adet gününüz bittiyse gelen akıntılar gusül gerektirmez sadece namaz abdesti gerekir.


Kayıtsız Üye
Merhaba benım sorum ben orucumun ılk ıkı gununu tuttum sonra kavrengı ıle karısık kanaman geldı ama adet gunumdu zaten dokuz gun adet gördüm ama kahverengı sekılde bu surede oruxumu tıtmadım adet goruyorum dıye doktoruma gıttım adet sokrurucu ıgne vırdu sekız gundur orucumu tutuyorum ama bugün adetım oldu bu kanama ozur sayılırmı namazımı ve orucumu tutabılırmıyım cevaplarsanız çok sevınırım


arifselim
Merhaba. Adet günlerinden kesin eminsen ve Adetin bittikten 8 gün sonra gelen bu akıntı adetten sayılmaz ve özür yerine geçer.


Kayıtsız Üye
Adet günüm geldi ve oldumda ama ertesi gün adet olmadım boy abdesti alıp namazlarıma başlamalımıyım.😕


arifselim
Adet günün vakti ise ve adet akıntısı gibiyse bu adet sayılır. Adetin en az süresi 3 gün ve en fazla süresi ise 10 gündür. Hiç devam etmese bile 3 güne kadar adetli olarak hareket edersin.


Kayıtsız Üye
Ben 15 gun dolmadan blr daha hasta oldum. 15 gun dolmasını bekledim ibadetlerini bırakmak için. Simdi oldugum gunden itibaren 10 gun oldu. sarımtırak renkte gelıyor . 10 gun dolduğu için abdest almalı mıyım? Yoksa kılmamaya basladıgım günden itibaren mi 10 günü sayayım?


Şem’a
15 gun dolmadan bur kadının adet olması mümkün değil.
Siz sarı lekelere aldırmayın ve ibadete devam edin


Kayıtsız Üye
Benim adetlerim düzensiz adet günüm belli olmuyor değişiyor ve ben biraz bulanık akıntı gördüm 3 gün bekledim çok az şekilde bulanık sadece abdest aldım ama hala bulanıklık var bilmiyorumki bir kaç gün içinde tam olarak adet görücem ben şimdi bu ilk üç günü adetten saymalıyım yoksa nişan olarak mı saymalıyım


mum
Bulanık dediğiniz akıntının adet akıntısı olup olmadığını kendiniz bilmelisiniz yada kadın doğum doktoruna muayene olunuz
Bulanık akan akıntıyı mutlaka bilmeniz gerekir

Okudunuz mu?  Adetliyken orgazm olunursa hemen yıkanmak gerekir mi?

Kayıtsız Üye
Benim sorunum adet düzensizligi hormon bozuklugu. Adetim çok az geliyor geldiginde ve 3 gün felan sürüyor. Sonra 1 hafta sonra ayni sekilde yine kanamam oluyor veya her gün az az kanama oluyor. Ben gercekten çok sasirdim ne yapacagimi. Kimi günler koyu renkte kimi günler acik renkte oluyo. Namazlarimi nasıl kilmaliyim. Yani ilk kanama geldiginde bittiginde abdestlenip sonra radikal bir sekilde 15 gün sayip öylemi adeetli hesaplayim kendimi. Nasil yapmalıyım.


Şem’a
Adetiniz 3 gündür. Üç günden sonra kanama açık renkte ise adetinizi 3 gün olarak hesaplayın ve ibadetinize devam edin


Kayıtsız Üye
Kasim24 inde adet olup araligin 6sinda bitip bir hafda temiz kaldim yine adet dvm etti bitisinden sonra 15 gun ozur abdesti alip namazlarimi kıldım on gun birakdim namazlarimi araligin 27 bu sefer hizlandi simdi bu ozur mu yoksa namazlarimi kilmalimiliyim

Merhaba bir aydir adet goruyorum normalinde 24 unde olup bir hafda temiz kaldim yine hafif adet oldum 15 gun ibadetten sonra on gun yine birakdim bugün hizlandi ve namaza baslamalimiyim


imam
Kardeş temizliğin en az süresi 15 gündür lakin siz adet kanı ile istihaze/hastalık kanını kendiniz ayırt etmelisiniz.
Artan/hızlanan kanama için doktora gitmenizi tavsiye ederiz.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum,
Oncelikle bu sorumu burda sormam uygun mu bilmiyorum, eğer yanlis yerde soruyorsam lütfen kusura bakmayin. Benim kadinsal bir sorum var, ve cevabini bilmemem benim namaz kilip kilamayacagima emin olmama engel oluyor. Soyle ki; benim adetimde gecikme oldu, gelmesi gereken tarihlerde gelmedi ve artik ne zaman gelir bilmiyorum sadece bekliyorum. Yaklasik 15 gundur iltihapli sari akintilarim var ve doktorada gittim lakin test sonuclari 10 gune kadar cikarmis. Dun gece afedersiniz küçük tuvaletimden sonra acik kahverengi sari-kahve arasi cirtlak acik renkte bir akintim oldu. Bugun namaz kilmaya cesaret edemedim, belki adet oncesi akintidir diye, cunku 99% iltihapli sari akinti olmadigina eminim, cunku saridan
çok acik kahveye viruyordu rengi. Beni supheye dusuren su ki; adet oncesi toprak rengi akintilarim oluyor ama bu renk akintim olmamisti, ya da ben fark etmedim. Şuan o akintiyi gormemden 20 saat gecti yine ayni akintiyi gördüm, afedersiniz iç çamaşırımda değil de silinirken gördüm ve yine dunki gibi bir rengi vardi. Bu durumda ne yapmam daha doğru olur? 3 gun bekleyip hala hicbirsey olmaz ise gusl alip namaza mi basliyayim, yoksa hemen gusl alip namaz mi kilayim, ya da gusl bile gereksiz mi? Bana yardımcı olabilir misiniz?

Okudunuz mu?  Adet sonrası kahverengi lekeler gelmekte bu abdest gerektirir mi?

Selamun Aleykum,
Benim kadinsal bir sorum var, ve cevabini bilmemem benim namaz kilip kilamayacagima emin olmama engel oluyor. Soyle ki; benim adetimde gecikme oldu, gelmesi gereken tarihlerde gelmedi ve artik ne zaman gelir bilmiyorum sadece bekliyorum. Yaklasik 15 gundur iltihapli sari akintilarim var ve doktorada gittim lakin test sonuclari 10 gune kadar cikarmis. Dun gece afedersiniz küçük tuvaletimden sonra acik kahverengi sari-kahve arasi cirtlak acik renkte bir akintim oldu. Bugun namaz kilnaya cesaret edemedim, belki adet oncesi akintidir diye, cunku 99% iltihapli sari akinti olmadigina eminim, cunku saridan çok acik kahveye viruyordu rengi. Beni supheye dusuren su ki; adet oncesi toprak rengi akintilarim oluyor ama bu renk akintim olmamisti, ya da ben fark etmedim. Bu akintiyi dun gece gördüm ve 20 saat sonra yine gördüm, o 20 saatten sonra yaklasik 4 saat sonra yine, ama kilotu kirletecek kadar çok degil, silinirken gorebildigim bir akinti sadece ve renginin farkliligi dikkatimi hemen cekiyor, yani sari akintim olmadigina eminim diyebilirim, cunku kahvemsi bir renk. Bu durumda ne yapmam daha doğru olur? 3 gun bekleyip hala hicbirsey olmaz ise gusl alip namaza mi basliyayim, yoksa hemen gusl alip namaz mi kilayim, ya da gusl bile gereksiz mi? Bana yardımcı olabilir misiniz?


arifselim
Aleykum selam. Eğer bu gelen akıntı her zaman adetinden önce gelen akıntıya benziyorsa bunu adetten sayabilirsin. Bu renkteki akıntı kesilince de gusül almalısın. Ama bu adet akıntısı olup olmadığını renk ve gelişinden yinede senin bilmen gerekir.


Kayıtsız Üye
3 ay oldu doğum yapalı bir ayin içinde doğum yaptığım günde adet oluyorum 3 gün sürüp bitiyor tekrar da eski adet tarihimde oluyorum namazım hangi durumda Özür sayılıyor arasında 15 günde yok kendimi huzursuz hissediyorum cavabınızı bekliyorum inşAllah


arifselim
Adet kanamasını kadın tanıması gerekir. Adetin geldiği zaman en az 3 gün ve en fazla 10 günü adetten saymalısın. İki adet arasındaki temizlik süresini de en az 15 gün sayarsın. Bugünler dışında kalan günleri de özür olarak kabul edersin. Düzensizlik devam ederse bir kadın doktoruna görünebilirsin.

Okudunuz mu?  Adetli kadın kabir ziyaret edebilir mi?

Kayıtsız Üye
48 yaşındayım adet düzensizliği başladı Dr. gittim menopoz başlangıcı dedi.3 ay adet görmedim. İlaç verdi tekrar olmam için, biray kullandım oldum 2.ayda aynı günlerde çok az damla halinde geliyor. Bu adetten sayılır mı yoksa özür mü, namaz kilabilirmiyim.


Şem’a
< 2.ayda aynı günlerde çok az damla halinde geliyor. Bu adetten sayılır mı >
Menopoza girmemişseniz arada gelen akıntılar adet sayılır.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm. Adet düzensizliği yaşıyorum. 9 martta biraz kan geldi ve başka gelmeyince gusül abdesti alıp namaza devam ettim. Sonra bugün (yani 13 mart) tekrardan kan geldi. Ben bugün gelen kanı mı adet başlangıcı kabul edeceğim yoksa 9 martta gelen kanı başlangıç kabul edip bugün olanı devam niteliğinde mi göreceğim?


arifselim
Aleykum selam. Bu azda olsa gelen akıntının adet akıntısı olup olmadığını senin bilmen gerekir. Yada bunun için doktora gitmen gerekir. Adet akıntısını her kadın diğer akıntılardan ayırabilmesi gerekir.


Kayıtsız Üye
Esselamün Aleyküm
Ben şafi mezhebindeyim ilaç kullanarak adet oluyorum ama ilk önceleri 3 yıl önce falan 7 gün adet oluyordum ama kaç yıldır 9 yada 10 gün oluyordum doktor bana yeni ilaç verdi adetim 7 günde bitti gusül aldım ama daha 7 gün falan geçti yine adet oldum
Şafi mezhebinde adet süresi 15 en fazla .
15 günüm dolmadan yine oldum neyse 15 günüm dolunca gusül abdesti alıp namaz kılmaya başladım.
Asıl Problem bu doktor bana kemik erimesini engellemek için bu ilacı hep kullanmam gerektiğini söyledi bende daha adetim bitmeden yeni bir kutu ilaca yine başladım yani ilaç adetteyken kullanılmaya başlanıyor bundan dolayı kullandım. Yeni açtığım
İlaç paketi bittikten 4 sonra yine adet olucam ama
O zaman adet olunca 15 gun temizlik suresi dolmuyor 12. Gün aradan sonra adet olucam
İbadetlerime nasıl devam edicem
Yoksa 15 gun temizlik arası olmalı deyip o 3 gün adet olduğumda yine namaz kilacakmiyim
LÜTFEN yardımcı olun.Bu arada biliyorum çok yazdım lütfen hakkınızı helal edin kardeşim


Şem’a
Adetten sonra 15 içinde gelen akıntı hastalık kanidir ve adet sayilmazsiniz


Kayıtsız Üye
Devamli kanama goruyorum…temiz bazen 5bazen10bazen 15 gun kalıyorum….adet gunlerimi karisdirdim artik…21 martta temizlendim 5 nisanda tekrar hayiz oldum….bir onceki temizlik muddetim 18 gun….sorum 10 gun adet gorwn biriyim…temizlik muddetini kacgun almaliyim…bir onceki temizlik muddetimmi…yoksa 15 gun olarakmi …


arifselim
Eğer 10 gün adet gören biri isen ve akıntılar tekrar geliyorsa temizlik süresini 15 gün olarak hesap etmelisin. Bu karışıklıklar için doktora gidilmesi uygun olur.

Okudunuz mu?  15 adet çiçek isimleri

Kayıtsız Üye
Benim de adet düzensizliğim var bazen iki ay bazen üç ay gibi uzun bir zamana yayilabiliyor. Adet görmediğim için namazlari aksatmadan mi kılmam gerek


arifselim
Adet hiç görülmeden bu durum bazen aylarca sürebilir. Bu bazı kadınlarda normal bir durumdur. Namazlarını hiç aksatmadan bu zamanlarda kılmak zorundasın.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben ramazandan önce adet gördüm sadece ramazanın başından 2 gün tutmadım kanamam bitti yanlız bir hafta sonra yine ilk kahve akıntı sonra ki gün de hafif kan geldi.benim adetim spiral taktığımdan dolayı zaten 10 günü buluyor az az oluyorum başında ve sonunda.ramazanın başında da 7 gün kadar oldum.oruç dolayısı ile düzensizlik oldu diye düşünüyorum.adetimin 10 güne tamamlanma hali olabilir mi.10 güne tamamladıktan sonra mı oruç tutmalıyım?normalde de başında ve sonunda uzamalar oluyor.yardımcı olursanız sevinirim.


arifselim
Merhaba. Normal adet düzenin eğer on gün ise ona göre devam etmelisin. Eğer adet düzenin öyleyse o zaman on güne tamamlarsın ve orucuna öyle devam edersin.


Kayıtsız Üye
İyi günler ben 13 mayısta adet gördüm ve uç gün temiz kaldım tekrar kanamaların devam ediyor ramazan ayında olduğumuz için orucunu tutuyor ibadetimi yapıyorum yalniz tekrar adet günüm geldiğini nasi anliycam aslında her ay bir kaç gün önce adet goruyorum ama emin olamiyorum orucunu tutmaya devam edeyim mi yoksa 13hazirand birakayimmi yardımcı olursanız sevinirim iyi gunler


arifselim
İyi günler. Her zaman süregelen düzenine göre hareket et. Eğer her zaman bir kaç gün erken geliyorsa o şekilde hareket edersin. Bu hem kolay hemde uygun olur.


Kayıtsız Üye
Sabah kırmzya benzer akntım oldu ikindiye kadar bir daha hıc bir şey olmadı adet gunum de hep. 3 4 bazende 1 hafa faln ireli cekyo.örneğin. sonuncu defa ayın 5 de olduysa bu defa 2 si oluyorum napmam gerekr boyle durmlarda namazmı kılmalmyım


arifselim
Her kadın en fazla bir kaç adetten sonra adetinin nasıl başladığı ve nasıl bittiğini anlamalıdır. Bir kaç gün değişiklik olabilir bu yüzden akıntılarına dikkat ederek hesap etmek zorundasın. Fazla bir düzensizlik durumunda doktora görünmek iyi olur.


Kayıtsız Üye
Hocam bunu açık açık söylemek biraz çekindiğim bir konu. Ancak kendime bu konu hakkındaki aldığım cevaplardan tatmin olmuyorum ya da emin olamıyorum. Sorum şu; yaklaşık 1,5 yıl önce adet olmaya başladım. Daha doğrusu ilk kez o zaman geldi. Ancak aradan 1,5 yıl geçtiği halde bir düzene girmedi. Şimdiye kadar toplamda 6 kez falan olmuşumdur heralde. Geldiğinde artık 7 gün geliyor. Ama bir ay geldiğinde sonraki ay gelmiyor. Korktuğum şey, namazların bana farz olup olmaması. Çünkü emin olmadığım için düzenli bir namaz alışkanlığım yok. Yakınlarımda hiç kimsede bu tür bir şey yok. Bir rahatsızlığım olma durumu mu vardır yoksa dini bir hükmü var mıdır? Bir de, bu durumda namaz bana farz mıdır? (Oruçlarımı tutuyorum ramazanda)

Okudunuz mu?  Veled-i Zina sonucu hamile kalmış kadını kürtaj etmek caiz midir ?

Hoca
Adet olduğunuzda bitinceye kadar namazdan muafsınız, adet olmadığınızda namaz kılmalısınız.
Fatıma annemiz hiç adet olmadı


Kayıtsız Üye
Her ay ongun adet goren biri bu ay sekizinci gun beyazi gorup gusül aldi. Son iki gunun adet olma ihtimali oldugundan onuncu gun dolup tekrar gusül almasi gerekir mi?


Hoca
8. gün adet bitmiş ve gusül alınmış ise artık 10. günde bir daha gusül gerekmez.


Kayıtsız Üye
Adet duzensizligim var ve polisktik over hastalığım var 15 gunden fazla suredir az az adet görüyorum namaz kılmaz istiyorum gusulum kabul olur mu namaz kılabilir miyim yardmcı olun


Hoca
Adet kanaması en fazla 10 gün sürer gerisi hastalıktır, yıkanın ve namaz kılın


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm ben iki aydır kanama görüyorum normal adetim 6 7 gün ken bu sürekli az da olsa kanama iki aydır var on günü aştığı için ibadetime devam ettim üç dört gün kesildi sonra tekrar başladı adetmiyim özürmüyüm bilemedim on günden sonra özür ama bunun kesilecek hali yok temizlik süreside onbeş günü geçti tekrar adet mi görüyorum acaba cevaplarmisiniz lütfen


Hoca
Bu özür kanıdır, adet günleri dışındaki akıntılar hastalık kanı olduğu için ibadet edebilirsiniz


Kayıtsız Üye
Iyi gunler ben 3 aydır korunma ignesi kullanıyodum üc aydır sürekli adet halindeyim 1 2 gün kesilip tekrar baslıyor ve namaz kılcagm günleri özur sayılcak günlerimi tamamen sasırdım artık şuan hale adet halimdeyim ne yapmam gerekiyo tamamen kesilmem mi gerekiyo namaz kılmam için . Surekli adet halinde oldugum için günleri unuttum . Şuan namaz kılmıyorum kanama durursa kılcam diye ama hergün aynı devam ediyo . Namaza ne zaman baslamam gerekiyo


mum
Adet kanı bellidir kadın bilir, adet kanı olduğunu tespit ettiğinizde 10 gün sayın sonra 20 gün temizlik devam eder

Okudunuz mu?  Adet kanı içirilmesi

Kayıtsız Üye
Merhaba hocam benim adetim yedinci gün biterdi ama yaklasık bir senedir sekiz ile dokuz gün sürmeye başladı pembeye yakın bir akıntm geliyor.Bu durumda ne zaman boy abdest almalıyım? Çok kararsız kalıyorum ibadetlerime devam etsem mi diye.Lütfen yardımcı olun.


mum
Adet günleri değişebilir ve uzayabilir yada kısalabilir bu normal, normal olmayan sizin adetin bitimini bilmemenizdir.
Kısaca şunu bilin Beyaz akıntı geldikten sonraki kanamalar adetten değildir/hastalık kanıdır


Kayıtsız Üye
Merhaba benim adetim hiç gelmiyor ayrica iki aydirda gelmiyor. Eger adet gunumuz geldiginde ve adetimiz gelmez ise namaz kilabilir miyiz ?


mum
Adet döneminde hiç leke yoksa (yani adet olmuyorsanız) namaz kılın


Kayıtsız Üye
Adetim her ay duzenli bir sekilde 2 gun geri atarak olurum. gecen ay 11 oldum bu ay 9 bekliyorum fakat sipiral taktirdigim için erken oldum ama aradaki surede 15 gunu gecti ben neyim simdi ..


mum
Spiral kanaması da olabilir emin olun. İki adet arası temizliği süreyi 20 olarak hesaplayın


Kayıtsız Üye
Allah rızası için acil cevap ben hormonlu spiral taktırdım 10 gün lekelenme şeklinde adet görüyorum 19 martta adet gördüm 10 gün sürdü bugün nisan 10 yine adet oldum bu normal adetmi özürmü bilemedim acil cevap yazarsanız sevinirim


mum
iki adetinizin arasında 15 gün varsa normaldır olabilir


Kayıtsız Üye
Merhaba sterileden dolayı sürekli leke geliyor Baya geliyor doğal olarak bende 15gun temiz 10gun adetli sayıyorum ama 10 günün sonunda adetim devam ediyo yani normalde 20gunde bir adet oluyorum 7gun suruyo adetim sorum acaba lekeleri göz ardı edip 20gun temiz sayabilirmiyiz yoksa normal adet döneminin yarısını temiz olarak saymak zorunda kalıyorum cevap verirseniz sevinirim teşekkürler


mum
15 gün temiz, 10 gün adetli toplam 25
20 gün temiz, 7 gün adetli toplam 27

:):):)
Bir ay 30 günden ibarettir. Siz adetli günüzü tespit edin ve 7 gün dışındakileri temiz sayın


Kayıtsız Üye
Hocam benim adet duzenzisligim var bir kaç ay adet gormem her 6 aydan 6aya gorurum adet ve cumartesi gunu kanamam oldu kesildi tekrar geldi ertesi gunu ve hala azar azar akintim var ne yapmalıyım orucumu tutmalimiyim ve tutuyorum yanlismi yapiyorum


mum
Adet gün sayınız nedir bilmiyorum ama bu sözünü ettiğiniz adettir sanırım

Okudunuz mu?  Karım adetliyken sürtünerek ikimizde boşaldık ama çıplak değildik

Kayıtsız Üye
Merhaba sorum bnm adetim bitti aradan 1 hafta geçti tekrar adet kanı gibi miktarı fazla bir şekilde kanamam var oruc tutup namaz kilabilirmiyim özüre girermi rengi kirmizi miktarında fazla oldugu için tereddutte kaldm cevaplarsaniz sevinirim.


mum
< 1 hafta geçti tekrar adet kanı gibi miktarı fazla bir şekilde kanamam var >
Adet olamaz bu özür kanıdır


Kayıtsız Üye
Ben adetimin 9. Günü kan kesilince gusül aldım. Ertesi gün yani 10. Gün oruca niyetlendim tam saatiyle adetim 10 günü geçince yine kan geldi. Sorum şu: 10. Gün kan gelince önceden aldığım Gusül geçerli oldu mu yoksa 10. Gün için ayrı Gusül alıp mı namaz kılmalıyım. Orucum bozuldu mu. Özür hali başladığında tekrar Gusül almalı mıyım? Lütfen cevap verin.


arifselim
Artık bu süreden sonra gelen akıntı adetten sayılmaz. Adetin en uzun süresi zaten 10 gündür. Orucuna devam edebilirsin ve bundan dolayı yeniden gusül almana gerek yoktur.


Kayıtsız Üye
Ben de çok zor durumdayım. Adet günüm yaklaşık 2 aydır düzenli oluyordu. Yarın bugün olmam lazım. Benden çok küçük böyle bir kirpik boyutunda gibi kahverengi gelmiş. Bide sarı akıntı gelmiş fazlaca. Ama bulanık gibi. Normalde de sarı akıntım olabiliyor ama bu biraz farklı geldi. Ben de 2 gün önce öğle namazını kılmıştım ki bu akıntıyı gördüm. Adettir diye ikindiyi akşamı yatsıyı kılmadım. Olursam genelde sabahları oluyorum. Ama bu sabah gelmedi. Şimdi sabahı da kılmadım. Ya adet kanı değilse ; namazlarımı kaçırmış oluyorum. Peki ya adet kanıysa ; adetken namaz kılmak yasak diye biliyorum. O yüzden şimdilik dursam olmadığımdan emin olana kadar kılmasam eğer gerçekten olmazsam 3 gün falan kaza etsem olur mu?
Çok kararsız kaldım. Ezan okununca bir kötü oluyorum. Ya olmadıysam falan diye. Ama mesela kilo almışım , çabuk acıkıyorum , sivilce çıkmış , biraz da karnım ağrıdı. Adetin belirtileri bunlar.


imam
2 aydır hayız olmadı iseniz dr gitmeniz gerekir di kardeşim. Soruya gelince kahve rengi lekeleme veya bulanık adet gününüz yakın ise lekeler ı gördüğünüzde ibadeti bırakıcaksınız 3 gün çünkü adetin en azı 3 en fazlası 15 dür.leke görüp 3 gün ibadeti bırakıp bekliyorsunuz 3 gün sonunda kırmızılık veya adetin elem ve sancıları yok ise abdestinizi alıp ibadetinize başlıyorsunuz hayız kanı olabilmesi için mutlaka kırmızılık olması gerekli.
3 gün beklediniz 3 gün sonunda kırmızılık var ise siz hayıznsınız gününüzü bekler abdest alırsınız hayız bitimi glen beyaz akıntıyı gördükten sonra araya 15 girer ondan sonraki gelen lekeler kırmızılıklar istihaze kanı sayılır.

Okudunuz mu?  Adetli iken diş dolgusu yaptırmak

Kayıtsız Üye
Merhaba benim kanamalarım hiç düzene girmiyor adet kanı ile istihaze kanını ayırt edemiyorum kanamalarim hiç kesilmiyor sürekli kanamam oluyor doktor yapısal bir şey olduğunu söyledi namazlarımı nasıl kılmalıyım


Tohat
Merhaba. Hayız müddeti on gündür. On günden sonraki günlerde leke görülse dahi kişi temiz kabul edilir. Sürekli kanama söz konusuysa daha önce ayın hangi dönemlerinde hayız gördüğünüze ve ne kadar süre gerçekleştiğini göz önüne alarak takip edebilirsiniz. Bu süreyi başlangıç ve bitiş kabul edip temiz kalma sürenizi de on beş gün olarak takip etmelisiniz.


Kayıtsız Üye
hocam ben adet günüm geldi o yüzden namazda adet olmiyim diye kılmadım düzensizlikte var eğer gün içinde adet olmazsam günah olur mu bide adet gününe girdimizde namaz kılmalı mıyız yoksa kanı gördükten sonramı namazı bırakmalıyız çünkü bu gün benim adet günüm sabah kaldı akşama kadar bekliycem namazda adet olmak günah mı adet günümüz girse bile adet kanı görene kadar o adet günü namaz kılmalı mıyız aklım karıştı bu gün kılmasam günah kılsam namazda geliyor başıma geldi napayım ben


arifselim
Adetin başlaması günü ile değil akıntının gelmesi ile başlamış olur. Adet günün gelmiş olsa bile adet gelmediği sürece namazlarına devam etmek zorundasın. Namaz esnasında bile adet başlasa sana bir günahı yoktur. Sadece namazını bırakırsın o kadar.


Kayıtsız Üye
Hocam selamün aleyküm.
Adet dönemi çok düzensiz geçen birinin 6 Ocak gundüz çok az kanaması olması 7 ocak sadece akşam az miktarda kanaması olması durumunda ve 8 ocakta hiç kan gelmemesi durumunda 3 günlük süre nasıl hesaplanmalıdır? 8 Ocak akşama kadar bekleyip gusül almak mı gerekir yoksa 9 Ocak gündüze kadar bekleyip öyle mi almak gerekir?


arifselim
Aleykum selam. 6 ocakta gelen akıntı adet akıntısı ise adet başlamış olur. Arada kesinti olması normaldir ve adet bitmiş sayılmaz. Adetin en kısa süresi de 3 gündür ve 3. günde temizlik meydana gelmişse gusül alınabilir. Hesap etmek için tam başlangıç anından itibaren hesap edebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Verdiğiniz bilgi çok net ve açıklayıcıydı teşekkür ederim.Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler. Ben hormonal spiral taktırdığım için adet görmüyorum. Altı-yedi ayda bir, çok az bir leke gelir ve bu lekeyi özür kanı sayıldığı için namazlarıma devam ederim. Bu ay yine leke geldi. Hemen geçecek diye namazlarımı kıldım. Fakat azda olsa ilk defa üç günü tamamladı bu lekeler. Bilmeyerek ben bu üç gün ibadetlerime devam ettim. Bir daha ki sefer leke gördüğümde üç gün ibadetlerime ara mı vereyim yoksa…

Okudunuz mu?  Genç yaşta idrar kaçırma nedenleri

Tohat
Cevap1
Hayırlı günler. Adet gün sayısı bir kere ile oturmuş olur. Yani üç gün görülmüş olan lekeden dolayı bir sonraki ay ara verilerek beklenir. Üç günden önce kesilmiş olur ve devamı gelmezse hastalık olarak kabul edilip yapılmayan ibadetler kaza edilir. Özel durumlarda kişi emin olmadığından bu durumdan mesul tutulmayıp günaha girmez.


Kayıtsız Üye
Lütfen bu soruya net bir cevap verin bende aynı durumdayım, bir kadının 15 günden önce adet olması mümkün değil denmiş şu an13 temizlik günüm fakat net bir şekilde adet kanaması var


Tohat
Hayırlı günler. Kesin olarak çizilmiş olan temiz gün sayısı 15 gündür. Benzerlik söz konusu olabilir fakat damardan gelen bir hastalık olarak kabul edilen durumdur. Gördüğünüz adet değildir.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben normalde 10 gün adet görürdüm 2 ay 9 gün gördüm bu ay 8 gün oldu gusül aldım ibadetlerime devam ediyorum eşimle birlikte olmamda bir sakınca var mıdır yada 10 günü mü beklemeliyim


Ensar
Merhabalar sevgili kardeşim, Adet bitmişse on gün beklemenize gerek yoktur. Namazlarınızı kılmanızda herhangi bir sorun yoktur. Namazlarınızı kılın ve beklemeyin. Selametle kalın


Büşşşlra
Merhaba ben ilaç kullandığım için ayda iki kere adet görüyorum yani 15günü doldurup tekrar adet görüyorum bunu özürden mi saymalıyım? Yoksa her iki adetimde de adetli gibi mi davranmalıyım ? 15günü doldurmadığımda namazlarımı kılmaya devam ediyorum ama doldurduğumda ne yapmam getektiğini şaşırıyorum. İlaçtan kaynaklı geçici bir durumda ne yapmalıyım? Teşekkürler


adet düzensizliğinde nasıl namaz kılınır, adet düzensizliğinde namaz kılınır mı, adet düzensizliğinde namaz

Bu kategoride yer alan Adetli iken mukabelede takip edilen yerlerin temizlendikten sonra okunması gerekirmi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adet düzensizliği yaşayan bir kadın ibadetlerini yerine getirmede nasıl hareket etmelidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.