Anasayfa
24 Ocak 2024, 18:00
Namaz
Abone

Cenaze namazı nasıl kılınır? Kadınlar da cenaze namazını kılabilirler mi?

Cenaze namazı nasıl kılınır? Kadınlar da cenaze namazını kılabilirler mi?

Kayıtsız Üye
Cenaze namazı nasıl kılınır? Kadınlar da cenaze namazını kılabilirler mi?


Cevap: Cenaze namazı nasıl kılınır? Kadınlar da cenaze namazını kılabilirler mi?

Fetva Meclisi
Cenaze namazında imam, cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak cenazenin göğsü hızasında durur, cemaat de arkasında saf tutar. Niyet edilir imam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar. Tekbirden sonra imam ve cemaat içlerinden, "ve celle senâüke” cümlesiyle birlikte "Sübhaneke” duasını okurlar. Ardından imam ve cemaat ellerini kaldırmadan tekbir alır, cemaat da içinden tekbir alır ve hepsi içlerinden "Salli” ve "Barik” dualarını okur. Tekrar aynı şekilde tekbir alırlar ve bilenler cenaze duasını, bilmeyenler de, dua niyetiyle "Fatiha” suresini veya başka bir dua okur. Daha sonra yine aynı şekilde tekbir alınır ve arkasından sağa ve sola selam verilir. Böylece namaz tamamlanmış olur. Cenaze namazında kadın ile erkek arasında hiçbir fark yoktur. Dolayısıyla, imkan bulan kadınların da cenaze namazına katılmaları ve kendilerine ayrılan yerde erkeklerin arkasında saf tutarak cemaatle cenaze namazı kılmaları uygun olur. Nitekim haremeyn’de kadınlar hem Cuma, bayram namazlarına hem de cenaze namazlarına katılmaktadırlar.

Okudunuz mu?  Cuma namazını kıldıktan sonra öğle namazı kılınmalımıdır?

Cevap: Cenaze namazı nasıl kılınır? Kadınlar da cenaze namazını kılabilirler mi?

mum
bayan cenaze namazı nasıl kılınır
,
cenaze namazı nasıl kılınır
,
cenaze namazı duâsı

İslama göre cenaze namazı ölen kimse için son olarak yapılan ibadet mahyetindeki dini bir vecibedir.Cenaze namazı kılmak erkekler için farzı kifayedir.Müslümanlardan bazılarının bu namazı kılmasıyla diğerlerinden sorumluluk kalkar.Ancak ölenin arkasından hiç kimse namaz kılmaz ise hepsi bundan mesul olurlar.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre öğle namazı nasıl kılınır?

Cenaze namazı ölen kimse için kılınır. Ölü için yapılan duadır. Müslüman kardeşin günah ve kusurlarının bağışlanmasını Allah’tan dilemek, ona son vazifeyi yapmak için cenaze namazı kılınır. Cenaze namazı, farz-ı kifayedir.

Cenaze namazının rükûnleri, dört tekbir ile kıyamdır. Selâm vermek vacibdir. Cenaze namazında rükû ve secde yoktur. Kerahat vakitlerde kılınmaz.

Okudunuz mu?  12 rekat duha namazı nasıl kılınır?

Cenaze Namazı Kılınışı:

– Cenaze yıkanmış ve kefene sarılmış olarak namazın kılınacağı yerde Musallâ taşına konulur. Cenaze cemaatin önünde bulunur. Namazı kıldıracak imam ölünün göğsü hizasında durur. Cemaat ayakta ve kıbleye karşı imamın arkasında saf tutar.

– Niyet ederken ölünün erkek veya kadın, erkek çocuğu veya kız çocuğu olduğu belirtilir.

Okudunuz mu?  Namazı yanlış kılmak

Namazı kıldıran imam: "Niyet ettim Allah rızası için hazır olan cenaze namazını kılmaya (ölü erkek ise) şu erkek için duaya" diye niyet eder.
Ölü kadın ise: "Şu kadın için duaya"
Ölü erkek çocuğu ise: "Şu erkek çocuğu için duaya"
Ölü kız çocuğu ise: "Şu kız çocuğu için duaya" denilir.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin kıldığı hacet namazı

– İmamın arkasındaki cemaat: "Niyet ettim Allah rızası için hazır olan cenaze namazını kılmaya (ölü erkek ise) şu erkek için duaya, uydum imama" diye niyet eder.
Cenaze kadın ise: "Şu kadın için duaya"
Cenaze erkek çocuğu ise: "Şu erkek çocuğu için duaya"
Cenaze kız çocuğu ise: "Şu kız çocuğu için duaya" denilir.

Okudunuz mu?  Kadınların namaz kılışı ile ilgili hadis

– Cemaaattan biri ölünün erkek mi, kadın mı olduğunu bilmezse, şöyle niyet eder: "Niyet ettim Allah rızası için imamın namazını kılacağı şu cenaze namazını kılmaya , ölü için duaya, uydum imama"

– Niyet ettikten sonra imam yüksek sesle, onun peşinden cemaat gizlice "Allahü Ekber" diyerek birinci tekbiri alıp diğer namazlarda olduğu gibi ellerini kulak hizasına kaldırır ve göbek altına bağlar.

Okudunuz mu?  Eşlerin yanyana namaz kılamalarında sakınca varmıdır?

– İmam ve cemaat gizlice sübhaneke’yi okurlar. Sübhaneke’de diğer namazlarda okunmayan "ve celle senâük" cümlesi de okunur.

– Sübhaneke okunduktan sonra eller kaldırılmadan imam açıktan, cemaat da gizlice "Allahü Ekber" diyerek ikinci tekbiri alırlar. Hem imam, hem de cemaat gizlice "Allâhümme salli ve Allâhümme barik"i okur.

Okudunuz mu?  Cuma namazı erkeklere farz mıdır? neden cuma namazından sonra öğle namazı kılınmaz?

– Sonra eller kaldırılmaksızın yine "Allahü Ekber" denilerek üçüncü tekbir alınır ve cenaze duası okunur. Cenaze duasını bilmeyen onun yerine Fatiha Suresini veya Kunut dualarını okuyabilir. Kunut dualarını da bilmeyen "Rabbenâ âtinâ fiddünyâ haseneten ve fil’âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr" ayetini okur.
– Bundan sonra eller kaldırılmadan tekrar "Allahü Ekber" denilerek dördüncü tekbir alınır ve bir şey okunmaksızın önce baş sağ tarafa çevrilerek "Esselâmü aleyküm ve rahmetullah" denilir. Sonra baş sol tarafa çevrilerek "Esselâmü aleyküm ve rahmetulah" denilir ve böylece cenaze namazı bitirilmiş olur.

Okudunuz mu?  Namazda fatihadan sonra 1. rekatta kevser 2. rekatta ihlas okumak

bayan cenaze namazı nasıl kılınır, bayanlar cenaze namazını nasıl kılar, cenaze namazı nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cenaze namazı nasıl kılınır? Kadınlar da cenaze namazını kılabilirler mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.