Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:04
missa91
Abone

Çıplak olarak besmele çekilebilir mi?

Çıplak olarak besmele çekilebilir mi?

Kayıtsız Üye
Bir kimse mesela gusül abdesti alırken eğer tamamen çıplak ise veya başka bir yerde çıplak vaziyette sesli besmele çekebilir mi?


Cevap: Çıplak olarak besmele çekilebilir mi?

Muhammed
Sakın Besmeleyi Unutma
Bismillahirrahmtnirrahim ile başlanmayan önemli hiçbir iş, hayırlı sonuç vermez. (1)

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz her güzel işe başlamadan önce daima "besmele" çekerlerdi. Yani ona, "Bismilla-hirrahmânirrahîm" diyerek başlarlardı. Bir işe Allah’ın adı ile başlamak, nimeti veren Yüce Allah’ı anmak ve O’nun bu nimetine peşin olarak şükretmek anlamını taşır. İşlerde bereketi sağlayan ana maya "besmele" dir.
Dilimizde hayırsız, ahlâksız kişiler için de "besmelesiz" tabiri kullanılır. Her işimizin başında Allah’ın adını analım. Çünkü herhangi bir şeye Allah’ı zikrederek başlamak bu işlerimizi ibadete çevirir, bunların sevabını ahirette de buluruz. Besmele çekilmeyen şeylere şeytan ortak olur, bereketini kaçırır. Şayet besmeleyi başta unutmuşsak, hatırladığımız yerde "Bismillâhi fi ev-velihi ve âhirihi (başında da sonunda da bismillah)" diyebiliriz.
Şimdi öykümüze geçelim:
Mehmet amca, mahallesinde bakkallık yapardı. Mehmet amcanın dükkânının önünde bir oyun sahası vardı. Ve çocuklar burada futbol oynarlardı. Susayan Ahmet, Mehmet amcanın dükkânından su içmek için izin istedi. Mehmet amca: "İstediğiniz zaman bu çeşmeden su içebilirsiniz ancak bir şartım var: Su içmeden önce ‘besmele’ çekeceksiniz, bitirince ‘elhamdülillah’ diyeceksiniz. Çünkü Müslümanm besmelesiz işi olmaz." dedi.
Ahmet su içince, susayan diğer arkadaşları da âdeta sıraya girdi. Ahmet, şartı arkadaşlarına hatırlattı. Onlar da besmele çekerek sularını içtiler.
Bu böyle devam etti, artık herkes besmele çekerek suyunu içiyordu. Hatta Mehmet Bey’in adı, "Besmeleci Amca"ya çıkmıştı.
Ahmet bir akşam evlerine gittiğinde babası için içki sofrası hazırlanmıştı. Babası içki bardağını eline alınca Ahmet: "Dur baba, besmele çekerek iç." dedi. Babası birden irkilerek "Ne diyorsun sen, buna hiç besmele çekilir mi?" diyerek tepki gösterdi. Ahmet: "Ama baba, Müslüman besmele çekmeyeceği şeyi yapmaz ki? Bakkal amca bize besmelesiz su içmeyin, diye hatırlatmada bulundu." Babasının keyfi iyice kaçmıştı. Hanımını çağırıp içki sofrasını kaldırttı ve derin derin düşünmeye başladı. Ahmet’in söylediği söz onu çok etkilemişti: "Müslüman, besmele çekemeyeceği işi yapmaz ki!"
Ahmet’in babası o gece tövbe etti ve bir daha "bütün kötülüklerin anası" olan içkiye (2) el uzatmadı.
Müslümanın dilinden hiç düşürmeyeceği zikri ve virdi, eûzü besmeledir.
Eûzübillâhimineşşeytanirracîm = Kovulmuş, taşlanmış şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım.
Bismillâhirrahmânirrahim= (Her işime) Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlarım.
Besmelede Allah’ın güzel isimlerinden üç tanesiyle dilimizi tatlandırarak işimize, aşımıza, sözümüze başlıyoruz. Allah, rahman ve rahim.
Müslümanın her işi besmeleli olmalı, besmele çekilemeyecek işlerden uzak durulmalıdır. Besmelesizlik, hayırsızlıktır, bereketsizliktir ve her işine şeytanı ortak etmek demektir.
Sakın besmeleyi unutma. Çünkü besmele tüm hayırlı işlerin açılış sloganı ve anahtarıdır!
Bismillah diyen, Allah adına hareket ettiği için çok büyük işler başarır, kolaylık ve yardım görür, sıkıntıları aşar, yaptığı işten zevk alır. Rabbinin sayısız nimet ve lütfuna kavuşur. Besmele, şeytana karşı en etkili manevî tedbir ve silâhtır.

Okudunuz mu?  İkindi namazını kazaya bıraktım nasıl ve kaç rekat kılacağım

Herhangi bir işe başlarken besmele çekmenin hükmü, işin mahiyetine göre değişir.
Haram ve yasak olan şeylere besmele çekmek haramdır. Meşru ve helâl olan şeylere besmele çekmek sünnettir. Necaset mahallinde, pis olan yerlerde, çıplak bulunurken besmele çekilmez, mekruhtur.
Öyleyse haydi çocuklar! Bir besmele daha çekelim ve hep iyi ve güzel işler işleyelim.
KAYNAKLAR :
1- MUnavî, Feyzu’l- Kadir 5/ 13 (6284); Nevevi, Ezkar 103; Aclunî, Keşfu’l-Hafa 2/174.
2- Münavî, age. 3/507.

Okudunuz mu?  Herkese ve herşeye küfür ediyorum

Halil ATALAY


Cevap: Çıplak olarak besmele çekilebilir mi?

Misafir22
banyo da niyet ederken çıplak besmele cekilmezmi


Cevap: Çıplak olarak besmele çekilebilir mi?

jamut
< banyo da niyet ederken çıplak besmele cekilmezmi >
Niyet besmele ve abdest dualarını da sessizce sadece kendi duyacağı şekilde okuyabilir.
sesli okumak caiz değildir..

Okudunuz mu?  Deccalin yanındaki melekler

banyoda gusül alırken euzu besmele çekilir mi, banyoda ciplakken besmele, ezuzu besmele abdest almadanmi cekilir

Bu kategoride yer alan Tasavvuf ehli ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çıplak olarak besmele çekilebilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.