Anasayfa
1 Ağustos 2023, 16:44
Mezhepler
Yönetici

Şia-Caferi Mezhebinde Ezan ve Kamet

Şia-Caferi Mezhebinde Ezan ve Kamet

Araştırmacı_
Ezan

Ezan şöyle okunur:

ALLAH-U EKBER (4 defa)

EŞHEDU EN LA İLAHE İLLELLAH (2 defa)

EŞHEDU ENNE MUHAMMEDEN RESULUL-LAH (2 defa)

EŞHEDU ENNE ĚLİYYEN WELİYYULLAH -Bu ezanın bir parçası değildir, ama okunması iyidir.-(2 defa)

HAYYE ĚLE-Ŝ ŜALAH (2 defa)

HAYYE ĚLE-L FELAH (2 defa)

HAYYE ĚLE ĤAYR-İL ĚMEL (2 defa)

ALLAH-U EKBER (2 defa)

LA İLAHE İLLELLAH (2 defa)

İkame

Ezandan sonra ikâmenin okunması da müstehap olup önemle vurgulanmıştır.

İkâme şöyle okunur:

ALLAH-U EKBER (2 defa)

EŞHEDU EN LA İLAHE İLLELLAH (2 defa)

EŞHEDU ENNE MUHAMMEDEN RESULUL-LAH (2 defa)

EŞHEDU ENNE ĚLİYYEN WELİYYULLAH -Bu, ikâmenin bir parçası değildir ama okunması iyidir- (2 defa)

HAYYE ĚLE-Ŝ ŜALAH (2 defa)

HAYYE ĚLE-L FELAH (2 defa)

HAYYE ĚLE ĤAYRİL ĚMEL (2 defa)

ĶAD ĶAMET-İŜ ŜALAH (2 defa)

ALLAH-U EKBER (2 defa)

LA İLAHE İLLELLAH (1 defa)

Ezan ve ikâmeyi okuduktan sonra Namaza Başlanabilir

Okudunuz mu?  İslam Hukukunda Suç ve Ceza

Cevap: Şia-Caferi Mezhebinde Ezan ve Kamet

@hmet
caferilerin ezanının sözleri
< EŞHEDU ENNE ĚLİYYEN WELİYYULLAH -Bu ezanın bir parçası değildir, ama okunması iyidir.-(2 defa) >
caferi ezanı sözlerindeki bu fazlalık bid’attır


Cevap: Şia-Caferi Mezhebinde Ezan ve Kamet

huseyn
@hmet kardeşim : O zaman ezanı okunurken iki defa "Esselatu hayrun minen nevm" demek de Bid’at oluyor sanırım.


Cevap: Şia-Caferi Mezhebinde Ezan ve Kamet

Kayıtsız Üye
Ahmet bidatlik nerede ?soylesene bi.haşa Ali efendimize ALLAHMI denildi? Bırakın su havalari.iftira atmayin.


Darusselam
AÇIKLAMA:

Bu rivayet, sadece sabah ezanında söylenen essalâtu hayrun mine’nnevm cümlesinin, ezana Hz. Ömer tarafından ilave dildiğini ifade etmektedir. Halbuki 2456 numaralı Ebu Mahzura rivayetinde görüldüğü üzere bu ilaveyi bizzat Aleyhissalâtu Vesselâm talim buyurmuştur. Resûlullah’ın müezzinlerince söylendiğini ifade eden başka rivayet de var. Hz. Ömer (radıyallâhu anh)’in bunu bilmemesi de mümkün değildir. Görüldüğü üzere ortada, izahı gereken bir müşkil söz konusudur. Ebû’l-Velid el-Baci der ki: "Muhtemelen, Hz. Ömer (radıyallâhu anh) bu cümlenin, diğer vakitlerin ezanında da kullanılmasını önlemek için bunu söylemiş, "Bunu sadece sabah ezanında söyle" demek istemiş olmalıdır." İbnu Mâce’de gelen bir rivayete göre, Hz. Bilâl (radıyallâhu anh), sabah ezanı için Resûlullah’a gelir, ancak uyumakta olduğu söylenir. Bunun üzerine Hz. Bilâl iki kere, essalâtu hayrun mine’nnevm der. Bunun üzerine bu cümle sabah ezanında sabitleşir, kesinleşir. Bir başka rivayete göre, Ebu Mahzura, Huneyn günü sırasında sabah vakti Resûlullah’ın yanında sabah ezanı okur. O vakit Aleyhissalâtu vesselâm ezana es salâtu hayrun mine’nnevm cümlesini ilave ettirir. İmam Malik der ki: "Müezzin, essalâtu hayrun mine’nnevm cümlesini sabah ezanında hazerde de seferde de terk etmemelidir. Ancak kim, kendi başına tarlasında okursa terkinde bir beis yok, fakat terk etmemesi daha iyidir."[15]

[11] Müslim, Salât: 6, (379); Ebu Dâvud, Salât: 28, (500-505); Tirmizî, Salât: 140, (191); Nesâî, Ezân: 3, 4, 5, 6, (2, 4-8); Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 8/344.
[14] Muvatta, Salât: 8, (1, 72); Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 8/346.
[15] Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 8/346.

b- 2436 – Ebu Dâvud’un bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "Ben İbnu Ömer (radiyallâhu anhümâ)’le beraber idim, bir adam öğle veya ikindi namazında tesvîbte bulundu. Bunun üzerine (İbnu Ömer): "Bizi (buradan) çıkar, zira şu (yapılan tesvîb) bid’attir" dedi." Ebu Dâvud, Salât 45, (538).

2437 – Hz. Bilâl (radiyallâhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) bana: "Sabah hariç, sakın hiçbir namazda tesvîbte bulunma!" tembihini yaptı."
Tirmizî, Salât 145, (198).

715) Bilâl (Radıyallâhü anh)’den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir :

Resulullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) sabah ezanında tesvib etmemi emretti. Ve yatsı ezanında tesvib etmemi bana yasakladı."

716) Bilâl (Radıyallâhü anh)’den rivayet edildiğine göre kendisi, Peygamber (SallAllahü Aleyhi ve Sellem)’e gelerek :

Sabah namazı (vakti)ni haber vermek istemiş de Bilâl (Radıyallâhü anh) ‘a O uyuyor, denmiş. Bunun üzerine Bilâl (Radıyallâhü anh) : Namaz uykudan hayırlıdır, namaz uykudan hayırlıdır, demiş; Bunun üzerine bu cümle sabah ezanına yerleştirilmiş ve böylece (tesvîb) durumu sabitleşmiştir. Zevâid’de isnadındaki râvilerin sika olduğu, ancak onda bir inkıta’ bulunduğu çünkü Said bin el-Müseyyeb’in Bilal (R.A.)’den hadis dinlemediği bildirilmiştir.

İzahı

Tesvib; Bir şeyi ilan ettikten sonra, tekrar ilan etmeye dönmektir. İkamete de tesvib denilir. Dua etmek, ceza veya mükâfat vermek, namaza çağırmak… v.s. manalara da kullanılır. Bir de müezzinin ezan içindeki «Namaz uykudan hayırlıdır» cümlesini söylemesine denir. Hadisteki tesvib’den maksat, bu cümleyi ezan arasında iki defa okumaktır.

Bilâl (Radıyallâhü anh)’ın ilk hadisini Tirmizî ve Beyhaki de rivayet etmişler,Beyhaki, râvi Abdurrahman (Radıyallâhü anh)’in Bilâl (Radıyallâhü anh) ile buluşmadığını söylemiştir.

Bilâl (Radıyallâhü anh)’in ikinci hadisini Taberâni de rivayet etmiştir.

Bilâl (Radıyallâhü anh) ‘den rivayet olunan bu iki hadisin senedinde inkıta’ varsa da Ebu Dâvûd, Ahmed, îbn-i Hibbân, Nesâî, Beyhaki ve Tahâvî’nin rivayet ettikleri Ebu Mahzûre (Radıyallâhü anh)’nin hadîsinde Ona ezanı öğretirken şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

Eğer ezan, sabah namazı için ise, sen;..diyeceksin…» Tuhfetü’l-Ahvezî yazarı, ‘Tesvib bâbı’nda şöyle der: «Sabah namazındaki tesvib hakkında Enes (Radıyallâhü anh) ‘den rivayet olunan şu mealdeki hadisi îbn-i Huzeyme, Dârekutnî ve Beyhaki rivayet etmişler, Beyhaki isnadının sahih olduğunu söylemiştir. Müezzinin sabah ezanından sonra …demesi sünnettendir.» Bu rivayet olunan başka hadisler Nasbü’r-Râye’de mezkûrdur; Bilmiş ol ki;Sabah ezanında, mezkûr cümleyi okumak, Ebu Mahzûre (Radıyallâhü anh)hadisi ve bir kısmı zikrolunan başka hadislerle sabittir.»

El-Menhel yazarı, ‘Ezan bâbı’nda rivayet olunan Ebilzûre (Radıyallâhü anh) ‘nin hadisiyle ilgili olarak aşağıdaki malumatı vermiştir:

«Sabah ezanında tesvibin meşruluğunun aslı, Taberâni’nin de kendi senediyle rivayet ettiği gibi şudur: Bilâl (Radıyallâhü anh), Peygamber (SallAllahü Aleyhi ve Sellem)’e gelerek sabah namazı vaktini haber vermek istemiş ve Onu uyku hâlinde bulmuştur. Bu nedenle Bilâl (Radıyallâhü anh), iki defa:…demiştir. Peygamber (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) de:

«Ey Bilâl! Sabah namazı İçin ezan okuduğun zaman, ezanın arasına şu okuduğunu yerleştir.» buyurmuştur. îbn-i Mâceh de,Taberâni’nin rivayet ettiğinin benzerini Sâib bin el-Müseyyeb tarikiyle rivayet etmiştir. Anılan bu rivayetler, Mâlik’in, el-Muvatta’da rivayet ettiği şu mealdeki hadisle çelişmez :

‘Müezzin, Ömer bin el-Hattab (Radıyallâhü anh)’a gelerek, sabah namazı vaktini haber vermek istemiş, Onu uyur görünce;.. demiş. Ömer (Radıyallâhü anh) de müezzine: Şu okuduğunu sabah ezanı içerisine yerleştir, demiştir. Çünkü Ömer (Radıyallâhü anh)’in maksadı müezzinin, bu cümleyi yersiz kullanışına itiraz etmektir. Sanki müezzine: Resulullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) şu cümleyi sabah ezanı içine yerleştirmiş, sen de oraya yerleştir, demek istemiştir. Ömer (Radıyallâhü anh)’in kendiliğinden bu cümleye itiraz ettiği sanılmasın..

Yukarıda verilen bilgiler, tesvibin sadece sabah ezanında okunmasının meşru olduğuna delalet eder. Cumhurun görüşü de budur. İbn-i Mâceh’in rivayet ettiği (715 nolu) Bilâl (Radıyallâhü anh)"in hadisi de, cumhurun görüşüne delil teşkil eder. Tirmizi de aynı hadisi rivayet etmiştir. Nahai, bütün namazlarda; Hasan bin Salih sabah ve yatsı ezanlarında tesvîbin sünnet olduğunu söylemişlerse de delilleri yoktur. Çünkü hadisler, bunun yalnız sabah ezanında meşru olduğuna delalet eder. Fecirden önce ve fecirden sonra olmak üzere, sabah namazı için iki ezanın meşruluğuna hükmeden âlimlere göre her ikisinde tesvîb yalnız ilk ezanda mı meşrudur? yoksa ikisinde de meşru mudur? diye âlimler arasında ihtilaf olmuştur:

Şâfiî âlimlerine göre her iki ezanda da tesvib vardır. Maliki mezhebinin zahirine göre hüküm böyledir. Onların delili tesvîbe ait rivayetlerin mutlak oluşudur. Yani sabahın ilk ezanı kaydı yoktur. Sübülü’s-Selâm sahibi tesvîbin ilk ezana mahsus olduğuna taraftar olmuştur. îbn-i Huzeyme de bu görüşü savunmuştur. Nesâî ve Beyhaki’nin Sünen-i Kübralarındaki rivayet de böyledir.Tahâvi’nin Ebu Mahzûre’den rivayet ettiği hadiste Peygamber (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) ‘in kendisine ilk ezanda tesvib okunmasını öğrettiği bildirilmiştir.

Hülasa dört mezhep imamı, sabah ezanında tesvîb ile hükmetmişlerdir. Sabah namazı için bir ezan okunur, diyenler ile iki ezan okunur, diyenler arasında bir ayrılık yoktur. [Sünen-i İbni Mâce Tercemesi Ve Şerhi,Kahraman Yayınları.


Kayıtsız Üye
Ne alaka kardeşim birinde namaz uykudan hayırlıdır diyor Şia’da ise Şehadet ederim ki âli ALLAHin velisidir diyor sen bu iki cümlenin arasındaki farki anlamıyorsun senin beynin % 0.1 çalışıyor gözümde…

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Abdest Alırken Organları Ovalamak Farz mı?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar dinde ezanın şekli ve okunması açıkça yazılmış ve bellidir,kafaları karıştırmanın anlamı yok. Hz. Ali başımızın tacı lakin ezanda ona ait bişe yoktur olmayan bir ilavedir


Kayıtsız Üye
Bu bidat olmaz çünkü delilleri var ama alevilik şiilik şia bunlar başlı başına bir sapkınlık olduğu için bunlar ne istiyolarsa söylüyolar söylemesi iyi olur dediğiniz şeyi resulullah a.s.m yapmamışsa iyi olmaz bidat dir kafanıza göre şeyler uydurmayın

Okudunuz mu?  Maliki Mezhebine göre bayram namazı nasıl kılınır

Kayıtsız Üye
Kardeşim öncelikle bidat anlamını bilmek lazım. Kısaca dine sonradan alimlerden izinsiz eklenilen demektir.

ـ9ـ وعن مالك: ]أنّهُ بَلَغَهُ أنَّ المُؤَذِّنَ جَاءَ عُمَرَ رَضِيَ اللّهُ عَنْه. يُؤذِنُهُ لِصََةِ الصُّبْحِ، فَوَجَدَهُ نَائِماً. فقَالَ: الصََّةُ خَيْرٌ مِنَ النَّوْمِ. فَأمَرهُ عُمَرُ أنْ يَجْعَلَهَا في نِدَاءِ الصُّبْحِ

Okudunuz mu?  Hz. Ali, neden Hz. Fatımayı Ömer ve ötekilerin saldırısına karşı korumadı?!

9. (2459)- İmam Mâlik’e ulaştığına göre: "Müezzin, sabah namazını haber vermek için Hz. Ömer (radıyallâhu anh)’in yanına gider. Onu uyuyor bulunca:
"Essalâtu hayrun mine’nnevm (namaz uykudan hayırlıdır)" der. Bunun üzerine Hz. Ömer, o ibareyi sabah ezanına ilave etmesini emreder."
Bu hadisten yola çıkarak bidat olmadığını anlayabiliriz.

Okudunuz mu?  Abdest Duaları Maaddeler Halinde

Kayıtsız Üye
Hz.Ali efendimiz elbette Allah’ın veli kullarındandır.Yalnız isminin ezan ve kamette geçmesi ( Allah en doğrusunu bilir ) bid’attir. Bunun bid’at olduğunu söyleyenlere karşı " senin beynin %0.01 çalışıyor " demekse kul hakkıdır. O zaman ezanlar da Ebu Bekir veliyyullah,Ömer veliyyulah,Osman veliyyullah ibareleri de geçsin.Madem bid’at olmuyor…Allah,eğer yanlışta isek bizleri doğru yola iletsin.Doğru yolda isek bizi o yoldan ayırmasın.Bid’at içindekileri de hayırla ıslah eylesin. ( Amin )

Okudunuz mu?  Dört Mezhebe Göre Namazda Selam Vermenin Hükmü

Kayıtsız Üye
Ahmet kardes orda ve bütün sia kaynaklarda bunun ezanın bir parçası olmadığı ama söylemenin tavsiye edildiği yazıyor ve insanlara tercih hakkı sunuluyor amacım kötülemek Ya da insanların inançlarını değiştirmek değil sadece Hakkı söylemek ama birçok Sünni kaynakta veya söylemde Esselatu hayrun minen nevm sözünün ezanın bir parçası olduğunu kesinlikle söylenmesi gerektiği vurgulanmıştır Hadi bakalım hangisinin bid at olduğunu söyle…tabi bid at in kelime manasini biliyorsan

Okudunuz mu?  Hanbeli Mezhebinde Cuma Namazının Sıhhat Şartları?

caferi ezanı, şii ezanı sözleri, caferi ezanı sözleri

Bu kategoride yer alan Bir kardeş kardeşini emzirebilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şia-Caferi Mezhebinde Ezan ve Kamet Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.