Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:16
Namaz
Abone

Cemaatle namazda imamdan önce secdeye varmanın hükmü nedir?

Cemaatle namazda imamdan önce secdeye varmanın hükmü nedir?

musab
imamla selam veriyoruz her zaman.üç mezhep artı hanefide imameyn imamdan sonra selam verilmeli diyor.hatta ebu hanifenin imamdan sonra selam verilmeli diyede görüşü var.peki ebu hanife imamla beraber selam verilmesi mekruhtur mu diyor yoksa imamla verirsen bozulur mu diyor 2.görüşünde
imamla selam vermek nasıl oluyor.2.selama başlayınca biz birinci selama başlasak beraber mi oluyoruz.imamdan sonra selam vermiş olabilmek için imamın 2 tarafada selam vermesi gerekir mi yoksa tek tarafa vermesi yeterlimi

Okudunuz mu?  Kasten namazı kazaya bırakmanın hükmü nedir ?

Cevap: Cemaatle namazda imamdan önce secdeye varmanın hükmü nedir?

Şema
En doğrusu cemaatin imamdan sonra selam vermesidir


Yorum: Cemaatle namazda imamdan önce secdeye varmanın hükmü nedir?

Kayıtsız Üye
İmamdan önce secdeye varmanın hükmü dinimizde nedir Cemaatle namazda imamdan önce secdeye varmanın hükmünü yazar mısınız ?

Okudunuz mu?  Namazı yarıda kesip tekrar başa almak

Şafii mezhebine göre kişi imamdan önce secdeden başını kaldırsa(İmam başını kaldırdı zannederek yapsa) namaz bozulur mu?
2-bilerek imamdan önce yapsa namazı bozar mı?


Yorum: Cemaatle namazda imamdan önce secdeye varmanın hükmü nedir?

arifselim
İmamdan önce hareket etmek caiz değildir. Bu bütün mezheplerde aynıdır. Şafii mezhebine göre ise bir kere bunu yapması namazı bozmaz ama iki sefer bir rüknü imamdan önce yapar veya hareket eder o rüknü imamdan önce bitirirse namazı bozulur. Bu konu şafii fıkıh kitaplarında şöyle izah edilmiştir:

Okudunuz mu?  Erkekler için Camiye Gitmek Farzmıdır (vakit namazları)

Aynı şekilde herhangi bir mazereti olmaksızın muktedî, iki fiilî rüknü imamdan önce veya sonra yaparsa namazı bozulur. Meselâ imam henüz kıyamda iken muktedî onu beklemeyip rükûa, ardından secdeye varırsa namazı bozulur. Veya imam rükûa, ardından secdeye varır da muktedî hâlâ kıyamda durursa namazı bozulur.(Zühaylî, el-Fıkhûl-islami, 2/1256; Şirbînî, Mugni’l-Muhtâc, 1/505)

Okudunuz mu?  Evlendikten sonra şükür namazı

duzgunomer
1-) İmam secdeye giderken(eğilmiş vaziyetteyken, yani secdeye gidiyor) imama uyan kişi daha hızlı secdeye giderse namazı bozulur mu?
2-) İmam sağa selam verirken sese göre hareket edebilir miyiz? Yani Es-Selam derken başımızı sağa dönebilir miyiz?
3-) Bir rükünü önce yapmak, imamın fiilinden önce yapmak mıdır? Yoksa imamın sesinden(allah-u Ekber vb.) önce mi?
4-) İmam secdeye giderken (vb.) allah-u Ekber sözünü rukudan-secdeye (araştırdığıma göre böyle yapmak gerekiyor yoksa mehruh oluyormuş.) kadar yaymalı mı? Yoksa cemaat karıştırmasın diye secdeye varınca(yaklaşınca) mı yapmalı?

Okudunuz mu?  12 Yaşındayım Namaz Kılmak İstiyorum.

mum
1. Namaz bozulmaz ama mekruh işlemiş olur.
2. En iyisi imamın selamının bitmesini beklemek sonra vermektir.
3. İmamdan önce hareket edilmez, imamı görüyorsanız hareketlerini de takip etmelisiniz.
4. Namaz tekbirleri harekete geçilince başlanır, az önce ve az sona bir şey değiştirmez

Okudunuz mu?  İkindi namazının fazileti ile ilgili hadisler

imamdan önce secdeye varmak, imamdan önce selam vermek namazı bozar mı, imamdan önce selam vermek

Bu kategoride yer alan Ezan okunmadan kılınan vakit namazı geçerli olurmu, iadesi gerekirmi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cemaatle namazda imamdan önce secdeye varmanın hükmü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.