Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:55
Zikir
Yönetici

İnsan Vücudu Nasıl Gelişir

İnsan Vücudu Nasıl Gelişir

seyit
İnsan vücudunda üretilen binlerce farklı türde hormon her an faaliyettedir. Kalbin atış hızından kandaki şeker miktarına, damarlardaki kan basıncından görme hücrelerine ulaşan ışığın şiddetine kadar vücutta her an durmaksızın gerçekleşen binlerce hassas ayar, hormonlar tarafından düzenlenir. Bu sistem o kadar hassas ayarlara sahiptir ki hormonu üreten hücre üretmesi gereken miktardan fazla hormon üretse tüm vücudun dengesi bozulabilir hatta bazen kişi yaşamını devam ettiremeyecek duruma bile gelebilir.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin Şehitlere 6 Müjdesi..

Hücreler arasındaki haberleşme doğduğumuz andan itibaren başlar ve yaşamımız boyunca devam eder. Şimdi, büyümemizin büyüme hormonu sayesinde nasıl gerçekleştiğini inceleyelim:

Büyüme Mucizesi

Bir yaşını dolduran bir bebek, doğduğu güne oranla yaklaşık olarak iki kat daha ağır, %50 daha fazla uzundur. Bir yıl içinde olağanüstü bir hızla kilo alır, uzar ve vücudu orantılı bir şekilde büyür. Yaklaşık 3 kg ağırlığında 50 cm boyunda yeni doğan bir bebeğin, yirmi-yirmibeş sene içinde 80 kg ağırlığında 1.80 cm uzunluğunda yetişkin bir insan olmasını sağlayan nedir?

Okudunuz mu?  Yağmur Suyunun Tatlı Olması

Bu sorunun cevabı, hipofiz bezinden salgılanan mucize bir molekülde, büyüme hormonunda saklıdır.

Büyüme hormonu beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanır ve bütün vücut hücrelerine etki eder. Her hücre hipofiz bezinde üretilen büyüme hormonu ile kendisine gelen mesajın anlamını bilir. Eğer büyümesi gerekiyorsa büyür, bölünerek çoğalması gerekiyorsa çoğalır.

Okudunuz mu?  Her canlı ölümü tadacaktır

Büyüme hormonunda görülen bir başka mucize de bu hormonun salgılandığı dönem ve miktarıdır. Büyüme hormonu tam olarak gereken miktarda ve en yoğun olarak büyüme çağında salgılanır. Bu, çok önemli bir mucizedir. Çünkü ihtiyaç duyulandan biraz daha az veya biraz daha fazla hormon salgılanması durumunda oldukça sakıncalı sonuçlar ortaya çıkar. Eğer büyüme hormonu az salgılanırsa cüceliğe çok salgılanırsa devliğe yol açar.

Okudunuz mu?  Karı ile koca birbirlerine zekat verebilir mi?

Büyüme hormonu yalnızca gelişme çağında değil, yetişkin insanlarda da salgılanmaya devam eder. Bu durumda yetişkinlerin de büyümeye ve uzamaya devam etmeleri, insanların dev yaratıklar haline gelmeleri gerekir. Ancak bu gerçekleşmez. İnsan, belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra hücreler bölünmeye ve büyümeye devam etmezler. Bilim adamları hücrelerin niçin bölünme ve büyüme işlemine bir son verdiklerini halen çözebilmiş değiller. Bilinen o ki, hücreler çok özel bir sistem sayesinde zamanı geldiği zaman daha fazla büyümemeye ve bölünmemeye programlanmışlardır. Bu da bir başka yaratılış mucizesidir.

Okudunuz mu?  Anne baba çocuğuna fitre verebilir mi?

İnsanın Yaratılışındaki İhtişam

Aynı anda trilyonlarca hücrenin hep beraber büyümelerini ve bölünmelerini durdurmalarının ne kadar önemli bir olay olduğunu anlamak çok zor değildir. Eğer bu hücrelerden bazıları diğer hücreler gibi bölünmelerini durdurmasalar, sonuç insan için oldukça kötü olurdu. Gelişme durduğu zaman herhangi bir grup hücre, örneğin göz hücreleri bölünmeye ve büyümeye devam etseler, göz, göz boşluğu içinde sıkışarak patlardı.

Okudunuz mu?  21. Mektup / Anne Baba Hakkına Dair

Trilyonlarca hücrenin birden bire bölünme faaliyetlerini durdurmalarından söz etmişken bir konuyu hatırlatmakta fayda var. İnsanoğlunun onyıllardır savaştığı ve halen yenemediği kanser hastalığı, tek bir hücrenin durmaksızın bölünmeye devam etmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu örnek mevcut sistemdeki dengenin hassasiyetinin daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır.

Okudunuz mu?  Mümin ile Müslüman arasındaki fark nedir; mümin kimlere denir?

Bütün bu muazzam dengelerin zaman içinde, tesadüflerle oluştuğunu iddia etmek bilimsel gerçeklerle çelişmektedir. Çünkü dengedeki tek bir eksiklik, bütün sistemin yok olması anlamina gelir. Büyüme hormonu hakkında buraya kadar anlatılan bütün detaylar ve birbiri içine geçmiş bu hassas dengeler tek bir gerçeği göstermektedir: İnsan tek bir seferde, kusursuz bir şekilde yaratılmıştır.

Okudunuz mu?  Türkler ne zaman ve nasıl müslüman oldu?

İnsan bedeninin derinliklerinde gelişen bu binlerce kimyasal ve fiziksel olay, insanın bilgisi ve iradesi dışında gerçekleşmektedir. İnsan vücudunu oluşturan tek bir hücrenin bir an dahi ne yapması gerektiğini hesaplayacak, doğru kararı verecek bir aklı ve bilinci yoktur. Hücrelere de, hormonlara da, moleküllere de, atomlara da an an ne yapmaları gerektiğini Allah ilham eder.

Okudunuz mu?  Esmaül hüsnanın sırları ve faziletleri

Bu makale, Mercek Dergisi 01. sayı (Kasım 2004) 19. sayfada yayınlanmıştır.


Cevap: İnsan Vücudu Nasıl Gelişir

VESLiHAN
bir kan pırtısından oluşan insan ne kadarda mucizevi bir varlık ve buna sebep olan o büyük yaratıcı ve çok uzun zaman önce bunu haber veren kuranı kerim yani Allahın sözleri


insanın vücudu nasıl gelişir, insanlar nasıl büyür ve gelişir, insan vuducu nasıl buyur

Bu kategoride yer alan Zikirde 4 Asıl Ve Sırları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnsan Vücudu Nasıl Gelişir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.