Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:42
missa93
Abone

Kur’an-ı Kerimi güzel okuyan sahabeler ve hayatları

Kur’an-ı Kerimi güzel okuyan sahabeler ve hayatları

Misafir
Kur’an-ı Kerimi güzel okuyan sahabeler ve hayatları hakkında bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Kur’an-ı Kerimi güzel okuyan sahabeler ve hayatları

Desert Rose
Ukbe İbni Âmir el-Cuhenî -radıyAllahu anh- Kur’an-ı Kerim’i güzel okuyan bir Kur’an hâfızı. Gecenin seher vakitlerinde kalkıp Mevlâ ile konuşurcasına huşu ile Kur’an tilâvet eden bir âşık… Kendi el yazması Kur’an’ı bulunan bir ilim eri
Kendisi şöyle anlatıyor:
Bir gün Rasulullah –sAllahu aleyhi ve selem- Efendimiz bana: "Ukbe! Sana, şimdiye kadar benzeri görülmeyen iki sureyi öğreteyim mi?" dedi.
Ben de: "Evet Ya RasûlAllah! " dedim. Bunun üzerine iki Cihan Güneşi efendimiz bana "Felâk ve Nas" sûrelerini okudu. Namaz vakti girince imam oldu ve o iki sureyle namazı kıldırdı. Daha sonra:

Okudunuz mu?  Kurban kanı neden alna sürülür?

"Ey Ukbe! Yatarken bu sureleri daima oku!" buyurdu.
Hz. Ömer radıyAllahu anh onu bir gün çağırıp şöyle dedi "Ey Ukbe! Bana biraz Kur’an oku!" O da: "Hay, hay, Ey Emîru’l-mü’minin" dedi ve bir miktar Kur’an okudu. Ukbe radıyAllahu anhın tatlı tatlı okuyuşunu huşu ile dinleyen Hz. Ömer radıyAllahu anh gözyaşlarını tutamadı ve sakalını ıslatıncaya kadar ağladı.

Okudunuz mu?  Tövbesi kabul olmayanlar

Kuranı en güzel okuyanları onlardı: Übey ibn. Kaab(ra) Kur’an-ı Kerîm’i en iyi okuyan,"Ümmetimin en iyi okuyanı Übey’dir." (Zehebî, Siyer, I, 392) hadisine mazhar, öğretmen olarak tayin edilmiş,sahabe ondan kuran öğrenmiş, 8 gecede hatmetmiş, Nitekim ondan şöyle rivayet edilmiştir: "Muhacirlerden birine Kur’an öğretmiştim. Bu zat bana bir yay hediye etti. Ben bunu Rasûlüllah sallAllahu aleyhi ve selleme anlatınca: "Onu alırsan ateşten bir yay almış olursun" buyurdu. Ben de yayı sahibine geri verdim"(İbn Mace, Ticarât, 8).
Enes b. Malik radıyAllahu anhden şöyle rivâyet edildi: Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem Übey b. Ka’b’a: "Âllah bana Lemyekünillezîne keferu suresini sana okumamı emretti" buyurdu. Übey "Allah benim adımı da andı mı?" dedi. Peygamber Efendimiz sallAllahu aleyhi ve sellem "Evet" deyince Übey b. Ka’b sevincinden ağladı (Tecrid-i Sarih Tercümesi, X, 21).

Okudunuz mu?  Veda hutbesi arapça metni

Abdullah İbn Mes’ud,
Kâbe’de Kur’ân okumak istemişti. Hz. Peygamber ve Ashâbı bunun tehlikeli bir hareket olduğunu, özellikle Mekke’de kendisini himaye edecek büyük bir âilenin bulunmadığını, müşriklerin ona karşı pervasızca hareket ederek kendisini işkenceye uğratacaklarını söylemişler, fakat İbn Mes’ud’un iman coşkunluğu bütün bunları geçmiş: "Beni, onların şerrinden Allah korur!" diyerek kalkmış ve Kâbe’ye gitmişti.
İbn Mes’ud’u kızgın kumlara yatırıp İslâm’ı terk etmeye davet ettiler. Fakat İbn Mes’ud, bu ezalara zerre kadar önem vermedi. Müşrikler de işkencelerinin bir fayda vermeyeceğini anlayarak onu bıraktılar. Hastalandı ama davasından vaz geçmedi.
(İbnü ‘I-Esîr, Üsdü ‘1-Gâbe, I I I, 256-257).

Okudunuz mu?  Dinimiz ile ilgili kanalı değiştirince günaha girmiş olur muyuz?

Önce habeşistana daha sonra da Medineye hicret etti. Bir gün Mescid’te İbn Mes’ud, güzel sesle Nisâ sûresini okuyordu. Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem Hz. Ebu Bekir ve Ömer ile birlikte mescide gelmiş ve onu zevkle dinledikten sonra şöyle demişlerdi: "İbn Mes’ud! Ne dilersen dile nâil olursun!" (İbn Hanbel, Müsned, 1, 454)
İbn Mes’ud, bir gün Rasûlullah’a: "Biz Kur’an’ı sizden okuduk, sizden öğrenmedik mi?" demiş, Rasûlullah da şöyle buyurmuştu: "Evet ama ben Kur’an’ı başkalarından dinlemek isterim."
İbn Mes’ud diyor ki: "Bir gün Rasûlullah’ın huzurunda Nisâ sûresinden bir bölüm okuyordum. "Her ümmetten bir şâhid getirdiğimiz, seni de onların üzerine şâhid getirdiğimiz vakit, bakalım onların hali nice olacak?" (en-Nisâ, 4/41) ayeti kerimesine geldiğim zaman, Rasûlullah’ın gözleri yaşarmıştı ."

Okudunuz mu?  Tütsü yapmak, kurşun döktürmek ve hocaya gidip suya baktırmak günahmı? dinde yeri varmı?

sahabeler, kuranı kerimi en güzel okuyan sahabe kimdir, kuranı en güzel okuyan sahabe

Bu kategoride yer alan Kurbanlık koyun kaç aylık olmalı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kur’an-ı Kerimi güzel okuyan sahabeler ve hayatları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.