Anasayfa
21 Ağustos 2022, 8:41
missa5
Abone

Nasıl hafız olunur metotları nelerdir?

Nasıl hafız olunur metotları nelerdir?

Misafir
Arkadaşlar bir kişinin nasıl hafız olunur hafızlık metotları neler olduğu hakkında püf noktalar verir misiniz ?


Cevap: Nasıl hafız olunur metotları nelerdir?

Ecrinim
Talebe okutmayan din görevlisinin mesleğinde başarılı olamayacağını söyleyen Kur’an-ı Kerim öğretmeni Himmet Çakar "Hafız olmak kolaydır, hafız kalmak daha zordur.” diyor.

Başlamadan önce çok zor gibi görünen bazı işleri yapıp bitirdikten sonra "iyi ki vazgeçmemişim” deriz. Çünkü sonuç itibarıyla hayatımıza anlam katan, ömrümüzü boşa geçirmediğimizi ispat eden uğraşlarımız genelde mücadele ederek elde ettiklerimizdir. Örneğin, kimi zaman yatsı namazını kılmak çok zor gelir. Gece ilerleyip yorgunluk da bastırmışsa namazda geçecek 10 dakika gözümüzde büyür de büyür. Nefsimizle, bedenimizle mücadele ederiz. Namazı eda edip son selamı verdikten sonra "Ne çok vakit kaybettim, keşke kılmasaydım!” demeyiz. Bir mü’min 50 yıl da namaz kılmış olsa geriye dönüp baktığında "iyi ki kılmışım” der, çünkü onca yıldan geriye yapılan ibadet ve iyi işlerden başka bir şey kalmamıştır. Kur’an hafızı olmak da böyle başlarken zor görünen ancak bittiği zaman "İyi ki vaktimi böyle değerli bir ibadete ayırmışım” dedirten çok önemli bir sıfattır. Bütün olarak baktığımızda 600 sayfayı ezberlemek kolay değil sanılır. Oysa düzenli çalışıp küçük parçalar halinde ezberlenip sürekli tekrar edilerek gidildiği takdirde günde bir sayfadan hesap edilirse 2 yıla varmadan hafız olmak mümkündür. Yaş ilerledikçe ezberin yavaş olacağı düşünülse bile gayret edince bu süre çok fazla uzamayacaktır. Uzasa bile sonuçta Cenab-ı Allah’ın kelamı Kur’an-ı Azimüşşan’ı üzerinde taşımak, yürüyen Kur’an olmak ve "Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir.” hadis-i şerifine muhatap olmak, bu gaye uğruna geçen her vakti ibadet niyetiyle geçirmiş olmak için her şeye değer. Yeter ki, ilk besmeleyi çekip bu yola revan olabilelim.

Okudunuz mu?  Allah kız mıdır erkek midir

Çocuk yaşta zihin daha berrak olduğu için ezber yapmak da kolaydır. Yaş ilerledikçe hafıza gücünü yitirir. Bunda hayatımıza giren boş işlerin ve hiçbir süzgece tabi tutmadan zihnimize aldığımız haram nazarların etkisi büyüktür. Ancak buna rağmen, hiçbir yaş Kur’an hafızı olmaya başlamak için geç değildir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Bolu’daki Eğitim Merkezi’nde 25 yıldır Kur’an-ı Kerim dersi veren Himmet Çakar, Kur’an’ın Allah kelamı olduğuna dair bir delilin de kolay ezberlenmesi olduğunu söylüyor. Meslek hayatı boyunca binlerce kişiye Kur’an’ı doğru ve güzel okumayı öğreten, onlarca hafız yetiştiren Çakar, yoğun mesai ile çalışan bir kişinin de düzenli çalışırsa hafızlığını ikmal edebileceğini belirtiyor. Çakar, "Kur’an dersi verdiğim bir imama hafız olabilirsin, ezberin güçlü demiştim. Çalıştı, 2 senede bitirdi. Servet isimli yetişkin bir talebem vardı. Döküm fabrikasında çalışıyordu. Çok ağır bir işi vardı. 6 sene bana geldi. Kur’an’ı defalarca hatmetti. Hafızlık yapmadı; ama hafız olmayan bir din görevlisinin çok üzerinde ezber yaptı.” diye konuşuyor.

Okudunuz mu?  Namaz kılanın önünde çocuk durması

Doğru tekniklerle çalışılırsa hafızlığın çok zor gelmeyeceğini ifade eden Himmet Çakar, ezber tekniklerini şöyle anlatıyor: "Ezberleyeceğin sayfayı önce yüzünden 25 defa okuyacaksın. İlk okuyunca 3 dakikada okuyorsan tekrar ede ede öyle bir seviyeye gelecek ki 35 saniyede bitireceksin. Bu, harfleri yutmak demek değildir. Bu hıza varırsa yarısını ezberlemiş sayılır. Bir ayetten sonra hangisi gelirdi diye düşünmeden o melekeyi alacaksın. Ondan sonra dinlenip tekrar ezberleme faslına geçeceksin. 15 dakikada biter o sayfa. Sureler ayet ayet ezberlenir. Hatta sayfanın sonundan başa doğru ezberlenirse daha iyi olur. Bu şeklide her zaman ilk ezberlediğini en sonunda tekrar edersin. En son ezberlediğini ilk defa okursun. Böylece okudukça dinlenirsin. Kur’an’da 30 cüz var. Önce her cüzün son sayfası ezberlenip 30 günde bitirilir. 2. ay her cüzün 19. ve daha önce ezberlenen 20. sayfası tekrar edilir. Böyle sırayla gider.”

Okudunuz mu?  Allahın sıfatları ile ilgili bu hadisleri açıklarmısınız?

Kur’an ezberlerken teknik imkanlardan faydalanma taraftarı olan Himmet hoca, özellikle bilgisayar destekli hafızlığı destekliyor. Bilgisayarla ezberleyenlerin kolay unuttuğu iddialarına inanmayan Çakar, "Klasik yolla ezberleyenler de tekrar etmezse unutur. Hafız olmak çok kolaydır ama hafız kalmak zordur. Ben bile 6 ay bakmasam unuturum. Özellikle çocuklar, oyunla karışık olduğundan bilgisayardan öğrenmeyi daha iyi benimsiyor.” diyor.

Çocukların doğduktan itibaren Kur’an duyarak büyümesini, dili dönmeye başladıktan sonra da ezbere geçilmesini öneren Himmet hoca, çocukların yetişmesinde annelerin önemine dikkat çekmek için şahit olduğu bir olayı şöyle anlatıyor: "Almanya’da Suriyeli bir arkadaşın 4 yaşında bir oğlu vardı. Arkadaşın sadece pazar günleri boştu. Çocuk haftanın 6 günü sürekli annesiyle birlikteydi. Bir gün çocuğu dinlemem için getirdi. Amme cüzünün tamamını, Yasin, Mülk sûrelerini ezbere biliyordu. Annesi evde iş yaparken veya otururken sürekli Kur’an okurmuş. Çocuk da kuzu gibi peşinde dolanıp tekrar edermiş. Yazıyı bilmiyor, sadece kulaktan hem de harfleri doğru çıkararak ezberliyordu. Çünkü annesi de güzel okuyordu.” Himmet Çakar, çocuklara önce Allah, Muhammed demeyi, ardından diğer peygamberlerin ve raşid halifelerin isimlerinin öğretilmesini öneriyor. Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şahadet ifadelerini öğrendikten sonra Rabbi Yessir, Kevser ve İhlas gibi kısa dua ve sûreler ezberletilebilir. Çocukları mutlaka öğrenmeye zorlamak değil, oyunla karışık sürekli tekrar ederek zihinlerinde yer etmesini sağlamak gerekiyor.

Okudunuz mu?  Biyografi ile ilgili test soruları


Cevap: Nasıl hafız olunur metotları nelerdir?

Ecrinim
"Mum dibine ışık vermez.” diyen 5 çocuk babası Himmet hoca, kendi çocuklarına hiçbir özel ders vermemiş, hafızlığa da çalıştırmamış. Çocukların hepsinin imam hatip lisesinde eğitim almasının bunda bir payı var; ancak Himmet hoca kendi ihmalkârlığının olduğunu da kabul ediyor ve şöyle konuşuyor: "Maalesef kendi çocuklarıma bir şey veremedim. Bugün Eyüp Sultan Camii’nin imamı olan kardeşimi okuttum; ama o da yine kursta idi. Hocadan en az istifade eden onun çocuklarıdır. Buna inanıyorum. Niye inkar edeyim ben bir şey yapamadım çocuklarıma. Hatta eşime bile öğretmedim. Eşim bu sene Kur’an kursuna gitti ve çok iyi derece ile bitirdi. Şimdi onun sertifikasını benim İslam enstitüsü diplomamın yanına asacağız. Bazen sitem ediyor bana niye daha önce öğretmedim diye. Ben de pişman oluyorum aslında ama öğrenebileceğini hiç düşünmemiştim. Çok yanlış düşünmüşüm

Okudunuz mu?  Eşimin ailesi bana eziyet ediyor kurtarın beni

1-sayfayı yüzünden 25 kere tekrar edin.
2-ara verilir.
3-iki yöntem vardır ya sayfanın en başındaki ayetten başlanır. ya sayfanın en sonundaki ayetten başlanılır.hocanın dediği gibi en son ayetten başlamak daha iyi sonuç verir. çünkü ilk ayeti ezberlediğiniz zaman ikinci üçüncü ayeti okurken takılırsanız hep baştan başlarsınız ve ilk ayet çok tekrar edilir ve ilk ayetin ezberi çok iyi olur ama son ayetler pişmez.(sayfanın ezberi iyi olmadıysa sayfaya çiğ ,sayfanın ezberi iyi olduysa yani kafanıza iyi oturduysa sayfaya pişmiş denir.)
4.mesela sayfada beş ayet var.beşinci ayet ezberlenir.sonra dördüncü ayet ezberlenir. dört ve beşinci ayet beraber ezbere birkaç kere
okunur.daha sonra üçüncü ayet ezberlenir. ezber bitince 3-4-5.ayetler sırayla okunur. sonra ikinci ayet aynı şekilde birinci ayet zincirleme şekilde ekleye ekleye beş ayet ezberi biter.böylece sayfa biter. beşinci ayet bu şekilde beş kere tekrar edilmiş iyice pişmiş olur.böylellikle en son ezberlediğini ilk okursun .
—tam terside olur ilk ayeti ezberlersiniz sonra ikinciyi sonra bir ve iki tekrar edilir.sonra üç ezberlenir. üçü birden tekrar edilir. böylelikle sayfa biter.
5-peki kuran-ı kerim birinci sayfadan başlanılıp sona kadar sırayla mı ezberlenir ? hayır kuran-ı kerim 30 cüz dür bir cüz 20 sayfadır. ilk ezberlenen sayfada yirminci sayfadır.her cüzn en son sayfası sırayla ezberlenir. yani 20 -40- 60- 80 sırayla ezberlenir günde bir sayfa ezberleyebilirseniz. otuz günde otuz cüz biter.buna birler denir. 2.ayda ise; birinci cüzn 20 . sayfasını ezberlenmişti ya bir ay önce işte onun önündeki sayfa 19.sayfa ezberlenir yeni ezberlenen 19 ve bir ay önce ezberlenen 20. sayfa beraber verilir. geçen ay ezberlediğiniz 20 .sayfa da böylelikle tekrar edilmiş olur. bunlara 2 ler denir. yani kaçlardan gidiyorsun diye sorarlarsa ikilerden denir. üçler dörtler ,en son 20 ler bir cüz yirmi sayfa ya. kabiliyete göre ikiyıl civarı hafızlık biter.

ŞEMSİNUR ÖZDEMİR

Okudunuz mu?  Meleklerin fiziki özellikleri

Cevap: Nasıl hafız olunur metotları nelerdir?

Kayıtsız Üye
peki evde de aynı sürede yani iki yılda hafızlık yapılabilir mi


Kayıtsız Üye
düzenli ezberlersen neden olmasın


Kayıtsız Üye
Benim iki oğlum var ben onları islamiyeti en güzel şekilde öğrenmeleri ve hafız olmalarını istiyorum bana yardım ci olursaniz mutlu olurum

Okudunuz mu?  Kıyamet günü ile Mahşer günü aynı gün müdür ?

Kayıtsız Üye
s a ben hafizim ama kuvvetli. değil simdi tekrarla sayfalarimi pisirmek istiyorum yardim edeermisiniz çok karistiriyorum ve unutuyorum 28 yasindayim


Kayıtsız Üye
lise olarak hangi okullara gitmeliyiz


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar ben de hafız olmak istiyorum DUA edin


Kayıtsız Üye
Allah herkeze yardım etsin

"Ya Rabb’im hafız olmak isteyen kardeşlerimize yardım et. Onlara bu onuru bahş et "

AMİN


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm, ben yasin ve mülk sürelerini kulaklıkla dinleyerek bir ayda ezberledim, mutlaka deneyin.


Kayıtsız Üye
Rabbime geceleri dua ediyorum rabbim banada hafiz olmayi nasip etsin dua edin kardeşlerim hepsi olmasada birazini ezberlemek hafizlarin okudugu gibi makamli okumak toplantilarimda aşr-i şeriflerimin manevi huzur vererek dinletmek istiyorum dualarınızda beni de unutmayin rabbim herkesin yardımcısi olsun amin


Kayıtsız Üye
Bende hafiz olmak istiyorum dualarınızi bekliyorum Allah herkezin yardımcısi olsun


Kayıtsız Üye
arkadaşlar ben 11 yaşındayım bir kuran kursuna hiç bişi bilmeden başladım. hafızlğa başladıktan 11 sayfa ezberledim ve biraz zor geldi hafızlık zor gelmedi zor şartlar vardı ve bende ayrıldım eğer bana bir kaç ezberleme tekniği söylerseniz gene ezberlemeye devam etcem yardımlarınızı beklerim.

Okudunuz mu?  Günah olduğunu bilerek günah işlemek

nursin
rabim gösteristen uzak hepinizi HAFIaZ eylesin aDUA ile Amin


nursin
rabim gösteristen uzak hepinizi HAFIaZ eylesin aDUA ile Amin


Hafsanur
Allah hepimizi gercek hafızlardan eyler inş.ben de hafızlık yapıyorum hemen hemen bir senem doldu 18.devredeyim yani 18 ile gidiyorum ocakta sınava gircem banadua edin haslarım saglam olsun ve sınavda ya yahya ve felemma caaae suleymane sayfalarını sorsunlar


Kayıtsız Üye
s a iki Oglum var biri 13 biride 11 Yaşında ikisi olmasada birinin Hafız Olmasını istiyorum nasıl yapacagım hakında yardımcı olursanız çok sevinirim Cenabi hak sizlerden Razı olsun saygılarımla


Kayıtsız Üye
Oğlunu hafız yapmak isteyen anneye
Diyanete bağlı bir kursa veya müftülüğe git bilgi al en doğrusu bu


muzaffergelen
Allah nasip ederse bedne hafız olacagım.. okumanın yaşı yok, ogrenmenın de.. 3 aydır da Arapça kursuna gıdıyorum Arapça dıl kursuna bu arada 2 aydır da hafızlıga basladım.. Allahın ıznı ıle hafız olacagım, hafız olup ondan sonra da hafız olarak öleceğim.


Kayıtsız Üye
Oglum 5 yaşında şuan subyan kursuna gidiyor süreleri çok geç ezberliyor ama unutmuyor 2 ay sonra sorunca hepsini okuyabiliyor herkes daha çabuk ogrenincede ben neden geç öğreniyorum diyor kolay bir yolu varmı

Okudunuz mu?  Bebeğe savaş ismini koymak caiz mi?

Kayıtsız Üye
evet neden olmasın ezberleyene hepsi kolay


Kayıtsız Üye
Bende çok olmak istiyorum..ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN


hafizimm
Merhaba. ev hanimiyim 26 yasindayim. iki cocugum var ve hafiz olmak istiyorum.bana yardımcı olun lütfen yapa bilir miyim bilmiyorum ama çok istiyorum.evde hafiz olunur mu kursa gitmeden.


Şema
Evde hafız olunur çook hafız ona var evde ama diyanet Kurân kursları hocasından yardım al taktik öğren ve ezberlerini düzenli olarak hocaya dinlet
Yapman gereken sana en yakın il veya ilçe Müftülüğüne gitmendir


Kayıtsız Üye
Okuyorum bol bol ezberleyemiyorum begnime girmiyor ne yapmam gerek


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm, ben ilahiyat okumak istiyorum ama ilahiyat hakkında bilgi edinmem gerek yani ilahiyat bitirdikten sonra ne gibi iş sahibi olurum tam kestiremiyorum.. Lütfen yardımcı olabilir misiniz? İlahiyat hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?


Hakan
< Okuyorum bol bol ezberleyemiyorum begnime girmiyor ne yapmam gerek
>

Uyumadan önce ve sabah namazından sonra tekrar yapmanızı önermekteyim.

Okudunuz mu?  Müslüman kadın kocasına nasıl davranmalı?

< Selamün aleyküm, ben ilahiyat okumak istiyorum ama ilahiyat hakkında bilgi edinmem gerek yani ilahiyat bitirdikten sonra ne gibi iş sahibi olurum tam kestiremiyorum.. Lütfen yardımcı olabilir misiniz? İlahiyat hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz? >
İlahiyat öğretim görevlisi olabilir, imam, müftü, diyanet memuru, siyer, din kültürü öğretmeni gibi bir çok alandan yerleşme imkanınız bulunmaktadır.


Kayıtsız Üye
arkadaşlar benimde niyetim hafız olmak banada dua edermisiniz inşaAllah en kısa zamanda olurum. Allahın izniyle


Kayıtsız Üye
Allah sizlerden razı olsun, böyle güzel bilgilendirmeniz bile nerdeyse hafız etmiş kadar , hatta daha fazla hayırlara vesile olur sizler için inşAllah.

bence yapılabilir ancak tecvit kurallarını ne kadar bildiğinize öre de değişebilir. tecvit hatası olmadan okuyabiliyorsanız neden 2 sene içerisinde hafız olamayasınız 🙂


hafız nasıl olunur, nasıl hafız olunur , hafiz nasıl olunur

Bu kategoride yer alan Büyük hatalar affedilir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nasıl hafız olunur metotları nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.