Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:03
sizden92
Abone

Nikahta Veli İzni

Nikahta Veli İzni

zxczxczxc
Benim 2 arkadaşım 1 aydır görüşmelerinin ardından nikahlanmaya karar verdiler. Şimdi;

1-Erkek caferi,kız hanefi. Erkeğin mezhebinde veli izni şart. Kızın mezhebinde veli iznine gerek yok. Nasıl bir yol izlemeliler ?

2-Bunlar daimi bir -evlilik- yapacaklar. Yani günaha girmemek için falan değil. Ama lise okuduklarından aynı evde yaşamayacaklar. Okul hayatları bittikten sonra ev tutacaklar. Bu doğru mu ?

Sizler beni,bende sizin sayenizde onları aydınlatırsam çok mutlu olucam. Şimdiden hepimizden Allah razı olsun.


Cevap: Nikahta Veli İzni

Hoca
[B]Nikahta Veli ve önemi
Veli, isteyip istemediğine bakmaksızın, bir başkasını bağlayıcı karar alma ve uygulama yetkisini elinde bulunduran kişidir. Bu yetkiye velâyet denir[1].
Daha önce görüldüğü gibi âyetler nikâhın, marufa uygunluk açısından denetlenmesini öngörmektedir. Hz. Peygamberin sözleri, bu denetimi velinin yapacağını gösterir. O, şöyle demiştir:
Velisiz nikâh olmaz[2].
Hangi kadın, velisinin izni olmadan nikâhlanırsa onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır. …….[3].
_________________
[1]- Şemsuddin es-Serahsî, el- Mebsût, XVI/124, Babü men la tecuzü şehadetühü; Kasım b. Abdullah Ali, Enîs’ul-fukahâ, s. 148.
[2]- Et -Tirmîzî, Nikâh, bab 14, hadis no 1101; İbn Mâce, Nikâh, bab 15, hadis no 1880; Ahmed b. Hanbel, Müsned c. VI, s. 260.
[3] – Ebû Dâvûd, Nikâh, bab 20, Hadis no 2083; Tirmîzî, Nikâh, bab 14, hadis no 1102; İbn Mâce, Nikâh, bab 15, hadis no 1879; Ahmed b. Hanbel, Müsned c. VI, s. 66.


Cevap: Nikahta Veli İzni

berkehan
Lisedeler ve resmi nikah olmadan dini nikah yapılacak öyle mi?Ailelerinin haberi varmı?Yoksa bu kamera şakası mı?


Cevap: Nikahta Veli İzni

zxczxczxc
Öyleymiş,yapacklarmış. Ben pek kötü karşılamadım ama garipsemedim de değil. Ailelerin haberi yok işte. Ama erkeğin var galiba. Öyle bişi. Bana sordular napalım sen bilirsin diye. Bilmiyorum dedim şimdide sizlere soruyorum.


berkehan
Aman kardeşim bak ben 41 yaşımdayım belkide baban yaşındayımdır.Hemen kızın ailesine haber ver zaten ailenin haberi olmayan bir nikahta olmaz hangi mezhep ne derse desin önemli değil.Hem arkadaşın hemde ailesi açısından çok kötü bir durum bu .Senin arkadaşın ve ailesine yapacağın en büyük yardım bu olur.

Okudunuz mu?  Görücü Usulü Evliliğin Eksi Yönleri Yok mu?

Muhasibi
< Öyleymiş,yapacklarmış. Ben pek kötü karşılamadım ama garipsemedim de değil. Ailelerin haberi yok işte. Ama erkeğin var galiba. Öyle bişi. Bana sordular napalım sen bilirsin diye. Bilmiyorum dedim şimdide sizlere soruyorum >
Bence sen bu tür konularda hiç aracı olma…Bir kız ailesinden habersiz nasılda dini nikah kıymayı düşünebilir ki?
Zaten her imam o nikahı kıymaz…Madem evlenmek istiyorlar bu işi niye saklı gizli yapıyorlar ki?


zxczxczxc
Kızın ailesi biraz karşı. Aracı olmaktan vazgeçebilirim ama gidip kızın ailesine söyleyemem. Zaten kızı tanımıyorum. Sadece vazgeçmelerini söyleyebilrim. Hepinizden Allah razı olsun.

—————-

Karşı derken,bu tür şeylere Erkek evlilik yani


Desert Rose
< Öyleymiş,yapacklarmış Ben pek kötü karşılamadım ama garipsemedim de değil Ailelerin haberi yok işte Ama erkeğin var galiba Öyle bişi Bana sordular napalım sen bilirsin diye Bilmiyorum dedim şimdide sizlere soruyorum >

Nikahta veli izni kızın ailesi için geçerli
erkeğin ailesinin haberi olmasa da nikah geçerli olur
ama mutlaka kızın ailesinin izni olması gerekli yoksa
bu nikah geçersiz olur,ayrıca Hanefi alimlerin
bir kısmıda bu görüştedirler.

—————-

Hangi kadın, velisinin izni olmadan nikâhlanırsa onun nikâhı batıldır,
onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır
Ebû Dâvûd, Nikâh, bab 20, Hadis no 2083; Tirmîzî, Nikâh, bab 14, hadis no 1102; İbn Mâce, Nikâh, bab 15, hadis no 1879; Ahmed b Hanbel, Müsned c VI, s 66


kibrit
Selamün Aleyküm herkese…

Benim bir arkadaşım evlenecek kısmetse. Bir kız var ve onunla nikahsız birliktelik halindeler 2 seneden fazladır. Artık utanmaya başladı. Evlilik niyetini babasına bahsetmişti belli bir zaman önce. Ciddi bir şekilde konuştu geçenlerde. Babası okulun bitsin askerliğini yap ben her şeyinizi yaparım diyor. Tabi çocuk babasına her şeyi anlatmadı malumunuz… Ama birlikte gezmekten rahatsız oluyorum falan diyor… Yine tipik bir müslüman baba; sanki bu çocukların cinselliği keşfi üniversiteden sonra başlıyor…

Okudunuz mu?  Namazda Tahiyyat kısmında Rabbena atina ve Rabbenağfirli okumak farzmıdır?

Bu da şimdi dini nikah kıyacak onu planlıyoruz. En azından resmi nikaha kadar günah işlememiş olurlar. Kız gene evine gidip gelecek yani birlikte olmayacaklar her zaman! Anne baba habersiz… (Gerçi zaten anne baba habersizdi bunca sene… Bari artık nikahlı olurlar)

Ben böyle bir nikaha şahitlik kesinlikle yapmam normalde. Anne babanın haberi yok çünkü. Bu arkadaşımın derdi kesinkes evlenmek olduğu için şahit olacağım. Zaten bu fiili yapmaktan hiç bir şekilde dönemezler bari Allah katında günaha girmesinler olarak düşündü… düşündük…

Ben biraz kuruntuluyum, sizce bir sakıncası var mı?


kibrit
Kardeşim teyit için sorayım tekrardan; "Hanefi" mezhebine göre kızın veya erkeğin ailesinin izni olmadan kıyılan nikah batıl mıdır? Şafi mezhebinde batıl oladuğunu biliyorum ama bizim mezhebimizde de durum böyle midir?


rana
ve aleykumusselam ve rahmetullah..

kizin anne ve babasinin haberi olmadan nikah gecersizdir kardesim.
Bu günaha bari girmeyiz konusu baya bir gec gelmis akillarina fakat sonunda gelmis elhamdulillah.
Kardesimiz eğer imkani yoksa ve seviyorsa, zamaninin gelmesini sabirla bekler ve kızı Allahin emriyle ailesinden ister. Seven sevdigini cehenneme bir adim dahi yaklasmasina vesile olmamalidir.
En güzeli bu sekilde olur. Bu nesil nikahi iyice oyuncak etti.
Bacimizin böyle bir karara onay vermesi ise gercekden sasirtici, hiç birseyin garantisi yok kendine bunu asla yapmamali.

Nureddin Yildiz hocamiz söyle cevap vermistir:

Nikâhı nikâh yapan en önemli özellik, alenileştirilmesidir. Adeta gizlenmeye çalışılan, şahitlerden gizlenmesi istenen ya da öyle bir kişiye şahitlik yaptırılan nikâh şeklen yerini bulur ama ne kadar kalbe huzur verir, onu kişinin imanı belirleyecektir. Nikâhta esas olan ilandır. Allah’a emanet olun.

Okudunuz mu?  Alkol içeren parfüm sıkılmış bir elbise ile namaz kılınır mı

Selam ve dua ile..


DieHard
Velinin izni dahi olsa bu nikahın kıyılması hiç hoş olmayan durumlar ortaya çıkarabilir ki o iki kardeşimiz bunu hiç düşünmemişlerdir ama ne kadar uzak durmaya çalışılsa da şeytan insanı kesinlikle rahat bırakmıyor..
Sonuçta artık Allah katında ewli yani birbirine helal kılınacaklar we bu durum zamanla farkına warmadan şeytanın istediği bir duruma gelebilecektir..

Ayrıca erkek we kadının birbirine karşı sorumluluklarını da aynı ewde yaşamadıklarından yerine getiremeyeceklerdir.. Bu durumda bir çok harama gireceklerdir.. Bu kardeşlerimiz dini nikah yapmak yerine biraz sabır gösterip beklemelidirler., aksi takdirde zararını göreceklerdir..


nuranden
AH demek muhterem(!) buyüzden bukadar enterasan mış:)

bunları okuyunca haklılık payında yok değil hani..

ben olsam senin yerinde asla yapmam…

———————————–

Haramı böylelilikle helal yapar hale getirdiler..insan söyleyecek bir şey bulamıyor gerçekten ! pes!

flood’ da nhyse


kibrit
Bekleme gibi bir şey söz konusu değil bu durumda.

Hanefi mezhebine göre veli izni kesin olacak diye bir şey yokmuş araştırdım öğrendim.

3-5 gün heves edip nikah kıyalım birbirimizden faydalanalım gibi bir durum söz konusu değildir bu şartlarda.

Zaten bazı şeyleri yaşıyorlar yani iş işten geçeli çok oldu…

Çocuk aklı başında sorumluluk almayı seven bir kişi. Kızla gönül eğlendirme derdinde olsa çoktan ayrılırdı. Demek ki 3-5 ay "daha" günah içinde yaşamaktansa, evlenmeleri daha evladır.

< Bu nesil nikahi iyice oyuncak etti. >
Dindar nesil oyuncak etti! Dini dar olanların zaten umurlarında değil. Muhafazakar geçinen aileler nasıl evlatlarını kendi elleri ile bu duruma sokuyorlar düşünmeleri lazım. Her şey gene sisteme oyuncak olan müslümanlara gelip çatıyor!


DieHard
< Zaten bazı şeyleri yaşıyorlar yani iş işten geçeli çok oldu…
>

Kardeşim yaşamak zorunda değiller we de yaşamamalıdırlar., bilmeden yaptılarsada artık farkına warmışlar we biliyorlar.. Dini nikah basit bir şey değildir., bunu farkına warmalıyız.. Yani birşeyler yaşıyorlar weya yaşadılar diye o kadar günahı göze almak zorunda değiller..

<
Ayrıca erkek we kadının birbirine karşı sorumluluklarını da aynı ewde yaşamadıklarından yerine getiremeyeceklerdir.. Bu durumda bir çok harama gireceklerdir..

>

Yukarıda da bahsettiğim gibi erkek we kadının sorumlulukları wardır we kadının bu sorumluluklarını yerine getirmemesinde haram yani günah wardır..

Okudunuz mu?  Burundaki kan ve abdestin durumu

Bakınız.. Burada bir kısım sorumluluklardan bahsedilmiştir..
forumduasi.com/eslere-tavsiyeler/121002-islamda-kadinin-kocasina-kocanin-esine-karsi-sorumluluklari.html

Benim söylemek istediğim., en basitinden kadının ewden çıkarken kocasının izni olması gerekir we de aksini gerçekleştirirse harama girmiş
olur..

—————————

Flood yapmak zorundayım., zira konu yanlış anlaşılmasın..

Yukarıda bahsetmek istediğim bir örnekti., tabiki erkeğinde kadına karşı sorumlulukları olup yapmamasında günah wardır.. Örnek wermek gerekirse; ewlilikte erkek karısının geçimini sağlamak zorundadır..


kibrit
Yav hocam Allah’ı kuranı umursayan kim??? Karma eğitim konusunu açtığımda burada "müslümanlardan" bir zümre topa tuttu beni. Zina bitirdi milleti, ahlak çöktü diye direttim, ne anladılar ne kavradılar!

Kocası karısının öğretmen olmasına izin veriyor!!! kadın lisede ergenlik çağındaki erkeklere ders veriyor! Öğretmenler odasında erkek kadın karışık oturuyorlar…

Bana lütfen sanki her şey yolundaymış gibi, ortamı hesaba katmadan, yorum yapmayın…

Millet karısını kızını salmış sokağa sonra sorumluluk, İslam falan bir yerden konuşuyor! ahkam kesiyor…

Benim gönlüm rahatladı şu durumda. Artık buna göz yumamam!

Ben burada namaz kılıyorum içeride zina oluyor, hem ben hemde ev arkadaşım rahat değil.

Kızı bıraksın demişsin! Nerede öyle delikanlı bu devirde?

Nerede öyle ihsan bu devirde?
Nerede öyle iman bu devirde?


kibrit
< AH demek muhterem(!) buyüzden bukadar enterasan mış:)

bunları okuyunca haklılık payında yok değil hani..

ben olsam senin yerinde asla yapmam… >
Ne diyorsun nuranden bacım? Ne anladın da ne yorum yaptın gene?


DieHard
< Kocası karısının öğretmen olmasına izin veriyor!!! kadın lisede ergenlik çağındaki erkeklere ders veriyor! Öğretmenler odasında erkek kadın karışık oturuyorlar… >

Erkek karısına Allah’ın yasakladığı hakkında izin weremez.!

< Bana lütfen sanki her şey yolundaymış gibi, ortamı hesaba katmadan, yorum yapmayın…

Okudunuz mu?  Namazda tekbir getirmeyi unutmak

Millet karısını kızını salmış sokağa sonra sorumluluk, İslam falan bir yerden konuşuyor! ahkam kesiyor…
>
Milletin yaptığı doğru değil ise bu benim yorum yapmamı bağlamaz..

< Ben burada namaz kılıyorum içeride zina oluyor, hem ben hemde ev arkadaşım rahat değil. >
Kardeşim göz yummayacaksın., hata olan bir yerde durman we buna izin wermen (göz yumman izin werdiğini gösterir) seninde ayrı bir hatandır..

Ben arkadaşlarımla aynı ewde kalırken bir anlaşma yapmıştım., ewe hiç bir durumda (kapalı weya açık) namahrem bayan girmeyecek.. 1 sene sonra bu anlaşma delindi we ben arkadaşlarıma küçük bir açıklama yaparak ewden ayrıldım.. (Bu sadece bir örnekti yanlış anlaşılmasın.. Bu durumla ilgili örnek en yakınımda olduğu için paylaşmak istedim.)

< Kızı bıraksın demişsin! Nerede öyle delikanlı bu devirde?

Nerede öyle ihsan bu devirde?
Nerede öyle iman bu devirde?

>
Ben haramiyetten dolayı (elini bile tutmadığım) kişiden ayrıldım.!

Dinimizde imkansız bir şey yoktur we senin arkadaşın bu hatayı kabullenerek bu yolda ilerleyecekse başka sözüm yok..


Rabbim yar we yardımcımız olsun..


kibrit
Hocam size muhalefet etmek gibi bir niyetim yok yanlış anlamayın.

Ama balık baştan kokmuş! Bundan sonra birbirlerini bıraksalar olmayacak. Kız en büyük zararı alacak bu durumda. Bekleyin desem hiç mi hiç anlamazlar!

En güzeli şu durumda nikah. Zaten hanefi mezhebine göre bir beis yoktur, kimisi olmaz falan dedi ondan belirteyim.

Keşke her şey İslamın öngördüğü şekilde olsa ama bazı konularda ipin ucu kaçtı mı düzeltmesi bir o kadar güç oluyor… Zararın neresinden dönseler kar diyeceğiz artık.


rana
< Bekleme gibi bir şey söz konusu değil bu durumda.

Hanefi mezhebine göre veli izni kesin olacak diye bir şey yokmuş araştırdım öğrendim.

Okudunuz mu?  Yalan Söyledim Vicdan Azabı Çekmeli Miyim?

3-5 gün heves edip nikah kıyalım birbirimizden faydalanalım gibi bir durum söz konusu değildir bu şartlarda.

Zaten bazı şeyleri yaşıyorlar yani iş işten geçeli çok oldu

Çocuk aklı başında sorumluluk almayı seven bir kişi. Kızla gönül eğlendirme derdinde olsa çoktan ayrılırdı. Demek ki 3-5 ay "daha" günah içinde yaşamaktansa, evlenmeleri daha evladır.


Bu nesil nikahi iyice oyuncak etti.


Dindar nesil oyuncak etti! Dini dar olanların zaten umurlarında değil. Muhafazakar geçinen aileler nasıl evlatlarını kendi elleri ile bu duruma sokuyorlar düşünmeleri lazım. Her şey gene sisteme oyuncak olan müslümanlara gelip çatıyor!

>
Kardesim babasi sacma bir neden göstermemis, bir aileyi gecindirmek o kadar kolay degil!
Üniversitesi bitmemis, bir isi gücü yok! Evine ailesine nasıl bakacak. Babasi çok mantikli konusmus!
Sorun babasinda degil, sorun nefsine yenik düsüp zina hayatina adamasi ve bu zinayi dini nikahla örtmeye calismasi!
Neymis günah sayilmamasi için gizli nikah yapilcakmis.
Allah korkusu olmali, is isten gecti deyip neyi kabulleniyoruz farkindamisiniz.
Bütün mezheplere göre nikahin sartlari vardir biride DUYURMAKTIR, eğer duyurcaklarsa buyursunlar. Ama yukarda anlattiklarina göre duyurma niyetinde degiller o yüzden de nikah gecersizdir.

vesSelam


kibrit
İki şahit var bu da duyurma yerine geçiyor.

liseli gençler dahi evlenebilir. Kız erkeğin yanına taşınır babası belli bir süre kadar ilgilenebilir… Böyle olması da lazım. Ama gel gör ki nefis sanki askerlikten sonra ortaya çıkıyormuş gibi algılanıyor aileler tarafından.

Çocuk her şeyin farkında. İnşAllah 3-5 ay içerisinde nikahları kıyılacak. O zamana kadar bir önlem olacak bu.

Eğer ki annesi babası kısa bir süre içinde resmi nikah yapılacağından haberleri olmasa, kesinlikle şahit olmam bu nikaha! Bir takım üniversite gençlerinin yaptığı gibi dini nikah ardına saklanıp keyif sürme peşinde değiller. Okulun bitmesine bir dönem kaldı, sonra işi gücü hazır şimdiden Allah’ın izniyle…

Okudunuz mu?  Şeytana küfür etmek günahmı?

Zannetmeyin ki bunu tasvip ediyorum…


nuranden
< Ne diyorsun nuranden bacım? Ne anladın da ne yorum yaptın gene?

>
görende sizin msjlara yorum bombardımanı yapıyorum zannedecek! evlilik hakkındaki görüşleriniz daha doğrusu yorumlarınızı kasdettim..

diehard kardeşe katılıyorum! sonuna dek misalen kendisini örnek göstermiş..

ilk başda mübahdıda sonradanmı haram oldu..sanki nikahla vicdan cilalandırılıyor.


kibrit
Evlenecek ben değilim 🙂 Ondan dolayı iki seçenek var ya zina sürecek yada evlenecekler…

Bana şöyle doğru böyle doğru demeyin, çünkü ben doğruları bilmiyor değilim… ama elimden bir şey gelmiyor.

Nikahta da bir engel olmadığına göre bu iki genç evlenecek artık. 3-5 ay içinde de resmi nikah kıyılır inşAllah.

Her "mümin" ister düzgün şekilde olmuş bir nikah ve o zamana kadar temiz kalmak. Ama bazıları bu fırsatın veya güzelliğin farkında olamıyorlar ve telafisi olmayacak şekilde itiyorlar… Allah bizlere istediğimizi hayırlı bir şekilde lütfetsin inşAllah.

Hadi hayırlı geceler.


rana
< İki şahit var bu da duyurma yerine geçiyor.liseli gençler dahi evlenebilir. Kız erkeğin yanına taşınır babası belli bir süre kadar ilgilenebilir Böyle olması da lazım. Ama gel gör ki nefis sanki askerlikten sonra ortaya çıkıyormuş gibi algılanıyor aileler tarafından.Çocuk her şeyin farkında. İnşAllah 3-5 ay içerisinde nikahları kıyılacak. O zamana kadar bir önlem olacak bu.Eğer ki annesi babası kısa bir süre içinde resmi nikah yapılacağından haberleri olmasa, kesinlikle şahit olmam bu nikaha! Bir takım üniversite gençlerinin yaptığı gibi dini nikah ardına saklanıp keyif sürme peşinde değiller. Okulun bitmesine bir dönem kaldı, sonra işi gücü hazır şimdiden Allah’ın izniyleZannetmeyin ki bunu tasvip ediyorum… >
Sadece sahitler yetmiyor kardes anlatamadim sanirim Nikahin sartlarin birisi ise duyurmaktir, bu duyurmanin ilkleri velilerdir. ilk mesajinda gizlilikden bahsettin. Eger öyle isede gecersizdir. Anne ve Babadan gizli nikahdan hayir gelmez!Herkes evlenebilir, ama bunun büyük bir sorumluluk oldugunun farkinda degiller sanirim, baba bakmak zorunda degildir! nefis herkesde var, efendimiz iki yol göstermis biri evlilik diyeri oruc tutmak, eğer simdilik evlilik olmuyorsa oruc tutmali.Surda bir dönem kalmis kardes, biraz daha sabretsin, ne kalmis ki.. kimse üzülmesin, Allah için görüsmemek o kadar zor olmamali.Zannetmeyin diyorsun ama kardesim öyle bir cevaplar yaziyorsun ki, dinen durum nedir sorusunun cevabini begenmez bir haldesiniz.Allah herkesin hakkinda hayirlisini versin.vesSelam.

Okudunuz mu?  Küfür İçeren Sözleşme Kabul Etmenin/imzalamanın Hükmü Nedir?

nuranden
Kibrit …sen böylesi bir duruma şahit olma bunu samimiyane söylüyorum ! . . .


Ehfiya
Arkadaşlar,
Mesele fazlasıyla uzatıldığından konu kapatılmıştır…


Sumame
Kızın velisi olmadan nikah olmaz
VAllahi olmaz

Nikahta Veli ve önemiNikahta Veli ve önemiVeli, isteyip istemediğine bakmaksızın, bir başkasını bağlayıcı karar alma ve uygulama yetkisini elinde bulunduran kişidir. Bu yetkiye velâyet denir[1].Daha önce görüldüğü gibi âyetler nikâhın, marufa uygunluk açısından denetlenmesini öngörmektedir. Hz. Peygamberin sözleri, bu denetimi velinin yapacağını gösterir. O, şöyle demiştir: Velisiz nikâh olmaz[2]. Hangi kadın, velisinin izni olmadan nikâhlanırsa onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır..[3]. _________________[1]- Şemsuddin es-Serahsî, el- Mebsût, XVI/124, Babü men la tecuzü şehadetühü; Kasım b. Abdullah Ali, Enîs’ul-fukahâ, s. 148.[2]- Et -Tirmîzî, Nikâh, bab 14,hadisno 1101; İbn Mâce, Nikâh, bab 15,hadisno 1880; Ahmed b. Hanbel, Müsned c. VI, s. 260.[3] – Ebû Dâvûd, Nikâh, bab 20,Hadisno 2083; Tirmîzî, Nikâh, bab 14,hadisno 1102; İbn Mâce, Nikâh, bab 15,hadisno 1879; Ahmed b. Hanbel, Müsned c. VI, s


@hmet
nikahta velinin izni şartı var

"Hangi kadın velisinin izni olmaksızın nikahlanırsa onun nikahı batıldır. Onun nikahı batıldır. Onun nikahı batıldır." Ebu Hureyre ise Nebi (s.a.v.)’den şu hadisi rivayet eder:

"Kadın kadını evlendiremez. Kadın kendi başına da evlenemez. Zani kadın; kendi kendine evlenendir."


musab
İbnu Bureyde, babası Büreyde’den naklediyor: "Genç bir kız, Resulullah aleyhissalatu vesselam’a gelerek: "Babam, hakirliğini benimle gidermek için kardeşinin oğluyla evlendirdi" diye şikayette bulundu.

Büreyde devamla der ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bu nikahın kabul veya reddinde) yetkiyi kıza bıraktı. Kız da: "Ben babamın yaptığı işi kabul ettim fakat babaların böyle yapmaya haklarının olmadığının kadınlarca bilinmesini istedim" dedi."

Okudunuz mu?  400 senelik kılınan kaza namazı

Veli iznini şart koşanlar bu hadis hakkında ne diyorlar,nasıl tevil ediyorlar?


Kayıtsız Üye
1- veli izni&haberi kızlar için mi geçerlidir? erkeğin anası babası nikahta yanlarında olmasa nikah olur mu?

2- erkek oturduğu şehirden başka bir şehire gidip ailesinden izin almadan evlenebilir mi? hanefi de veli izni hakkında fetva var ama erkek için nedir durum?


Şem’a
1. Erkek velisi şart değil ama hazır olursa daha iyi olur.
2. evlenebilir tabi dini bir engel yoktur. Yeter ki gizli iş yapılmasın ve ilan edilsin.


Kayıtsız Üye
ilan nikâhın şartı değildir ki? yani ilan edilmeyen nikah batıl olmaz, sahihtir diye biliyorum. gizli olarakta erkeğin aileden izin alması şart değil. alsa uygundur ama almaması nikâhı batıl etmez diye biliyorum? ALLAH en doğrusunu bilir.


Şem’a
Nikah ilanı şart inanmiyorsan nikah olandır sahih hadise bak anlarsın
Veli izni olmayan nikah batıldır hadisine de bak


Kayıtsız Üye
veli izni kadınlar hakkındadır. yani kızın velisi. ve evet velisiz nikah batıldır. ilan etmek ise sadece malikiler de şarttır. ALLAH en doğrusunu bilir.


Çaylak2017
Anne babasından biri ya da her ikisi de Müslüman olmayan (dinsiz ya da başka bir dine inanan) bir Müslüman evlenirken onların rızasını almak zorunda mıdır? Örneğin dindar bir kişiyle evlenmeyi isteyen bir Müslüman, anne babası evleneceği kişiyi kabul etmezse ne yapmalıdır?


mumsema
< evlenirken onların rızasını almak zorunda mıdır? >
Anne baba rızası şart ama dinsiz birini tercih ediyorlarsa onların dediği yapılmaz


Çaylak2017
< Anne baba rızası şart ama dinsiz birini tercih ediyorlarsa onların dediği yapılmaz >
Peki evliliğin farz olduğu göz önüne alındığında bu farzı yerine getirmeye engel olan ebeveynlerin sözü yine de dinlenip hiç evlenilmemeli mi?

Okudunuz mu?  Aileye bakmakla yükümlü müyüz? hangi Aile fertlerine bakmak zorundayız?

arifselim
Anne ve babanın izni alimlerin çoğunluğuna göre şarttır. Bir şekilde onları ikna etmenin yoluna bakın. İstisnalar olsa da bir anne ve baba evladının kötülüğünü istemez.


Kayıtsız Üye
Nikah hanifede geçerli olsada Anne baba rıxası önemli onlarda para ya bakıyorılar bu devirde evlenmek zor.Yoksa bir kötü olay olur anne babanla aran açılır.Keşke anne babalar izin verse evlense herkes su şehveten kurtulsa


@MFE1393
Sen kafana göre "taklîd" edemezsin!..
Öylesi işine gelmeyen (senin nefsî âdâbına uymayan) herhangi bir husûsta başka bir mezhebi taklîd edemezsin!..


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler. Nikahta veli izninin sart olması gerekiyormus. Benim resmi nikahim 1 senedir var. Yani Eşimin ailesini geldi beni istedi ailemden onlarda tamam dedi. Şimdi bir hoca eşliğinde nikah kıymak istiyoruz. Bunu tekrar dedeme (velim dedim di babam muslumam degil) söylemem gerekir mi? Yani zaten izni var ama illa o an nikah kıyildığını bilmesine gerek var mi?Açıkçası arayıp biz nikah kiyicaz haberin olsun demeye çekiniyorum çünkü e biz sizi zaten evlendirdik sacmalamayib diyecek.


arifselim
Hayırlı günler. Kıydığınız resmi nikah normalde dinen geçerli şartlara sahiptir. Ama müslümanlar yinede şüpheden sakınmak için dini nikahı da ayrıca kıymaktadırlar. Tekrar deden veya babandan izin almana gerek olmadan nikahını kıyabilirsin.


nikahta velinin izni

Bu kategoride yer alan Gusül abdesti sonra edilen sesli veya sessiz küfür gusül abdestini bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nikahta Veli İzni Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.