Anasayfa
10 Aralık 2023, 7:53
hakkinda
Yönetici

İzharı şefevi hakkında bilgi

İzharı şefevi hakkında bilgi

Misafir
izharı şefevi lamı tarifin izharı nedir izharı şefevi lamı tarifin izharı gibi ayrıntılı bilgi istiyorum


Cevap: İzharı şefevi hakkında bilgi

Desert Rose
İzhar Çeşitleri ve Hükmü

a) Mana Bakımından İzhar
b) Mahiyet Bakımından İzhar
c) İzharın Çeşitleri
• İzhar-ı Mutlak
• İzhar-ı Halki
• İzhar-ı Şefevi
d) İzhar-ı Halki’ye Ait Tablo
e) Sonuç

Okudunuz mu?  Peyagamberimizin soyu ile ilgili bilgi

Mana Bakımından İzhar
Kelimenin aslı, açığa çıkarma demek olan (ظهر) kelimesinden türemiştir. İzhar; Lügatte (البيان والإيضاح) beyan etmek ve açıklamak manasına gelir.
Tecvid Istılahında ise; her harfi ğunnesiz olarak kendi mahrecine göre çıkarmaktır. Daha açık bir ifade ile İhfa ve İdğam yapmaksızın, seslerini birbirine karıştırmadan iki harfin arasını açmak, ayırmak demektir.
Mahiyet Bakımından İzhar
İzhar, dilin ucu damağa yapıştırılarak yapılır ve bu esnada Nun harfi Ğunnesiz ve net bir biçimde belirtilir. Ayrıca İzhar yaparken sekte yapılmamasına ve bir de Kalkale yapılmamasına dikkat edilir. Ekseri okuyucuların yaptıkları hatalardan bazıları bu hususlardadır.

Okudunuz mu?  Virdi settar duası hakkında bilgi verir misiniz?

İzharın Çeşitleri
Bilginler İzharı birisi Mutlak İzhar, birisi Halki İzhar ve diğeri de Şefevi İzhar olmak üzere üç kısma ayırmışlardır.

İZHAR-I MUTLAK
Bu İzhar, bir kelime içerisinde Sakin Nun ile(ي) ve (و) harfleri bulunduğu zaman uygulanan bir kaidedir. Sakin Nun (ي) ve (و) harflerinden önce gelir ve ikisi de aynı kelime içerisinde bulunursa, burada da yine İzhar yapılır. Yani İdğam yapılmaz. Bu da Kitabımızda sadece dört mesele hakkında caridir. Bunlar: (صِنْوَانٌ) (قِنْوَانٌ) (بُنْيَانٌ) (الدُّنْيَا) misallerinde görüldüğü üzere, dört misalden ibarettir.

Okudunuz mu?  İnne ve kane hakkında bilgi

İZHAR-I HALKİ
Bu İzhar; boğaz mahreci grubuna ait olan harfleri kapsamına alır. Boğaz grubu harfleri: (الهمزة، والهاء، والعين، والحاء، والغين، والخاء) harfleridir. Her ne zaman Tenvin veya Sakin Nun’dan her birisi İzhar harflerinden birine uğrarsa, burada ‘İZHAR’ yani iki harf arasında hafif bir ayırma yapılır. Bu İzhar’a Tecvid ıstılahında ‘İZHAR-I HALKİ’ denilir. Bu İzhar’ın üç mertebesi vardır: Evveli (الهمزة-والهاء) harfleridir. Yani bunlarda kuvvetlice ayırım gerekir. Orta derecesi (العين-والحاء) harfleridir. Bunlarda orta derecede bir ayırım yapmak gerekir. Aşağı mertebesi ise (الغين-والخاء) harfleridir. Bunlarda da zayıf bir tarzda ayırım yapmak gereklidir.

Okudunuz mu?  Kul hakkı nedir kısa bilgi

İZHAR-I HALKİ’YE AİT TABLO ÖRNEĞİ
TENVİN İKİ AYRI KELİMEDE BİR KELİMEDE HARFLER

هُودًا أَوْ نَصَارَى مَنْ أَسْلَمَ يَنْأَوْنَ الهمزة
جُرُفٍ هَارٍ إِنْ هِيَ يَنْهَوْنَ الهاء
خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَمَنْ عَادَ أَنْعَمْتُ العين
عَزِيزٌ حَكِيمٌ فَمَنْ حَجَّ وَتَنْحِتُونَ الحاء
قَوْلًا غَيْرَ مِنْ غَيْرِكُمْ فَسَيُنْغِضُونَ الغين
لَطِيفٌ خَبِيرٌ مِنْ خَيْرٍ وَالْمُنْخَنِقَةُ الخاء

Okudunuz mu?  Nil Nehrinin Kaynağı Neresidir ?

İZHAR-I ŞEFEVİ
Bu İzhar Sakin Mim ile alakalı olan bir İzhar’dır. Sakin Mim; (م) ve (ب) harfinden başka hangi harfin önüne gelirse, bütün buralarda İzhar kaidesi uygulanır. Bu tür İzhar’a ise; ‘İZHAR-I ŞEFEVİ’ denilir. Misal: (أَلَمْ تَرَ), (وَهُمْ يَنْهَوْنَ) gibi.

Okudunuz mu?  Tevrat, Zebur, İncil Kur'an-ı Kerim hakkında bilgi verirmisiniz?

Sonuç: Lügatte izah ve beyan demek olan İZHAR kelimesi, Tecvid ıstılahında iki harf arasında ayırım yapmak manasına gelir. Mutlak İzhar, Halki İzhar ve Şefevi İzhar olmak üzere üç kısımdır.
alıntı.


izharı şefevi, izhar-ı şefevi, izharı şefevi nedir

Bu kategoride yer alan Kul hakkı ile İlgili Bilgiler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İzharı şefevi hakkında bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.