Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:04
missa91
Abone

Tasavvuf ehli ne demektir?

Tasavvuf ehli ne demektir?

Misafir
Tasavvuf ehli nedir Tasavvuf ehli ne demektir Tasavvuf ehli ne anlama gelmektedir açıklar mısınız ?


Cevap: Tasavvuf ehli ne demektir?

Muhasibi
Kötü huyları terk edip güzel huylar edinmektir

< TASAVVUF NE DEMEKTİR.

Tasavvuf kelimesi Arapça kökenlidir. Arınma anlamına gelen safa kelimesinden türetilmiştir. İslam kültüründe tasavvuf bir terim olarak kalbin kötü ahlak ve düşüncelerden temizlenerek Allah’a kulluk için dünya hırs ve heveslerinden arınması, temiz bir kalp ile Allah’a yönelmesi demektir. Hayatın bu şekilde proğramlanmasına züht böyle yaşayan kimseye de zahid denir.

Okudunuz mu?  Mina şeytan taşlama nedir?

Böyle bir yaşam biçimini bir ömür boyu sürdürebilmek kolay değildir. Büyük bir mücadele ister. Manevi bir ruh disiplini olduğu için bir takım zorluklara, mahrumiyetlere katlanmak gerekir. Bu nedenle tasavvuf kelimesi, zorluklara katlanma anlamına gelen tekellüf kelimesi ile aynı kalıptan gelmektedir. Arap dilinin kullanımında (sarf bilgisi) kelimeler vezin denilen kalıplara dökülmüş ve bu kalıpların her birine farklı mana yüklenmiştir. Bina denilen bu yapılanmada, her kelimenin kendi kalıbı içinde farklı anlamı vardır. Buna göre tasavvuf kelimesinin yapısı (binası) tekellüf içindir; zorluklara katlanarak, bıkmadan ve usanmadan, adım adım, karış karış, ilerlemeyi, sabır ve tahammül göstermeyi gerektirir. Mesele mesele, konu konu, öğrenme anlamına gelen teâllüm gibi ince ve uzun bir yoldur.

Okudunuz mu?  Sıdretü'l Münteha nedir ?

Bir şehir suyunun arıtma tesislerinde bir takım arınma işleminden geçirilerek içilebilir saf ve temiz hale getirilmesinde olduğu gibi; manevi bir arınma için de ruhun bir takım disiplinlerden geçirilmesi gerektir. Kim Rabbinin huzurundan (hesaptan) korkarak nefsinin arzularından alıkoyarsa, şüphesiz cennet onun varacağı yerdir. (Nazirat, 40-41) buyrulmaktadır.

Okudunuz mu?  Açık öğretim imam hatip lisesi karşılaştırmalı dinler tarihi soru ve cevapları

Tıpta beden sağlığımız için üç beyazın (un,şeker,tuz) aşırı tüketimden kaçınılması tavsiye edilmektedir. Tıpkı bunun gibi tasavvufta da ruh sağlığımız için (manevi arınma) için uymamız gereken üç azlık (kıllet-i selase) prensibi vardır. Bunlar az uyuma (gece ibadeti) az yeme (böylece uyanık ve zinde olma); az konuşma (dili kötü ve gereksiz sözlerin (afetinden koruma)dır. Ruh disiplininin özünde tezkiye (nefsani arzu ve heveslerden temizleme) ve terbiye (ruh eğitimi) bulunan tasavvufi düşüncede manevi bir arınma için bu prensipler hayati önem taşımaktadır. Nefsini tanıyan rabbini tanır. İfadesinde özetlenen bu disiplinde hedefe ulaşmak (Allah rızası) için, nefse hakim olarak onu terbiye etmek; serbest kalsa bile kötülüğe yönelmeyecek şekilde uysallaştırmak gerekmektedir. Bağından kurtulsan bile harama yaklaşmayan doygun (mutmain) bir nefis gerekmektedir. Ey olgunluğa (ve doygunluğa) ermiş olan nefis! Sen ondan razı ve O da senden razı olarak Rabbine dön! (Böyle iyi) kullarımın arasına katıl ve gir cennetime! (Fecr, 27-30) buyrulmaktadır.

Okudunuz mu?  Kısa ve güzel bir yemek duası

Burada, mikroplara karşı bağışıklık kazanarak bir direnme gücü elde etmiş olan organımıza gibi; kötülüklere karşı koymada zorlanmadan tabii bir direnme gücü kazanmış, olgunluğa ermiş bir nefisten söz ediliyor. Bu anlamda, esir-î nefs olan derviş değildir. denilmiştir.

01/09/2010

Kemal CENGİZ

İl Müftü Yardımcısı >

Okudunuz mu?  Gündüzün şerri, gecenin hayrından daha iyidir, anlamına gelen bir hadis var mıdır? Musibetler neden genelde geceleri olur

tasavvuf ehli ne demek, tasavvuf ehli nedir, tasavvuf ehli

Bu kategoride yer alan Aglayan çocukla için dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tasavvuf ehli ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.