Anasayfa
3 Ağustos 2021, 20:10
Hikayeler
Yönetici

Peygamberimizin yaşlılara karşı tutumu

Peygamberimizin yaşlılara karşı tutumu

Galus
Peygamberimizin yaşlılara karşı tutumu hakkında bilgi.

Yaşlılık insanın gücünde,sıhhatinde,bilgi vb.yönlerinde zayıfladığı hatta başkalarına muhtaç olduğu bir zaman dilimidir. Hz Peygamberimiz (sav) yaşlılara karşı son derece müşfik idi.O pek çok yerde yaşlılara öncelik tanımış ayrıca "Küçüğüne acımayan,büyüğüne saygı göstermeyen bizden değildir."Tirmizi,Birr",15) buyurarak yaşlılara saygılı olmamızı istemiştir.Peygamberimizin,"Yaşlılara saygının,Allah a duyulan saygı ve tazimden ileri geldiğini" belirtmesi(ebu davud,Edeb",20) son derece manidardır. Yine O, "Zayıf ve düşkünlerinize dikkat ediniz! Zira siz ancak düşkünleriniz sayesinde yardım görür ve rızıklanırsınız"(Ebu Davud,"cihad"69) buyurmuştur.

Galus…

Okudunuz mu?  Habib-i Neccar Ve Imanlı Direniş

Cevap: Peygamberimizin yaşlılara karşı tutumu

mumsema
Peygamberimizin yaşlılara karşı tutumu
Peygamberimizin yaşlılara karşı tutumu hakkında bilgi.

Yüce Allah bu dünyanın nizamıyla ilgil bazı kanunlar koymuştur. Bu kanunlardan birisi de her canlının kendi şarları içinde soyunu devam ettirmesidir. Bu sistem içerisindeki canlılar hayata geldikleri zaman genelde güçsüz ve korunmaya muhtaçtırlar. Sonra gelişir, olgunlaşır ve yaşlanırlar. Öyle ise yaşlanmak bu dünyadaki geçici hayatın kaçınılmaz gerçeğidir.
Yaşlılık, bu dünya hayatının fani, insanoğlunun aciz, ölümün muhakkak, Yüce Allahın baki ve kudretinin sonsuz olduğunun açık bir delilidir. Nitekim Kur’an-ı Kerim buna şöyle işaret etmektedir; Kime uzun ömür verirsek, onu yaratılış itibariyle tersine çeviririz (gücünü azaltırız). Hâlâ düşünmeyecekler mi? 1

Okudunuz mu?  Yiyin için fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.

Hiç şüphe yok ki bugünün gençleri yarının yaşlılarıdır. Bugün gençliği, sağlığı, gücü ve kuvveti yerinde olanların, bu özelliklilerini ömür boyu koruyamayacakları açıktır. Öyleyse yaşlılara, özellikle ana-babamıza, dedelerimize, nenelerimize saygılı davranmalı ve bu konuda çocuklarımıza ve gençlerimize örnek olmalıyız.
Sevgili Peygamberimiz (sav), yaşlılara saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekmiş, bir şey ikram edildiğinde ilk önce onlara teklif edilmesini ve her konuda yaşlılara öncelik verilmesini öğütlemiştir. Bir Hadis-i Şeriflerinde; Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir. 2 Saçı sakalı ağarmış yaşlı Müslümana saygı gösterip ikram etmek Allah’a saygıdandır. 3 Beli bükülmüş ihtiyarlar, süt emen bebekler, otlayan hayvanlar olmasa belalar sel gibi üstünüze dökülecekti. 4 buyurmuştur.
Yaşlılara en iyi tedavi yolu ilgi ve şefkat, en iyi barınma yeri sıcak aile ortamıdır. Huzurevi, Darul acze gibi yerler bu değerlerin dejenere olduğu toplumlarda alternatif olarak doğmuş yerlerdir.

Okudunuz mu?  Anne baba ve çocuk öyküsü

O halde düşenin elinden tutmak, hastayı ziyaret etmek, açları doyurmak, açıkta kalmışları barındırmak ve muhtaçlara yardım elini uzatmak, yaşlılara saygı gösterip gönüllerini almak, ihmal edilmemesi gereken dini bir vecibelerdir. Kuran-ı Kerim’ in yaşılalar nasıl davranacağımızı açıkladığı bir ayet meali ile hutbemi bitiriyorum:

Okudunuz mu?  Hz. Mehdinin çıkış alametleri-Ramazan Ayında Ay ve Güneş Tutulmaları

Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara öf! bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.
Onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve de ki: Rabbim! Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sen de onlara acı. 5

Okudunuz mu?  İyilik ve kötülük hadis

KAYNAKLAR:
1- Yasin Suresi, 36/68
2- Riyayüs Salihin, H.No:359
3- Ebu Davud, Edep, 23
4- Acluni, Keşfül Hafa, 2/230
5- İsra Suresi, 17/23, 24


peygamberimizin yaşlılara merhameti, hz Muhammedin yaşlılara saygisi, peygamberimiz ve yaşlılar

Bu kategoride yer alan Adem İle Musa Peygamberin Tartışması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimizin yaşlılara karşı tutumu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.