Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:22
sizden09
Abone

Tenzihen mekruh nedir? Kuvvetli sünnetleri terketmek tahrimen mekruhmudur?

Tenzihen mekruh nedir? Kuvvetli sünnetleri terketmek tahrimen mekruhmudur?

musab
Dinde müekked, kuvvetli olmayan sünnetleri ve müstehabları yapmamak tenzîhen mekrûhtur.peki kuvvetli sünnetleri terketmek tahrimen mekruhmu oluyor bu durumda.bir türlü anlamadım bu işi ya.


Cevap: tenzihen mekruh

Fetva Meclisi
< Dinde müekked, kuvvetli olmayan sünnetleri ve müstehabları yapmamak tenzîhen mekrûhtur.peki kuvvetli sünnetleri terketmek tahrimen mekruhmu oluyor bu durumda.bir türlü anlamadım bu işi ya. >
MEKRÛH

Okudunuz mu?  Gece rüyada boşalmanın nedeni nedir ?

Sözlükte “mihnet, şiddet, şer, sevilmeyen” anlamlarına gelen mekrûh, dinî bir kavram olarak, Şâri’ tarafından kesin ve bağlayıcı olmayan bir tarzda yapılmaması istenen fiil demektir.

Bu tanım fakihlerin çoğunluğuna göredir. Hanefîler ise mekrûhu, tahrimen mekrûh ve tenzîhen mekrûh olmak üzere ikiye ayırırlar.

Okudunuz mu?  Salât-ı Tefriciye okumak için başı örtülü ve abdestli olmak şart mıdır ?

Tahrîmen mekrûh, zannî bir delil ile kesin olarak yapılmaması istenen şeydir. Bu yasak aslında, haram gibi yapılmaması kesin ve bağlayıcı olarak istenmiştir. Ancak, bu talep haber-i vahit gibi sübut bakımından kesin olmayan bir delile dayandığından veya delaletindeki bir kapalılıktan dolayı haramlığı kesin olarak sabit olmamıştır. Bu sebeple Hanefîlerin açıklamış oldukları bu mekrûh türüne amelî haram da denilmiştir. Yani bu davranışların yapılması haram hükmündedir. Bunları işlemek, haram bir fiili işlemek gibi cezayı ve kınanmayı gerektirir; bunlardan uzak durmak ise övülmeyi ve sevabı müstelzimdir. Ancak inanç yönünden farklılık vardır; haram olmadığını söyleyen kimse kâfir olmaz. Meselâ, sigara içmek, erkeğin altın takması, ipek giymesi böyledir.

Okudunuz mu?  Allah'tan aşk istemek haram mıdır?

Tenzîhen Mekrûh ise, Şâri’in bağlayıcı ve kesin olmayan bir tarzda yapılmamasını istediği fiildir. Başka bir ifadeyle, yapılmaması yapılmasından daha iyi olan davranıştır. Bu tür fiilleri işlemek cezâ ve kınamayı gerektirmez. Ancak bunlardan kaçınmak, övülmeyi ve sevabı gerektirir. Dinî salabeti olan, faziletli kişiler bundan kaçınırlar. Cemaate giden kimsenin soğan sarımsak yemesi, ikindi namazından sonra, kerahat vaktine kadar nafile namaz kılmak bu tür mekrûhtur.
Diyanet kavramlar sözlüğü

Okudunuz mu?  Allahümme rabbena ya rabbena tekabbel minna inneke entessemi'ul alim duasının anlamı nedir

Cevap: Tenzihen mekruh nedir? Kuvvetli sünnetleri terketmek tahrimen mekruhmudur?

Kayıtsız Üye
teşekkür ederim paylaşımlarınız çok güzel bu siteyi çok seviyorum dini bilgilerimi buradan alıyorum


Cevap: Tenzihen mekruh nedir? Kuvvetli sünnetleri terketmek tahrimen mekruhmudur?

Kayıtsız Üye
Altınla ipek nasıl tahrimen mekruh oluyor, hadiste “Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram kılındı” derken

Okudunuz mu?  Kuru kan gusle mani midir?

Şem’a
Tenzihen mekruh örnekleri

Hazret-i Ali’nin rivayetine göre, bir defasında Peygamberimiz (a.s.m.) ipek bir kumaşı sol eline, bir parça altını da sağ eline aldı. Sonra bunları elleriyle yukarı kaldırdı, orada bulunanlara gösterdi ve şöyle buyurdu: Şu iki şey ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helâldir.
İbni Mâce, Libas: 19.

Okudunuz mu?  Yanlışlıkla yemin bozulması kefaret gerektirir mi

tenzihen mekruh örnekleri, tenzihen mekruha örnekler, tahrimen mekruh örnekleri

Bu kategoride yer alan Korsan cd Günah mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tenzihen mekruh nedir? Kuvvetli sünnetleri terketmek tahrimen mekruhmudur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.