Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:14
Oruc
Yönetici

Oruç borçlarım var fakat sayısını tam bilemiyorum,kaç tane tutmalıyım 61 tane aralıksız diye biliyorum doğru mu acaba?

Oruç borçlarım var fakat sayısını tam bilemiyorum,kaç tane tutmalıyım 61 tane aralıksız diye biliyorum doğru mu acaba?

Misafir
Hayırlı günler.. Benim size sorum şu;oruç borçlarım var fakat sayısını tam bilemiyorum,kaç tane tutmalıyım.61 tane aralıksız diye biliyorum doğru mu acaba?


Cevap: oruç borçlarım var fakat sayısını tam bilemiyorum,kaç tane tutmalıyım61 tane aralıksız diye biliyorum doğru mu ac

Ercan
61 tane aralıksız tutulan oruç, kefaret orucudur. Yani bilerek orucu bozduğunuz zaman tutulur.

SORU: Geçmişten kaza oruç borcum var ama ne kadar olduğunu tam olarak hatırlamıyorum. Ne yapmalıyım oruç borçlarımı ödeyebilmek için?
CEVAP: Bir rakam çıkarmaya çalışın. Her Ramazan’ı otuz gün kabul ederek, buluğ çağından itibaren orucunu tutmadığınız günlerin sayısını bulun. O sayıyı da yavaş yavaş kaza ederek azaltın. Eğer hiç bir rakam tespit edemiyorsanız. Buluğ çağından sonraki yılların toplamından orucunu tutmadığınız yılları çıkarıp onu kaza edersiniz. Allah’a emanet olun.

Okudunuz mu?  Kaza orucu varken nafile oruç tutmak

Cevap: oruç borçlarım var fakat sayısını tam bilemiyorum,kaç tane tutmalıyım61 tane aralıksız diye biliyorum doğru mu acaba?

burcealtug
61 tane aralıksız tutulan oruç, kefaret orucudur. Yani bilerek orucu bozduğunuz zaman tutulur
Bunun yerine 60 fakiri ramazanda iftar yemeği vermek de olur değil mi?

Okudunuz mu?  Ramazanda verilen sadaka nın önemi

Cevap: oruç borçlarım var fakat sayısını tam bilemiyorum,kaç tane tutmalıyım61 tane aralıksız diye biliyorum doğru mu acaba?

Ercan
< Bunun yerine 60 fakiri ramazanda iftar yemeği vermek de olur değil mi? >

Yemek vermek kefaret orucu yerine geçmez. 60 gün kefaret, 1 gün de bozulan orucun kazası toplam 61 gün oruç tutmanız gerekir.


Desert Rose
< 61 tane aralıksız tutulan oruç, kefaret orucudur. Yani bilerek orucu bozduğunuz zaman tutulur
Bunun yerine 60 fakiri ramazanda iftar yemeği vermek de olur değil mi?
>

Okudunuz mu?  Orucluyken Her Tarafı Açık Olan Bir Resime Baktıktan Sonra Meni Gelmesi Orucu Bozarmı?

evet kardeşim bilerek ramazan orucunu bozmak hem kefaret hemde
kaza gerktirir bu durumdaki kişi bir gün kaza 60 gün
kefaret olmak üzere 61 gün peş peşe oruç tutar buna gücü yetmeyen
Altmış fakiri yada Altmış gün bir fakiri doyurur.
bunun kefareti budur
Şafii fıkhında yemek içmek için bozulan oruçta kefaret
gerekmez sadece kaza etmesi yeterlidir.


Kuranıanla
1 gün için 60 gün oruç tutmak diye bişey yoktur bunu Kuranın hangi ayetinden çıkardınız acaba ?

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde İtikafın En Az Süresi Nedir?

Allah size kolaylık ister, zorluk istemez. BAKARA 185

Sayılı günler… Sizden kim o günlerde hasta veya yolcu olursa, o günler sayısınca diğer günlerde oruç tutsun. Onu tutabilenlere bir yoksulu doyuracak fidye de gerekir. Kim bir hayrı içten gelerek yaparsa onun için daha iyi olur. Oruç tutmanız sizin için daha iyidir. Eğer bilmiş olsaydınız… (Bakara 2/184)


Ercan
61 gün oruca güç yetiremeyen, 60 gün yemek yedirir yada bir fakiri 60 gün doyurur. Güç yetiremeyenden kasıt, devamlı hasta, yaşlılık vb. durumlardır. Sağlıklı bir şekilde oruç tutmak yerine yemek yedirmek kolaya kaçmak olur. Şüphesiz en doğrusunu Allah bilir.

Okudunuz mu?  Dişim agrıyor abse yapmış hap kullanıyorum agrısına dayanamıyorum oruç tutmasam olurmu?

Kuranıanla
Orucunu bozduysa tövbe eder adam gibi tutar sonra, yaptığı günahtır ama kefaret diye bir şey yok bozduğu oruç için bu bir ibadettir , namaz gibi zekat gibi yaparsa sevap yapmazsa günah bu kadar basit , 1 vakit namaz kılmayınca 60 vakit kılmak gibi bir şey bu söylenilen


Şirin
Borcu olan insan iftar yemeği verirse kabul olurmu


arifselim
Elbette borçlu olsa bile iftar yemeği vermek yinede sevap olur. Eğer borcunu hemen ödemesi gerekiyorsa onu bir an önce ödenmesi gerekir.

Okudunuz mu?  Ramazan bayramında düğün olur mu?

Kayıtsız Üye
Ya benim kefaret borcum var aileme söyleyemiyorum 13 yaşındayım napmalıyım 😢😢😢😢


arifselim
Tutmak için ilk fırsat bulduğunda tutmaya başlarsın. Kendisinden en çok utanmaya ve çekinmeye layık olan Allah’tır.


Kayıtsız Üye
Merhaba hocam. 24 yaşındayım ve buluğ yaşından beri birikmiş birçok kaza orucum var. Neden derseniz Allah beni affetsin gevşeklik gösterip dersti sınavdı tutmadım ailem de tutmam konusunda ısrarcı olmadı. Allah affeder tutma deyip geçiştirdiler. Keşke çok günah olduğunu kaza gerektirdiğini bilseydim. Son bir yıldır Dinimi tam anlamıyla yeni yeni öğreniyorum diye biliyorum. Allah affetsin beni :(( Namazlarımı kılıyorum kaza Namazlarımı da kılıyorum çok şükür. Bu yıl ramazan oruçlarımı aşkla şevkle tam tuttum Allah yardım etti Elhamdullillah. Tabi özel günlerde tutamadığım oruçlarımı saymazsak.Oruçlarıma da başlayayım dedim aşure orucunu hem kaza hem nafile niyetine tuttum çok şükür Rabbim kabul eder inşAllah. Sonra devam edeyim dedim kazaları yavaş yavaş tutayım dedim. Rahatsızlandım kan şekerim düştü. Doktora görünecem. Bizimkiler yine başladı tutma diye. Ciddi bir rahatsızlık varsa ne yapayim hocam. Ramazan’da öyle bir güç geldi ki nasıl geçti anlamadım bir ay. Ama şuan kendimi güçsüz hissediyorum. Nasıl telafi edebilirim nasıl affettirebilirim Rabbim e kendimi ne yapsam razı olur ? Çok uzun oldu hakkınızı helal edin . Allah a emanet olun.

Okudunuz mu?  Oruçluyken saç boyanırmı

emre
Ramazan orucunu tutabildiysen şuan yaz mevsimine göre hem çok daha serin hemde günler tam 4 saat daha kısa. Ramazandan sonra bir rahatsızlık meydana gelmemişse rahatlıkla tutabilirsin. Denemeden olmaz. Peşin korku boşunadır.


Kayıtsız Üye
Sayısını tam olarak hatırlayamadığım kaza oruçlarım var orucu tam manasıyla nasıl tutulduğunu bilmediğim için tutmamıştım 16 yaşındayım ve şafii yim ne yapmalıyım

Okudunuz mu?  Lazer epilasyon orucu bozar mı?

mum
Soru sorarken lütfen cinsiyetinizi de belirtiniz.
Ergenlik yaşından sonra kaç yıl oruç tutmamışsanız hepsini kaza etmelisiniz ama maalesef kaza orucu üzerinden bir yıl geçince her bir gün kaza için bir fidye gerekir.


Kayıtsız Üye
Birine borç para verdim ama bana geri verme durumu yok ben bu parayı tutamadigimim oruclarin yerine saysam yani almasam niyetim kabul olurmu

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebine göre Seferilikde Oruç Nasıl olur

mum
Alacaklı olduğunuz kişiye borcundan silip zekat, fitre ve fidye sayabilirsiniz ama ona bildirmelisiniz.


sayısı bilinmeyen oruç borcu, kaç gün oruç borcum var bilmiyorum, ne kadar oruc borcum var bilmiyorum

Bu kategoride yer alan Mu´tad ne demektir? savm-i visal ne demektir? ba's ne demektir? a'raf ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruç borçlarım var fakat sayısını tam bilemiyorum,kaç tane tutmalıyım 61 tane aralıksız diye biliyorum doğru mu acaba? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.