Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:33
sizden08
Abone

Namazda yönün değişmesi

Namazda yönün değişmesi

avamdan
Namaz kılarken, hafiften (kırk beş dereceden az) yönümde değişmelerin olduğunu fark ettim. Bu durum, namazın sıhhatine zarar verir mi?


Cevap: Namazda yönün değişmesi

Ehfiya
Değerli Kardeşim;

Namaz kılacağımız esnada, kıblenin yerini tam bir şekilde tesbit etmiş iseniz ve göğsümüzün kıbleden döndüğünün farkına varmışsanız, namazınız bozulmuş demektir.!
Çünkü; Namazda istikbal-i kıble (kıbleye dönmek) namazın makbul olabilmesi için şarttır.

Hayırla Kalın…


Cevap: Namazda yönün değişmesi

HAMMADUN
Öncelikle Niyet önemlidir. Amacınız kıbleye karşı tekbir alıp, kıbleye karşı namaz kılmak. Ancak birtakım sebeplerden dolayı kıbleyi şaşırdığınız zannı içerisinde namazı bozmayı düşünüyorsanız eğer, bunu yapmayın. Zira tekbir aldığınız kıble siz ne yöne dönerseniz dönün muhakkak sizin önünüzde olacaktır.

Okudunuz mu?  Allah'tan ümit kesmek?

Diyelimki; tam kıbleye döndüğünüz zannı içerisindesiniz. Neden zannı içerisindesiniz diyoruz. Çünkü bulunduğunuz yerle kıble arasında ikibin kilometreden fazla var. Ayağınızla bir santimlik sapmayı eğer sapma olarak görecek olursanız, kıbleden yaklaşık ikiyüz kilometre sapmış olursunuz. Bu hesaba görede asla kıbleyi tutturamazsınız.

Peki kıbleyi nasıl tutturuyoruz. NİYETLE….

Niyet edip tekbir getirdinizmi….???? Yönünüz nereye kayarsa kaysın, Rab’biniz karşınızdadır. O asla NİYETTE sapma olmadığı sürece, İstikamette sapmadan etkilenecek değildir. Zira tüm cihetler, Rab’binindir.

Okudunuz mu?  Cuma namazı ve okul

Otobüste gidiyorsunuz, üç aşağı beş yukarı kıbleyi tayin ettiniz. Tekbir al ve başla, otobüs dönsün dönebildiği kadar.

Çölde hiç ummadığınız bir saldırıya uğradınız ve Rab’binizin Yardımıyla kurtuldunuz. İki rekat şükür namazı kılacaksınız ve birden tayin ettiğiniz kıbleye yönelmişken kum fırtınasına duçar oldunuz. Fırtına bir anda dindi ama yön tayin edemiyorsunuz. Üstelik namazdasınız ve niyetle tekbir alıp, kıbleye yönelmiştiniz. Yönünüz değişti…. Ancak kıble yine karşınızda.

Okudunuz mu?  Muhammeden Resulullah ? Muhammeden Resurullah ?

Olduya kalp gözünüz açıldı. Kıble tayin etmek için hiç bir araca ihiyacınız yok. Ancak yinede gayb’a iman dediniz, açtınız pusulayı, kalbinizin doğrultusuna birde burnunuzun doğrultusunu eklediniz. Niyet ettiniz ve Tekbir aldınız. O andan itibaren bir santim şurayamı döndüm. Kırk derece iskele, elli derece sancak, olmadı alabanda, yok böyle bişey.

Sünnet bitti…. İçiniz rahat değil. Açtınız pusulayı yine yön tayini…. Buldunuz yönünüzü, tekrar tekbir aldınız. Kısa süreli bir toprak kayması ve yön yine değişti. Namazımı bozalım, yoksa niyet ve tekbir aldığımız yönde sabitmiyiz yada kıbleden ne kadar uzaklaştık diyemi düşünelim.

Okudunuz mu?  Namaz Kılmıyorum...Kuran Okuyorum...

Ne namazı bozalım. Ne de düşünelim. Amelimiz Niyetimize çoktan bağlandı bile.

Siz kıblenizi bulamazsınız….. Niyetiniz bulur. Öyleside vardır ki; Kabe’nin karşısında kıblesini bulamaz. O Rahman’ın Rahmeti olmasa, durum hakikaten müşkül.

Rab’bim Cümlemizden Razı Olsun. Amin.


Cevap: Namazda yönün değişmesi

avamdan
Soruyu sorarken tam olarak anlatmak istediğimi anlatamamışım. Cevap yazan arkadaşlara teşekkürler, hata bende. Asıl sormak istediğim şu;
Secdeye, rükuya giderken ve kalkarken yönümde ufak sapmalar oluyor diye hissediyorum. Bu durumda ne olacak?

Okudunuz mu?  Tıpta Ayıp Var mı?

metro44
Ehfiya kardeşim, kiblenin yerini tam bilmiyorum (tesbih döndürerek buluyorum) buda kesin mi değil mi bilemiyorum? Her neyse tam bilmediğimiz zaman bozuluyor mu?


Ehfiya
< Soruyu sorarken tam olarak anlatmak istediğimi anlatamamışım. Cevap yazan arkadaşlara teşekkürler, hata bende. Asıl sormak istediğim şu;
Secdeye, rükuya giderken ve kalkarken yönümde ufak sapmalar oluyor diye hissediyorum. Bu durumda ne olacak? >

Değerli Kardeşim;
Benim önceki açıklamamda durumu izah etmiştim. Ancak yine de bir açıklık getirmekte fayda var. Kıbleden göğsümüz saparsa namazımız bozulur.

< Ehfiya kardeşim, kiblenin yerini tam bilmiyorum (tesbih döndürerek buluyorum) buda kesin mi değil mi bilemiyorum? Her neyse tam bilmediğimiz zaman bozuluyor mu? >
Değerli Kardeşim;
Tesbih döndürerek tesbit sahih midir bilmem ama; Namaz kılacağımız esnada kıblenin yerini tam bilmiyor isek çevredekilerden kıblenin tesbiti hususunda malumat alırız, bu da mümkün değilse kendi tahminimize göre kıbleolduğuna kanaat ettiğimiz herhangi bir istikamete doğru namazımızı kılarız.

Hayırla Kalın…


musab
tesbih döndürerek kıble nasıl bulunuyor.ilk defa duydum.açıklarmısınız

Okudunuz mu?  Parfüm kullanmak oruca ve namaza engel midir

Ufkuaçık
Kıbleden dönmekle namaz bozulur. Bununla ilgili olarak mezheblerin detaylı görüşleri aşağıya alınmıştır.

Maliki Mezhebine göre: Namaz kılan kişinin ayaklan kıbleden sapmadıkça, kendisinin kıbleden dönmesi namazını bozmaz.

Hanbeli Mezhebine göre; Namaz kılan kişi, tümüyle kıbleden dönmedikçe namazı bozulmaz.

Hanefi Mezhebine göre; Kişi mecbur kalarak göğsüyle kıbleden döner ve bu haliyle namazın bir rüknü kadar beklerse, namazı bozulur. Bir rükün kadar beklemezse bozulmaz. Bir özürden olmayıp kendi iradesiyle göğsünü kıbleden çevirirse, bu çevirme, açısı az da olsa çok da olsa, namazı bozar. Bir mazeretten ötürü çevirirse namazı bozulmaz.

Okudunuz mu?  İmanımı sağlamlaştırmak için ne yapabilirim?

Şafii Mezhebine göre; Başkası tarafından zorla çevrilerek bile olsa göğsüyle kıbleden dönen kişi, hemencecik kıbleye dönse de namazı bozulur. Bilmeyerek veya unutarak dönen kişi, hemen eski vaziyetini alırsa namazı bozulmaz.

Sual: Kıbleden kaç derece sapılırsa namaz caiz olur?
CEVAP
Yaklaşık 45 derecedir. Hastalık sebebiyle ve hırsız korkusu ile kıbleden çok ayrılmak da caizdir.

Okudunuz mu?  Ablam banyodayken abdest almama izin vermiyor?

Sual: Kıbleye tam olarak dönülmezse namaz sahih olmaz mı?
CEVAP
Kıbleye dönmeye gayret ederiz, 45 derecelik sapma kurtarır, daha fazlası kurtarmaz.


Kayıtsız Üye
Bilmedigim biyere gitim nanaz kilacaktim oteldeki görevliye sordum kiple ne tarafda diye oda bana sag tarafi gösterdi namazını kıldıktan sonra rahat edemedim pusula indirdim sol tarafa doğru gösteriyodu ne yammam lazim.

Okudunuz mu?  Askerin duası kabul olur diyorlar öylemi eger öyleyse yarım istiyorum sizden

arifselim
İstikbali kıble namazın şartlarındandır bunun ölçüsü göğüs hizasıdır eğer göğüs kıbleden ayrılırsa namaz bozulur.


Sahra 2001
Namazda birden istemsiz yönünü kibleden cevirirse ama hemen yine kibleye doğru yönünü yaparsa namaz bozulur mu?


mumsema
Hemen kıbleye yönelmişseniz namazınız bozulmaz. Sevih secdesi de gerektirmez.

Okudunuz mu?  Kur'an hatmetmeye niyetlenip okumamak günah olur mu??

rüyada namaz kılarken kıbleyi şaşırmak, kıbleden kaç derece dönersek namaz bozulur, namazda kıbleyi şaşırmak

Bu kategoride yer alan İşlenen günahı başkasına anlatmak hakkında hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda yönün değişmesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.