Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:04
sizden92
Abone

Düşmanın parası elinden almak günah mıdır ?

Düşmanın parası elinden almak günah mıdır ?

dogubey
Cümleten Selamun aleykum.

Hocalarım abilerim kardeşlerim benim için çok çok önemli bir sorun var bu soruyu realde hocalarımıza taşımadan önce sizlere sorup görüşlerinizi ( tabi ki gerekli ayetlere yada hadislere dayandırılarak ) almak istiyorum.

İnancının ve gözlemleriniz doğrultusunda ülkeniz ve milletiniz bir savaşın içinde, çıkarların çatışmasından kaynaklanan ülkenizin düşmanları olan bir ülke var, düşman bir ülke gerek yaptıkları gerek yapacakları yönünde düşmanlığını kanıtlamış bir ülke sorum şudur ki bu düşman ülkeden yani zalim olandan maddi yönden kaynak temin edebilir ve ülkenize milletinize dininize harcayabilir kendinizin yararınada kullanabilirsiniz böyle bir gücünüz yada imkanınız var diyelim savaşta mübah olan şeyler doğrultusunda yada bilginiz doğrultusunda bu yapılan zalim olan ülkeden maddi kaynak temin etme binevi çalmak harama girer mi ? girmezse hangi koşullar gerekir girerse neden girer bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim bayadır kafama takılan bir soru ciddiye alıp cevaplarsanız sevinirim.

Okudunuz mu?  Her Müslüman Cezadan Sonra CENNETE Gidermi?

Fakat şunuda ekliyeyim bu malı elinden alınacak düşmanın masum insanlarıda olabilir fakat aynı milli benliği aynı inancı aynı toprakları paylaştıklarından yapılan temin edilen işteki konu masumuda kapsar mı ?

Yorumlarınızı ve bilgilerinizi bekliyorum..

Selam ve dua ile.

——————

Bu kadar uzunca yazılmış anlatılmış ve önemli bir konuyu kapsayan soruya neden kımse cevap yazmaz ?

Okudunuz mu?  Sohbetlere katilmanın sevabı ve fazileti

Cevap: Düşmanın parası elinden almak günah mıdır ?

dogubey
Arkadaşlar kimse yokmu doğru yolda gidilecek yada yanlış yola sapılacak k.bakmayın kolay bir soru değil cevaplayamıyor musunuz yoksa ?


Cevap: Düşmanın parası elinden almak günah mıdır ?

Desert Rose
]Kardeşim savaş sırasında düşmanın malını,parasını savaş mülümatını
almak helaldir çünkü ganimettir fakat savaş hariçinde durduk yerde
kafir de olsa alınmaz hele sivil halkının parasını malını gasp etmek vs.helal değildir.
alimlerimiz bu yönde bildirmişlerdir.

Okudunuz mu?  Malikide selam

Cevap: Düşmanın parası elinden almak günah mıdır ?

Ufkuaçık
Bu konu cizyeye işaret ediyor..

Cizye nedir

İslam’ın hakimiyyeti altında yaşayan gayr-i müslimlerin mal, namus ve canlarını korumak karşılığında devlete verdikleri bir çeşit vergidir. Cizyenin meşru’iyyeti Kur’an-ı kerim, sünnet ve icma-ı ümmet ile sabit olmuştur. Cenab-ı hak şöyle buyuruyor: "kendilerine kitab verilenlerden Allah’a ve ahiret gününede inanmayan, Allah’ın ve Resulünün haram kıldığını haram saymayan ve hak dinini din edinmeyen kimselerle küçülerek elleriyle cizye verecekleri zamana kadar savaşın" (Tevbe).

Okudunuz mu?  Fıkra , Hikaye Gıybet Sayılırmı?

Hazreti Peygamber (sav) de "Hecir" ahalisinden cizye aldı (Buhari).

Hazret-i Ömer (ra) İran halkından cizye aldı (Tirmizi).

İslam dini müslümanlardan zekat alınmasını emrettiği gibi müslüman olmayanlardan da cizye alınmasını emretti. Çünkü her iki cemaat da İslam bayrağı altında yaşıyor. İslam devleti müslümanları himaye ettiği gibi zimmileri de himaye eder.

Şimdi ise bu hüküm kalkmış olmamış olsa bile TC.Devletinini cizye alma gücü kalmamıştır.Bunu Osmanlı devleti alabiliyordu.

İslâm ülkelerinde, İslâm hukuku gereğince Hristiyanlardan alınan vergi. İslâm hukukuna göre cizye; en varlıklılardan 48 dirhem, orta düzeydekilerden 24 dirhem, yoksullardan 12 dirhem gümüş olarak alınırdı. Osmanlılar da bu yolu benimsediler; âlâ (en yüksek), evsat (orta), ednâ (en düşük) olmak üzere üçe ayırarak topladılar. 1856 Islahat Fermanı ile cizye deyimi kaldırıldı; yalnız Hristiyanlar, askerlik yapmadıkları için, bedel-i askerî denilen ayrı bir vergi vermeye başladılar. II. Meşrutiyet’ten sonra Hristiyanlardan da, askerlik yapmaya başladıklarından, bu vergi de kaldırılarak, Müslüman-Hristiyan eşit vergi vermeye başladılar.

Okudunuz mu?  Dışarıda yabancı bir kadının saçına dahi şehvetsiz bakmak günahmıdır. ?

————————–

Cizye alamaktan maksat İslam’ın ve ona bağlı devletin güçlenmesidirBu hususta haksız yere cizye alınmazKafir ülkelerin gücünü kırmak için İŞslam’da cizye alma durumu vardırGanişmet ise bundan farklıdırGanimet, savaş sırsında düşmanlardan elde edilen mal para vb gibi şeylerdirGanimet farklı bir durumdurKonumuzun dışında kalmaktadır

Okudunuz mu?  Ezan okunmaya başladığı an aziz Allah

—————————-


Desert Rose
< Bu konu cizyeye işaret ediyor >
Bu konunun cizye ile hiç bir alakası yoktur
cizye İslam ülkesinde yaşayan gayri müslimlerden
can ve mal güvenliği sağlanmasına karşılık alınır,
bunu da şahıslar değil devlet vergi sistemi ile alır.
Kardeşin bahsettiği bu değil küffarın ülkesinden
gasp yolu ile para alma yani kendi ülkelerinde iken
buda cizye ile alakalı değil ganimet edinme ile ilgili
bir konudur.Ülkemizde yaşayan gayri müslimler yedikleri ekmeğe
varana kadar vergilerini veriyorlar zaten,kimse kimsenin malına
parasına haksız yere el uzatamaz,ancak önceki mesajımda
dediğim gibi savaş durumunda bunların malları ganimettir ve helaldir.
Savaşın kendisi zaten bir aldatmacadır.

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimizin Uykusu

kardeşin sorusunu tekrar okuyabilirsiniz

< inancının ve gözlemleriniz doğrultusunda ülkeniz ve milletiniz bir savaşın içinde, çıkarların çatışmasından kaynaklanan ülkenizin düşmanları olan bir ülke var, düşman bir ülke gerek yaptıkları gerek yapacakları yönünde düşmanlığını kanıtlamış bir ülke sorum şudur ki bu düşman ülkeden yani zalim olandan maddi yönden kaynak temin edebilir ve ülkenize milletinize dininize harcayabilir kendinizin yararınada kullanabilirsiniz böyle bir gücünüz yada imkanınız var diyelim savaşta mübah olan şeyler doğrultusunda yada bilginiz doğrultusunda bu yapılan zalim olan ülkeden maddi kaynak temin etme binevi çalmak harama girer mi >


Ufkuaçık
Müslümanların savaşırken düşmandan elde ettikleri malın ganimet olduğu hadiste olduğu gibi Kur’an’da da vardır. Enfal Suresi, bu ganimetlerden bahsetmektedir.

Okudunuz mu?  Tesettür olmayan bir kimse ile evlenmek caiz mi ?

Ancak, eğer "düşmanın malı ganimettir" demekten maksat, savaş söz konusu olmadığı halde, herhangi bir gayri müslimin malını zorla almak caiz olduğu şeklinde ise, bu kesinlikle yanlıştır. İslam’ın ruhuna aykırıdır.

Savaş halinde olmayan bir kâfirin malı, bir Müslüman’ın malı kadar koruma altındadır.
"Gayri müslim bir vatandaşa eziyet edenin hasmı benim."(Aclunî, II/218)
diye buyuran Hz. Peygamber (asm)’in bunun aksine başka şekilde bir şey söylemesine imkân var mı?

Okudunuz mu?  Yatarken sağa yatacağız ama hangi sağ?

ŞAYET BU SORUYA TAM CEVAP VEREMEDİYSEM BİR EHLİNE DANIŞACAĞIM.

Konuyu gündemde tutunuz.Kısa zamanda öğrenip cevabını yazacağım…


dogubey
İlginiz için çok teşekkür ederim ama cevabımı almış değilim, demek sitediğim savaştan sonraki ganimet değil savaş süresi devam ederken düşman askerin ülkenin halkında gasp edilebilecek mal veya varlıklar üzerine sorum yani a ülkesi b ülkesi ile soğuk savaştayken bürokratik yada her türlü milli değerlere saygısızlık v.s gibi olaylar tekrarlanırken a ülkesindeki bireyin b ülkesindeki halkın malını gasp etmesi bunu yaptıktan sonra mal varlığını milletine dinine bağışlaması helalmidir harammıdır ?

Okudunuz mu?  Mezhepsizler.. Hayreddin Karaman, Vehbe Zuhayli Bunlar mezhepsizse bunların hiçbir görüşüne bakmamak mı lazım?

Zalımden calmak gunah mı

Bu kategoride yer alan Ölen birinin yüzünün morarması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Düşmanın parası elinden almak günah mıdır ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.