Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:11
missa6
Abone

Muaviye ve Yezid’e lanet etmek caiz midir ?

Muaviye ve Yezid’e lanet etmek caiz midir ?

Misafir
Muaviye ve Yezid’e lanet etmek caiz midir ?


Cevap: Muaviye ve Yezid’e lanet etmek caiz midir ?

Desert Rose
Mekkî bin İbrahim şöyle anlatıyor: Biz, İbni Avn’ın yanında oturuyorduk. Bu arada birinden bahsettiler ve kendisine lanet okudular. Aleyhinde atıp tuttular. İbni Avn da susmuştu. Dediler ki: ‘Ey İbni Avn! Biz ancak bunun sana yapmış olduğu zulümden dolayı aleyhinde konuşuyoruz! Sen niçin sükût ediyorsun?’ İbni Avn cevap olarak dedi ki: Benim amel sahifemden ‘Lâ ilâhe illâllah’ın çıkması ‘Allah filâna lanet etsin’ sözünün çıkmasından daha iyidir.

Okudunuz mu?  Birden fazla evlenen kişi Cennette hangi eşi ile evlenecektir. Eşi vefat ettikten sonra baldızı ile

İmam-ı Gazali hazretlerine, Yezid’e lanet okumak caiz midir? diye sordular. Şöyle cevap verdi: Yezid’in Hz. Hüseyin’i öldürmesi veya öldürülmesini emrettiği sabit değildir. Bu bakımdan böyle yaptığı sabit olmadıkça ‘Yezid, Hz. Hüseyin’i öldürdü’ veya ‘Onun öldürülmesini emretti’ demek bile caiz değildir. Bu caiz değilse ona lanet okumak nasıl caiz olur?
Evet ‘İbn Mülcem Hz. Ali’yi, Ebû Lu’lu Hz. Ömer’i öldürdü’ demek caizdir. Çünkü bu olaylar tevatür yoluyla sabit olmuştur. Bu bakımdan hiçbir Müslümana fısk veya küfür sıfatını, tahkik ve tetkik etmeksizin yakıştırmak caiz değildir. Nitekim Hazreti Peygamber şöyle buyurmuştur:
Kimse kimseyi ne küfürle ne de fıskla suçlamasın! Çünkü o kişi, suçlayanın dediği gibi değilse, o suç suçlayana döner.
Bir kişi, başka bir kişinin küfrüne şahitlik ederse, muhakkak onlardan biri o küfrü alır. Eğer ‘kâfirdir’ dediği kişi hakîkaten dediği gibi ise, bu hüküm doğrudur. Eğer kâfir değilse, başkasını tekfir ettiğinden dolayı kendisi kâfir olur!
Bu hadîs-i şerifin mânâsı şudur: Karşıdaki insanın Müslüman olduğunu bildiği halde onu tekfir ederse kâfir olur. Eğer bir bid’atten veya başka bir şeyden dolayı onun kâfir olduğunu zannederse ve ona kâfir derse (haddizatında o da kâfir değilse) bu sefer böyle diyen kâfir değil, yanılmış olur.
Yezid’in kâfir olduğuna dair bir delil bulunmadığı için ona da lanet edilmez. Ama yukarıda bildirildiği gibi, Allah ve Resulünü incitenlere lanet olsun demekte mahzur olmaz…

Okudunuz mu?  Mevzu hadislere örnekler

———

Hz Muaviye’ye lanet edenin laneti başına dönsün=(


Yorum: Muaviye ve Yezid’e lanet etmek caiz midir ?

mum
imam gazalinin "yezid" hakkındaki görüşü çok mutedil bir görüştür. Bazı alimler lanet okumak caiz demişse de bunlar onun Hz. Hüseyin efendimizi kesin öldürttüğüne inananlardır.
Yezid Bir kenara ama Hz. Muaviyeye dil uzatanların dili kurusun

Okudunuz mu?  Abbasiler döneminde yaşayan islam alimlerinin isimleri

imam gazali yezid, muaviye, yezide lanet edilirmi

Bu kategoride yer alan Borç alınan parayla kurban kesilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Muaviye ve Yezid’e lanet etmek caiz midir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.