Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Kısa kollu, çıplak ayaklı mekruhmu

Kısa kollu, çıplak ayaklı mekruhmu

fkama
kısa kollu,çıplak ayaklı namaz kılmak mekruhmu?


Cevap: kısa kollu,çıplak ayaklı mekruhmu

EarthQuake®
forumduasi.com/showpost.php?p=575169&postcount=1


Cevap: kısa kollu,çıplak ayaklı mekruhmu

Saif Al-Din
Çıplak ayakla namaz kılmamak sünnettir.


Cevap: kısa kollu,çıplak ayaklı mekruhmu

tekturk
Kisa kollu ile namaz kılınır ama gomlek uzun kollu ise yariya kadar cekilmemeli , ciplak ayaga gelince , evde istedigin gibi kilarsin..cemaat ile corap giymen daha iyi olur , temiz olmak sarti ile , cünkü abdest aldiktan sonra der yumusar ve deriden toz seklinde dökülme olabilir , o yüzden corabimiz temiz ve kötü koku sacmiyorsa cemaat ile birlikte corap kullanmaya özen göstermeliyiz..

Okudunuz mu?  Namaz kılınan yerde olmaması gerekenler

fkama
ççok tşk. ederim her telden çalıyolar nette kafam karıştı nerdeyse diyecekler nefe alırken namaz kılma.. Allah razı olsun sizden


tekturk
Kardes dini sorularin için sana burasi yeter , baska yerlere bakip kafan karismasin…


sevgiii
s.a bayanlar çıplak ayakla namaz kılabilirmi?


Desert Rose
< s.a bayanlar çıplak ayakla namaz kılabilirmi? >

Okudunuz mu?  Rükû ve secdede, Subhane Rabbiyel...

ve aleykumusselam,konu hakkında
eklenen yazıyı okuyabilirsin

——————————–

Bu konuda farklı muhtevaya sahip hadis rivayetleri söz konusudur:

Soruda belirtilen hadisin tam meali şöyledir:

Yahudilere muhalefet edin. Çünkü onlar, nalın ve mestlerle namaz kılmazlar. (Ebu Davud, Salat, 89).

– Hattabî, Ebu Davud, bu hadisin rivayetinde yalnız kalmıştır. (bk. a.g.e) diyerek hadisin bir zafiyet yönüne işaret etmiştir.

– Bu hadisten mutlaka her zaman nalın veya mest giyerek namaz kılmanın gerekli olduğunu anlamamak lazımdır. Bilakis hadis diyor ki; Yahudiler hiç nalın veya mest giyerek namaz kılmazlar. Siz onlara benzemeyin. Bazen nalınla bazen mestle de namaz kılın…

Okudunuz mu?  İkindi namazı hangi vakte kadar kılınır?

Nitekim, Nesaî ve Ebu Davud şu hadisi rivayet etmişlerdir:

Hz. Peygamber (a.s.m) Mekke’nin fetih gününde nalınlarını sol yanına koyarak (çıplak ayakla) namaz kıldı. (bk. Ebu davud,89). (Nalın: bir çeşit papuç, ayakkabı)

Yine sahabelerden bazıları Biz Hz. Peygamber (a.s.m)’in hem çıplak ayak hem de nalınları giyerek namaz kıldığını gördük. demiştir.(bk. Ebu Davud, a.g.y).

Bu rivayetlerden anlaşılıyor ki, yalın ayakla namaz kılmak mekruh değildir.

İmam Nevevî, değişik görüşlere yer verdikten sonra, Şafiî Mezhebi’nde en kuvvetli görüşe göre, çıplak ayakla namaz kılmak müstehaptır/sünnettir." demiştir.(bk. Mecmu, 3/429)

Buna göre erkeklerin çorapsız namaz kılmasının bir sakıncası yoktur.

Kadınların çorapsız namaz kılması bazı alimlere göre mekruh ise de yine de namazları geçerlidir.
S.İslmyt

Okudunuz mu?  Caminin içinde namaza başlamadan önce okunan ezan da sonra ezan duasınımı okuyoruz ?

tugcee
gecen yaz teravih namazında gömleğim dirsekle bileğim arasındaydı yani dirseklerimi kapatacak kadar uzundu ancak hanım cemaat beni kovdu git böyle namaz kılınmaz bizim namazımıda bozarsın dedi ama ben kaldım ve kıldım yanlıs mı yaptım


Ercan
< gecen yaz teravih namazında gömleğim dirsekle bileğim arasındaydı yani dirseklerimi kapatacak kadar uzundu ancak hanım cemaat beni kovdu git böyle namaz kılınmaz bizim namazımıda bozarsın dedi ama ben kaldım ve kıldım yanlıs mı yaptım >
Kadının namaza durmadan önce örtmesi gereken yerleri; eli, yüzü ve ayaklarının dışında bütün bedenidir. Bazı müçtehitlere göre hanımın ayakları da avretten sayıldığından namaz kılarken ayaklarını kapatması gerekir.

Okudunuz mu?  Kapalı olmayan biri namaz kılabilir mi

Ancak Hanefi mezhebinin "mutemed" görüşüne göre, namazda hanımın ayakları avretten sayılmaz. Dolayısıyla kendi evinde ve mahremleri (babası, kardeşi, oğlu, amcası ve dayısı gibi) yanında ayakları açık olarak namaz kılması caiz olsa da, takvaya en uygun olanı çorap giymesidir. Çünkü diğer mezheplere göre kadının ayakları da avretten sayılmaktadır. Meselâ Hanbelî mezhebinin bu husustaki delili şu hadis-i şeriftir:

Ümmü Seleme Validemiz (r.a.) anlatıyor: "Yâ ResulAllah! kadın bir entari ve başörtüsü ile namaz kılabilir mi?" diye sordum. Şu cevabı verdiler: "Bu elbise ayaklarını örtecek derecede uzun ise, evet." (Ebû Dâvud, Salat: 83.) Giyilen elbise bedenin rengini belli edecek kadar ince olmamalıdır. Böyle bir elbise ile kılınan namazı yeniden kılmak gerekir. Başörtüsü de alttan saçını gösterecek şekilde ince olmamalı, sık dokunmuş başörtüsü kullanmalıdır. Namazda giyilen elbise fazla dar olmamalıdır. Bu takvaya ve namazın âdabına uygun düşmez.

Dize kadar çorap giyilecek olsa, etek ancak diz kapağına varsa, her ne kadar namaz sahih olsa da namaz mekruh olur. Bunun için namazda uzun bir elbise veya etek giymek icap eder.

Giyilen çorabın da alttan ayağı gösterecek şekilde şeffaf ve ince olmaması gerekir. Bunun için koyu renk veya sık dokunmuş çorap giyinmelidir.

Kadın kısa kollu elbise ile namaz kılamaz. Yani dirseklerine kadar uzanan bir elbise ve gömlekle namaza durulmaz. Çünkü namaz kılan bir kimsenin avret sayılan azalarından birinin tamamı veya dörtte biri açık olursa namaz sahih olmaz. Meselâ, dirseklere kadar kol ve kulak birer azadır. Bunun için bir hanım kısa kollu bir gömlek ve elbise ile namaz kılarsa sahih olmaz.

Okudunuz mu?  Akşam namazı ne zamana kadar kılınır?

erkekler kısa kollu namaz kılabilirmi

Bu kategoride yer alan Kıldığımız Namazın Kabul Olduğunu Nasıl Anlarız. Buyrun bir bakın... başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kısa kollu, çıplak ayaklı mekruhmu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.