Anasayfa
31 Ocak 2024, 1:25
hakkinda
Yönetici

Hanefi bayan bir alevi gençle evlenebilir mi caiz midir bilgi verir misiniz?

Hanefi bayan bir alevi gençle evlenebilir mi caiz midir bilgi verir misiniz?

Kayıtsız Üye
S.A. lütfen bana yardim edin ben hanefi mezhebindenim ve bir alevi genci seviyorum oda beni seviyor evlenmek istiyor .kendisi bana arap alevisi oldugunu ama hanefi oldugunu söylüyor.benim bu konuda yani alevilik konusunda hiç bir bilgim yok .bir birimizi çok seviyoruz.benim sorum ikimizin evlenmesinde dinen bir sakincasi var mi??? alevi gencle hanefi bir bayan evlene bilir mi??? ne olur bana ALLAH RIZASI ICIN CABUK CEVAP VERIM DÜSÜNMEKTEN BUNALIMA GIRDIM SIZDEN GELEN CEVABA GÖRE HAREKET ETMEK ISTIYORUM GÜNAH ISLEMEKTEN COK KORKUYORUM .ALLAH SIZLERDEN RAZI OLSUN CEVAPLARINIZ ICIN .


Cevap: Hanefi bayan bir alevi gençle evlenebilir mi caiz midir bilgi verir misiniz?

Desert Rose

Müslüman bir hanım ancak Müslüman bir kimse ile evlenebileceğinden önce Müslümanı tanıtmamız lazımdır. Müslüman, İslâm dininin bütün kesin hükümlerini kabul edip hiç birisini reddetmeyen kimsedir. Yani namaz, oruç, zekât, hac, abdest, gusül ve benzeri emirleriyle; zina, içki, faiz ve benzeri nehiyleri kabul edip onlara inanan kimsedir. Ama zikredilen şeylerin tümünü veya bir kısmını kabul etmeyen kimse Müslüman sayılmadığı gibi onunla evlenmek de caiz değildir. Evlenme vaki olduğu takdirde evlilik hayatı gayri meşrudur. Bunun adı ister Sünni olsun, ister Şii olsun fark etmez.

Demek ki evlenmenin ölçüsü İslâm’dır. Maalesef bugün yurt içinde veya dışında birçok Müslüman hanım, durumu sormadan ve İslâm’ın hükmünü öğrenmeden Müslüman olmayan kimse ile evlenir ve kendini kıyamete kadar Allah’ın lanetine müstahak eder. (Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II. 119)

Okudunuz mu?  Sebepsiz yere ağlayamamak ne belirtisidir?

Bu konuda bir süreden beri sualler sorulmakta, cevaplar beklenmektedir. Önce bir hususa işarette bulunmak istiyorum.

Biz Alevî-Sünnî ihtilafını körükleyip ayrılık gayrılık meydana getirmeye taraftar değiliz. Birlik ve beraberlikten yanayız. İhtilâfları körüklemekten, farklı anlayışları alevlendirip birliğimizi bozmaktan hiç kimseye fayda gelmez, ancak hepimize zarar gelir. Bunu böyle biliyor, böyle de inanıyoruz.

Aslında bir Müslüman’ın veya bir tarikatın Hz. Ali (ra) muhabbetini meslek ve meşrebine esas almasının dinen hiçbir mahzuru yoktur. Diğer sahabelere tecâvüz etmemek, Kur’an ve Sünnet’in ışığında namazını kılmak, orucunu tutmak ve diğer sorumluluklarını yerine getirmek kaydı ile, Hz. Ali (ra) ve Ehl-i Beyt muhabbetini rehber edinmenin hiçbir mahzuru yoktur.Gerçek şu ki, Kitap ve Sünnet’i bilen ve gereği gibi yaşayan hakikî bir Alevî, ancak Allah Teâlâ’yı ma’bûd olarak tanır. Kendisini, İslâmîyet’in bir ferdi olarak bilir, Peygamberimizi (asm), en son peygamber, Kur’ân-ı Kerîm’i de son semavî kitap kabul eder.

Bu sun’î ayrılığın ortadan kalkmasının tek yolu, Kur’an’ın ışığı altına girmek ve O’nu yegâne ölçü kabul etmektir. Nitekim Cenâb-ı Hak Kur’ân-ı Kerim’de, Hepiniz Allah’ın ipine sımsıkı sarılınız ve ayrılmayınız. buyurmakla, bütün Müslümanların Kur’an etrafında toplanmasını emretmektedir.

Okudunuz mu?  Amenerrasulu hakkında ayrıntılı bilgi

Bu anlayış içinde sualin cevabını vermeye çalışacalım.

Önce Alevîliğin ne olduğunu belirlememiz gerekir ki, hüküm vermekte isabet edelim. Gerçekten de Alevîlik nedir? Evet, cevabını aradığımız soru budur. Alevîliğin ne olduğunu belirleyebilsek mesele biter, "Evlenmek uygundur, yahut da değildir." diye cevap verebiliriz. Ne var ki, ülkemizdeki Alevîlik anlayışı tek ve net değildir. Bazı Alevî temsilcilerinin Alevîlik anlayışlarını dinledim Samanyolu Televizyonu’nda…

Şayet Alevîlik böyleyse dinen evlenmek de isabetli, akraba olmakla da fayda vardır. Tanışırız, anlaşırız. Bu dedeler diyorlar ki:

– Alevilik Kur’ân’ın dışında olamaz. Sünnetin zıddına anlaşılamaz. Peygamber Efendimiz (asm)’in yaşayışına ters şekilde yorumlanamaz, Alevîlik’te namaz, oruç, hac, zekât gibi dinî emirlerin hepsi de vardır ve mevcuttur. Aksini iddia edenler Alevîliği kendi maksatlarına âlet etmek isteyenlerdir. Onların oyununa gelinmemeli, Aleviliği İslâm’ın dışında göstermek isteyenlere itibar edilmemelidir…

Alevîlik böyleyse bir diyeceğimiz olmaz. Din kardeşi anlayışı içinde bakarız kendilerine, hatta bir kısım kusur ve noksanlarını da görmezlikten geliriz. Çünkü hepimizde vardır kusur ve amel eksikleri…

Ancak böyle değil de, alevîlik bazılarının iddia ettikleri gibi ise… Yani:

– Namaz, oruç, zekât yoksa; ibadetlerini sadece bir kalb, gönül meselesi telâkki ediyor, beş vakit namazı inkarda bulunuyorlarsa: Resulüllah (asm)’ın raşid halifelerine hürmetsizliği esas alıyor, bazı tarihî olayları günümüze taşıyarak düşmanlığı canlı tutmayı düşünüyorlarsa; bilhassa farz olan guslü kabul etmiyor, cünüblükten sonra yıkanmayı uygun bulmuyorlarsa… Bunları kabul etmeyenle edenin bir arada huzurlu bir yuva kurmaları, sevgi içinde mutlu ve bahtiyar olmaları aklen mümkün olmadığı gibi naklen de uygun olmaz. Aynı kültürü paylaşanların bile huzur içinde geçinmelerinde zorluk çıktığı günümüzde, ayrı kültürde olanların huzur içinde mutlu bir aile hayatı sürdüreceklerini sanmak, ne derece gerçekçi olur, düşünülsün. Bunun için diyorum ki: Alevîliği taraflar nasıl anlıyorlar, önce bunu tesbite ihtiyaç vardır!

Okudunuz mu?  Hz.peygamber efendimizin (s.a.v) Kardeşlik ahlakı ve kardeşlik hukuku ile ilgili ön bilgi

Kur’ân’ı kutsal kitabımız olarak esas alıyorlarsa, Kur’ân’ın mânâsının sünnette açıklandığını kabul ediyorlarsa, Resulüllah (asm)’ın ve Ehl-i Beytin yaşayışını örnek biliyorlarsa, aramızda temelde ayrılık yok demektir. Diğer farklılıkları hoşgörmek mümkün olabilir.

Farzları kabul eden kimse mü’mindir; kabul etmeyen ise inkarcı konumundadır. Bunu tesbit ise, görüşüp konuşmakla mümkün olur. Görüşüp konuşmadan kestirip atmak peşin hükümlülük olur.

Bir mühim noktaya daha işaret etmek gerekir:

Alevîliği İslâm’ın içinde yorumlayan din (kardeşimiz), dışında anlayan da (vatandaşımız)dır. Biz vatandaşımızla da karşılıklı saygı içinde yaşamak isteriz. Bu, bizim Müslümanlığımızın da gereğidir.

Ahmet Şahin/arşivden



hanefi ve alevi evlenebilir mi

Kayıtsız Üye
alevi ve hanefi evlenebilir mi, aleviyle hanefi evlenebilirmi
Bende alevi biriyle birlikteyim fakat ailem istemiyor biz hanefi oldugumuz için ama benim birlikle oldugum kişi alevilik ve ibadetleri hakkında hiç bir şey bilmiyor ve bizim meshebimize geçmek için elinden geleni yapıyor dua kitapları ve namaz kitaplarıyla kendine yeni bir yol çiziyor ama ben bunu aileme anlatamıyorum ne yapıcagımıda bilmiyorum lütfen bana yardımcı olun.

Okudunuz mu?  İslamın ilme ve çalışmaya verdiği önem hakkında bilgiler

Cevap: Hanefi bayan bir alevi gençle evlenebilir mi caiz midir bilgi verir misiniz?

Kayıtsız Üye
Hanifiyle alevi evlenmez evlense bile geçim olmaz


Kayıtsız Üye
Şu ülkede hayla hz ali kim hz Muhammedin neyi oluyo diyen insanlar var…
Alevi ile hanefi evlenebilir ikiside müslümandır alevi insanı gusulünüde alır abdestinidr alır namazınıda kılar müslüman bir insan neyi yapıyorsa alevide aynısı yapar aleviyi yanlış tanımlayanlan müslüman insan değildir hiçbir zaman.
Yine de kültür ve bazı inanç farklılıkları evliliği olumsuz etkiler sakın evlenmeyiniz


imam
Sünni ile alevi evliliği sorusu mu?

İki farklı mezhep oldukları halde iki mezhepte islam mezhebidir yani islam inançları bir olduktan sonra evlenmelerinde dini bir sakınca olmaz ama örf adet gelenekler açısından hep sorun çıkıyor.


Kayıtsız Üye
Sende bendensin . Ailem benimde istemiyor ya onlarda insan onlarda Allahın kulu neden ayrımcılık yapıyorlar anlamıyorum.


Kayıtsız Üye
Bende hanifiyim ama sevdiğim alevi benim için bir sakınca yok çok seviyorum onu evlenecegiz ama ailem karsı çıkıyor anlamıyorum hanifi ile alevi evlenince ne oluyor biz anlaştıktan sevdikten sonra

Okudunuz mu?  Cüneyd-i Bağdadi hazretleri hakkında bilgi verir misiniz?

Kayıtsız Üye
Benimde durum aynı ailesi Alev’i ama o kendini Alev’i olarak görmüyor namazını kılıyor orucunu tutuyor gusülünü alıyor napıcagımı bilmiyorum annem olmaz diyor of


Kayıtsız Üye
Bnim alevi sevgilim vardii onu com sevdim bn hanefiyimm ailemm zorla ayrdiii ustundenbir sene gecti ama hala aklima geliyooo kalbim aciyo bazen lütfen bir akil verinn ….


Kayıtsız Üye
Bende bır hanefıyım sevdıgım cocuk alevı onu çok sevıyorum oda benı çok sevıyor ama aılem kesınlıkle olumsuz ne yapabılırım bu konuda


arifselim
Müslüman bir kadın ancak müslüman bir erkekle evlenmesi caizdir. Alevi için şu şu ibadetleri yapıyor demekten ziyade, kuran ve sünnette ne emredilmiş ve bildirilmişse tümüne iman etmesi gerekiyor. Eğer itikat konusunda bir sorun yoksa ancak o zaman evlenmek caiz olur. Yoksa mesele şu veya bu isim değildir mesele gerçek bir müslüman olup olmamaktır.


Kayıtsız Üye
Ailene olayı açıkla hanefi ve alevi mezhebinin evlene bildigini kanıtla çünkü her yerde kanıt var evlenebilinir.


Kayıtsız Üye
Ben Hanefi mezhebindenim fakat eşim alevi bunu bugün söyledi benim zorumla. Sizce ne yapmalıyım kafam çok karışık 7 senelik ilişkimiz de söylemedi


emre
7 yıldır yanında oruç tutup namazını kılmış zaten adının alevi olmasında bir sakınca yok. Müslüman olmanın 5 şartını yerine getirmek yeterlidir.


Kayıtsız Üye
CEVAP VERİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM:ben erkek arkadaşımla uzun bir süredir çıkıyorum ve onu çok seviyorum herşeyi göze alabilirim ama Allahı asla o alevi fakat ben hanefiyim bunu ona bahsettim ama o seni nikahıma geçirdiğim sürece bunlar boş dedi bunun bir yolu yokmu ben çok seviyorum 😞biran önce cevap verirmisiniz

Okudunuz mu?  Zümra-belifer-nilda anlamları, kökenleri ve kuranda geçip geçmedikleri hakkında bilgi

arifselim
Adının alevi veya başka bir şey olması önemli değildir. Önemli olan kuran ve sünnete iman etmesi ile helali helal ve haramı da haram olarak kabul etmesidir. Eğer bu sorun yoksa evlenmen de caizdir. Seni nikahıma geçirdiğimde bunlar boş şeylerdir demesi asıl boş bir şeydir.

Ayrıca sana henüz helal olmayan birisi ile çıkman ayrı bir günahtır


Kayıtsız Üye
Bende aleviyim Allah’a çok şükür inaniyorum hani gusulsuz gezmiyorum orucumu tutuyorum namaz kiliyorum ve alevilik hakkinda fazla bir bilgimde yok yani benim için önemli olan Allah’a inanmaktir. Ama kiz arkadaşim hanifi ve bizim evlenemeyecigimizi söylüyor napmayalim acil söyleyin


arifselim
Esas olan kuran ve sünnete uygun iman etmektir. Eğer bu iman varsa İslam inancına gerektiği şekilde birisi iman ediyorsa o kimse ile müslüman bir kadının evlenmesi de helal olur. Bu konuda hanefi veya şafii olmak mesele değildir. Buna göre ailesine ve ona izah edilerek talip olunabilir.


Kayıtsız Üye
Benim tanidigim bir alevi by yaban ve recep ayinda oruc tutuyor camiye gitmiyor gusül abtesti almiyor ama belden altini yikiyor normal bizim aldigimiz gibi gusül abdesti almiyor bu by le hanifi bir kiz evlene bilirmi iliskilerini sorgululamak istemedim ama merak ediyorum sevdigi kiz hanifi .

Okudunuz mu?  Hilal Acar kimdir? hayatı ve eserleri hakkında kısa bilgi

arifselim
Biri ile evliliğin caiz olması için kuran ve sünnete uygun bir şekilde iman etmesi şarttır. Adı hanefi veya alevi olsun farketmez. Ehli sünnet itikadı, gusül almayı ve camiye gitmeyi gerektirir. Eğer bu inanç yoksa evlenmesi de caiz olmaz. Bu itikat varsa ancak o kişi müslümandır ve evlilikte geçerli olur.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben hanefi Mezhebindenim sevdiğim kisi alevi ılk basta ben ibadet olarak aynı oldugumuzu dusundum sonra cuma namazını onların kılmadığını ogrendim soyledim ama kabul etmedi aileme soylediğimde bana asla olmaz dediler sizce Hanefî bir bayan alevi bır gencle evlenebilir mi? Onun dısında namazını kılıyor orucunu tutuyor gusül aynı bizimle sadece cuma namazları uymuyor evlenmek caiz midir?


mum
Aile rızası olmadan kimse evlenmesin yoksa asla mutlu olamazsınız


avni
Alevilik Ali yi takip etmekse biz hanefiler alevilerden daha aleviyiz. Hz Ali camide namaz kılar orucunu ramazanda tutardı. Hz Alinin yolu HZ Muhammed in yoludur. Ben camiye gitmeyeni namaz kılmayanı ramazanda oruc tutmayanları anlamıyorum gerçekten aleviler varsa burda hiç kusura bakmasın biz onlardan daha çok Ali yi takip ediyoruz siz kimin yaptığını yapıyorsanız onu takip ediyosunuz. Camide namaz kılınmaz diyen ramazanda oruç tutulmaz diyen birileri varsa o kafir olur. Ha namaz kılmaz oruç tutmaz tembellikten o ayrı ama reddeden varsa kafirdir.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin eşleri hakkında bilgi

Kayıtsız Üye
Ben hanefiyim sevdigim alevi dinen haram diyolar ailmede istemiyo ama biz birbirimizi seviyoruz evlenmemizde dinen bir sakinca var midir ramazanda orucunu tutuyo ama namaz kilmiyo bizim beraber olmamiz haram mi


mum
Dindar olanı tercih ederseniz rahat edersiniz. Hanefilik(sünnilik) ve alevlik bir kenara siz dindar olanı alın

Peygamberimizin tavsiyesi budur:

Hz Ebu Hureyre r.a dedi ki: Resülullah s.a.v. şöyle buyurdu:
تُنْكَحُ الْمَرْأَةُ لِأَرْبَعٍ : لِمَالِهَا، وَلِحَسَبِهَا، وَجَمَالِهَا، وَلِدِينِهَا، فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّينِ تَرِبَتْ يَدَاكَ
"
Kadın, dört şeyi için nikah edilir; malı, soyu, güzelliği ve dini; sen dindar olanını seç ki, elin bereket bulsun". Buhari, Sahih Hadis no: 5090; Müslim, Sahih hadis no: 2669; Ebu Davud, Sünen hadis no: 2047; İbn Mace, Sünen hadis no: 1858 ve diğerleri rivayet etmiştir.


Ad4m
Alevilik Şii mi Sünni mi oluyor ?
Birde merak ettiğim bir şey daha var şiilik ve sünnilik dışında da mezhepler var sanırım.
Tek gerçek mezhep sünnilik mi ?


imam
Hak mezhep ehli sünnet vel cemaat Yani sünnilik mezhebi dir
Çünkü kitap ve sünnete Uyan tek mezhep olur


Omer Faruk
Mezheplerin hepsi de Kur’an yorumudur, hak yorumları vardır, batıl yorumları vardır. Bir MEZHEP tamamen doğrulardan oluşmadığı gibi tamamen BATIL’dan oluşmaz. Her mezhep diğerini doğru yorum olarak görmediği için oluşmuştur. KISACA; Mezhepler din değildir, her devirde yapılan yorumlara göre değişebilir.

Okudunuz mu?  İzharı şefevi hakkında bilgi

Ayrıca mezhep bilgisi olmayan, ilmi olmayan, arapça bilmeyen kimse MUKALLİT’tir. MUKALLİDİN mezhebi olmaz. Mukallid hangi alime sorununu sorarsa onun söylediğini uygular.

İslam’da Mukallit (taklitçi) olmak pek övülen bir durum yoktur. Bundan dolayı internete, televizyona, geçiminize ayırdığınız vaktin birazını dininize ayırıp Mukallit olmaktan kurtulacak düzeyde dininizi öğrenmelisiniz.

Çünkü okuma yazması olan kişinin mazareti kabul olmaz.


Ad4m
< arapça bilmeyen >
Arapça bilmiyorum.
Hanefi mezhebine göre dinimi yaşıyorum diyelim.


Omer Faruk
MUKALLİD’in mezhebi olmaz kardeşim, Hanefi alime sorarsa hanefi mezhebini uygulamış olur, Şafii alime sorarsa şafi mezhebini uygulamış olur.

Tekrar sormadan önce şu bölümü okursanız burada daha geniş bilgi mevcuttur, Selametle…

https://islamansiklopedisi.org.tr/taklid–fikih


Ad4m
Yani mukallid’in bir üst seviyesine çıkmak için ille de arapça bilmek mi lazım ?


fth123
Alevi Sünni evlilikleri çok sıkıntılı oluyor. Ben mutlaka kötü olacağını düşünüp kesinlikle önermiyorum.


Omer Faruk
Kur’an’ın dili Arapça olduğu gibi hadis, usul gibi temel kaynaklar da Arapça’dır Mukallid olmaktan çıkmak istiyorsanız, Arapça öğrenmeniz şarttır. Arapça bilmeyen birinin din tartışması vebaldir.


Kayıtsız Üye
Ben hanefi mezhebindenim sevgilim sünni mezhebinde bnm sormak istediğim hanefiyle sünni evlenebilirmi ve bununla ilgili hiç bişey bilmediğim için çokça aklıma takılıyo ve bu yüzden bazen ayrılmak bile geçiyo içimden cevablarsanız menmun kalırım.

Okudunuz mu?  Hz. Süleyman'ın fiziksel özellikleri, şemaili hakkında bilgi verir misiniz?

ACİLSERVİS
İkisi de aynı şeydir.
Kendin için önemli düşündüğün bir şeyde dahi araştırma yoluna gitmez misin. Hanefi nedir sunni nedir diye merak etmez misin. Öncelikle dinini mutlaka öğrenmelisin. Sadece parti gibi tutmamalısın.


kubracmlk31
Merhaba Alevi bir beyfendi ile tanıştım ikimizde boşanmış insanlarız çocuklarımız var ben sünni evlenmek istediğim sevdiğim Alevi din ırk ayrımı yapıp kardeşliği neden bozuyor ilk eşim Sünniydi çok mu mutluydum din ırk ayrımı yapıp kardeşliğimiz bozulmasın


ACİLSERVİS
Sünni ve Alevi’ye din ayırımı diyerek bunları din yerine koyuyorsun bunlar din değil mezheptir. Alevi’de Müslümandır İslamın şartlarını yerine getiriyorsa evlenebilirsin.


alevi ile hanefi evlenebilir mi, hanefi ile alevi evlenebilir mi, alevi ve hanefi evlenebilir mi

Bu kategoride yer alan Arapça fiil çekimleri hakkında bilgi verirmisiniz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi bayan bir alevi gençle evlenebilir mi caiz midir bilgi verir misiniz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.