Anasayfa
29 Mayıs 2022, 11:53
missa9
Abone

Başkalarının iyiliğini istemek erdemdir

Başkalarının iyiliğini istemek erdemdir

Kayıtsız Üye
Başkalarının iyiliğini istemek erdemdir


Cevap: Başkalarının iyiliğini istemek erdemdir

Desert Rose
Kişinin sevgi ve ilgisini başka kişilere yöneltmesine özgecilik adı verilir. İyilikseverlik, fedakarlık inancımızın ve kültürümüzün bir parçası ancak her konuda olduğu gibi sevgiyi vermek ve yaşamak konusunda da denge esastır. Müslüman toplumların kültüründe fedakarlık ve diğerkamlık vardır. Çevresindeki kimselere iyilik yapanlar, sevgisinden ve ilgisinden verenler, kendi rahatını başkalarına tercih edenler toplumda erdemli insanlar olarak tanımlanırlar. Bu toplumlarda yaşayan kişiler, başkalarına iyilik yapmayı küçük yaştan itibaren ailede öğrenirler ve bunun getirdiği manevi kazanca inanırlar

Çünkü yapılan iyiliklerin karşılığı katlanarak kendilerine döner. Bu insanların elde ettiği manevi doyum, Batılı filozofların araştırmaları arasında yer almıştır. Benthnam, Hobbes, Locke ve Smith dahil olmak üzere batılı filozoflar insanın iyilikseverliğinin psikolojik gerçekliğini ortaya koymaya çalışmışlardır. Bu konuda Comte iyilikseverliği insanın egoizmine karşıt bir kavram olarak yorumlamıştır. Bu insanların gündeminde, özgecilik kavramı tartışmalı bir konu olmuştur. Kimileri başkalarına yararlı olmanın gerekliliğini vurgularken, kimileri bunu gereksiz görmüşlerdir. Diğerkamlık ise, başkalarının iyiliğini istemek, çıkarını korumak ve başkaları için elinden geleni yapmaktır. Bu bir yerde insanların çıkarlarını esas alan iyilik varsayımıdır. Başkalarının iyiliğini istemek, kendi rahatını insanlara tercih etmek insanların mutluluğu ile mutlu olmak diğerkamlıkla alakalı bir durumdur. Bu yönüyle diğerkamlık kendisi için istemediğini başkalarını için de istememek ve bencillikten kurtulmaktır.

Empati yapmanın faydaları

Okudunuz mu?  Eşim ayrılma aşamasında idrarını - idrarlı adet kanı içirmiş

Empati, kişinin merhamet duygularını harekete geçirir ve içgörü kazanmasını sağlar.Empati kurduğunuzda karşınızdaki insanı anlama şansını yakalayacaksınız dolayısıyla ilişkilerinizde hata yapma riskini ortadan kaldırmış olacaksınız.Bireysel ve toplumsal ilişkilerinizde başarılı olacaksınız ve insanlarla daha sağlıklı ilişkiler kuracaksınız.İnsanların sorunlarını anlama ve çözüm bulma yeteneğinizi geliştireceksiniz.Empati yapma yeteneğiniz geliştiğinde karşınızdaki kişiyi anlama ve yardımcı olma şansınızı olacak.Empati yapan kişi bencillikten kurtulur ve karşısındaki kişiye yardımcı olurEmpati kişinin karşısındaki kişiye değer vermesini sağlar.Ne yazık ki, modern kültür birey ve toplumların yardımlaşma, fedakarlık ve diğerkamlık duygularını zayıflatarak onları bencilliğe teşvik ediyor. Sadece kendi yörüngesinde hareket eden ve kendini düşünen insanlar çevrelerindeki kimselere rahatsızlık vermekten kaçınmaz hale geliyorlar. Mesela komşunuz yukarı katta yüksek sesle müzik dinliyor, bir diğeri üstünüze halı silkeliyor, yolda yürüyorsunuz birisi kolunuza çarparak geçiyor, hastane kuyruğundasınız biri sizi iterek sıranızı alıyor…bütün bunlar empati yapma yeteneğini kaybeden ve sadece kendini düşünür hale gelen kimselerin çevrelerine verdiği zararlardır. Oysa empati yapan kişi, insani sorumluluğunun bilincindedir. Bu kimse, İnsanlara yardımcı olmanın, haksızlığı kabullenmemenin, insana değer vermenin ve sorumluluk bilinciyle hareket etmenin Allahın razı olacağı bir davranış olduğunu bilmektedir.
Milli gzte

Bu kategoride yer alan Kavgacı insanların benimle uğraşmaması icin dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Başkalarının iyiliğini istemek erdemdir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.