Anasayfa
20 Nisan 2022, 5:47
Nedir
Abone

Mevla Kelimesinin Anlamı

Mevla Kelimesinin Anlamı

Kayıtsız Üye
Mevla Kelimesinin Anlamı nedir Mevla Kelimesinin Anlamı hakkında bir yazı yazar mısınız ?


Cevap: Mevla Kelimesinin Anlamı

Desert Rose
MEVLA NE DEMEKTİR?

Arapça olan ve hadîs-i şerîfte geçen "Mevlâ" sözünün türkçedeki karşılığı "Rab, yâni besleyip yetiştiren, terbiye edip geliştiren, varabileceği olgunluğa eriştiren, eden, nimet veren, efendi, dost, yardımcı, bir işte tedbir ve tasarruf, vilayet sâhibi" dir.

Kur’ân-ı Mecid’de, 2. Sûre-i celilenin (Bakara) 286. âyet-i Kerîmesinde, tebdir ve tasarruf sâhibi, yardımcı, 3. sûre-i celîlenin (Al-i İmran) 150. âyet-i kerîmesinde, yardımcı ve dost, 6. sûre-i celilenin (En’âm) 62. âyet-i kerimesinde tasarruf sâhibi, 8. sûre-i celîlenin (Enfâl) 40. âyet-i kerîmesinde, dost ve yardımcı, 9. sûre-i celilenin (Tevbe) 51. âyet-i kerimesinde, yardımcı, 10. sûre-i celilenin (Yûnus A.S) 30. âyet-i kerimesinde tedbir ve tasarruf sâhibi, 22. sûre-i celilenin (Hacc) 78. âyet-i kerimesinde dost, 47. sûre-i celilenin (Muhammed (A.V.) 11. âyet-i kerimesinde yardımcı, 66. sûre-i celilenin

(Tahrim) 2. ve 4. âyet-i kerimelerinde dost ve yardımcı anlamlannadir; 4. ayet-i kerimede, Hz. Peygamber’e (s.a.a), Allah’ın, Cebrâil’ın ve mü’minlerin en temizinin yardımcı olduğu bildirilmededir ki bu da, Süyûti’nin "E’d-Dürr’ül-Mensûr" undaki, "Kenzü’l-Ummâl"deki, "Mecma’uz-Zevâid" deki hadislere nazaran Ebû-Tâlib oğlu Ali’dir. Fazâilü’l-Hamse; 1, s. 271-272).

4. Sûre-i celilenin (Nisâ) 33. âyet-i kerimesiyle 19. sûre-i celilenin (Meryem (a.s)) 5. âyet-i kerimesinde, mirasçılar anlamına ve cerri sıygasıyla "mevâli" diye geçer. 16. sûre-i celilenin (Nahl) 76. âyet-i kerimesinde, köle sâhibi anlamına "mevlâ". 22. sûre-i celilenin (Hacc) 13. âyet-i kerimesinde, müşriklerin, kendilerine sâhip sandıklan mevhum mâbudlar, 33. Sûre-i celilenin (Ahzâb) 5. âyet-i kerimesinde gene cem’ sıygasıyla ve köleler anlamina "mevali", 44. sure-i celilenin (Duhan) 41. ayet-i kerimesinde dost anlamina "mevlâ" olarak geçmektedir.
alıntı


mevla ne demek, mevla kelimesinin anlamı, mevla ne demektir

Bu kategoride yer alan Balığın anlamı nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mevla Kelimesinin Anlamı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.