Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:18
missa93
Abone

Marketlerde satılan Tavuk ve Horoz etinin kesimi, pişirilmesi İslam’a uygun mudur ?

Marketlerde satılan Tavuk ve Horoz etinin kesimi, pişirilmesi İslam’a uygun mudur ?

Kayıtsız Üye
Marketlerde satılan Tavuk ve Horoz etinin kesimi, pişirilmesi İslam’a uygun mudur ?


Cevap: Marketlerde satılan Tavuk ve Horoz etinin kesimi, pişirilmesi İslam’a uygun mudur ?

Desert Rose
Marketlerde satılan entegre tesis çıkışlı ürünler gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Çünkü tesislerin büyük çoğunluğu İslami usullere göre kesim yapmaktadır.
Burada zihinleri meşgul eden şey, tavukların tüylerinin yolunmasıdır. Tavuk vb. hayvanlar kesildikten sonra tüylerinin
kolay bir şekilde yolunması için sıcak suya atılır. Bu esnada tavukların iç organları çıkarılmadığı için hayvanın içinde bulunan kan ve diğer necasetin sıcak suyun tesiriyle ete bulaştığı ve etin bu yüzden necis olduğu söylenmektedir.
Hâlbuki kan ve necasetin ete bulaşması için tavuğun bu sıcak su içinde haşlanacak / kaynayacak derecede uzun bir müddet beklemesi gerekir. Fakat marketlerden, kasaplardan satın alınan tavukların haşlanmamış olduğu görülmektedir. Bu da tavuk etine kan ve necaset bulaşmadığını gösterir. Zaten belli bir süre sıcak su içerisinde bekletilen tavuklar, yolunduktan sonra iyice dezenfekte edilmekte, tertemiz bir hale getirilmektedir.İslami usullere aykırı bir şekilde kesildiğine dair kesin bir delil bulunmayan ve görünüş itibariyle temiz,
sağlıklı olan tavuk vb. etleri gönül rahatlığı ile tüketilmelidir.

Okudunuz mu?  Ayak altına kına yakmak günahmıdır

Tavuk Kesimine Dair

14.07.2010 tarihli günlük yayın yapan bir gazetede bir piliç firmasının helal sertifikalı üretime geçtiğine dair reklam yayımlanmıştır. Bu reklamda firma, tavukların tek tek kesildiğini bildirerek tavuk kesiminde helallik için bu işlemin şart olduğu intibaını uyandırmıştır. Bu reklamdan sonra vakfımıza tavuk kesimine dair ardı ardına sorular gelmeye başladı: Tavukların teker teker kesilmesi şart mıdır? Makine ile seri kesim dini açıdan sakıncalı mıdır? Her bir hayvana tek tek besmele çekilmezse o tavuklar haram mı olur? vb. Bu açıdan kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.
En son nazil olan Maide Suresi 3. âyette Allah Teâlâ şöyle buyurur:
Ölü, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına kesilmiş, boğulmuş, vurulmuş, düşmüş, boynuz darbesi almış ve yırtıcı tarafından yenmiş olanlar size haramdır; ölmeden keserseniz başka.
Türkiye’de tavukları Allah’tan başkası adına kesen bir firma yoktur. Âyet ve hadislerde hayvanların teker teker kesilmesi şartı da yoktur. Dolayısıyla makine ile seri kesim yapılabilir.
Ayrıca Kur’ân’da kurban kesimi dışında hayvan keserken besmele çekilmesini emreden bir ayet yoktur. Bir grup sahabî, Peygamber Efendimize gelerek: Ey Allah’ın Elçisi! Bazıları bize et getiriyorlar. Üzerine Allah’ın adını anıp anmadıklarını bilmiyoruz. Ondan yiyelim mi, yemeyelim mi? şeklinde bir soru sordular. Allah’ın resulü de cevaben buyurdu ki: Siz Allah’ın adını anın ve yiyin! 1
el-Hattâbî (ö. 388) şöyle demiştir: Bu hadis, hayvan kesiminde besmele çekmenin şart olmadığının delilidir. Eğer şart olsaydı hakkında şüpheye düşülen o hayvan Allah’ın Elçisi tarafından mubah kabul edilmezdi… 2
Tavuklar kesildikten sonra tüylerinin kolay yolunması için sıcak suya atılır. İç organları henüz çıkarılmadığı için hayvanın içinde bulunan kan ve diğer pislikler sıcak suyun tesiriyle ete bulaşır. Bunun için eti necis yaptığı ve yenmesinin haram olduğu söylenir.
O pisliğin etin içine geçmesi için suyun kaynar olması ve tavuğun orada bir süre kalması gerekir. Bu durumda hücre ağızları açılır, içeriye pislik girer. Onu sudan çıkarınca hücreler kapanır ve pisliği dışarı çıkarmak mümkün olmaz. Bu sebeple tavuk kesen firmalar, suyun sıcaklığının 60 derecenin altında olmasına dikkat etmektedirler. Bu durumda pislik etin içine geçmemekte, tavuğun tüyleri yolunduktan sonra iyice arındırılmakta ve tertemiz bir halde piyasaya sunulmaktadır.
Sonuç olarak İslami usullere aykırı bir şekilde kesildiğine dair kesin bir delil bulunmayan temiz ve sağlıklı olan tavuk etleri gönül rahatlığı ile tüketilebilir.

  • Buhârî, Tevhid, 13, Zebâih, 21; Ebû Dâvûd, Edâhî, 13–19; İbn Mâce, Zebâih, 4; Nesâi, Dahâya, 2; Muvatta, Zebâih, 1. []
  • Muhammed b. Ali b. Muhammed eş-Şevkânî, Neylu’l-Evtâr Şerhu Munteka’l-Ahbâr, Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabi, 8 c., Beyrut, t.y., c: 8, s: 158. []…
  • Yahya ŞenolS. Vakfı/Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi

horoz eti, horoz pişirme, horoz eti yenir mi

Bu kategoride yer alan Peygamberimizin kuranda geçen mucizeleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Marketlerde satılan Tavuk ve Horoz etinin kesimi, pişirilmesi İslam’a uygun mudur ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.