Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

Al-i İmran Suresi Hakkında Bilgi

Al-i İmran Suresi Hakkında Bilgi

@mir
ÂL-İ İMRÂN SURESİ

Sure Hakkında Bilgi

Kur’an-ı Kerim’in yedi uzun suresinden (es-seb’u’t-tıval) birisi olan bu sure, adını 33. ayetinde geçen ve "İmran ailesi" anla¬mına gelen lafızdan almıştır. Âl-i İmrân (İmran ailesi), Hz. Meryem’in babasının mensup olduğu ailenin adıdır. Bu sureye "Eman" (güven), "Kenz" (hazine), "Ma’niyye" (fay¬dalı), "Mücadele", "İstiğfar" ve "Tayyibe" (temiz, iyi, güzel) suresi de denilir. Bakara suresi ile beraber ikisine Peygamberimiz tarafından "Zehravan" (iki gül; parlak, nurlu iki sure) adı da verilmiştir.1 Hz. Peygamber, Bakara ve Âl-i İmrân surelerini iyi bilip de gereğiyle amel eden¬lere, bu surelerin kıyamette şefaatçi olacağını belirtmiştir.2 200 ayetten oluşan sure Medine’de, Enfâl suresinden sonra nazil olmuştur. Mushaftaki resmi sırası itibarıyla 3., iniş tarihine göre ise 94. suredir.

Okudunuz mu?  Peygamberlere itaat ile ilgili ayetler

Surenin temel konuları

Allah’ın sıfatları, Kur’an’ın özellikleri, Hz. Meryem, Hz. Zekeriya, Hz. Yahya, Hz. İsa ve Hz. İbrahim’in kıssalarından kesitler,
Ehl-i kitabın durumu; kendi kitaplarına, Peygamberimize ve Müslümanlara karşı olan olumsuz tutumları,
Müslümanların, münafıkların ve müşriklerin Uhud Savaşı’ndaki tutum ve davranışları,
Müslümanların Ehl-i kitaba karşı tutumları,
Peygamberlik; Allah’ın bütün elçilerinin hak olduğu ve bunlara imanın gerekliliği,
Allah rızası için her türlü sıkıntıya katlanmanın gereği ve önemi; sabretmenin Müslümanlara kazandıracağı hususlar.

Okudunuz mu?  Maide suresi 16. ayet: Rızasını arayanı Allah onunla kurtuluş yollarına götürür ve onları iradesiyle karanlıklardan aydı

Surenin temel mesajları


Yaratıp yöneten, her şeyi bilen sadece tek ilah olan Allah’tır.

Allah Kur’an’ı, Tevrat’ı ve İncil’i ve tasdik edici olarak indirmiştir.

Allah, dünyada kafirlere karşı müminleri destekleyecektir. İnkârcıların tutundukları şeyler onlara ahirette yarar sağlamayacaktır.

Dünya hayatı geçicidir; inananlar, cazibesi hoş görünse de, dünyaya aldanmamalıdırlar.
Allah katında din İslam’dır.

Okudunuz mu?  Kin tutmak ile ilgili ayetler

Allah’ın ayetlerini inkar eden, elçilerine düşmanlıkta bulunan ve onun kitabından yüz çevirenlerin bütün işleri boşa gider.

Her şeyin hakimi Allah’tır. O dilediğini yüceltir, dilediğini alçaltır. O her şeye kadirdir, gizli açık her şeyi bilir.

Müminler, müminleri bırakıp kafirleri dost edinmemeli, ilişkilerinde dikkatli ve akıllı olmalıdırlar.

Ahirette herkes, iyi kötü bütün yaptıklarını bulacaktır.

Allah’ı seven, ona ve Elçisine itaat etmelidir.

Okudunuz mu?  Bakara suresi 117. ayet: (O), göklerin ve yerin eşsiz yaratıcısıdır. Bir şeyi dilediğinde ona sadece «Ol!» der, o da hem

Ehl-i Kitab’ın Hz. Meryem, Hz. Zekeriya, Hz. Yahya, Hz. İsa ve Hz. İbrahim hakkındaki anlayışları ve bu mübarek şahıslara yükledikleri sıfatlar batıldır.

Ehl-i Kitap içinde dürüst kimseler bulunduğu gibi, çıkarları için sözlerinden cayanlar da vardır. Onlardan bir grup, Allah’a yalan isnad etmişlerdir. Ayrıca onların içinde Allah’a ve ahiret gününe inanan, ibadet eden iyi kimseler de vardır. İyiler iyiliklerinin, kötüler de kötülüklerinin karşılığını göreceklerdir.

Bütün peygamberler, aynı kaynaktan gelen ve birbirlerini destekleyen elçilerdir. Bu bakımdan hepsine inanılması gerekir.

Okudunuz mu?  Hakka Suresi 17. ayette taht diye anlatılmak istenen nedir?

İslam’dan başka bir din, Allah katında geçerli değildir.

İnkarcı toplumlara ebedi lanet ve azap vardır. İnkarcılar, dünya dolusu altını fidye olarak verseler de onlardan bu kabul edilmeyecektir.

Hayır ve yardım olarak, kişi sevdiği değerli şeylerden infakta bulunmalıdır.

İbadet maksadıyla yapılan ilk mabed, güvenli şehir Mekke’de bulunan Kabe’dir. İmkânı olanların oraya hacc etmesi Allah’ın bir hakkı olup, farzdır.

Müslümanlar, Ehl-i Kitab’ın telkinlerine kanmamalıdırlar. Onlar, Müslümanları hak yoldan saptırmaya, eziyet vermeye çalışırlar.

Okudunuz mu?  Hesap ile ilgili ayetler

Müminler, Allah’tan hakkıyla korkmalı, Kur’an’a sarılmalı, ayrılığa düşmemelidirler.

Müslümanlar, insanlar içindeki en hayırlı topluluktur.

Müminler, kendilerinden başkalarını dost edinmemelidirler. Çünkü inanmayanlar, hep müminlerin aleyhine çalışır, ikiyüzlü davranırlar.

Diğer toplumlar gibi Müslümanlar da zaman zaman sıkıntılı anlar yaşayabilirler. Bu, onlar için bir imtihandır. Bu gibi durumlarda Allah’a güvenip, sabredilmeli ve ondan yardım istenmelidir. Yüce Allah, sıkıntılı anlarda müminlere yardım elini uzatır. Nitekim Bedir ve Uhud savaşlarında müminlere yardım etmiştir. Müminler sabırlı olmalı, düşmanlara karşı hazırlıklı bulunmalı ve sadece Allah’tan korkmalıdırlar. Başarıya ancak böyle ulaşılır.
Faiz, haramdır.

Okudunuz mu?  İlim ve Bilim ile ilgili Ayetler ve Mealleri

Allah için harcamada bulunmak, öfkeyi yenmek, affetmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, takvanın gereklerindendir. Böyle davrananlar ilahî bağışa ve ebedî cennetlere kavuşurlar.

Ölüm, Allah’ın izniyledir. Müslümanlar ölümden korkmamalı, ölüm korkusuyla cihattan kaçınmamalıdırlar.

Savaş, bir imtihandır. Ölüm gelecek olunca, sadece savaşta değil, insanı evinde bulup yakalar. Zira herkesin dönüşü Allah’adır. Allah yolunda her türlü sıkıntıya katlananlar, cihad edenler, şehit olanlar, cenneti kazanacaklardır.

Müminler, Peygamber’in yaptığı gibi, birbirine karşı yumuşak davranmalı, işlerini istişare ile yürütmeli, karar verince de Allah’a güvenip, ondan yardım dilemelidirler. Zira Allah’ın yardım ettiğini kimse yenemez; onun terk ettiğine de kimse bir fayda sağlayamaz.

Okudunuz mu?  KÂRİA SURESİ Hakkında Bilgi

Peygamberler, en dürüst örnek insanlardır.

Allah, elçilerini göndermekle insanlara büyük bir lütufta bulunmuştur. Zira hak yoluna çağıran elçilerini göndermeseydi insanlar şaşkınlık içinde kalırlardı.

Allah izin vermedikçe inkarcılar müminlere zarar veremez; onlardan korkulmamalıdır.

Allah’a ve peygamberlerine inanan kişi cimrilikten kaçınmalı ve Allah yolunda infakta bulunmalıdır.
Her can ölümü tadacak ve dünyada iken yaptığının karşılığını eksiksiz görecektir.

Okudunuz mu?  Nisa suresi 140. ayet

Ehl-i kitap, Allah’ın kendilerine indirdiği ayetleri gizleyip, çıkarlarına alet etmişlerdir. Fakat onların bu yaptıkları cezasız kalmayacaktır.

Dipnotlar
1.Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 42.
2.Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 42; Tirmizi, Fedâilü’l-Kur’an, 4.

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: Al-i İmran Suresi Hakkında Bilgi

yasemin
Süre ilk bakışta her konudan söz ediyor görünse de , ana teması akide ve toplumsal ahlakın tahrif ve tahribine karşı alınacak önlemlerdir . Surenin girişinde sağlıklı bir inancın bozulma nedenleri üzerinde durulur . Al-i İmran suresinin mesajı : Hristiyanlaşmayın ! dır ( Peygamberi insanüstü bir konuma çıkartıp tanrılaştırmayın )


ali imran suresi hakkında bilgi, ali imran suresi ile ilgili bilgiler, ali imran suresi hakkinda bilgi

Bu kategoride yer alan KALEM SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Al-i İmran Suresi Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.