Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:36
Kuran Meali
Yönetici

YUSUF SURESİ Hakkında Bilgi

YUSUF SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
YUSUF SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Hz. Yusuf’un kıssası detaylı olarak anlatıldığı için sure bu adı almıştır. Yusuf isminin kökü İbranice "Yosef"dir. İbranicede bu isim "Allah artırsın" anlamına gelmektedir. Yusuf suresi, 111 ayettir. 1, 2 ve 3. ayetler Medine’de, diğerleri Mekke’de, Hud suresinden sonra inmiştir. Baştan sona bir kıssayı anlatan tek suredir. Mushaftaki resmi sırası itibarıyla 12., iniş sırasına göre ise 53. suredir. Surenin iniş nedeniyle ilgili farklı rivayetler vardır. Bir rivayete göre, Yahudi bilginlerinin İsrailoğullarının Mısır’a girme nedeniyle ilgili sorusu üzerine bu sure inmiştir.

Okudunuz mu?  ZİLZÂL SURESİ Hakkında Bilgi

Surenin temel konuları

Bu surede, Hz. Yusuf’un ibret dolu hikâyesi ayrıntılı olarak anlatılmakta ve ayrıca birtakım mesajlar verilmektedir.

Surenin temel mesajları

Kur’an-ı Kerim’de anlatılan kıssalardan ibret alınmalıdır.

Bazı rüyalar haber niteliği taşır. Görülen rüyalar herkese anlatılmamalıdır.

Ehil olan kişiler rüya yorumlayabilir.

Okudunuz mu?  Enam suresi 148. ayet: Putperestler diyecekler ki: "Allah dileseydi ne biz ortak koşardık ne de atalarımız. Hiçbir şeyi

Çocuklara karşı sevgide ölçülü olunmalı, çocuklar arasında ayrım yapılmamalıdır. Kıssada belirtildiği gibi çocuklar arasında ayrım yapmak kıskançlığa yol açabilir.

Yüce Allah, sâlih kullarını kötülüklerden korur.

Zorluklar karşısında kişi sabretmeli ve metanetini yitirmemelidir.

İyiliğe karşı ihanet etmek zalimliktir.

Hüküm vermede ve şahitlikte kişi adil olmalıdır.

Kişi, insanlar arasında güvenirliğini korumalıdır.

Başkalarının kusurları açığa vurulmamalıdır.

Zulme uğrama korkusuyla kişi hak yoldan ayrılmamalıdır. Allah, haksız yere zulme uğrayanları kurtarır ve ödüllendirir.

Okudunuz mu?  Kibir ile ilgili Ayetler

Allah’tan başkasından yardım bekleyenler hüsrana uğrarlar.

Toplumun batıl inançlarına, batıl gelenek ve göreneklerine uymaktan kaçınılmalıdır.

Haksızlıklar karşısında kişi yılmamalı ve hakkını aramalıdır.

Kişi kusurlarını gizlememeli, itiraf edip af dilemelidir.

Kusurlarını itiraf edip af dileyenlere karşı af yolu tercih edilmelidir.

Suçsuz kimselere iftira atmak büyük bir zulümdür.

Nefsin kötü arzularına uymaktan kaçınılmalıdır.

İdarecilik görevi ehil ve dürüst olanlara verilmelidir.

Okudunuz mu?  Feyzul Furkan Kuran-i Kerim Meali - indir

Kişi, makamı ne olursa olsun, Hz. Yusuf’un yaptığı gibi anne ve babasına gereken ilgi ve saygıyı göstermelidir.

İnsan, sahip olduğu üstünlükler karşısında şımarmamalı ve kendisine verilen nimetler için Hz. Yusuf gibi şükretmeli ve onun şu duasını yapmalıdır: "Rabbim, Sen bana mülkten (bir pay ve onu yönetme imkanını) verdin, sözlerin yorumundan (bir bilgi) öğrettin. Göklerin ve yerin Yaratıcısı, dünyada ve ahirette benim velim Sensin. Müslüman olarak benim hayatıma son ver ve beni salihlerin arasına kat."

Okudunuz mu?  Tefsir Konusunda Yararlanılabilecek Kaynaklar

Geçmiş toplumların ve insanların hayat hikayelerinden ders alınmalıdır.

Kişi, hakkı tebliğ görevini her nerede olursa olsun yerine getirmelidir.

Hasenat programından alınmıştır.


Cevap: YUSUF SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
bu çok kısa ya


Cevap: YUSUF SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Surenin ana fikri " Bir kişiden ne çıkar ? " sorusunun cevabıdır : İman , ihlas , ilim , liyakat , ehliyet , iffet , sabır ve sebatla bir kişi koca bir topluma istikamet verir . Surenin konusu Kenan ilinde ve peygamber ocağında dnyaya gelen , küçük yaşta annesini kaybederek öksüz kalan , kıskançlık nöbetine tutulmuş kardeşlerince kuyuya atılan köle diye satılan , iftirayla zindnalarda tutulan Hz Yusuf’un Mısır’a yönetici oluş hikayesidir .

Okudunuz mu?  Mülk suresi hangi namazdan sonra okunur

Kıssada iki sevginin hikayesi anlatılmaktadır . Züleyha’nın tüketici svegisi , Hz . Yakup ‘un üretici sevgisi . İki sevgide de sevilen kişi Hz Yusuf ‘tur . Fakat Züleyha Yusuf üzerindne nefsini severken , Hz . Yakup Yusuf üzerinden mazlumiyeti ve mağduriyeti sevmektedir


Yorum: YUSUF SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
1 Allah rüya ile haber verebilir.Ve bu rüyaları mutlaka gerçekleştirir. 2 Rüyayı kıskançlara söylerseniz tuzak kurarala,n azından inkar olduğu halde rüyayı yanlış yorumlarlar. 3 yine de boş.Allah hükmünü böyle tuzaklara yenik düşürmez.Allah iyilik vermek istediğine herkes engel olmaya kalksa yine de engel olamazlar. KARDEŞLERİ ÖLDÜRMEYE KALKMIŞ.1 tanesi kuyuya atın demiş.Buna sebep belki Yusuf a düşmn olan kardeşlerinin yusuf un ölüsünü getirmeleri yerine,Onu bir yere bırakarak belki kurt masalına yönelmelerine sebep olmak için YA ONU KURT YERSE demesi oöldürülmesini engelleyen bir inceliktir.ÇÜNKÜ O ALLAHIN YUSUFA TAKDİR EDECEĞİ LÜTFU RÜYAYLA ÖĞRENMİŞTİ.ONUN ÖLÜSÜNÜ GETİRMELERİ YERİNE GÖMLEĞİNİ GETİRMELERİ ONUN YAŞADIĞININ DELİLİYDİ 4 Rüyayı söylerse şeytan tuzak kurar, sölemedi nefsi tuzak kurar demesi nedir. 5Allah Yusufu vaadettiğine yaklaştırdı onu zinadan ve Aziz e hainlik etmesinden korudu. 6 kardeşleri Yusufu hem peygamber hem de ilim verilmiş değerli bir devlet adamı, zenginlik verilmiş halde buldular.Af dileseler de kalplerindeki nefret bitmişmiydi.Yada daha sonra yine kıskanırlarmıydı .Ama Yusuf tan istifade edecekleri,ölmesini istemiyecekleri bir sırada Yusuf onları bırakıp ölmeyi istemesi .Yusufun DÜNYANIN BÜYÜK NİMETLERİNE SAHİPKEN müslüman olarak ölmeyi istemesi ,BİR ZAMANLAR onu öldürmeye çalışan kardeşlerine karşı yapılan bir duamıydı,neden di.

Okudunuz mu?  Mescidleri imar edenler ile ilgili ayetler

yusuf suresi hakkında bilgi, yusuf suresi, yusuf suresi ile ilgili bilgiler

Bu kategoride yer alan FİL SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

YUSUF SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.