Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:36
Kuran Meali
Yönetici

HİCR SURESİ Hakkında Bilgi

HİCR SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
HİCR SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, 80. ayetteki Hicr kelimesinden almıştır. Hicr, Semud kavminin yaşadığı yerin adıdır. Hicr, Medine ile Şam arasında bir vadidir. Hicr suresi 99 ayettir. Sure Mekke’de, Yusuf suresinden sonra inmiştir. Surenin 87. ayetinin Medine’de indiği rivayeti de vardır. Mushaftaki resmi sırası itibarıyla 15., iniş sırasına göre ise 54. suredir.

Surenin temel konuları


Hz. Nuh’dan başlayarak peygamberlerin sonuncusu olan Hz. Muhammed (s.a.)’e kadar peygamberleri ve peygamberlerin getirdiği mucizeleri yalanlayan müşrik ve kâfirlerle yapılan münakaşalar,
Yer ve göklerin yaratılması, insanın yaratılışı, aşı yapan rüzgârların durumu, hayat ve ölüm, haşir (mahşer yerinde toplanma) ve amel defterlerinin dağıtılması gibi konular,
Varlıkların yaratılış hikmeti olan Allah’a kulluk, adalet ilkesinin yerine getirilmesi gibi temel konular,
Kur’an’ın nitelikleri,
İblisin ve meleklerin Hz. Adem’in yaratılışı karşısındaki tutumları,
İblisin insanların açık bir düşmanı olduğu,
Cennetliklerin ve cehennemliklerin durumlarının tasviri,
Hz. İbrahim ve Hz. Lut’un hayatından kesitler,
Lut kavminin bozuk ahlâk yapısı ve bu bozuk ahlâk yapısından dolayı helak edilişi,
Eyke halkının başına gelenler,
Hicr halkının yaşadığı felaketlerin tasviri,
Hz. Muhammed’e görevi konusunda Allah’ın öğütleri ve uyarıları.
Özet olarak Hicr suresi; tevhidin delilleri, kıyamet halleri, mutlu ve mutsuzla¬rın sıfatları, bazı peygamberlerin kıssaları, Allah’ın peygamberi Hz. Muhammed (s.a.)’e lütufları konularını ihtiva etmektedir.

Okudunuz mu?  Karı-Kocanın Arasını Düzeltmek hakkında ayet

Surenin temel mesajları

İnkarcıların bu dünyadaki yaşantılarına gıpta edilmemelidir. Çünkü bu yaşantının sonu felakettir.

Her toplumun bir süresi vardır.

Kur’an, Hz. Muhammed’in sözü değil, Allah kelamıdır.

Şüpheciler ve inkarcılar zihinsel durumlarından dolayı Kur’an’a inanmakta sıkıntı çekerler.

Her şeyin yaratıcısı ve hakimi Allah’tır. Onun gücünü aşan hiçbir şey yoktur. Onun gücünden asla şüphe edilmemelidir.

Okudunuz mu?  Zina ile ilgili ayetler

Allah’ın rahmetinden ve yardımından ümit kesilmemelidir.

Kibirlenmek şeytani bir özelliktir ve insanı felakete götürür. İnsan, şeytani dürtü ve duygulara kapılmamalıdır.
Şeytan Allah’a gerçekten inananlara zarar veremez.

Allah’ın merhameti geniştir, fakat zalimler için gazabı da şiddetlidir.

Allah murad etmedikçe hiç kimse hidayete eremez. Peygamberler dahi bazı yakınlarını hidayete erdirememişlerdir.

Okudunuz mu?  Nisa suresinin 34. ayetindeki kadını dövün ifadesi

İnsanlar geçmiş toplulukların başlarına gelenlerden ibret almalıdırlar. Lut kavmi, Eyke halkı ve Hicr halkı bu konuda örnek topluluklardır.

Dipnotlar
Vehbe ez-Züheyli, et-Tefsirü’l-Münir, Risale Yayınları, 7/235.

Hasenat programından alınmıştır.


Kısaca hicr suresi hakkinda bilgi

mum
hicr suresi ile ilgili bilgiler kısaca

HICR SURESİ

Surenin İsmi:

Bu surede Hıcr Vadisi Ashabı olan Semûd Kavmi zikredildiği için "Hıcr suresi" ismi verilmiştir. Hıcr, Medine ile Şam arasında bir vadidir.

Surenin Muhtevası:

Bu sure, Mekkî surelerde beyan olunan ana hedefleri; Allah’ın birliği, peygamberlik, öldükten sonra dirilme, amellerin karşılığının verilmesi, Allah’ın yüce rasullerini yalanlayanların ve tağutların akıbetlerinin hatırlatılması konularını paylaşır.
Bundan dolayı bu sure korkutma, tehdit, tedhiş ve ihtar ifadesiyle başlamaktadır: "Kâfirler kıyamet günü keşke (dünyada iken) müslüman olsaydık temennisinde bulunurlar (Ey peygamber!) Onları kendi hallerine bırak. Yesinler, eğlensinler ve boş umutları onları oyalaya dursun. Onlar (kötü sonucu) yakında bileceklerdir." (Hicr, 2-3).
Sure şu hususları ihtiva etmektedir:
1- İnsanlığın ikinci babası Hz. Nuh (a.s.)’dan başlayarak peygamberlerin sonuncusu olan Hz. Muhammed (s.a.)’e kadar peygamberleri ve peygamberlerin getirdiği mucizeleri yalanlayan müşrik ve kâfirlerle yapılan münakaşa.
2- Yer ve göklerin yaratılması, insanın yaratılışı, aşı yapan rüzgârların durumu, hayat ve ölüm, haşir (mahşer yerinde toplanma) ve neşr (amel defterlerinin dağıtılması) gibi Allah Tealâ’nm varlığına delâlet eden delil ve burhanların ortaya konulması:
"Şüphesiz biz semada burçlar (yıldız kümeleri) yarattık. Bakıp ibret alanlar için onu süsledik. "(Hicr, 16).
‘Yeryüzünü düzgün bir şekilde yarattık." (Hicr, 19).
"Şüphesiz biz insanı (pişmiş) kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık." (Hicr, 26).
"Biz, rüzgârları aşılama vasıtaları olarak gönderdik." (Hicr, 22).
"Şüphesiz Rabbin onları mahşerde toplayacaktır. Çünkü O, hüküm ve hikmet sahibidir, her şeyi en iyi bilendir." (Hicr, 25).
Ayrıca varlıkların yaratılış hikmeti olan Allah’a kulluk, adaleti ikame etmek, hayattaki nizamın ana sütunlarını yerli yerine koymak hususlarının beyan edilmesi…
3- Peygamber (s.a.)’e gelen vahyin sadık olduğunun ispat edilmesi: "Biz melekleri ancak "Hak" ile göndeririz… Kuranı, biz indirdik biz. O’nun koruyucusu da şüphesiz ki biziz" (Hicr, 8-9).
4- Gökyüzünün karanlık olduğu şeklindeki teoriye işaret edilmesi: "Onlara gökten bir kapı açsak, oradan yukarı durmadan çıksalar, gözlerimiz perdelendi, daha doğrusu büyülendik, derler." (Hicr, 14-15).
5- Allah’ın, Adem’e secde etmeleri ve ona ta’zimde bulunmaları emrine meleklerin uymak suretiyle itaat etmeleri, şeytana verdiği Âdem’e secde etmesi emrine şeytanın isyan etmek suretiyle isyan etmesini zikreden Hz. Âdem (a.s.) ve İblis kıssasının anlatılması: "Onun için secdeye kapanın (denildi). Bunun üzerine bütün melekler topluca secde ettiler. Ancak İblis secde edenlerle birlikte olmaktan geri durdu." (Hicr, 29-31).
6- Bedbaht olan cehennem ehli ile saîd olan takva ve cennet ehlinin vasıflarının beyan edilmesi (Hicr, 42-48).
7- Rasulullah (s.a.)’a Hz. Lut, Şuayb ve Salih peygamberlerin Allah’ın helak ettiği kavimleriyle, ümitsizlik ve çaresizliğe düşmesini engellemek için teselli verilmesi.
– Lut Ailesi Kıssası: Hicr, 58-77
– Eyke Ashabı (Şuayb Kavmi): Hicr, 78-79
– Hicr Vadisi Ashabı (Semud Kavmi): Hicr, 80-84
8- Allah’ın peygamberine ihsan ettiği Kur’anm indirilmesi lutfu (Hicr, 87). Kendisiyle alay eden düşmanlarını helak etmesi lutfu (Hicr, 95). Allah’ın ona kâfirlerin dünyadan istifade etmelerinden fitneye düşmemelerini emretmesi, ayrıca yine ona müminlere tevazu göstermesini emretmesi (Hicr, 88). Açıktan İslama davet edilmesi emri (Hicr, 94). Müşriklerin alay etmeleri şeklinde sıkıntı vermelerine karşı sabır, teşbih ve ölünceye kadar ibadet etmekle emrolunma-sı (Hicr, 97-99).
Özetle: Hicr Suresi tevhidin delilleri, kıyamet ahvali, mutlu ve mutsuzların sıfatları, bazı peygamberlerin kıssaları, Allah’ın peygamberi Mustafa (s.a.)’ya lütufları konularını ihtiva etmektedir.

Okudunuz mu?  Hz. Musa (a.s) hakkında ayetler

Cevap: HİCR SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Hicr suresinin ana konusu insandır . Bu nedenledir ki insanın elementer kökenine ilişkin Kuran’da ender kullanılan terimler bu surede yoğunlaşmıştır . (26, 28, 33 ) Surenin girişide esasen bu ana konunun bir uzantısıdır . Sure inkarda direnenleri uyararak söze girer . Zira alemlerin Rabbi olan Allah , insanın kendi kendisini zayi etmesine razı olmamaktadır . İnsan Allah’ın şaheseridir .İlahi bir şaheser olan insanın kendini harcaması , esasen Allah ‘ın emeğini heba etmesidir .Surenin girişindeki ayetler , bu gözle okunduğunda , ilahi şefkat ve merhametin bir ifadesi olup çıkmaktadır .

Okudunuz mu?  Sure ismi, Türkçe ve Arapça Adı, İniş Sırası, Ayet Sayısı, Cüz ve sayfa numaraları

Surede işlenen konular şöyle özetlenebilir . Emasali sureler gibi meydan okuyan bir uslupla vahiy, beşeri boyutu sürekli vurgulanan nübüvvet , insanlığın kollektif bilincini oluşturan tarih , insanın ebedi istikbali olan ahiret i bir kitap olarak takdim edilen tabiat ve insanın esas duruşu olan tevhid . Verdiği helak olmuş uygarlık örnekleriyle , muhattaplarının hafızasını tazeleyen surenin konularından birisi de peygamberlik kurumudur

Okudunuz mu?  Adet olan bir kadın kur'an-ı kerimin türkçe mealini okuyabilirmi?

Cevap: HİCR SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
Muhattab; Odunla/sopayla dövülmuş demek.
Muhâtab olacak o kelimenin dogrusu.
Hitâb kelimesiyle ayni kokten geliyor.


Kayıtsız Üye
Çok güzel anlatmışsınız daha doğrusu yazmışsınız 👍👍


hicr suresi hakkında bilgi, hicr suresi, hicr suresi hakkinda bilgi

Bu kategoride yer alan MÜNAFİKUN SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

HİCR SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.