Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

MÜ’MİNÛN SURESİ Hakkında Bilgi

MÜ’MİNÛN SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
MÜ’MİNÛN SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayetinde geçen ve "inananlar" anlamına gelen "Mu’minun" kelimesinden alır. İlk ayetlerinde kurtuluşa eren müminlerin ibadetlerinden, ahlâki yaşayışlarından ve nâil olacakları uhrevî nimetlerden bahsedildiği için sure "el-Mü’minûn" adını almıştır. Hz. Ömer’in bildirdiğine göre, Hz. Peygamber’e vahiy geldiği zaman, yüzünün etrafında arı uğultusuna benzer sesler işitilirdi. Bir gün yine kendisine vahiy geldi. Bir süre sonra vahiy halinden sıyrıldı. Kıbleye dönüp ellerini kaldırdı ve şöyle dua etti: "Allah’ım, bize olan hayrını bollaştır, azaltma. Bizi yükselt, alçaltma. Bize ihsan et, mahrum eyleme. Bizi üstün kıl, başkalarını bize üstün kılma. Bizi memnun et ve bizden razı ol". Daha sonra Hz. Peygamber: "Bana on ayet indirildi. Kim, onların gereğini yaparsa, cennete girer" buyurdu ve ardından "Kad eflaha’l-müminun" dan başlayarak on ayeti okudu.1 Başında müminlerin zafere ulaşacakları, sonunda da kötülerin cezaya çarptırılacakları anlatılan sure, müşriklere son ihtar olup İslâm’ın parlak geleceğinin müjdesidir. Sure 118 ayettir. Mekke’de, Enbiya suresinden sonra inmiştir. Mushaftaki resmi sıralamada 23., iniş sırasına göre ise 74. suredir.

Okudunuz mu?  Kuranı Kerim mealinden güzel ahlakla ilgili bir ayet meali

Surenin temel konuları

Kurtuluşa eren müminlerin özellikleri,
Yüce Allah’a inanıp ibadet etmenin lüzumu,
Peygamberlere karşı tavır alan inkarcıların ortak özellikleri,
Yüce Allah’ın varlığını, birliğini ve kudretini gösteren deliller,
Allah’ın insanlara olan lütufları,
İnkarcıların ahiretteki durumları,
Dünya hayatına ilişkin uyarılar.

Surenin temel mesajları

Okudunuz mu?  Tefsir kitap isimleri ve fiyatları

Mümin, namazlarını huşu ile kılmalı, boş sözlerden yüz çevirmeli, zekatını vermeli, zinadan uzak durup namusunu korumalı, emaneti ve ahdini gözetip yerine getirmelidir. Bunları yapanlar başarıya ulaşacak ve Firdevs’e (cennet) vâris olup orada ebedi kalacaklardır.

Yüce Allah, insanı çeşitli aşamalardan geçirerek yaratmıştır.

Okudunuz mu?  Şeytan seni dürtecek olursa Allah'a sığın, doğrusu O işitir ve bilir

Her şeyi yaratan ve canlılara rızkını veren Allah’tır. Sonunda her şey ona dönecektir.

Allah, insanlara pek çok peygamber göndermiş, fakat inkarcılar hep aynı tavrı göstererek onları yalanlamışlardır. Allah da onları helak etmiştir. Peygamberleri inkar eden ve hak yoldan uzak kalan geçmişteki inkarcıların başlarına gelenlerden ibret alınmalıdır.

Okudunuz mu?  Fatiha suresi sübhaneke duası tahiyyat duası salavat duaları rabbena duası ihlas suresi tefsirleri nedir?

Yüce Allah, insanlara güzel şeylerden yiyip yararlı işler yapmalarını, sadece kendisinden korkmalarını öğütlemektedir.

Gerçek müminler; Allah’tan korkan, onun ayetlerine inanan, ona hiçbir şeyi ortak koşmayan, sadece Allah rızası için harcamada bulunan, hayırda yarışıp öne geçen kimselerdir.

Allah, kimseye gücünün üstünde bir şey yüklememiştir. Herkesin yaptığı tespit edilmektedir ve kimseye haksızlık edilmeyecektir.

Okudunuz mu?  VAllahü galibün ala emrihi ayeti

Hz. Muhammed, insanlara hakkı ve adaleti getirmiş, onları doğru yola çağırmıştır. Günümüzde Hz. Muhammed’in bu mesajı daha çok önem kazanmaktadır.

Müminler sabırlı olmalı, kötülüğe karşılık iyilik yapmalı, şeytanın vesvesesinden ve azgınların başına gelecek ilahi azaptan Allah’a sığınmalıdırlar.

Ölüm geldikten sonra pişmanlığa düşüp, dünyaya geri dönmeyi ve iyi işler yapmayı istemenin hiçbir yararı olmaz. Bu bakımdan bu dünya hayatını iyi değerlendirmek gerekir.

Okudunuz mu?  Yunus suresi 26. ayet: Güzel davrananlara daha güzel karşılık, bir de fazlası vardır. Onların yüzlerine ne bir toz (kara

Kıyamet gününde herkes kendi derdine düşecektir; kimsenin kimseye o gün yararı dokunmayacaktır.

Yüce Allah, kendisine inanıp merhamet dileyenleri mükafatlandıracak, mümin kullarıyla alay eden inkarcıları ise cezalandıracaktır.

Dipnotlar

Elmalılı, Hak Dini Kur’an Dili, Eser Neşriyat, 5/3426.

Hasenat programından alınmıştır.


Cevap: MÜ’MİNÛN SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Sure konu açısından baştan sona bütünlük arz eder . İdeal müminin portresini çizen giriş ayetleri ile Me’aric 22-35 ayetleri arasında çarpıcı bir benzerlik bulunur . Makbul bir imanın kapsamı konusu etrafında dönen sure vahyi , nübüvveti , ahireti , ama öncelik ve özelliklede hayatı (1-9) kapsamayan bir imanın hiç bir şey ifade etmediğini (84-89) dile getirir . Bir yandan da ilk muhatabı olan Hz Peygamber’in kişiliğini , geçmiş peygamberlerden aktarılan örnekler etrafında inşa eder


Yorum: MÜ’MİNÛN SURESİ Hakkında Bilgi

es 9956
çok güzel değerlendirilmiş ve açıklanmış emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Sad suresi 35. ayet: Süleyman: Rabbim! Beni bağışla; bana, benden sonra kimsenin ulaşamayacağı bir hükümranlık ver.

müminun suresi hakkında bilgi, müminun suresinin özellikleri , müminun suresi ne anlatıyor

Bu kategoride yer alan NECM SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

MÜ’MİNÛN SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.