Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:27
Diyanet
Yönetici

Hutbe: Müslümanın Müslümana Karşı Görevleri

Hutbe: Müslümanın Müslümana Karşı Görevleri

Muhasibi
İL : HATAY

TARİH : 30.03.2012

MÜSLÜMANIN MÜSLÜMANA KARŞI GÖREVLERİ


Değerli Müminler!
Yüce Rabbimiz, biz insanları enşerefli varlık olarak yaratmıştır. Huzurlu bir hayata kavuşabilmemiz için deher şeyi emrimize vermiştir. Yüce Allah’ın bizlere verdiği nimetlerindenyararlanıp, dünya ve ahret mutluluğunu sağlamamızın iki temel şartı vardır. Oda, Allah’a itaat, ibadet etmek ve Allah’ın yarattıklarına şefkat ve merhametgöstermektir. Olgun bir Müslüman öncelikle yaratıcısına karşı görevlerinieksiksiz yapmanın gayreti içinde olurken, diğer taraftan da bütüninsanlara, özellikle de din kardeşinekarşı iyi ve güzel davranışlarda bulunur. Onlara karşı şefkat ve merhametgösterir. Kötü sözlerden ve kırıcı davranışlardan kaçınır.Yüce Rabbimiz kendisine inananları Müslümanlar olarak isimlendirmiş ve onları kardeş olarak ilan etmiştir. Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşinizin arasını düzeltin. Allah’akarşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin. (1) Sevgili Peygamberimiz (sav) de,Müslümanların birbirine karşı nasıl davranmaları gerektiğini şöyle bildiriyor: Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu düşmana teslim etmez. Dinkardeşinin ihtiyacını karşılayanın, Allah da ihtiyacını karşılar. Müslüman’danbir sıkıntıyı giderenin, Allah da kıyamet günündeki sıkıntılarından birinigiderir. Bir Müslüman’ın ayıbını örtenin, Allah da kıyamet gününde ayıplarınıörter. (2)Müslüman, etrafına zarar verengeçimsiz insan değildir. Bilakis çevresiyle uyumlu ve geçim ehli olan insandır.Sevgili Peygamberimiz (sav): Mümin, elinden ve dilinden diğer insanların emniyette olduğu kimsedir. (3) Mümin başkalarıyla hoş geçinen ve kendisiyle hoş geçinilen kimsedir. İnsanlarlagüzel geçinmeyen ve kendisiyle güzel geçinilmeyen insanda hayır yoktur. (4)buyurmaktadır.Muhterem Müminler!Müslüman’ın Müslüman’a karşıöncelikli görevi, onu sevmesi, ona saygı duyması, ona karşı şefkat ve merhametgöstermesidir. Sevgili Peygamberimiz (sav) bir hadislerinde şöyle buyuruyor: Siz iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmişolamazsınız. Size, yaptığınızda birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi?Aranızda selamı yayınız. (5) Müslüman, kendisi için istediğibütün güzellikleri, mümin kardeşi için de isteyen, kendisinin sakınıp çekindiğibütün kötülüklerden onlarında uzak olmasını isteyendir. Sevgili Peygamberimiz (sav)bu konuda şöyle buyuruyor: Sizden biriniz kendisi için arzu edip istediğişeyi, kardeşi içinde istemedikçe iman etmiş olamaz. (6)Bu nedenle Müslümanlar birbirlerinekarşı sevgi, saygı, şefkat ve merhamet göstermelidir. Mutlu günlerinde,mutluluklarını beraber paylaşmalı, sıkıntılı ve üzüntülü günlerinde deaçılarını birlikte paylaşmalıdır.Kaynaklar1-Hucurat,102-Buhari, Mezalim,33-Buhari,İman44-Ahmet b Hanbel, II,4005-Müslim, İman,226-Buhari, İman,7Veysel KURTOĞLU
Kantara Cami İ.H.
Antakya


Cevap: Hutbe: Müslümanın Müslümana Karşı Görevleri

hayriye
bence çok uzun olmuş yine de iyi

Okudunuz mu?  Zakkum ağacı

müslümanın müslümana karşı görevleri, müslümanın müslümana olan 5 görevi, müslümanin müslumana kars

Bu kategoride yer alan Namazın Hikmetleri, Namaz İle İlgili Hutbe - İstanbul Müftülüğü başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hutbe: Müslümanın Müslümana Karşı Görevleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.