Anasayfa
10 Haziran 2023, 18:48
Alim
Yönetici

Seyyid Abdülkadir Geylani Hazretleri

Şah-ı Geylan ve Bir Kaç İnci

LeoparGS
Şah-ı Geylan ve Bir Kaç İnci

Geylan bugünkü İran’da bir bölge, Şah-ı Geylan da Geylan bölgesinin şahı Abdülkadir-i Geylani Hazretleri. Kendisi 1077 yılında Geylan’da doğmuş ve 1116 yılında Bağdatta vefat etmiş; kabri halen Bağdat’ta bulunuyor. Hakkında bir ittifak olmasa da alimler Hazretin ana tarafından Hazreti Hüseyin, baba tarafından da Hazreti Hasan’a bağlandığını söylüyorlar: yani bu devlet hem seyyid, hem de şerif. Ebeveynini bize şöyle tarif ediyor: Babam gücünün yettiğince dünyaya karşı zahid yaşadı; annem de bu konuda ona muvafakat etti. Her ikisi de salih, ehli diyanet ve şefkat ehli idi. Her ne hayrım, her ne sahib olduğum nimetim varsa onlara helal olsun!

Bu güzel insan ilk eğitimini memleketi Geylan’da almış; sonra her salih insanın kaderinde olduğu gibi ona da hicret görünmüş ve Bağdat’a varmış. Burada bilumum ulemadan fıkıh, hadis ve edebiyat tahsil etmiş. Fıkıhta Hanbeli mezhebini tercih etmiş amma hem Hanbeli hem de Şafii mezhebinde fetva verecek keratta bir ilme ve fıkha haizmiş. Zahiri ilimlerle bu derin meşgalenin ardından kendini riyazet ve mücahedeye vermiş. Öyle ki kaynaklar aralıklı da olsa Geylani Hazretlerinin tam 25 yılını orada-burada, viranelik ve sahrada geçirdiğini söylüyor: yani tam bir uzlet: Büyük yalnız ile büyük bir yalnızlık.
O günlerdeki ilk ve belki de evvel-ahir en güzel duam dediği duasını anlatıyor bize:
Yine bir gün ruhum daralmıştı. Adeta darlıktan inliyordum. Bir ses işittim:

  1. Ne istiyorsun?
  2. Hayatı olmayan ölüm, ölümü olmayan hayat…
  3. Nedir o hayatı olmayan ölüm, ölümü olmayan hayat?
  4. Hayatı olmayan ölüm halktan ve kendimden geçmem; onlarda yeniden hayat bulmayacak şekilde bu arzu ve heveslerimde ölmemdir. Ölümü olmayan hayata gelince o da Rabbimin emir ve fiilleri ile dirilmemdir ki, böyle bir hayatta ölüm beni asla bulamaz.

İşte aklımın erdiği günden bu yana sahip olduğum en güzel istek!
Anlatılıyor ki Geylani Hazretleri işte bu uzun ve meşakkatli, ama bir o kadar da bereketli mücahedenin ardından vaazlarına başlıyor. İlk vaazları belki çok itibar görmüyor; ama bir zaman geliyorki halk, Hak ile bu derin irtibata malik sesi kavrıyor ve meclisleri lebaleb dolmaya başlıyor. Sadece Müslümanlar değil, Hristiyanlar da vaazlarına iştirak edip müstefid oluyor.
İşte o vaazlardan (Fütüh-ul Gayb) hususi ile de Kuran’la alakadar bir kaç inci:


Cevap: Seyyid Abdülkadir Geylani Hazretleri

merhaba
Kısmetin bolluğu için dua var mı? ilgilenirseniz sevinirim

Okudunuz mu?  Ruhani Varlıklar

Yorum: Seyyid Abdülkadir Geylani Hazretleri

Ensar
Sabah namazı kıldıktan sonra peygamberimiz Hz Muhammed sav ruhu için fatiha okuduktan sonra şu duayı okuyabilirsiniz. YA ALLAHU YA KAYYUMU YA VAHİDU YA EHADU YA VECİDU YA CEVADU YA KERİM İNFAĞNİ MİNKE Bİ NEFĞATİ HAYRİN İNNEKE ALA KULLİ ŞEYİN KADİR DİYE DUADA BULUNUR ve rızkınız için istekte bulunun.
Allah cc umulur ki sizler için hayır kapısını açar

Okudunuz mu?  Mikroorganizmaların patojenitesini (konakta hastalık yapabilme yeteneğini) belirleyen faktörler nelerdir

seyyit abdulkadir geylani, Hz abutlkadir kisaca hayati, Bir ses rüyada biz senin kaderini onunla yazmadik

Bu kategoride yer alan Şeyh hüseyin (bapirikal)hz leri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Seyyid Abdülkadir Geylani Hazretleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.