Anasayfa
20 Mayıs 2023, 23:51
Rüya Yorumu
Yönetici

Rüyada Allahı inkar etmek

Rüyada Allahı inkar etmek

qnqster
ardaşlar s.a 2 kez aynı rüyayı görüyorum her gördüğümdede rüyadan panikli,yerek uyanıyorum ve tövbeler ediorum öle etkisinde kalıyorum bu rüylar içimi ürpertior çünkü ilginç bişey paylaşacam gördüğüm rüyalar cıkıyor :S bunu paylaşmöak istemezdim 3-4 kez gördüğüm rüylar cıktı bazi alimler Allahın veli kullu oldumu ve kerametli oldugumu söler beni korkutan ilerki yılarda bu rüyayının gerçek olmasından korkuyorum yardımcı olun ne olurrr

Okudunuz mu?  Rüya anlatmak günah mıdır

Cevap: rüyada Allahı inkar etmek

Altundal
Rüyanız inşAllah hayra vesiledir.
Not: Kötü rüyaları anlatmamak sünnettir.
< Rüyada Allah’ı görmek mümkün müdür; mümkünse bunu nasıl anlamak gerekir?

Allah Teala’nın rüyada görüleceği konusu, alimler arasında ihtilaflı bir konudur.
İmamı Azam Ebu Hanife’nin rüyada Allah’ın görülebileceği, İmam Maturidi Hazretlerinin de görülemeyeceği şeklinde izahatı vardır. Peygamber Efendimizin (asm) de Allah Teala’yı rüyasında gördüğü hadislerde belirtilmektedir. (Akaid, Ömer Nesefi; Taftâzânî,Şerhu’l-Akaid, s, 134)

Okudunuz mu?  Rüyada kelime i şehadet getirip ölmek

Alimlerin çoğuna göre rüyada Allah’ı görmek mümkündür. Tabii Allah kendi zatıyla değil sıfatlarının ve isimlerinin tecellisiyle görünür.
Tirmizî’nin naklettiği rivayetlerde Rabbimi en güzel surette gördüm. manasına gelen ifadeye yer verilmiştir.(bk. Tirmizî, tefsir, 39).

– Bu konuda alimlerin ittifak ettikleri husus bu hadisin tevil ve tabiri yapılırken, Allah’ın hiçbir mahluka benzemediği, ona bir şekil biçilemeyeceği gerçeğinden hareket etmenin zorunlu olduğu. noktasıdır.

Okudunuz mu?  Rüyada anahtar görmek

Bu sebeple, bir kısım âlimler, bu hadisi açıklamaktan çekinmiş, bunun aklımızın idrakinden âciz kaldığı müteşabih / manası kapalı bir hadis olduğunu söylemişlerdir.

Bunu açıklamayı tercih eden âlimler ise, Ehl-i sünnet akidesine ters düşmeyecek teviller yapmışlardır. Bu tevillerin özeti şu merkezdedir:

a. Rabbimi en güzel surette gördüm. ifadesinin manası, Ben, en güzel surette iken; en büyük lütuflarına mahzar olduğum bir halde Rabbimi gördüm.

Okudunuz mu?  Rüya Doğru Bir Şekilde Yorumlanırsa, Yorumlandığı Gibi Gerçekleşir

b. Rabbimi en güzel surette gördüm. demek, Onun sıfatlarının tecellilerini, onun lütuf ve ikramlarını sonsuz mükemmellikte ve nihayetsiz güzellikte ve eşsiz bir cömertlikte gördüm. demektir.

c. Rabbimi en güzel surette gördüm. den maksat; Şimdiye kadar hiç görmediğim şekilde bana yaptığı lütuf ve ikramlarını, manevî nihayetsiz celal, kemal ve cemalini gördüğüm bir halde Rabbimi gördüm. (bk. Tuhfetu’l-Ahvezî, ilgili hadisin şerhi).

Okudunuz mu?  İstiharede evliya görmek

Bununla beraber, bu gibi müteşabih hadislerin manasını Allah’a ve Resulü’ne (asm) havale etmek en selametli yol olsa gerektir.
Konuyla ilgili diğer rivayetler için bk:

Tirmizî, Tefsir:39, No:3235, 5/368; Ahmed İbni Hanbel, Müsned, No:16621, 5/584; Âcûrî, eş-Şerî’a, No:1009, Sh.397; Hakim el-Müstedrek, No:1912-13, 1/702; Hatîb, Tarih-u Bağdâd, No:4253, 8/146; İbni Huzeyme, et-Tevhîd, No:321, 2/542; Ebu Ya’lâ, Müsned, No:2608, 4/475; Darimî, Ru’yâ:12, No:2073, 1/567; Hatîb-i Tebrîzî, Mişkâtü’l-Mesâbîh, No:725,26,1/230; Ali el-Muttakî, Kenzü’l-ummal, No: 1152-54, 1/228.
Yazar: Sorularla İslamiyet

Okudunuz mu?  Rüyada arkadaşının babasını görmek

>


rüyada Allahı inkar etmek, rüyada Allahi inkar etmek, rüyada Allahi inkar eden birini gormek

Bu kategoride yer alan Gerçekleşen rüya ne zaman görülür başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rüyada Allahı inkar etmek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.